Στο στόχαστρο τα νομοσχέδια για τη 13ωρη σκλαβιά και το νέο πειθαρχικό
Eurokinissi |
Στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής επίθεσης περιλαμβάνεται επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «αναμόρφωση» του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων που ενισχύει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς, ποινικοποιεί τον αγώνα και τη διεκδίκηση, βαφτίζει «πειθαρχικά παραπτώματα» ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχει πάρει ήδη τον δρόμο της συζήτησης στη Βουλή και άμεσα ξεκινάει η συζήτηση στις Επιτροπές, ενώ ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πως θα προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δίνουν ενιαία απάντηση και καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την απάντησή τους τόσο στο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου όσο και στην προσπάθεια να επιβληθεί «σιωπητήριο» σε κάθε φωνή και πρωτοβουλία διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς. Στο φόντο αυτό, συνεχίζονται οι συσκέψεις συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:
- Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο καλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία του.
- Στην Καβάλα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης καλεί σε σύσκεψη σήμερα στις 8 μ.μ. στο πάρκο Φαλήρου (γήπεδο μπάσκετ).
- Στο Ηράκλειο, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου καλούν σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 25 Ιουλίου και συγκέντρωση στο εργοτάξιο στα δικαστήρια (Ευελπίδων) το Σωματείο Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό δίνει συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικεί αυξήσεις μισθών, ανθρώπινα ωράρια, μέτρα προστασίας και επιχειρησιακή Σύμβαση για όλο το προσωπικό.
Το Σωματείο καταγγέλλει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την κατάθεση των αιτημάτων του στη διοίκηση της «AVAX», χωρίς να έχει οριστεί συνάντηση. Μάλιστα, η καθυστερημένη απάντηση της εταιρείας να οριστεί συνάντηση στις 5 Αυγούστου συνοδεύτηκε από πρόταση να ανασταλεί η απεργιακή κινητοποίηση. «Δεν αναστέλλουμε την απεργία», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση «για να δείξουμε στην εργοδοσία ότι δεν τρώμε κουτόχορτο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας».
Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία αντί να απαντήσει στις διεκδικήσεις των εργαζομένων «μάλλον περιμένει να περάσει ο καιρός για να έρθει προς κατάθεση το νέο αντεργατικό τερατούργημα των 13 ωρών δουλειάς», που θα επισφραγίσει την «κανονικότητα» που επικρατεί στα εργοτάξια με τα 10ωρα, τα 12ωρα και τα 6ήμερα. «Αγωνιζόμαστε για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, το οποίο με τις δυνατότητες της εποχής και τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι πιο ώριμο από ποτέ», τονίζει το Σωματείο. Στην κατεύθυνση αυτή, στέλνει μήνυμα όχι μόνο στην εργοδοσία, αλλά και στην κυβέρνηση, ότι το νέο νομοσχέδιο «είναι αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους, και τη μέρα κατάθεσής του στη Βουλή τα εργοτάξια του Μετρό θα νεκρώσουν. «Δεν ζούμε για να δουλεύουμε. Δουλεύουμε για να ζούμε!», υπογραμμίζει.
Την τραμπούκικη συμπεριφορά αστυνομικού σε βάρος εργαζόμενης στον δήμο Διονύσου καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το επίμαχο περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκομιδής - καθαριότητας μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς. Ενώ ο δρόμος είχε οριοθετηθεί με κώνους, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην κινδυνέψουν από διερχόμενα οχήματα, συμβατικό όχημα της αστυνομίας παραμέρισε τους κώνους και πέρασε μέσα από αυτούς. Στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων αλλά και της επόπτριας, «ο (νταής) αστυνομικός με πολιτικά κατέβηκε από το όχημά του και με θρασύ τρόπο απευθύνθηκε στην επόπτρια λέγοντάς της "τι θες βρε παλιοκομμούνι;"». Η τραμπούκικη και εκφοβιστική συμπεριφορά συνεχίστηκε, με τον αστυνομικό - ασφαλίτη να συλλαμβάνει την επόπτρια και να την οδηγεί στο τμήμα, όπου «το αντικομμουνιστικό παραλήρημα συνεχίστηκε».
«Από πού γνώριζε ο αστυνομικός τι είναι η επόπτρια και τι τον ενδιαφέρει; Μήπως ξαναδραστηριοποιείται το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας;», αναρωτιέται το Συνδικάτο. Στηλιτεύει δε το γεγονός ότι ο αστυνομικός δεν δήλωσε εξαρχής την ιδιότητά του, και ότι συνέλαβε την εργαζόμενη με απειλές ότι «αν δεν έρθει με το καλό θα έρθει με άλλο τρόπο». Τέλος, θέτει το ερώτημα ποιες ήταν οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο δήμος όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό και πώς προστάτευσε την εργαζόμενη.
«Πρόκειται για ένα απαράδεκτο περιστατικό αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας απέναντι σε μια εργαζομένη που διαμαρτυρήθηκε γιατί κάποιος νταής αστυνομικός έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική της και των συναδέλφων της κατά την εργασία τους, και μάλιστα σε έναν κλάδο που μετρά καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους εργάτες από την έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. Εκφράζει τη στήριξή του στην εργαζόμενη και καλεί το αρμόδιο υπουργείο και τον δήμο να διερευνήσουν το απαράδεκτο περιστατικό, και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν συμπεριφορές τρομοκρατίας και έκθεσης εργαζομένων σε κίνδυνο.
Δίωρη στάση εργασίας (2 μ.μ. - 4 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στη «Nokia», με απόφαση του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και μετά από ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους, ενάντια στη βίαιη μετακίνηση συναδέλφων χωρίς συναίνεση και χωρίς καμία εγγύηση.
Το Σωματείο αναφέρει ότι η εργοδοσία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη μετακίνηση 8 εργαζομένων σε εργολαβική εταιρεία, «στο πλαίσιο ευρύτερης μεταφοράς 400 εργαζομένων στην Ευρώπη. Η μεταφορά έχει προγραμματιστεί για 1η Σεπτέμβρη, χωρίς Σύμβαση, ενημέρωση ή το δικαίωμα άρνησης, αφού η μόνη "εναλλακτική" που δίνεται είναι η παραίτηση!».
Στην πράξη η μετακίνηση «σημαίνει αλλαγή εργοδότη, αβεβαιότητα και χειρότερους όρους, όπως έδειξε και η εμπειρία στην Ινδία. Η "Nokia" απαξιώνει εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία, ενώ από το 2023 εντείνεται η εργολαβοποίηση μέσω προσλήψεων externals χωρίς δικαιώματα, προοπτική ή σταθερότητα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό θα επεκταθεί και σε άλλα τμήματα». Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι η εταιρεία μεταφέρει εργαζόμενους με 15 - 20 χρόνια δουλειάς, αρκετούς σε μεγαλύτερη ηλικία, σε τρίτη εταιρεία, με άγνωστους όρους και μέλλον.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι 8 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν επιθυμούν να μετακινηθούν και έχει ήδη αποσταλεί εξώδικο προς τη διοίκηση, χωρίς ωστόσο «καμία επίσημη απάντηση».
Το Σωματείο τονίζει πως «η στήριξη των συναδέλφων μας είναι υπόθεση όλων μας - ο αγώνας τους είναι και δικός μας!» και απαιτεί να μη μετακινηθεί κανείς εργαζόμενος, να «παγώσει» η διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι 1η Οκτώβρη, να δοθεί επίσημη, αναλυτική ενημέρωση στους συναδέλφους και στο Σωματείο και να απορροφηθούν όλοι οι συνάδελφοι σε άλλα έργα και τμήματα της «Nokia».
Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων στη «Nokia» εκφράζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής. Τονίζει ότι «τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που έχουμε δει να επαναλαμβάνονται στον κλάδο με outsourcing, πίεση, απολύσεις, εργολαβοποίηση, δεν πρέπει να περάσουν».
Τον δρόμο της ανεργίας δείχνει η εργοδοσία φαρμακείου στο Μενίδι σε εργαζόμενη μητέρα, σπεύδοντας να προαναγγείλει την απόλυσή της μόλις ολοκληρωθεί το διάστημα των 18 μηνών από τη γέννηση του παιδιού της, κατά το οποίο ο νόμος απαγορεύει την απόλυση μητέρων. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, το Σάββατο ο εργοδότης ανακοίνωσε τηλεφωνικά στην εργαζόμενη ότι θα απολυθεί στις 14 Αυγούστου, ενώ αξίωσε να μην ξαναπάει μέχρι τότε για δουλειά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη η εργαζόμενη προσήλθε κανονικά στο φαρμακείο μαζί με μέλη του Συνδικάτου, αφού δεν της κοινοποιήθηκε κανένα έγγραφο απόλυσης, ωστόσο δεν της επετράπη η είσοδος στην εργασία της. «Ο εργοδότης φαίνεται ότι χτυπάει την κάρτα εργασίας της στο "Εργάνη", χωρίς να αφήνει την ίδια να δουλέψει», αναφέρει το Συνδικάτο. Καλεί τον λαό της περιοχής «να υψώσει τείχος προστασίας και να δείξει την αλληλεγγύη του στην συναδέλφισσα», απαιτώντας να γυρίσει στη δουλειά της και διεκδικώντας να μη ζει καμία εργαζόμενη μητέρα, κανένας εργαζόμενος γονιός με τον φόβο της απόλυσης.
Στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλούν τα σωματεία του Δημοσίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενάντια στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, οργανώνουν η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΜΑΚ.
Καλούν την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το απαράδεκτο νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας ότι στόχο έχει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.
Στο κοινό κάλεσμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βαφτίζει πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους, προωθώντας ένα βαθιά αντιδραστικό και αυταρχικό πειθαρχικό δίκαιο για το Δημόσιο.
(...) Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου εργοδοσίας για τη 13ωρη εργάσιμη μέρα το οποίο προωθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση, δεν έρχονται τυχαία. Εντάσσονται στην περίοδο πολεμικής προπαρασκευής και με στόχο, αφενός, την ένταση της εκμετάλλευσης και αφετέρου, την κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού».
Καλούν όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να αντισταθούν μαζικά, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.