ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχές Σεπτέμβρη το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους θα διεξαχθεί στις 4 - 10 Σεπτέμβρη στη Δράμα με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 182 ταινίες από 41 χώρες, μεταξύ τους και 64 ελληνικές. Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ταινίες σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες.

Το Φεστιβάλ έχει πλέον 7 διαγωνιστικά τμήματα (Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα - Διεθνές Διαγωνιστικό - Διεθνές Σπουδαστικό - Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα - Διεθνές Animation - Short & Green - KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά) και για πρώτη φορά οι δύο ταινίες που θα αποσπούν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό αλλά και στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Οσκαρ.

Το 46ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος»), στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ και στο καφέ-πολυχώρο «Ελευθερία» (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου), ενώ θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και online, μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ Οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, σε όλη την Ελλάδα.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το online περιεχόμενο του Φεστιβάλ που περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα. Οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στις 26 - 29 Οκτώβρη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ.

«Ιππόλυτος» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο σε μετάφραση Κώστα Τοπούζη και με τους Κόρα Καρβούνη, Γιάννη Τσορτέκη, Δημήτρη Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Ελενα Τοπαλίδου, Ορέστη Χαλκιά και Διαμαντή Αδαμαντίδη, ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο «Ιππόλυτος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με Ιππόλυτο τον Αλέξη Μινωτή και Φαίδρα την Κατίνα Παξινού. Το 1953 ανέβηκε ξανά από το Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και πάλι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, και το επόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με Ιππόλυτο τον Αλέκο Αλεξανδράκη και Φαίδρα την Ελσα Βεργή, εγκαινιάζοντας άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων, που την επόμενη χρονιά (1955) καθιερώθηκε επίσημα με την ίδια παράσταση.

Η υπόθεση: Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Αρτεμης, απαξιώνει τον έρωτα και υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν την σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στην μητριά του, Φαίδρα.

«Ποιος άραγε ευθύνεται για την τραγωδία; μοιάζει να αναρωτιέται ο Ευριπίδης. Ο θεός ή ο άνθρωπος;», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της παράστασης, ενώ η σκηνοθεσία «διερευνά με ακρίβεια και ευαισθησία όλα τα δίπολα, αναδεικνύοντας έτσι την πολυπλοκότητα των ψυχολογικών και ηθικών θεμάτων που θίγονται. Από τη μία η εγκράτεια κι από την άλλη ο πόθος, από τη μία το ιερό κι από την άλλη το βέβηλο, από τη μία η εκδίκηση κι από την άλλη η θυσία, από τη μία ο λόγος κι από την άλλη η σιωπή».

Οι επόμενες παραστάσεις είναι στις 25, 26 και 27 Αυγούστου στο «Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"», στις 31 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων, στις 7 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Σεπτέμβρη στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα και στις 13, 14, 15, 16, 17 Σεπτέμβρη στο «Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"».

Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

«Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα - Εμπειρίες»

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» υποδέχεται για έβδομη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, στο διάστημα από 30 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη. Το 2023 το φεστιβάλ της Σύρας συμπίπτει με τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Μάρκος Βαμβακάρης : Ενθυμήματα - Εμπειρίες».

Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα», αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη εξέλιξη της έκθεσης που υπήρχε, ήδη, στην Ανω Σύρα. Εκεί συγκεντρώνονται προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη, ενώ με σύστημα ακουστικής ξενάγησης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ακούσει διηγήσεις από την αυτοβιογραφία του.

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες», παρουσιάζει το περιβάλλον και γεγονότα που καθόρισαν τον καλλιτέχνη και την πορεία του, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα της διαδραστικής επαφής με κάποια από τα εμβληματικά τραγούδια του.

Τη βραδιά των εγκαινίων, Τετάρτη 30 Αυγούστου, θα ντύσει ηχητικά μια μεγάλη συναυλία της Μουσικής Σχολής «Εν χορδαίς & οργάνοις» στον Ταρσανά της Ερμούπολης στις 21.00. Σε αυτόν τον χώρο μαθητές της Σχολής, δάσκαλοι, καθώς και διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές του ρεμπέτικου θα παρουσιάσουν μια μουσική παράσταση σε δύο μέρη και τίτλο «Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης: Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός & Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου».

Περιοδεία για την «Ηλέκτρα»

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, συνεχίζει την περιοδεία της και κλείνει τον κύκλο των παραστάσεών της στο Ηρώδειο στις 20 Σεπτέμβρη.

Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται τον φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του, που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης και διερεύνησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το βλέμμα της Ηλέκτρας. Ενα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει...

Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Στρατής Χατζησταματίου, Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννης Παπαζήσης, Εριέτα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, Πάρης Λεόντιος.

Προπώληση: viva.gr και στα ταμεία των θεάτρων.

«Porto Salta» στη Ζάκυνθο

Φραντζέσκα Καλπακίδου

Η επιθεώρηση «Διακοπές στο Porto Salta», σε κείμενα Αγγελου Πυριόχου και σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Θέατρο «Από Κοινού» στην Αθήνα, έρχεται στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στο Κηποθέατρο στον Αυριακό, όπου θα παρουσιαστεί στις 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη στις 21.00.

Οπως σημείωνε σε συνέντευξή της στον «Ριζοσπάστη» η Ελ. Γερασιμίδου:

«Το "Διακοπές στο Porto Salta" είναι επιθεώρηση γραμμένη από τον Αγγελο Πυριόχο ειδικά για το Θέατρο "Από Κοινού". Ασχολείται με τα θέματα της επικαιρότητας και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης, σε μια χώρα παντελώς αμέτοχη και απούσα. Το θέμα της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, μια αναδρομή στο παρελθόν της ψευτιάς και της εκμετάλλευσης διά μέσου δύο δίδυμων αδελφών, δικαιούχων του βιβλιαρίου απόρων κορασίδων της Φρειδερίκης, μια καθηγήτρια που διδάσκει επαγγελματικό προσανατολισμό ενώ η ίδια ζει μακριά από την οικογένεια και με κουτσουρεμένο μισθό, μια παλιά Αθηναία που νοσταλγεί τα σινεμά και τα θέατρα σε μια πόλη - νεκροταφείο για τουρίστες, ο "άνθρωπος" - προϊόν τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να γίνει ατιμώρητος απατεώνας, οι διακοπές κοινωνικού τουρισμού και η διαμονή στον παράξενο τόπο Porto Salta».

Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Βάλια Τζιτζικάκη.

Στο πιάνο επί σκηνής η Μαρίνα Ρούσσου.

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό) και 12 ευρώ (μειωμένο).

Πληροφορίες - κρατήσεις: Στο ταμείο του θεάτρου, τηλ. 6980642189.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ