ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υποσχέσεις πολλές, τσέπες σφιχτές...
  • Αρχισε η Σύνοδος για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών
  • Πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου, με δύο νεκρούς πεζοναύτες και 5 τραυματίες
  • Η έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προβληματίζει...

TOKIO - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Περίπου στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η παροχή οικονομικής βοήθειας, όπως τουλάχιστον αποφάσισαν οι δωρήτριες χώρες που συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο, που άνοιξε τις πύλες της χθες στο Τόκιο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Πάντως, το ποσό αυτό είναι κατώτερο του προσδοκώμενου από τους Αφγανούς ηγέτες, του υπολογιζόμενου από τον ΟΗΕ, αλλά και των διαφόρων εκτιμήσεων. Μάλλον οι τσέπες είχαν καβούρια...

Ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), στην έκθεση που παρουσίασε στη Σύνοδο για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για τις ανάγκες της διαλυμένης από τον πόλεμο χώρας, ενώ ο ηγέτης της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, εκτίμησε σε 1,8 με 2 δισεκατομμύρια δολάρια το ύψος των αναγκών μόνο για το 2002 και ζήτησε από τους δωρητές την άμεση υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας, παρέχοντας τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει με σύνεση τα χρήματα... Ομως οι προσφορές για το τρέχον έτος δεν ξεπερνούν το 1 δισ. δολ.

Με πολλές υποσχέσεις, όπως πάντα, αλλά σφικτός ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αντιπροσωπεύοντας την αμερικανική κυβέρνηση, υποσχέθηκε βοήθεια 296 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος, χρήματα τα οποία θα επιμεριστούν σε βοήθεια για τρόφιμα και για την αντιμετώπιση καταστροφών και την αρωγή προσφύγων και μετά αποχώρησε, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ και μη μένοντας ως το πέρας της Συνόδου. Η ΠΤ προσέφερε 500 εκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους 30 μήνες.

Λίγο μετά, η ΕΕ προσέφερε 500 εκατομμύρια δολάρια για το 2002, με τις Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία να προσφέρουν η καθεμία 282 εκατομμύρια δολάρια για το σύνολο της πενταετίας, η Τράπεζα Ανάπτυξης των Χωρών της Ασίας 500 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ενώ αντίστοιχο ποσό προσέφερε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Η Τουρκία δεσμεύτηκε να δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για έργα ανοικοδόμησης, ενώ, στο περιθώριο της συνόδου, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να διαδραματίσει ειρηνευτικό ρόλο στο Αφγανιστάν, αν της ζητηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα, τόνισε, όμως, ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

Κι άλλοι νεκροί πεζοναύτες

Πέρα, όμως, από τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον οικονομικό τομέα, και δε φαίνονται αρκετές για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο τα πράγματα δε βαίνουν καλώς.

Η πρωτεύουσα Καμπούλ, τη νύχτα της Πέμπτης, σείστηκε από έκρηξη, που προκλήθηκε από νάρκη κατά προσωπικού. Η νάρκη και δεκάδες άλλες, όπως αποκαλύφθηκε την επομένη, ήταν τοποθετημένη έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως αυτό σε συνδυασμό με την οργή που φουντώνει εντός του Αφγανιστάν, κυρίως από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς και από την αποκοπή πολλών τμημάτων και φυλάρχων από την παροχή οικονομικής βοήθειας, έχει προκαλέσει συναγερμό. Ετσι, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, αλλά και το Reuters, τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και η Διεθνής Δύναμη για την Τήρηση της Τάξης έχουν ήδη έτοιμα σχέδια εκκένωσης, για το προσωπικό του ΟΗΕ, διπλωμάτες κ.ά., σε περίπτωση που οι ξένοι που βρίσκονται στο Αφγανιστάν υποστούν επιθέσεις.

Αν, όμως, οι Αμερικανοί δε θρήνησαν νεκρούς στην περίπτωση αυτή της ιδιότυπης επίθεσης στην πρεσβεία τους, δεν το απέφυγαν όταν ελικόπτερο που απογειώθηκε την Κυριακή από τη βάση του Μπαγκράμ κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πεζοναύτες και να τραυματιστούν άλλοι πέντε, από τους οποίους οι δύο νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν, σε δηλώσεις τους, τόνισαν ότι τα αίτια της πτώσης ερευνώνται, όμως ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, από την Ουάσιγκτον έσπευσε να αποδώσει την πτώση σε μηχανική βλάβη.

Με αφορμή το Γκουαντανάμο, οι κόντρες στην επιφάνεια

Φυλακισμένος οδηγείται στο κελί του

Associated Press

Φυλακισμένος οδηγείται στο κελί του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι συνθήκες κράτησης, αλλά και το καθεστώς υπό το οποίο κρατούνται οι περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο δείχνουν να αποτελούν το μείζον ζήτημα όχι μόνο της φανερής εκδήλωσης των αντιθέσεων μεταξύ των συνιστωσών της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», αλλά και να γίνει το ζήτημα που θα τους διχάσει.

Αργά χτες, επιχειρήθηκε μία σχετική αναδίπλωση προκειμένου να διασκεδαστούν κάπως οι «πολεμικές» εντυπώσεις που υπήρξαν κυρίως μεταξύ των Αμερικανών και των Βρετανών αξιωματούχων, αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετή.

Κατ' αρχήν, αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, ο εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του αμερικανικού στρατού, λοχαγός Τομ Κρόσον, εξήγησε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό και τον αμερικανικό Τύπο, που δείχνουν τους κρατούμενους γονατισμένους και αλυσοδεμένους στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα, είχαν ληφθεί την ώρα που οι κρατούμενοι κατέβαιναν από το αεροσκάφος που τους μετέφερε στην Κούβα, ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, σε δηλώσεις από την Ντάουνινγκ Στριτ, τόνισε ότι «κατά την επίσκεψη των Βρετανών αξιωματούχων οι κρατούμενοι δεν είχαν παράπονα»....

Ωστόσο, οι φωτογραφίες μιλούσαν από μόνες τους: Δεμένα μάτια, αλυσίδες στα χέρια και στα πόδια, κεφάλια σκεπασμένα με κουκούλες, γονατισμένοι και γύρω τους οπλισμένοι Αμερικανοί φρουροί.

Ο σάλος που προκλήθηκε εύλογος και αναμενόμενος. Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες, αφού η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στάθηκε μάλλον η αφορμή, αφού εξ αρχής οι κόντρες υπέβοσκαν, αλλά και οι επικρίσεις για την κράτηση των αιχμαλώτων υπήρχαν.

«Οι κρατούμενοι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να χαρακτηριστούν αιχμάλωτοι πολέμου και να τηρηθεί η Συνθήκη της Γενεύης» ζήτησε χτες - μάλλον με οξύ τρόπο - ο Υπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Ομως στη Βρετανία δημιουργήθηκε «κρίση» καθώς μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους όσον αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις Βρετανοί. Η βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί σύντομα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Λονδίνο, Ουίλιαμ Φάρις, σχετικά με τη μεταχείριση των 110 κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, οι συνθήκες κράτησης των οποίων κρίνονται απάνθρωπες, ενώ η Ανι Κλόιντ, προεδρεύουσα της επιτροπής αυτής, μέλος του Κόμματος των Εργατικών, τόνισε ότι οι Αμερικανοί παίζουν με τις λέξεις και πρόσθεσε ότι το αντικείμενο της συνάντησης της επιτροπής με τον Αμερικανό πρεσβευτή θα είναι να γνωστοποιηθεί στην Ουάσιγκτον ότι ανησυχούν για όλους όσοι συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν και όχι μόνο γι' αυτούς που έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί στη βάση του Γκουαντανάμο.

Ενδεικτικότερη όλων η αντίδραση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, που απαίτησε για κάθε κρατούμενο ανθρώπινη μεταχείριση και τόνισε με εξαιρετικά επιτακτικό τρόπο ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.

Αναλόγως και οι ηγέτες της γερμανικής αντιπολίτευσης επέκριναν με δριμύτητα τις συνθήκες κράτησης στο Γκουαντανάμο, στην Κούβα, τις οποίες χαρακτήρισαν «απίστευτες», απαιτώντας «να αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου και όχι ως ζώα», όπως τόνισε η Κορνέλια Πιέπερ, γενική γραμματέας του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει ότι οι κρατούμενοι αυτοί είναι παράνομοι μαχητές και όχι κρατούμενοι πολέμου, γεγονός που δεν τους εντάσσει στα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 που θέτει τους κανόνες πολέμου, ενώ απαντώντας ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι η μεταχείριση των κρατουμένων είναι βάσει της Συνθήκης της Γενεύης «στο μεγαλύτερο μέρος της», ενώ οι Ευρωπαίοι «δεν ξέρουν γιατί πράγμα μιλούν»!

Τέλος, μια νέα ομάδα 34 συλληφθέντων έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής στη βάση του Γκουαντανάμο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κρατουμένων εκεί στους 144.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέο κύμα βίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέα βομβιστική επίθεση συγκλονίζει το Κοσσυφοπέδιο, λίγα 24ωρα μετά τη φονική ενέδρα σε βάρος βουλευτή του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην επαρχία, απ' την έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο σπιτιού, τραυματίστηκε σοβαρά ανώτερο στέλεχος των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», που συγκροτούνται, ως επί το πλείστον, από Αλβανούς πρώην αυτονομιστές του UCK. Η έκρηξη του βομβιστικού μηχανισμού σημειώθηκε την ώρα που ο Ιντρίτζ Μπαλάζ, συνοδευόμενος από τα άλλα δύο μέλη της οικογένειάς του, έμπαινε στο σπίτι του στην πόλη Τζακόβιτσα (90 χλμ. δυτικά της Πρίστινας). Ο Μπαλάζ και το δίχρονο παιδί του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως και η έγκυος σύζυγός του, που ακρωτηριάστηκε στο ένα απ' τα κάτω άκρα.

Στο μεταξύ, χτες, διορίστηκε νέος ύπατος εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Τη σκυτάλη από τον Δανό Χανς Χέκερουπ παίρνει ο Γερμανός Μίκαελ Στάινερ, παλιός διπλωμάτης και σύμβουλος του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ