ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΙΡΑΚ
Επίθεση και χωρίς συμμάχους

«Οι πράξεις σημαντικότερες από την ομοφωνία», δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ενώ πληθαίνει ο κατάλογος των χωρών που εκφράζουν ανοιχτά αντιρρήσεις στα αμερικανικά σχέδια

Ο Μ. Χαταμί δίνει συνέντευξη τύπου

Associated Press

Ο Μ. Χαταμί δίνει συνέντευξη τύπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΟΚΙΟ-ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΠΕΚΙΝΟ.--

Υπάρχει περιθώριο διαλόγου που μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ, διαμήνυε ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας καθιστούσε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα επιτεθεί ακόμη και αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία των συμμάχων της. Οι αντιρρήσεις παραμένουν και οξύνονται και εντός των ΗΠΑ, με τελευταίες τις δηλώσεις του απόστρατου στρατηγού Ζίνι, που συμμετείχε στον Πόλεμο του Κόλπου, ο οποίος εκτίμησε ότι «όλοι οι πεπειραμένοι στρατιωτικοί είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ όλοι οι "άκαπνοι" εμφανίζονται εξαιρετικά ένθερμοι». Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη ανακοινωνόταν ότι το τελευταίο οκτάμηνο 102.512 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του εμπάργκο, εκ των οποίων οι 46.298 ήταν παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

«Είναι λιγότερο σημαντικό να έχει εξασφαλιστεί ομοφωνία από το να έχουν ληφθεί οι σωστές αποφάσεις και να έχουμε προχωρήσει στις σωστές πράξεις», υποστήριζε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας σε Αμερικανούς πεζοναύτες σε στρατόπεδο της Καλιφόρνια. Ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Μπους θα αποφασίσει ανάλογα με τα αμερικανικά συμφέροντα και έσπευσε να τον παρομοιάσει με τον Γουίνστον Τσόρτσιλ, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκτιμώντας ότι και τότε «η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες συνειδητοποιούσαν την ανάγκη αντιπαράθεσης με τον Χίτλερ, μόνο όταν δέχονταν επίθεση, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της άποψης που είχε διατυπώσει, αρχικά μόνον, ο Βρετανός πρωθυπουργός».

Ο Ράμσφελντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όταν οι ΗΠΑ πράξουν ορθά, οι υπόλοιπες χώρες θα συνεργαστούν». Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, που βρίσκεται στο Τόκιο στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ασία προκειμένου να προωθήσει τα αμερικανικά σχέδια.

Οι Ράμσφελντ και Αρμιταζ συμπλήρωσαν τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπους, ο οποίος μετά την «οικογενειακή» συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα πρέσβη, Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, στο ράντσο του πρώτου στο Τέξας, επανέλαβε ότι «ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να φύγει από την εξουσία γιατί απειλεί την ειρήνη». Εντούτοις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση δε συζητήθηκε το Ιράκ.

Γκρίνια και αντιδράσεις στην Ευρώπη

«Δεν τίθεται θέμα βρετανο-αμερικανικής ρήξης για το θέμα του Ιράκ. Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το παράνομο οπλοστάσιό του», διαβεβαίωνε με ανακοίνωσή της, χτες, η Ντάουνινγκ Στριτ. Η ανακοίνωση απαντά ουσιαστικά στις διογκούμενες αντιδράσεις στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος αλλά και εντός της βρετανικής κοινωνίας για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας σε μια επίθεση σε βάρος του Ιράκ.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντόναλντ Αντερσον, υποστήριζε ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι θεμελιώδεις. «Η Ουάσιγκτον επικεντρώνει στην ανατροπή του Χουσεΐν, και το Λονδίνο στην επιστροφή των επιθεωρητών», τόνισε, ενώ διαστάσεις λάμβαναν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρώην πρέσβη στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αποκάλυπτε ότι «ανώτατοι Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως το Λονδίνο δεν έχει τίποτε να κερδίσει από την αμέριστη υποστήριξη που δείχνει στην Ουάσιγκτον για το Ιράκ».

Εκτός, όμως, από το ίδιο το κόμμα του, ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τη βρετανική κοινή γνώμη. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα «Γκάρντιαν» αποκαλύπτει ότι το 52% των Βρετανών τάσσονται ενάντια στη συμμετοχή της χώρας τους σε στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ και καλεί τον Μπλερ να μην εγκαταλείψει επιτέλους την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στη Βόννη, την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράκ εξέφρασε και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία, Εντμουντ Στόιμπερ, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «επικίνδυνες και λανθασμένες τις απειλές Τσένεϊ».

«Οχι» από παντού

Αν και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αναχωρώντας από την Ιαπωνία, διευκρίνιζε ότι δεν έθεσε κανένα συγκεκριμένο αίτημα στην ιαπωνική ηγεσία, ο γγ του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατών Φιλελευθέρων, Τάκου Γιαμασάκι, δήλωσε ότι «εάν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράκ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη διεθνή κατακραυγή και εμείς, ως σύμμαχοι, θα πρέπει να το αποτρέψουμε. Δεν πρέπει να γίνει τέτοια επίθεση», κατέληξε ο Γιαμασάκι.

Την κατηγορηματικά αντίθεση της Κίνας σε πλήγμα κατά του Ιράκ εξέφρασε, χτες, και ο ΥΠΕΞ, Τανκ Ζιασούν, μετά από διήμερες συνομιλίες με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νατζί Σάμπρι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, επανέλαβε, σε συνέντευξή του, την κάθετη αντίθεση της Αγκυρας σε πλήγμα κατά του Ιράκ.

Ομοφώνως διαφωνεί με την προοπτική πλήγματος και ο αραβικός κόσμος. Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους στο ράντσο του, επανέλαβε ότι «η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν δε θα φέρει σταθερότητα αλλά θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην περιοχή, γι' αυτό είναι λάθος αυτή η εμμονή. Μόνον οι Ιρακινοί είναι υπεύθυνοι να αποφασίσουν γι' αυτό», κατέληξε αντηχώντας, ουσιαστικά, και την άποψη που εξέφρασε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Φαρούκ Καντούμι, που μίλησε για «ολέθριες συνέπειες».

Ο Σύρος πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο, εκτίμησε ότι οι «ΗΠΑ επιθυμούν μόνο να επεκτείνουν την ηγεμονία τους στην περιοχή παραβλέποντας τις δραματικές συνέπειες», ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Χαταμί, καταφέρθηκε πάλι κατά των ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράκ και κάλεσε τις «υπεροπτικές ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους και κατά του Ιράν».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συλλήψεις made in USA

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Στις συλλήψεις 12 ανθρώπων, που φέρονται να είναι μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χάρακατ-ουλ-Μουτζαχεντίν, προχώρησαν χτες οι αρχές του Πακιστάν, σε μια επιχείρηση στην οποία, όπως μετέδιδαν ανταποκριτές, συμμετείχε και το αμερικανικό FBI, αν και το Ισλαμαμπάντ δεν παραδέχεται το γεγονός.

Οι 11 από τους συλληφθέντες είναι Πακιστανοί και ο ένας Αφγανός, και στο «κρησφύγετό» τους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, βρέθηκαν 12 βόμβες με ωρολογιακό μηχανισμό, δύο ημιαυτόματα τουφέκια «Καλάσνικοφ» και εκρηκτικά. Το BBC μεταδίδει πως αξιωματούχοι στην Πεσαβάρ αρνήθηκαν να πουν πόσοι Αμερικανοί συμμετείχαν στην επιχείρηση. Κατά «σύμπτωση» (;) προσθέτει το βρετανικό δίκτυο, στην Πεσαβάρ βρισκόταν χτες και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πακιστάν Νάνσι Πάουελ, για να συζητήσει με τοπικούς πολιτικούς.

ΙΝΔΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Διώκεται η «Γιούνιον Καρμπάιντ»

ΜΠΟΠΑΛ.--

Ινδικό δικαστήριο ενέκρινε χτες την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού αλλοτινού ενεργειακού κολοσσού Γιούνιον Καρμπάιντ, για το καταστροφικό δυστύχημα του 1984 στο Μποπάλ, που είχε κοστίσει τουλάχιστον 3.000 ζωές.

Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είχε προσπαθήσει να μειώσει το βάρος των πιθανών κατηγοριών για «πρόκληση δυστυχήματος από αμέλεια», ωστόσο το δικαστήριο έκρινε πως μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία για «φόνο από εγκληματικές παραλείψεις». Πρόκειται, σχολίαζαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, για μια συμβολική νίκη των θυμάτων εκείνου του απίστευτου δυστυχήματος, που θέλουν να προσαχθεί ο τοτινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ουόρεν Αντερσον, σε δίκη.

Ο Αντερσον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ινδία για να δικαστεί και, αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με καταδίκη 20 ετών κάθειρξης. Η διαρροή αερίου στο εργοστάσιο της Γιούνιον Καρμπάιντ την 3η Δεκεμβρίου 1984 στο Μποπάλ πέρα από τους 3.000 νεκρούς είχε και 500.000 τραυματίες, ενώ προκάλεσε επίσης τεράστιες υλικές ζημιές. Πάνω από 10.000 θάνατοι ήταν το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της καταστροφής, λόγω της μόλυνσης και των επιπλοκών για τους κατοίκους της περιοχής.

Η ινδική κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει το θόρυβο μιας δίκης 2 δεκαετίες μετά και προσπαθούσε να μειώσει το νομικό βάρος της δίωξης, ονομάζοντας το συμβάν προϊόν «αμέλειας», ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση έκδοσης του Αντερσον...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ