Αποσπάσματα από την τοποθέτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Αφροδίτης Κτενά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας
«Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα της Μονής Σινά. Δεν πρόκειται ούτε για αδιαφορία απλώς, ούτε για αμέλεια και αστοχία της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πραγματικά για συνειδητή επιλογή. Συνειδητή πολιτική επιλογή που έχει να κάνει με τις γεωπολιτικές σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου και την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε αυτήν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τον Αλ Σίσι, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τις φροντίδες του για την προστασία της Μονής Σινά, και λίγες μέρες μετά εκδόθηκε η γνωστή αρνητική απόφαση για τη Μονή. Πρόκειται για μεγάλο εμπαιγμό, και όλα αυτά εντάσσονται στους σχεδιασμούς και τις στρατηγικές διμερείς σχέσεις για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών, και στο πλαίσιο αυτών ετοιμάζονται επώδυνοι απαράδεκτοι συμβιβασμοί για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (...)
Το ουσιαστικό μέρος αυτού του νομοσχεδίου, ο λόγος για τον οποίο έρχεται με αυτόν τον τρόπο, με τέτοιες διαδικασίες, χωμένο σε 166 άρθρα, είναι το μέρος Γ' και κάποιες διατάξεις του Ε' που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μιλάμε για τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών και πανεπιστημιακών, με τροποποιήσεις και στον Ποινικό Κώδικα!
Κρύβετε ανάμεσα σε άσχετα θέματα και άθλιες εξουσιοδοτικές διατάξεις μια θρασύδειλη και άδικη πολιτική για διαγραφές φοιτητών, που τους κάνετε τάχα μου και χάρη, και μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι τους δίνεται "τελευταία ευκαιρία".
Σε ποιους δίνετε τελευταία ευκαιρία; Σε ανθρώπους που ξεκινούν τη ζωή τους τώρα;
Τι νομίζετε ότι είναι οι φοιτητές; Τελειωμένοι "φραπέδες" και "χασάπηδες", που περιμένουν να τους βολέψει ο κολλητός στο υπουργείο; Ξεγελιέστε γιατί οι μοναδικοί συνομιλητές σας ανάμεσα στους φοιτητές είναι η ΔΑΠ. Ομως δεν αντιπροσωπεύει τους φοιτητές.
Οι φοιτητές δεν είναι χούλιγκαν - πληρωμένοι στρατοί των ολιγαρχών, σαν αυτούς που εξυπηρετείτε με το τέταρτο μέρος του νομοσχεδίου.
Οι φοιτητές είναι νέα παιδιά που έχουν ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να φτάσουν εδώ που έφτασαν, εμπόδια που έχετε στήσει εσείς και προηγούμενες κυβερνήσεις, όσοι έχετε υπηρετήσει την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην Εκπαίδευση - και αναφέρομαι σε όλες τις βαθμίδες ανεξαιρέτως. Δεν έχει δικαίωμα να μιλά κανένας από όσους κυβέρνησαν τόσα χρόνια για "χάλι της Εκπαίδευσης" ή για "χαμηλό επίπεδο" κ.λπ. Είστε υπόλογοι και το γνωρίζουν όλοι: Μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι, οι γονείς τους, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, όλοι όσοι υπηρετούν την Εκπαίδευση, όλοι όσοι έχουν σπουδάσει παιδιά.
Οι φοιτητές - το λέμε άλλη μια φορά - δεν είναι εγκληματίες. Είναι το μέλλον αυτού του τόπου, και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζετε.
Ειδικά το πιο δυναμικό τους κομμάτι, το οργανωμένο σε συλλόγους, έχουν μάθει να παλεύουν - και έχουν ξεφτιλίσει πολλές φορές τις άθλιες μεθοδεύσεις σας.
Εχουν μάθει να κερδίζουν τη ζωή τους και όχι να τσιμπολογάνε ό,τι τους πετάνε από το τραπέζι. Και σήμερα αυτό κάνουν, και χτες και προχτές, κάθε μέρα (...)
Σας ενοχλεί η διεκδίκηση. Η αμφισβήτηση, η σύγκρουση με την πολιτική σας. Γι' αυτό φέρνετε σαν τους κλέφτες, το κατακαλόκαιρο, αφού έχετε φλομώσει από τον Μάιο στα ψέματα την ελληνική κοινωνία, ένα νομοσχέδιο. Θέλετε να εντείνετε την καταστολή, να φιμωθεί η άλλη άποψη. Με αυτό το νομοσχέδιο καταστρατηγείτε ακόμα και παραδοσιακές αστικές αρχές ακαδημαϊκής λειτουργίας, του αυτοδιοίκητου.
Μάλλον ζηλέψατε τη δόξα του Columbia, που διαγράφει φοιτητές επειδή φωνάζουν "Λευτεριά στην Παλαιστίνη". Που η αλληλεγγύη σε έναν λαό που τον ξεριζώνουν από τη γη του θεωρείται ρατσισμός! Να σας θυμίσω ότι η ελληνική Βουλή έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Αντισημίτες ήσασταν το 2015; (...)
Εν μέσω νέας πολεμικής προετοιμασίας, τροποποιείτε άρθρα του Ποινικού Κώδικα μετατρέποντας σε ιδιώνυμο αδίκημα ακόμα και την έκφραση κριτικής, αν το υπουργείο κρίνει πως αυτή η κριτική είναι "διχαστική" γιατί ο ύπατος, τελικά, κριτής είναι το υπουργείο (...)
Στο Πειθαρχικό Δίκαιο του ΔΕΠ, πειθαρχικό παράπτωμα συνιστά κάθε παράβαση διάταξης που αναφέρεται στην "εν γένει λειτουργία των ΑΕΙ". Και κάθε συμπεριφορά που μπορεί να προβλεφθεί σε μελλοντική ειδική διάταξη. Στον γύψο και το ΔΕΠ! Αν τολμήσουν να μην εφαρμόσουν την αρρωστημένη λογική σας για την "ακαδημαϊκή ελευθερία", αν τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στο διευθυντικό δικαίωμα που επιβάλλετε, αν τολμήσουν να λειτουργήσουν ως ακαδημαϊκοί και όχι ως υπάλληλοι, διαφυλάσσοντας την τιμή και το κύρος του πανεπιστημίου και το δικό τους. Αν τολμήσουν να υπερασπιστούν τους φοιτητές τους - όπως οφείλουν - τότε κινδυνεύουν οι ίδιοι με ποινές. Αυτό φέρνετε!
Αν τολμήσουν να αρνηθούν να υπηρετήσουν τα αρρωστημένα σχέδια του στρατηγικού εταίρου του Ισραήλ, κινδυνεύουν να τους τυλίξετε σε μια κόλλα χαρτί. Για τέτοια ελευθερία μιλάμε!
Ελευθερία στην Ερευνα; Ελευθερία στη διδασκαλία; Ελευθερία στην ανταλλαγή απόψεων; Αρκεί τα θέματα να τα ορίζουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επιχειρούν χρόνια τώρα να ποδηγετήσουν τα πανεπιστήμια, πότε με εκμαυλισμό, πότε με οικονομική ασφυξία και τώρα με ανοιχτή καταστολή.
Είδατε κι αποείδατε. Δεν μπορείτε να επιτρέψετε να έχει άποψη η κάθε ερευνήτρια, η κάθε φοιτήτρια για το τι θα μελετήσει και ποιον θα υπηρετήσει! Είμαστε και σε εποχές πολεμικής οικονομίας... (...)
Προσπαθείτε χρόνια τώρα να πείσετε τον κόσμο που δεν έχει σχέση με τα πανεπιστήμια ότι είναι τάχα άντρα ανομίας. Αυτό που θέλετε πραγματικά είναι να κρύψετε ότι στόχος σας είναι να επιβάλετε σιγή νεκροταφείου.
Λέτε ότι σκοπός είναι η "διαφύλαξη της τάξης και της νομιμότητας". Εμείς λέμε ότι ο πραγματικός σκοπός είναι η ενίσχυση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.
Πραγματικός σκοπός είναι η περιφρούρηση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας.
Θέλετε να μιλήσουμε για "διατάραξη ακαδημαϊκής λειτουργίας"; Να μιλήσουμε για την υποστελέχωση, για τα μπαλώματα με τους ακαδημαϊκούς υποτρόφους που οδηγούν στο να ξεκινάνε μαθήματα στα μισά του εξαμήνου. Αυτό είναι διατάραξη ακαδημαϊκής λειτουργίας.
Θέλετε να μιλήσουμε για "εύρυθμη, ασφαλή και ανεμπόδιστη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου"; Να μιλήσουμε για τις ελλείψεις στις εργαστηριακές υποδομές, τότε. Που εμποδίζουν τη διδασκαλία στον πάγκο και οι ασκήσεις γίνονται στον πίνακα. (...)
Να μιλήσουμε για "υλικοτεχνική θωράκιση"; Κάμερες και τουρνικέ χρειάζονται ή απαγωγοί αερίων στα επικίνδυνα εργαστήρια, ασανσέρ που δεν πέφτουν, συστήματα πυρόσβεσης και οδοί διαφυγής;
Μιλάτε για "πρόβλεψη αποζημίωσης των ΑΕΙ από τους υπαίτιους": Για τη μεγάλη οικονομική και υλική ζημιά που έχουν υποστεί από την επιχειρηματική λειτουργία τα πανεπιστήμια - όπου εταιρείες χρησιμοποιούν τις υποδομές για δικό τους όφελος και τις στερούνται οι φοιτητές, ή τις παραλαμβάνουν διαλυμένες οι ερευνητές, γι' αυτά τι λέτε;
Φτιάχνετε "Εθνικό Παρατηρητήριο". Παρατηρητήριο για την ανεργία, την ετεροαπασχόληση, τις συνθήκες απασχόλησης των αποφοίτων, σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε; Η "ανομία" σας μάρανε (...).
Καταφεύγετε και σε υπερβολές - μετά το μαζεύετε κάπως - γιατί δεν θέλετε να κάνετε και ζημιά στο προϊόν που πάτε να πουλήσετε στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης. Στο όνομά της, για μερικά "ποντάκια", στην κυριολεξία, στις διεθνείς κατατάξεις, δεν διστάζετε να διαγράψετε φοιτητές. Τους λέτε τεμπέληδες και δεν ακούτε μήνες τώρα τα πραγματικά τους προβλήματα και τις αιτίες που καθυστερούν. Και 150 Σύλλογοι Φοιτητών σάς φωνάζουν: Θέλουμε στήριξη και όχι διαγραφές.
Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι διαγράφονται πεθαμένοι και υπερήλικες που έχουν εγγραφεί δεκαετίες πριν. Ξέρετε πολύ καλά ότι με αυτόν τον νόμο διαγράφονται ενεργοί φοιτητές, που με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι δική τους έχουν καθυστερήσει στις σπουδές τους... Και το κόστος είναι μόνο δικό τους, όχι του πανεπιστημίου. Αυτοί πληρώνουν για την παράταση των σπουδών τους, για την οποία εσείς ευθύνεστε.
Οι καθηγητές στα πανεπιστήμια ξέρουν πολύ καλά πώς και πότε να εκκαθαρίσουν μητρώα από εκλιπόντες ή επί της ουσίας αποστασιοποιημένους φοιτητές. Αν λείπει το νομικό πλαίσιο γι' αυτό, φέρτε μια ρύθμιση και καλύψτε τις διοικήσεις (...)
Εχετε κάνει μια καθαρά ακαδημαϊκή υπόθεση μείζον πολιτικό θέμα και, σε συνδυασμό με το πειθαρχικό δίκαιο που φέρνετε, ποινικοποιείτε το ζήτημα. Και κινδυνεύουν με ποινές οι καθηγητές αν δεν υποκύψουν στον παραλογισμό».
«Δεν σηκώνει βελτιώσεις αυτό το έκτρωμα. Αποσύρετε όλες τις διατάξεις περί διαγραφών. Αποσύρετε όλες τις διατάξεις για το πειθαρχικό. Αφήστε τα πανεπιστήμια να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε η Αφρ. Κτενά, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της με κάλεσμα του ΚΚΕ προς όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας να παλέψουν για ένα πανεπιστήμιο όπου οι φοιτητές θα είναι πραγματικά ελεύθεροι να αφοσιωθούν στις σπουδές τους, γιατί θα είναι απαλλαγμένοι από το άγχος της επιβίωσης, ελεύθεροι να επιλέξουν επάγγελμα σύμφωνα με τις κλίσεις τους. Οπου οι ερευνητές θα είναι απαλλαγμένοι από την αγωνία της χρηματοδότησης, μελετώντας προβλήματα με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους και το κοινωνικό τους αποτύπωμα και όχι την κερδοφορία του επενδυτή. «Σήμερα ένα τέτοιο πανεπιστήμιο είναι εφικτό, και αξίζει να παλέψουμε για την κοινωνία που θα το αναπτύξει», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.
«Στήριξη ζητούν οι φοιτητές, όχι καταστολή και διαγραφές», διαμήνυσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας με παρέμβασή τους έξω από τη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, μετέφεραν το μήνυμα 150 Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας: «Το νομοσχέδιο απορρίπτεται!».
Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 31 Ιούλη, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, μέρα κατά την οποία προγραμματίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.