ΦΟΡΜΕΝΤΟΡ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες είχε χθες μια σύντομη πρώτη συνάντηση στο τουριστικό θέρετρο Φορμεντόρ της ισπανικής νήσου Μαγιόρκα με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, παρά τους «δισταγμούς» που είχε εκφράσει για μια τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός του, Αριέλ Σαρόν. Η συνάντησή τους, στο δείπνο που διοργάνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ στο πλαίσιο μιας διάσκεψης που διοργάνωσαν πολυεθνικές επιχειρήσεις για τη Μέση Ανατολή, είναι η πρώτη από το Σεπτέμβρη, όταν είχαν «δεσμευτεί» σε μια εκεχειρία που ακύρωσαν στην πράξη η εκτέλεση του υπουργού Τουρισμού Ζε'εβί και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού, η κατάληψη παλαιστινιακών πόλεων και οι δολοφονίες τουλάχιστον 50 Παλαιστινίων έκτοτε.
Η συνάντηση σχολιάστηκε θετικά από διεθνή ΜΜΕ, που απηχούν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις να σταματήσει η νέα Ιντιφάντα και να επανέλθει σε τροχιά η ισραηλινοπαλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», ώστε να μείνουν οι Αραβες στην παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» συμμαχία.
Αλλη μια εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο ήταν η πρόσκληση εκ μέρους της ΕΕ στον Γιάσερ Αραφάτ, στη διάσκεψη των Βρυξελλών την επόμενη βδομάδα, με την ελπίδα της «αναβίωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», όπως σχολίαζε το ειδησεογραφικό MSNBC.
Φθάνοντας στη Μαγιόρκα, ο Πέρες επέλεξε να είναι πολύ προσεκτικός, υποβαθμίζοντας επισήμως τη σημασία της συνάντησης: «Προσκληθήκαμε σε μια διάσκεψη οικονομικού ενδιαφέροντος και ο σκοπός δεν είναι να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο Αραφάτ. Ο κ. Αραφάτ θα συμμετάσχει, κι εγώ θα συμμετάσχω». Ο Σαρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα επιτρέψει στον Πέρες να έχει επίσημες διαπραγματεύσεις με τον Αραφάτ, επειδή ο τελευταίος «δεν έκανε αρκετά» για την κάμψη της ...«τρομοκρατίας». Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων Σαρόν και Πέρες έχουν αρχίσει να γίνονται πασιφανώς οξύτερες: Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες ο Πέρες έκανε λόγο, αναφερόμενος στο νέο «ειρηνευτικό του σχέδιο», για εγκατάλειψη τουλάχιστον μερικών Ισραηλινών εποικισμών. «Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα ήμουν σε πολύ καλύτερη θέση... Θα διαπραγματευόμουν και χωρίς να έχουν σταματήσει τα επεισόδια... δεν μπορείς να σταματήσεις το πυρ, απαντώντας μόνο με πυρ», εξήγησε ο Πέρες στην εφημερίδα Μα'αρίβ.
Ο Σαρόν αντιτίθεται κάθετα σε μια τέτοια προοπτική. Η μόνη «παραχώρηση» που προτίθεται να κάνει είναι να τραβήξει τα στρατεύματά του από τις 4 παλαιστινιακές πόλεις που κατέχει, την επόμενη βδομάδα, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμευτεί να διατηρήσει την ηρεμία.
Από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι δηλώσεις Πέρες έγιναν δεκτές με ευνοϊκά σχόλια. Ο Αχμέντ Αμπντέλ - Ραχμάν δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών επέδειξε «μεγάλο θάρρος» μιλώντας για εγκατάλειψη εβραϊκών οικισμών, ωστόσο πρόσθεσε πως η λύση για μια διαρκή ειρήνη είναι η εγκατάλειψη όλων των οικισμών και η αποχώρηση των εποίκων. Ο Σαρόν, πάντως, έχει αγνοήσει κάθε πίεση για να σταματήσει η διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών, πολιτική που συνεχίζει...
Στη Λωρίδα της Γάζας χθες άρματα μάχης προωθήθηκαν κάπου 400 μέτρα στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, ισοπεδώνοντας την περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Στο μεταξύ, κάνοντας μια δήλωση που αποτελεί σαφή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, εμφανίστηκε να λέει πως η νέα Ιντιφάντα εξελίχθηκε σε «διαδικασία προμελετημένου τρόμου» κι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές του στην αποκλιμάκωση της έντασης και την εξουδετέρωση των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ. «Οποια κι αν είναι η αφετηρία της, η Ιντιφάντα μετεξελίχθηκε σε διαδικασία προμελετημένου τρόμου», με δεδομένες και «τις ισραηλινές "αντίστοιχες" ενέργειες, που πάρα πολύ συχνά αποδείχτηκαν προκλητικές και εμπρηστικές», δήλωσε ο Σάτερφιλντ, που κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις...
Associated Press |
Διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Σεβαρντνάντζε |
Η κατάσταση στη Γεωργία οξύνεται. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια παραιτήθηκε. Ο λαός απαιτεί την παραίτηση τού Προέδρου Εντουάρντ Σεβαρντνάντζε μετά την απόφασή του να αποπέμψει σύσσωμη τη γεωργιανή κυβέρνηση. Ολη τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή διεξαγόταν διαδηλώσεις και συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου με την απαίτηση να παραιτηθεί ο Γεωργιανός Πρόεδρος. Το απόγευμα της Παρασκευής, 2 του Νοέμβρη, οι διαδηλωτές κατέλαβαν την οδό Ρουσταβέλι και δηλώνουν ότι η αλλαγή της κυβέρνησης δε θα δώσει τίποτα, αν παραμείνει Πρόεδρος ο Σεβαρντνάντζε.
Σημειώνουμε ότι από την αρχή ακόμα ήταν σαφές ότι η έρευνα από μέρους ανδρών της υπηρεσίας ασφαλείας της Γεωργίας στην τηλεοπτική εταιρία «ΡΟΥΣΤΑΒΙ - 2», υπήρξε απλώς αφορμή για μαζικές κινητοποιήσεις των διαφόρων στρωμάτων της γεωργιανής κοινωνίας. Η μεγάλη δυσαρέσκεια από την κοινωνικοοικονομική πολιτική του Σεβαρντνάντζε, η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, συσσωρευόταν χρόνια τώρα. Οι μίζερες, λιγότερο από 10 δολάρια, συντάξεις, οι εξίσου άθλιοι μισθοί των εργαζομένων, η μαζική ανεργία αναγκάζουν, τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα και να πηγαίνουν στη Ρωσία και σε άλλες πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ για ένα μεροκάματο. Στην άλλοτε ευτυχή, εύπορη και λαμπρή Γεωργία, ο πληθυσμός έχει οδηγηθεί στο όριο της επιβίωσης. Είναι πλέον φανερό ότι το ποτήρι της υπομονής ξεχείλισε. Και γι' αυτό οι διαδηλωτές απαιτούν να φύγει αμέσως ο Σεβαρντνάτζε, ο οποίος όμως, αν και μόλις πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει θεατρινίστικα ότι θα παραιτηθεί, την Πέμπτη βράδυ εμφανίστηκε στην τηλεόραση και δήλωσε ότι δε θα πάρει το καπέλο του και δε θα φύγει. Προφανώς, από την εξέλιξη των γεγονότων κατάλαβε ότι αυτή τη φορά οι Γεωργιανοί δε θα τον παρακαλέσουν να μείνει στη θέση του, όπως είχαν κάνει το 1993. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κοινοβούλιο της χώρας, αφού έμεινε χωρίς πρόεδρο, ξεκίνησε διαβουλεύσεις για τις υποψηφιότητες για τη θέση αυτή. Συγχρόνως, στο Κοινοβούλιο συζητήθηκε χτες και το ενδεχόμενο αλλαγής του αρχηγού του κράτους. Ο Ζβάνια, στην ερώτηση τού ανταποκριτή του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού ΝΤΒ, αν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος του Κοινοβουλίου, απάντησε ότι «δεν μπαίνεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι». Πρόσθεσε δε ότι τώρα το κυριότερο είναι να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στους δρόμους και να μπει η διαδικασία σε πολιτισμένη κατεύθυνση».
Τέλος, Ρώσοι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για τη βαθύτερη πολιτική κρίση στη Γεωργία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σεβαρντνάντζε. Ηδη άρχισαν στη Γεωργία οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας, αν και είναι σαφές ότι ο Σεβαρντνάτζε δεν προτίθεται να αποχωρήσει τώρα. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν μόνο μετά τρία χρόνια. Ωστόσο, ως πιθανός μελλοντικός Πρόεδρος αναφέρεται ο πρώην υπουργός Βάζα Λορκιπανίτζε και μάλιστα αναφέρεται ότι έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
ΣΟΦΙΑ.-
Από σκληρές φραστικές συγκρούσεις χαρακτηρίστηκε η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της Βουλγαρίας για το θέμα της διαπραγμάτευσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέα δάνεια, μεταδίδουν ανταποκριτές από τη Σόφια. Η συζήτηση έγινε απόντος του πρωθυπουργού Συμεών Μπορίσοφ Σαξ - Κομπουργκότσκι, κάτι που «ερμηνεύτηκε» από εκπροσώπους της Ενωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) ως προσπάθεια υποβάθμισης της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των σεναρίων για αλλαγή της συνταγματικής δομής της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Στη συζήτηση τονίστηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, των φαρμάκων και των υπολοίπων καταναλωτικών αγαθών, αύξηση της έμμεσης φορολογίας καθώς και άλλα μέτρα, θα έχουν ως συνέπεια ουσιαστική μείωση των αποδοχών αντί για τη γρήγορη και ριζική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την οποία υποσχόταν προεκλογικά το «Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β'». Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της ΕΔΔ, Μουραβέι Ράντεφ, κατήγγειλε την κυβέρνηση «για παράδοση άνευ όρων» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Μίλεν Βέλτσεφ απάντησε με το... επιχείρημα ότι η κυβέρνησή του βρήκε «άδεια» τα ταμεία του κράτους...