Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία εξαιρετικά δυσμενή συμφωνία για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας
Eurokinissi |
Με ορισμένα σημεία ακόμη ανοιχτά - όπως, για παράδειγμα, το ποσοστό κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να «πέσει» το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που θα λαμβάνει το κάθε κράτος-μέλος, στο 75% είναι η μέχρι στιγμής πρόταση - αλλά και δίχως να έχει οριστεί ακόμη επακριβώς το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα για το διάστημα 2014 - 2020, μπορεί κάποιος να προβλέψει ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται πραγματικό σάρωμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα επόμενα επτά χρόνια και εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που έχει τσακίσει την ελληνική φτωχομεσαία αγροτιά, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών παραγωγών θα λάβει λιγότερα κονδύλια από αυτά που χορηγήθηκαν τα προηγούμενα επτά. Οταν δηλαδή οι τιμές των προϊόντων, τα συνολικά καλλιεργητικά έξοδα, η πρόσβαση σε δανεισμό και οι όροι δανεισμού ήταν σαφώς πιο ευνοϊκοί για τον μικρό παραγωγό σε σχέση και με την τρέχουσα και, πολύ περισσότερο, με την επερχόμενη δυσμενή περίοδο.
Παράλληλα, προβλέπεται ο λεγόμενος «περιβαλλοντικός προσανατολισμός» της ΚΑΠ, που στην πράξη σημαίνει ότι το 30% των άμεσων ενισχύσεων θα συνδέονται αναγκαστικά με «φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις», όπως η διατήρηση μόνιμων βοσκότοπων και οι περιοχές «οικολογικής εστίασης», εκτάσεις δηλαδή που θα παραμένουν ακαλλιέργητες, ενώ εξαίρεση από το «πρασίνισμα» θα έχουν μόνο όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν λιγότερα από 1.250 ευρώ το χρόνο. Ενα επιπλέον 30% των κονδυλίων από τα προγράμματα του λεγόμενου «Δεύτερου Πυλώνα» θα κατευθύνεται επίσης προς γεωργοπεριβαλλοντικά έργα και επιχειρηματικές επενδύσεις «ευνοϊκές» για το περιβάλλον.
Περικοπές κονδυλίων από τις άμεσες ενισχύσεις προβλέπονται επίσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων στον τομέα της γεωργίας - 2% του συνολικού προϋπολογισμού -, «ενθαρρύνεται» η δημιουργία «διεπαγγελματικών οργανώσεων», επιχειρηματικά σχήματα, στους τομείς του γάλακτος, στο βόειο κρέας, στο ελαιόλαδο και τα δημητριακά, κ.α. Η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 2014, με εξαίρεση των μέτρων αναφορικά με τη νέα δομή των άμεσων ενισχύσεων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2015.
Πάντως, όποια επιμέρους διαφοροποίηση ή εξαίρεση κι αν επιτευχθεί έως τον καθορισμό της τελικής μορφής της ΚΑΠ, το δεδομένο είναι ότι περί το 30% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να δίνεται υπό όρους και σε συμμόρφωση με δεσμευτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, η ΚΑΠ της περιόδου 2014 - 2020 θα επιφέρει δραστική μείωση των κονδυλίων προς τους σημερινούς μικρούς παραγωγούς, την ίδια στιγμή που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο, με τις λεγόμενες «πράσινες επιδοτήσεις» και την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην «πράσινη οικονομία», τους μεγαλοπαραγωγούς. Πρόκειται για την πλήρη συμμόρφωσή της με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τους στόχους που προωθεί η αντιλαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020», ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων.
Εμπαίζει τους κτηνοτρόφους η διοίκηση της «Δωδώνης»
«Σε αναβρασμό και αβεβαιότητα βρίσκονται 6.500 κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και γενικά της βορειοδυτικής Ελλάδας, μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχοντας να πληρωθούν για περισσότερο από τρεις μήνες για τις ποσότητες γάλακτος που παραδίδουν, βιώνοντας καθημερινά τον εμπαιγμό της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Είναι φτωχοί κτηνοτρόφοι που έχουν περιέλθει σε απόγνωση και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης των οικογενειών τους και των κοπαδιών τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τις απαραίτητες ζωοτροφές για να τα ταΐσουν. Η γαλακτοβιομηχανία τούς αντιμετωπίζει σαν επαίτες γι' αυτά που δικαιούνται. Περιμένουν για ώρες στην ουρά για να πάρουν στο τέλος τη συμπάθεια της εταιρείας και ένα χαρτζιλίκι της κοροϊδίας.
Ταυτόχρονα ο νέος ιδιοκτήτης προβαίνει απροκάλυπτα και προκλητικά σε ωμούς εκβιασμούς και τρομοκρατία προς τους κτηνοτρόφους. Εχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και όσων τον στηρίζουν, εκβιάζει τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές που παλεύουν για τον ιδρώτα όλων των κτηνοτρόφων να διαλέξουν αν θα είναι παραγωγοί ή συνδικαλιστές, ώστε να ξέρει και να τους αποκλείσει από τις ποσότητες γάλακτος που παραδίδουν.
Ιδια κατάσταση επικρατεί και στο χώρο των εργαζομένων της επιχείρησης. Αξιοποιούν τη καπιταλιστική οικονομική κρίση για να περάσουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική τους. Αν και η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία έχει σήμερα αύξηση εξαγωγών φέτας και αυξημένα κέρδη.
Δυστυχώς η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ αναδεικνύει της χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων και δικαιώνει πλήρως τη θέση του ΚΚΕ που καλούσε σε διεκδίκηση ώστε η γαλακτοβιομηχανία να παραμείνει σε αποκλειστικά κρατικό έλεγχο μετά τη διάλυση της ΑΤΕ, γιατί μόνο έτσι θα αποτελούσε σε ένα βαθμό στήριγμα και αποκούμπι για τους φτωχούς κτηνοτρόφους της περιοχής και θα λειτουργούσε σαν στάθμη αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών του γάλακτος σε όλη τη χώρα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει,
Την παράταση των προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στους απλούς φορολογούμενους οι διάφορες κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά στον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της ηλεκτρονικής σελίδας του υπουργείου.
Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, οι προθεσμίες για τους φορολογούμενους που καταθέτουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά παρατείνονται ως εξής:
Επίσης, παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιούλη 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.).
Η πιο πάνω προθεσμία ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε φυσική μορφή στη ΔΟΥ, εκτός αυτών για τις οποίες προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του ΚΦΕ (περιπτώσεις δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).