Associated Press |
Η αστυνομία είχε την ευκαιρία να δείξει τη σκληρότητά της |
Με τις καθιερωμένες παρελάσεις και τα πάρτι χολιγουντιανού στιλ ολοκληρώθηκε το Σάββατο η διαδικασία της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου. Του 43ου, που δεν είναι άλλος από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που παρέλαβε τα κλειδιά της οδού Πενσυλβάνια οκτώ χρόνια μετά τον πατέρα του. «Συγκίνηση» και «πνεύμα ενότητας», ήταν τα δύο «συναισθήματα» που κυριάρχησαν στις πρώτες εμφανίσεις των νέου Προέδρου, ενώ προσπαθώντας να πείσει για την ικανότητά του, έπεσε με τα μούτρα στην άσκηση των καθηκόντων του. Πρώτο μέλημά του: Η Παιδεία...
Εξάλλου, το τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης θα είναι το κύριο της προεδρικής του θητείας. Ετσι, χτες αμέσως μετά την ορκωμοσία και των μισών μελών της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησής του, κατά τη συνάντηση που είχε με εξέχοντα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, αλλά και των Δημοκρατικών έδωσε το στίγμα του νέου νομοσχεδίου που θα αποστείλει για ψήφιση στο Κογκρέσο και αφορά την Παιδεία. Ενα νομοσχέδιο που κρίνεται αρκετά επίμαχο από αναλυτές και μη και που συναντά σε ορισμένα του σημεία την οξύτατη αντίθεση των Δημοκρατικών - που χρειάζεται την υποστήριξή τους εξαιτίας της οριακής πλειοψηφίας που έχουν οι Ρεπουμπλικανοί στα δύο σώματα του Κογκρέσου - καθώς επιτρέπει σε γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσια σχολεία που χαρακτηρίζονται «σε πτώση», στην περίπτωση που συγκεντρώσουν περίπου 1.500 αποδείξεις πληρωμής (!) καταναλωτικών ειδών, να έχουν το δικαίωμα να φοιτήσουν σε ιδιωτικά και θρησκευτικά σχολεία.
Για την προώθηση του «Σχεδίου για την Παιδεία» είχε χτες και συναντήσεις με αυτό που εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου χαρακτήρισαν ως «επιτυχημένοι προωθητές της ανάγνωσης», αναφερόμενοι σε εκπαιδευτικές ομάδες που έχουν επιτυχή και σημαντικά προγράμματα ανάγνωσης.
Αυτό ίσως είναι και το πιο ενδεικτικό στοιχείο της «αλλαγής τόνων» που υποσχέθηκε να φέρει στην Ουάσιγκτον ο νέος Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο Μπους βλέπει την προώθηση του νομοσχεδίου ως «σταυροφορία, αν και ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Αντριου Γκαρντ, στις πρώτες του δηλώσεις προς το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN, άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει πεδίο για συμβιβασμούς όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο».
Αλλο ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος είναι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Τάιμ», να εκδώσει ειδική και επείγουσα διαταγή, για τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων που θα απαγορεύουν σε διεθνή γραφεία και οργανώσεις, που στηρίζουν είτε σε λεκτικό είτε σε υλικό και επιστημονικό επίπεδο τις αμβλώσεις, να χρησιμοποιούν αμερικανικά κεφάλαια και χορηγίες.
Αν και οι πρώτες κινήσεις του νέου Προέδρου αφορούν κυρίως την «εγχώρια αγορά», πολλά ερωτηματικά εξακολουθούν να υφέρπουν όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική. Οι θέσεις του και κυρίως η «έλλειψη εμπειρίας και ικανότητάς» του, έκανε τους ηγέτες ανά την υφήλιο μάλλον να υποδεχτούν χλιαρά τη μετάβαση της εξουσίας στην Ουάσιγκτον και την ανάληψή της από τον Μπους. Οι αμφιβολίες πολλές, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα καθορίζουν την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Οπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μετατραπεί σε όργανο ενός τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας: των Ηνωμένων Πολιτειών ΑΕ, παρά το γεγονός ότι ο Αλ Γκορ ήταν υποψήφιος των επιχειρήσεων. Πάντως, όπως σημειώνει η «Ελ Παΐς», «μια κυβέρνηση του Γκορ θα διέφερε από αυτή που μόλις ανέλαβε την εξουσία μόνο ως προς το χειρισμό των λεγόμενων κοινωνικών θεμάτων: ομοφυλόφιλοι, φεμινισμός, αμβλώσεις, φυλετικές σχέσεις. Ισως να διέκειτο πιο φιλικά προς τους εργαζομένους, χωρίς όμως να πλήττει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Είναι επίσης πιθανό ότι θα ενδιαφερόταν περισσότερο για την παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο απ' ό,τι ο Μπους και η κυβέρνησή του. Η εξωτερική και οικονομική πολιτική του Γκορ, όμως, θα υπηρετούσε τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στήριξαν την κυβέρνηση Κλίντον και αποκόμισαν κέρδη από τη στήριξη αυτή».
Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον δημιουργεί αλγεινή εντύπωση η υποδοχή του από τους ξένους ηγέτες καθώς και το γεγονός ότι οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», μάλλον, αρνητικά υποδέχονται το 43ο Πρόεδρο, τουλάχιστον όσον αφορά τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση.
Ειδικότερα για τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια αναφέρεται: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, η σύμβουλος του Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις είχε παρατηρήσει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή τους. Ισως τώρα μπαίνοντας στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους διαπιστώσει ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν περισσότερα από όσα θα επιθυμούσε, καθώς η ανάπτυξη από την ΕΕ μιας δύναμης άμεσης επέμβασης 60.000 ανδρών, για ειρηνευτικές επιχειρήσεις και καταστολή των κρίσεων στην Ευρώπη και αλλού, θα είναι έτοιμη το 2003.
Εξάλλου, παρά τις γαλλικές «αντιρρήσεις», η ευρωπαϊκή δύναμη είναι απολύτως συνυφασμένη με το ΝΑΤΟ και όπως τόνισε και στις ακροάσεις για την επικύρωση του διορισμού του, ως υπουργού Εξωτερικών, ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, το ΝΑΤΟ είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος» των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ευρώπη και προειδοποίησε ότι η Αμερική θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες ενίσχυσης της στρατιωτικής τους ισχύος, μόνον αν οδηγήσουν στην ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ κι όχι στην εξασθένησή του.
Εκτός αυτών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, και η Ράις τάχτηκε υπέρ της βαθμιαίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στη Βαλκανική, που είναι και η κύρια αποστολή του ΝΑΤΟ την τρέχουσα περίοδο. Αυτή η ιδέα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ή τουλάχιστον η υλοποίηση της ν' αναβληθεί, αν η κυβέρνηση Μπους επιθυμεί πράγματι να διατηρήσουν οι ΗΠΑ τον ηγετικό ρόλο τους στο ΝΑΤΟ και να κρατήσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία την πρωτοκαθεδρία έναντι της Ευρώπης, επισημαίνουν οι «Τάιμς», αφού η απειλή για την αποχώρηση των 9.000 Αμερικανών, που σταθμεύουν στο Κόσσοβο, έρχεται ακριβώς την ώρα που η κατάσταση στα Βαλκάνια γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική με νέες επιθέσεις εναντίον των Σέρβων από τον απελευθερωτικό στρατό των Αλβανών Κοσσοβάρων, που υποτίθεται ότι έχει διαλυθεί.
Εξάλλου, το σχέδιο Μπους για την ανάπτυξη ενός «εθνικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος» (NMD) εγείρει κι άλλα θέματα στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους, που πιστεύουν ότι απειλούνται οι συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών και ειδικότερα η αντιβαλλιστική συνθήκη του 1972. Πιθανόν η κυβέρνηση Μπους να επιχειρήσει ν' αλλάξει την εν λόγω συνθήκη, που απαγορεύει τις δοκιμές και την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων και που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, στις ακροάσεις της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του ως υπουργού Αμυνας, χαρακτήρισε σαν «μια παλιά υπόθεση, μια πεπαλαιωμένη ιστορία». Οι Ρώσοι θ' αντιταχθούν κατά πάσα πιθανότητα στην αλλαγή της συνθήκης και οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Πρόεδρος Μπους θα προχωρήσει απλώς στην εγκατάλειψη της συνθήκης ΑΒΜ, ενώ οι Ρώσοι θα δηλώσουν ότι δεν ισχύουν πλέον οι συμφωνίες για τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Χιλιάδες διαδηλωτές από ποικίλες οργανώσεις και με διαφορετικές διεκδικήσεις και συνθηματολογία, αλλά ενωμένες στη διαμαρτυρία τους κατά της «κλοπής» της ψήφου και του τρόπου που εκλέχτηκε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και κυρίως κατά της πολιτικής που διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει η νέα ρεπουμπλικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από τις δυνάμεις τήρησης της τάξης και το FBI, κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αλλά και να κάνουν τον πλανήτη να ακούσει το λόγο διαμαρτυρίας τους. Η μαχητικότητά και η μαζικότητά τους ήταν τέτοια που στον απολογισμό της η αστυνομία της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ορκωμοσία Προέδρου από το 1973, όταν οι διαδηλωτές κατά του πολέμου του Βιετνάμ είχαν διαδηλώσει κατά την ορκωμοσία του Ρίτσαρντ Νίξον.
Ωρες πριν αρχίσουν οι επίσημες εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου, το Σάββατο, διαδηλωτές από δεκάδες οργανώσεις συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να κάμψουν έστω και σε κάποια σημεία τον αστυνομικό κλοιό ή ακόμη και να σπάσουν τον αποκλεισμό και να πλησιάσουν κοντά στις επίσημες θέσεις. Μία ομάδα εκατοντάδων «θορυβωδών» διαδηλωτών, που είχε κατεύθυνση τη λεωφόρο Πενσυλβάνια, όπου ελάμβανε χώρα η ορκωμοσία, προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το Καπιτώλιο, αλλά τη σταμάτησε η αστυνομία.
Μια άλλη εξαιρετικά πολυπληθής και μαχητική ομάδα, που ξεκίνησε από το δημόσιο πάρκο με κατεύθυνση τις παρελάσεις και αυτή, ανακόπηκε από την αστυνομία, όχι όμως χωρίς βία. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις, τη στιγμή που αυτή η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με άλλη ομάδα την οργάνωση «Ο θεός ευλογεί την Αμερική», που διαδήλωνε υπέρ του Μπους. Επισήμως, η αστυνομία της Ουάσιγκτον κάνει λόγο για 4 συλλήψεις και μόνο, εν αντιθέσει με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων που κάνουν λόγο για δεκάδες συλλήψεις που έχουν αρχίσει από μέρες, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στην Ουάσιγκτον. Ενώ ανάλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στο Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο.