ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Αρνητικές συνέπειες για το λαό

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην οποία τονίζεται η ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εκποίηση των λιμανιών
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην εκποίηση των λιμανιών
Την ανάγκη συνολικά ο λαός να αντιπαλέψει την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία έχει ως εξής:

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών αφορούν όλο το λαό, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ βγάζουν στο σφυρί 23 λιμάνια και μαρίνες. Αυτή είναι μόνο η αρχή, το σχέδιό τους είναι να παραδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους όλα τα μεγάλα λιμάνια και 800 μικρότερα, εμπορικά και τουριστικά.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι θα προκύψουν οφέλη για το λαό. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης ο λαός, για να στηριχτεί με κάθε τρόπο και μέσο η υψηλή κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και μόνιμες και για τους εργαζόμενους στα λιμάνια αλλά και συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, ιδίως των νησιών και των παράκτιων περιοχών.

Για τους εργαζόμενους στα λιμάνια θα φέρει απολύσεις, γκρέμισμα των μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι επιχειρηματίες που θα πάρουν τα λιμάνια, όπως η "Cosco" στον Πειραιά, θα επιβάλουν με ατομικές συμβάσεις δουλειά 2 - 3 ημερών τη βδομάδα, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο.

Θα φέρουν νέες αυξήσεις στα πανάκριβα ήδη εισιτήρια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και για τους επιβάτες και για τα μεταφερόμενα προϊόντα καθώς οι εφοπλιστές θα μετακυλίουν κάθε αύξηση των λιμενικών τελών. Αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το κόστος ζωής στα νησιά καθώς και το κόστος παραγωγής για μικρούς αγρότες, βιοτέχνες, εμπόρους και επαγγελματίες, ενώ θα γίνει πανάκριβος ο τουρισμός για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ενίσχυση των υποδομών του πολυτελούς τουρισμού ούτε ανάπτυξη είναι ούτε όφελος για το λαό θα υπάρξει. Αντίθετα, ανοίγει το δρόμο για να παραδοθούν στα μεγάλα συμφέροντα παραλίες και δημόσια γη.

Βαρύ κόστος θα πληρώσουν οι αλιείς καθώς τα ψαροκάικα θα αντιμετωπίζονται ως προς τα λιμενικά τέλη όπως τα τουριστικά γιοτ.

Εντελώς ανεξέλεγκτη θα γίνει η εισαγωγή προϊόντων κι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για τη δημόσια υγεία.

Σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις για το περιβάλλον, αφού η κεφαλαιοκρατική μονοπωλιακή ασυδοσία θα γιγαντωθεί.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα λιμάνια αλλά και όλους τους εργαζόμενους στους παραπλήσιους δήμους να παλέψουν για να ματαιώσουν την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Να μην εμπιστευτούν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους καθησυχάζουν ή προτείνουν το δρόμο του δήθεν λιγότερου κακού. Να αποδεχτούν, δηλαδή, την ιδιωτικοποίηση με όρους που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, μισθούς κ.ά. Δεν υπάρχει μικρότερο κακό. Ο,τι κι αν υποσχεθούν, την επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης θα αποδειχθεί ότι δε θα έχει κανένα αντίκρισμα.

Τώρα πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια τον αγώνα με Γενικές Συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα σε κάθε λιμάνι, σε κάθε αντίστοιχη πόλη. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής για τις συνέπειες και να τους καλέσουν σε κοινή αγωνιστική δράση.

Καμιά εμπιστοσύνη στη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), στα άλλα κόμματα της ΕΕ. Η ιδιωτικοποίηση των κρίσιμων υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια, δε γίνεται μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που σφαγιάζει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, τις δαπάνες για την Παιδεία, την Πρόνοια και την Υγεία. Μόνο έτσι το κεφάλαιο μπορεί να συνεχίσει να έχει υψηλή κερδοφορία και να είναι ανταγωνιστικό. Αυτή η ανάπτυξη υπέρ της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που διασφαλίζει η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, για τους εργαζόμενους φέρνει φτώχεια και ανεργία, για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες ξεκλήρισμα, ενώ για τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες φέρνει κλείσιμο.

Για να υπηρετεί η ανάπτυξη τις ανάγκες του λαού απαιτείται αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους και να γίνουν λαϊκή περιουσία όλες οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα λιμάνια, οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο ορυκτός πλούτος.

Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά το λαϊκό όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.

Τώρα πρέπει να εκφραστεί πιο αποφασιστικά η συμμαχία των εργαζομένων, της αγροτιάς και των μικρών βιοτεχνιών και εμπόρων για να βάλουμε τέλος στις θυσίες για την καπιταλιστική κρίση και το χρέος.

Αύγουστος 2012»

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δεμένες με τα αγροτικά δάνεια οι υποθήκες

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να ανησυχούν, προειδοποιεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μωραΐτης

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστική για τους μικρομεσαίους αγρότες ήταν η απάντηση που έλαβε χτες στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μωραΐτης στην ερώτηση που κατέθεσε για τις επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, εστιάζοντας στο θέμα των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Στην περίφημη νομοθετική ρύθμιση που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση, παρέπεμψε ο Γ. Στουρνάρας, για τα χρέη των αγροτών στην ΑΤΕ, αναφέροντας πως παρότι «οι υποθήκες είναι δεμένες με τα δάνεια, ωστόσο θα καταθέσουμε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια», η οποία «θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», όμως «δε θα αδικήσουμε και τους δανειολήπτες που ήταν συνεπείς». Σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητά τους ήταν ζητούμενο ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με την ΑΤΕ.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «πρέπει να ανησυχήσουν» μετά από αυτές τις δηλώσεις σχολίασε ανταπαντώντας, ο Γ. Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι «θα φέρουν ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών» και «θα αυξήσουν το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο», αφού «είναι μέτρα που εντάσσονται στην πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες είτε υπάρχει μνημόνιο είτε όχι».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι σήμερα «η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά μετά τις εξελίξεις στην ΑΤΕ», αφού υπάρχει ανησυχία για «δήμευση περιουσιών» και το «ξεπούλημα συνεταιριστικών επιχειρήσεων». Ενδειτικά, τόνισε πως «ξεπουλιέται η Δωδώνη και οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας». Ειδικά θα το θέμα των αγροτικών δανείων ζήτησε μεταξύ άλλων «να μειωθούν οι υποθήκες και τα χρέη στο αντίστοιχο ποσό των δανείων», προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρχει πάγωμα των χρεών όσο διαρκεί η κρίση», καθώς και «άμεση και επαρκής χρηματοδότηση των αγροτο - κτηνοτρόφων», ενώ δεν πρέπει να «γίνει κανένας πλειστηριασμός στην κύρια κατοικία».

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
«Αγνοούμε το πολιτικό κόστος και προχωρούμε μπροστά»

Ενα το κρατούμενο είναι για τη συγκυβέρνηση η απαρέγκλιτη υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, είπε χτες από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης συνεπής στην κυβερνητική γραμμή που διεμήνυσε σε όλους τους τόνους στις πρόσφατες συναντήσεις του στην ΕΕ ο πρωθυπουργός. Οπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Ρ. Πέλι «πρέπει να υπάρξει σιγουριά για τις προοπτικές της Ελλάδας, πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες και γι' αυτό δουλεύει και ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Οικονομικών (...)». Χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» «το πρόβλημα το οποίο είναι ανοιχτό τώρα σε σχέση με την τρόικα» και κατέληξε: «και γι' αυτό προχωρούμε μπροστά, γι' αυτό σας είπα είμαστε αποφασισμένοι να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος, διότι αυτό που προέχει πρώτα απ' όλα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Η αποκατάσταση, δηλαδή, της «εμπιστοσύνης» των καπιταλιστών ότι θα προωθηθούν οι αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές» σε όλα τα μέτωπα, κάνοντας κόλαση τη ζωή των εργαζομένων, του λαού, για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων που απαιτεί η αέναη κερδοφορία τους.

Κατά τα άλλα, στη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός και ο προϊστάμενος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων συζητήθηκε η δημιουργία προγράμματος χρηματοδότησης «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων για την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό, μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων διάρκειας ενός εξαμήνου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα οριστικοποιηθούν σε ένα μήνα. Συζητήθηκε, ακόμη, η ανακατανομή πόρων του προγράμματος Jeremie με τρόπο που να ενισχύονται κλάδοι με μεγαλύτερη ζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ