13 αγνοούνται, με ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί
Το τεράστιο αλιευτικό σκάφος είναι του ίδιου τύπου με αυτό που βυθίστηκε στην Οχοτσική Θάλασσα |
Στο σκάφος «Νταλνίι Βοστόκ», διαστάσεων 103 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων, εργαζόταν συνολικά πλήρωμα 132 ατόμων, 81 Ρώσοι και 51 ναυτικοί από άλλες χώρες, όπως τη Μιανμάρ, την Ουκρανία, την Λιθουανία και τα νησιά Βανουάτου. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Αρτούρ Ρετς, οι συνθήκες στην περιοχή ήταν κατά τη διάρκεια του ναυαγίου και εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δυσμενείς, με ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία στο νερό, στους -2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για ανεύρεση άλλων επιζώντων.
Ο ίδιος είπε, σε δηλώσεις του στον Τύπο, ότι ερευνώνται τα αίτια αυτής της τραγωδίας και εξετάζονται διάφορες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο βυθίστηκε πολύ γρήγορα, σε μόλις 15 λεπτά. Στις υποθέσεις που εξετάζονται είναι να ήταν σημαντικά υπερφορτωμένο το σκάφος με αλιεύματα ή και να χτυπήθηκε από κάποιο μεγάλο τμήμα πάγου. Πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από ΜΜΕ της περιοχής, αναφέρουν ότι την ώρα του δυστυχήματος οι αλιεργάτες προσπαθούσαν να ανασύρουν ένα τεράστιο δίχτυ με δεκάδες τόνους αλιεύματα, ενώ γίνεται λόγος και για αξιοποίηση χώρων του σκάφους (έρμα) ως αποθηκευτικών ενώ δε θα έπρεπε, για να εξασφαλίζεται η ισορροπία του.
Το «Νταλνίι Βοστόκ» ναυπηγήθηκε πριν από 26 χρόνια και μέχρι πέρσι αλίευε στη Βαλτική Θάλασσα. Ανήκε στη «Magellan LLC» με έδρα το Νεβέλσκ της Σαχαλίνης και, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, είχε περάσει τεχνικό έλεγχο στα τέλη του 2014 και, όπως ισχυρίστηκε, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα και κρίθηκε αξιόπλοο.
Θέλουν συνεργασία σε «πολυμερείς ασκήσεις» και «αλληλεπίδραση με διεθνείς εταίρους»
ΤΟΚΙΟ.--
Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτυπώνουν οι δηλώσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, που εκφράζουν ανυπομονησία για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στον ιαπωνικό στρατό τη δυνατότητα «δράσης» και εκτός συνόρων.
Ετσι, ο αντιναύαρχος Ρόμπερτ Τόμας, διοικητής του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σημείωσε από την Ιαπωνία ότι οι επικείμενες αλλαγές θα διευκολύνουν το ιαπωνικό και το αμερικανικό ΠΝ - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - να δράσουν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και να συνεργάζονται «σε πολυμερείς ασκήσεις σε όλη την περιοχή».
Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP) υποστηρίζει ότι «η Ιαπωνία αλλάζει τις αμυντικές της προτεραιότητες από τα βόρεια σύνορά της με τη Ρωσία στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας», ενώ σημειώνει ότι η χώρα προετοιμάζει μια αμφίβια στρατιωτική μονάδα αντίστοιχη του Σώματος των Πεζοναυτών, ενώ σχεδιάζει και την «αναβάθμιση» της Πολεμικής της Αεροπορίας με μαχητικά αεροπλάνα F-35 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Global Hawk», επιλογές που καταγράφουν σχέδια δράσης σε μεγάλη «ακτίνα». Ο ίδιος ο Ρ. Τόμας έκανε λόγο για «χωρητικότητα και ικανότητα» δράσης «σε διεθνή ύδατα και διεθνείς εναέριους χώρους οπουδήποτε στην υφήλιο. Αυτό είναι το σημαντικό σημείο». Γι' αυτό και, πρόσθεσε, η οριστική έγκριση των σχετικών αλλαγών στο ιαπωνικό σύνταγμα «θα επιτρέψει καθαρά στο ιαπωνικό ΠΝ να αλληλεπιδρά με, πραγματικά, πολλούς διεθνείς εταίρους, όχι μόνο τον 7ο στόλο των ΗΠΑ, με πιο ευέλικτο τρόπο».
Την ίδια στιγμή, και ο αντιναύαρχος Εϊιτσι Φουνάντα, διοικητής του ιαπωνικού στόλου υπογράμμισε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούμε να δράσουμε απρόσκοπτα (με τον 7ο στόλο των ΗΠΑ) οπότε ελπίζουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί».
Το AP μετέδωσε ακόμα ότι - σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας - πρόκειται να ενεργοποιηθεί ένα νέο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» για τα μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιπτώσεις εισβολών στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.
Πριν από μερικές μέρες, θυμίζουμε ότι, η κινεζική Πολεμική Αεροπορία έκανε ασκήσεις πάνω από την περιοχή του πορθμού Μπάσι, μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων, με στόχο «την ενίσχυση της κινητικότητας και της μαχητικότητάς της». Αναφερόμενος στις κινεζικές ασκήσεις, ο Φουνάντα είπε ότι «αποτελούν θέμα προσοχής για μας. Δεν είμαστε σίγουροι για την ακριβή σημασία που έχουν, αλλά ως μέρος της επεκτατικότητας του κινεζικού στρατού, είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή».
Από τη μεριά του, ο Ρ. Τόμας, αντιναύαρχος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το κινεζικό ΠΝ και η κινεζική Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε διεθνή ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο και το θεωρούν μια φυσική εξέλιξη. Το ίδιο κάνουμε εμείς και η Ιαπωνία».
Διευρύνεται η συζήτηση για την αλλαγή του αστικού πολιτικού χάρτη
ΠΑΡΙΣΙ.--
«Δουλειά» για λογαριασμό του γαλλικού κεφαλαίου έχουν πιάσει τα αστικά επιτελεία στη Γαλλία, όπως αποτυπώνεται καθαρά στο σκηνικό που διαμορφώνεται και μετά τις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές.
Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς αντίστοιχα, διαμήνυσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα προχωρήσουν αταλάντευτα μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πλουτοκρατία. Την ίδια στιγμή πάντως, εντείνονται διεργασίες στο εσωτερικό όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των «εναλλακτικών» που αναζητούν τα γαλλικά μονοπώλια ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών τους. Ο αστικός Τύπος φιλοξενεί αναλύσεις με τίτλους του τύπου «η Γαλλία είναι ανίκανη να δημιουργήσει μια καινοτόμα πολιτική δύναμη», όπου επιχειρείται να ενισχυθούν οι λαϊκές αυταπάτες που δημιουργούν δυνάμεις όπως οι «Ποδέμος» στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ, ένας από τους υπουργούς που πέρσι Αύγουστο στάθηκε αφορμή για ανασχηματισμό και έκανε κριτική στην κυβέρνηση με το ιδεολόγημα ότι η πολιτική της «επιβάλλεται από τη γερμανική κυβέρνηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοντεμπούργκ πρόσφατα ανέλαβε κεντρικό στέλεχος στη γαλλική επιπλοποιία «Λ' Αμπιτά». Μάλιστα, την είδηση της ανέλιξής του στη συγκεκριμένη θέση συνόδευαν δηλώσεις διαφόρων επιχειρηματιών που θύμιζαν πόσο ο Μποντεμπούργκ ήταν πάντα υπέρ του «made in France», δηλαδή υποστήριζε τη στήριξη των Γάλλων επιχειρηματιών έναντι ανταγωνιστών τους.
«Παντού εμφανίζονται συμμαχίες που δημιουργούνται από νέους (πολιτικούς) σχηματισμούς που επικαλούνται εναλλακτικούς προσανατολισμούς... Ο Φρανσουά Ολάντ το 2012 (σ.σ. όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές) θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού του ρεύματος, αντί για αυτό, ακολουθούν μια πολιτική που πνίγει την οικονομία και αναλαμβάνει την ευθύνη για την αύξηση της ανεργίας» τονίζει ο Μοντεμπούργκ, συμπληρώνοντας ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα ακολουθεί την πορεία του ελληνικού ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι η κριτική που ασκεί συνδέεται με αστικά συμφέροντα, υποστηρίζει ότι «αυτή η οικονομική πολιτική είναι πολιτική του δογματισμού των Βρυξελλών και της γερμανικής δεξιάς -δε λέω γενικά της Γερμανίας- και είναι ένας δογματισμός που οδηγεί σε πείσμα», ενώ προσθέτει: «Πάντα ήμουν υπέρ της πολιτικής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών. Αλλά σήμερα, οι ίδιοι οι επικεφαλής των εταιρειών παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Εξάλλου πάντα πρότεινα τον κανόνα των τριών τρίτων: Ενα τρίτο για δημοσιονομικές προσπάθειες για μείωση του χρέους, ένα τρίτο για στήριξη της προσφοράς και ένα τρίτο για τη ζήτηση. Είναι μια ισορροπημένη θέση που θα κάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το δογματισμό της». «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το ευρώ και η ευρωπαϊκή οικοδόμηση θα υποκύψουν στην απελπισία και το θυμό των ευρωπαϊκών λαών. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαδικασίας φυγοκέντρησης και ο κίνδυνος ενός "Grexit" (σ.σ. "Γκρέξιτ", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) τρέφει αυτή την κίνηση» σημειώνει ο πρώην υπουργός.