Η Κομισιόν προωθεί πρόταση για αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, που αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό αυτής της καλλιέργειας στην Ελλάδα
Νέες καταστροφικές προτάσεις για το λάδι και τους Ελληνες παραγωγούς έχουν ετοιμάσει αυτό το διάστημα τα επιτελεία των Βρυξελλών, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι υπηρεσίες της Κομισιόν που επεξεργάζονται το θέμα αυτό, στο πλαίσιο πάντα της αλλαγής του τρόπου ενίσχυσης για το λάδι (η επιδότηση να δίνεται ανά ελαιόδεντρο), προτείνουν τώρα η ενίσχυση να είναι 3,5 ECY ανά δέντρο (δηλαδή 1.050 δραχμές περίπου) για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά επιπρόσθετα αφήνει ανοιχτά "παράθυρα" σε βάρος της Ελλάδας. Με αιτιολογικό τις ιστορικές αποδόσεις των ελαιοπαραγωγικών χωρών, η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει ζώνες που θα παίρνουν ενισχύσεις 4 ή 4,5 ECU ανά δέντρο (ανάλογα με πόσους κορμούς θα έχει η κάθε ρίζα ελιάς!) πράγμα που ευνοεί κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δέχεται ότι η χώρα μας έχει 133.000.000 ελαιόδεντρα, η Ισπανία 166.000.000 και η Ιταλία 129.500.000.
Αν ισχύσει τελικά το σενάριο αυτό, που είναι το τέταρτο κατά σειρά για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου, οι Ελληνες παραγωγοί θα χάνουν κάθε χρόνο, τουλάχιστον 30 με 40 δισ. δραχμές από επιδοτήσεις.Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τρόπος επιδότησης θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και της ποιοτικής υποβάθμισης του λαδιού (όπως έγινε και με τις στρεμματικές ενισχύσεις στα στάρια) και έτσι και ο τομέας αυτός θα οδηγηθεί στη συρρίκνωση και τον αφανισμό. Πέρα από αυτά οι υπηρεσίες της Κομισιόν προτείνουν την κατάργηση της παρέμβασης και την αντικατάστασή της από το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, στην οποία θα έχουν δικαίωμα και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, ενώ επίσης προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της ενίσχυσης στην κατανάλωση.
Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ λαδιού αναμένεται να συζητηθεί στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στα μέσα του Σεπτέμβρη, αλλά από την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας δεν υπάρχει καμία αντίδραση, ώστε να μην περάσει το νέο καταστροφικό καθεστώς για το λάδι. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δέχεται με δουλικότητα τις καταστροφικές επιταγές των Βρυξελλών, ενώ η ΝΔ από την άλληπλευρά θα βρει ακόμα μια ευκαιρία να δημαγωγήσει, προβάλλοντας ως άλλοθι την ανικανότητα της κυβέρνησης, ενώ στην ουσία συμφωνεί και δέχεται και στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ελαιοκαλλιέργεια ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης του καθεστώτος στο λάδι επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ελέγχου Ελαιολάδου,οι οποίοι προσθέτουν ακόμα τον κίνδυνο να διαλυθεί ο Οργανισμός, αν ισχύσει η πρόταση της Κομισιόν. Οι 120 εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ελέγχου Ελαιολάδου, που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, ζητούν να απορροφηθούν σε άλλους τομείς του υπουργείου Γεωργίας ή του δημοσίου γενικότερα.
Οι Χιώτες αντιδρούν στην καταστροφική για την πόλη τους επέκταση του αεροδρομίου σε κατοικημένες περιοχές
Με κατάληψη του δημαρχείου της Χίου, απάντησαν οι κάτοικοι της πόλης στη χτεσινή κοινή προεκλογική ανακοίνωση επέκτασης του αεροδρομίου της Χίου μέσα στην πόλη. Νομάρχης, δήμαρχος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Χίου, σε αγαστή διακομματική συνεργασία, κάλεσαν χτες τους δημοσιογράφους στο δημαρχείο για να τους ανακοινώσουν την κοινή τους - καταστροφική για την πόλη - θέση τους.
Οι κάτοικοι, που εδώ και καιρό έχουν δηλώσει την αντίδρασή τους στην επέκταση του αεροδρομίου μέσα σε κατοικημένες περιοχές και συγκεκριμένα προς το Βόρειο τμήμα του νησιού, βρέθηκαν στη συνέντευξη και ζήτησαν εξηγήσεις γι' αυτήν την απόφαση. Δεν έλαβαν όμως καμία απάντηση και όπως είχαν προαναγγείλει, αντέδρασαν δυναμικά, προχωρώντας σε κατάληψη του Δημαρχείου.
Το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου της Χίου, ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια αλλά επανερχόταν στην επικαιρότητα πάντα σε προεκλογικές περιόδους για δήθεν προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού του νησιού. Οι κάτοικοι των περιοχών Κονταρίου, Φάρκαινας και Κάμπου, που σχεδιάζεται να επεκταθεί το αεροδρόμιο, είχαν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή. Τον Ιούλη μάλιστα, όταν κατατέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προέγκριση χωροθέτησης, ζητούσαν την ανάκλησή της και είχαν κάνει σαφές ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Οι τοπικοί άρχοντες της Χίου όμως, μπροστά στην ανάγκη της προεκλογικής φιέστας, δεν εκτίμησαν τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις των κατοίκων.
Οι κάτοικοι έχουν επισημάνει την καταστροφή που θα επιφέρει η επέκταση του αεροδρομίου προς το Βορρά εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η λύση που προτείνεται για την επέκταση, θα καταστρέψει τουλάχιστον 45 σπίτια και 15 επιχειρήσεις, ενώ η παραλία θα μπαζωθεί σε μήκος ενός χιλιομέτρου. Επίσης η προγραμματιζόμενη επέκταση του αεροδρομίου θα καταστρέψει τον "ιστορικό τόπο του Κάμπου".
Χιλιάδες τόνοι σταφυλιών και ροδάκινων, στην περιοχή Τυρνάβου Λάρισας, έμειναν και φέτος στ' αζήτητα. Η αγορά απορρόφησε μόνο το 30% της παραγωγής ροδάκινων και μάλιστα με τιμές που έπεσαν κάτω από τις 60 δραχμές το κιλό. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα διάθεσης παρουσιάστηκε στα σταφύλια, ενώ και αυτών η τιμή κυμάνθηκε σ' εξευτελιστικά επίπεδα, από 40 μέχρι 45 δραχμές το κιλό.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να οδηγούνται χιλιάδες τόνοι στις χωματερές. Μέχρι στιγμής - και σε διάστημα μόνο μιας βδομάδας - θάφτηκαν πάνω από 600 τόνοι σταφυλιών κι αναμένεται να θαφτούν περί τους 2.000 τόνους από τις 2.500 που ανέρχεται η συνολική παραγωγή στην περιοχή και πάνω από 1.000 τόνοι ροδάκινων. Η τιμή που θα πάρουν οι παραγωγοί για το θάψιμο είναι 41 δραχμές το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο και 48 δραχμές για τα σταφύλια. Μια τιμή που δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής.
Οι παραγωγοί του Τυρνάβου βρίσκονται σε απόγνωση, αφού φέτος μένουν ουσιαστικά χωρίς εισόδημα. Και τα πράγματα αναμένεται να χειροτερεύσουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, που προβλέπει την κατάργηση, ουσιαστικά, της τιμής απόσυρσης με τη λεγόμενη αυτοχρηματοδότηση του θαψίματος από τους ίδιους τους αγρότες, μέσω των ομάδων παραγωγών.
Οι παραγωγοί του Τυρνάβου συνειδητοποιούν πλέον ότι επιχειρείται, από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, το ξεκλήρισμά τους. Εχουν, όμως, τη δυνατότητα, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται στις 5 Σεπτέμβρη στους νομούς της Θεσσαλίας, να αντισταθούν σ' αυτή την καταστροφική πολιτική διεκδικώντας λύση των προβλημάτων τους, καθώς, επίσης, στις εκλογές να "μαυρίσουν" τους εκφραστές αυτής της πολιτικής.
Προς κινητοποιήσεις οι γιατροί για την εξαίρεση των ειδικευομένων από το επίδομα των 35.000 δραχμών
Αναβρασμό προκαλεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τους 7.000 ειδικευόμενους γιατρούς απ' τη χορήγηση του επιδόματος των 35.000 δραχμών.
Ηδη εκδηλώνονται αγωνιστικές διαθέσεις ανάμεσα στους γιατρούς. Χτες, η πενταμελής επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου "Αγλαϊα Κυριακού" συγκάλεσε Γενική Συνέλευση στην οποία, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επόμενη βδομάδα. Χτες έγινε συνέλευση του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών του "Κρατικού" της Νίκαιας στην οποία αποφασίστηκε στάση εργασίας (8πμ - 2 μμ) στις 5 Σεπτέμβρη 1996. Ο σύλλογος των ειδικευομένων του Κρατικού καλεί τους ειδικευόμενους όλων των νοσοκομείων να κάνουν στάση και να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας, ώρα 11 πμ, που θα γίνει την ίδια μέρα. Με την απόφαση του συλλόγου των ειδικευομένων, συμφωνεί, όπως είπαν στο "Ρ" εκπρόσωποι του συλλόγου, και η πενταμελής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.
Απαράδεκτη θεωρεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) την απόφαση που εξαιρεί τους ειδικευόμενους γιατρούς από τη χορήγηση του επιδόματος παραγωγικότητας. Το 35χίλιαρο θα δοθεί σε 50.000 και πλέον εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, ενώ ήδη χορηγείται στους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. "Μας προξενεί κατάπληξη μια τέτοια αντιμετώπιση που δείχνει ότι η κυβέρνηση υποβιβάζει τους ειδικευόμενους γιατρούς σε υπαλλήλους δεύτερης διαλογής", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωση. Ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να ανακαλέσει την παραπάνω απόφαση και να αποκαταστήσει την ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Σε επίσχεση εργασίας θα κατέβουν από τις 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα πολιτικά αεροδρόμια όλης της χώρας, αν δεν τους καταβληθούν δεδουλευμένα από τον περασμένο Ιούλη.
Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η επίσχεση εργασίας θα γίνεται τις καθημερινές από 10 μ.μ. - 7 π.μ. και όλη μέρα τα Σάββατα και τις Κυριακές.
Ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης,που βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, υποσχέθηκε ότι σήμερα - αύριο θα λυθεί το πρόβλημα και θα καταβληθούν κανονικά στους εργαζόμενους οι αμοιβές για την υπερωριακή εργασία από τον περασμένο Ιούλη.