«Φοίνισσες» από το «Αμφι-Θέατρο» |
Ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, επισημαίνει: «Οι τέχνες έχουν τη δύναμη να διαπαιδαγωγούν, να ενώνουν, να προβάλουν αξίες, να προβάλουν ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες, να σφυρηλατούν συνειδήσεις. Γι' αυτό προτεραιότητά μας είναι να δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά, αλλά και ενήλικες της πόλης μας να δημιουργούν και να εκφράζονται μέσα από την επαφή τους με τις τέχνες. Στον πολιτισμό επιμένουμε σε μια σταθερή πορεία, επιδιώκοντας να υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα όλο το χρόνο και θέλουμε όλοι οι κάτοικοι της πόλης να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτά».
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, Σταύρος Κορομπίλης, τονίζει μεταξύ άλλων: «Φέτος εστιάσαμε την προσοχή μας στο θέατρο, πιστεύοντας πως οι καιροί απαιτούν τις καλές παραστάσεις που υπηρετούν την τριπλή λειτουργία του θεάτρου: Την καλλιτεχνική - αισθητική, την ψυχαγωγική και την παιδευτική. Οι επιλεγμένες αρχαίες τραγωδίες - κωμωδίες, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, σκοπό έχουν να τέρψουν, να ψυχαγωγήσουν και να προβληματίσουν ταυτόχρονα το θεατή, προκαλώντας την πολυπόθητη αριστοτελική κάθαρση, την οποία έχουμε όλοι ανάγκη για να συνεχίσουμε όχι απλώς τον αγώνα της επιβίωσης, αλλά να δώσουμε δυναμικά τη μάχη για το ευ ζην».
Ακολουθούν: 1/9: Αττική Σκηνή - ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη («Κατράκειο», τιμές εισιτηρίων: 20 και 17 ευρώ), με τους Τάσο Χαλκιά, Ηλία Λογοθέτη, Τάσο Παλαντζίδη κ.ά. 3/9: Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη (Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, γενική είσοδος: 18 ευρώ). 4/9: Θεσσαλικό Θέατρο με τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Σοφοκλής Πέππας, Ελισάβετ Μουτάφη, Τατιάνα Παπαμόσχου κ.ά. («Κατράκειο», τιμές εισιτηρίων: 20 και 15 ευρώ). 5/9: Συνδιοργάνωση με τη Νομαρχία Πειραιά, το «Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα» παρουσιάζει τη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι, με τους Νίκο Δαφνή, Γιάννη Τσική, Βαγγέλη Μελή κ.ά. (Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, είσοδος ελεύθερη). 8/9: Συνδιοργάνωση με τη Νομαρχία Πειραιά, συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση (Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, είσοδος ελεύθερη).
«Δεσμοί αίματος» από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου |
20-21/9: Ο όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων παρουσιάζει ένα «Οδοιπορικό στο ελληνικό παραδοσιακό χορό και το τραγούδι» («Κατράκειο», είσοδος ελεύθερη). 27-28/9: Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας παρουσιάζει ένα ηπειρώτικο πολυθέαμα, ένα μουσικοχορευτικό πολιτιστικό διήμερο, αφιερωμένο στην Ηπειρο («Κατράκειο», είσοδος ελεύθερη). Ωρα έναρξης παραστάσεων 9 μμ.
Τη «σοδειά» από τις επαναπατρισμένες αρχαιότητές της, κυρίως από το γνωστό - λόγω αρχαιοκαπηλικών υποθέσεων - αμερικανικό μουσείο Γκετί, θα παρουσιάσει από το Σεπτέμβρη και μέχρι το Δεκέμβρη η Ιταλία στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, σε μια έκθεση με το χαρακτηριστικό τίτλο «Νόστοι - Επαναπατρισμοί».
Πρόκειται για συνδιοργάνωση των υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, χώρες οι οποίες ως γνωστόν πλήττονται από το εμπόριο της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ιταλού προέδρου στα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Περιλαμβάνει συνολικά 74 αρχαία αντικείμενα που διεκδικήθηκαν και επιστράφηκαν στην Ιταλία από διάφορα μουσεία των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αττικά μελανόμορφα αγγεία όπως ο «Αμφορεύς» με απεικόνιση της πάλης του Ηρακλή και του Γηρυόνου (540 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ζωγράφο του Βερολίνου (επαναπατρίστηκε από το Μουσείο Γκετί), πολλά αττικά ερυθρόμορφα αγγεία όπως ο αττικός Κάνθαρος με επίθετη ανάγλυφη κεφαλή του Ηρακλή (470 π.Χ., επίσης από το Γκετί), αλλά και αρχαιότητες από την Ετρουρία τυρρηνικών εργαστηρίων όπως η Καιρετανή Υδρία με την απεικόνιση της Εξόδου του Οδυσσέα (530-500 π.Χ., από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης), καθώς και αντικείμενα από τη «Μεγάλη Ελλάδα» (Ν. Ιταλία, Σικελία) όπως η Απουλική ερυθρόμορφη λουτροφόρος με απεικόνιση του μύθου του Περσέα και της Ανδρομέδας (340-330 π.Χ., επαναπατρισμένη επίσης από το Γκετί).
Επιπλέον, θα συνεκτεθούν και αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα, όπως η «Μαύρη» επιτύμβια στήλη από τη Βοιωτία με εγχάρακτη παράσταση πολεμιστή και επιγραφή «ΑΘΑΝΙΑΣ» (κλασικών χρόνων, από το παράρτημα του Γκετί στο Μαλιμπού), ο κορμός κόρης από την Πάρο (530 π.Χ., Γκετί Μαλιμπού), η μαρμάρινη ενεπίγραφη επιτύμβια λήκυθος με ανάγλυφη παράσταση δεξίωσης μεταξύ όρθιας και καθιστής γυναικείας μορφής (Α΄ μισό 4ου αι. π.Χ., επαναπατρίστηκε από τη Βασιλεία της Ελβετίας) κ.ά.
Η έκθεση είναι σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρουσα, ανεξάρτητα από το γεγονός των προφανών «συμβολισμών» (αρχαιοκαπηλία, νέο Μουσείο Ακρόπολης, Γλυπτά Παρθενώνα) και τις προθέσεις των δύο κυβερνήσεων να δείξουν ότι «κάτι κινείται». Αλλωστε, στην πραγματικότητα, αυτό που «κινείται» είναι περισσότερο μια διπλωματική αναδίπλωση «κραγμένων» για την εμπλοκή τους στην αρχαιοκαπηλία ιδρυμάτων (όπως το Γκετί), τη στιγμή που η εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προωθεί το ξεπούλημά της στο κεφάλαιο και μέσω θεσμοθετημένων οδών...
Μέσα από την ιστορία των παιδιών του Ηρακλή, που μετά το θάνατο του πατέρα τους καταδιώκονται από το βασιλιά του Αργους Ευρυσθέα και βρίσκουν καταφύγιο στην Αθήνα, η παράσταση θέλει να θίξει προβλήματα της εποχής μας, όπως η λαθρομετανάστευση ή η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και να αντιπαραβάλει τη σημερινή αντιμετώπισή τους με εκείνη της Αθήνας του 4ου π.Χ. αιώνα. Παράλληλα, προβάλλονται οι θέσεις του ποιητή για το ευμετάβολο και το αντιστρέψιμο των ανθρώπινων πραγμάτων.
Πέντε άντρες ηθοποιοί και ένας ακορντεονίστας εναλλάσσονται στους ποικίλους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους, του έργου, καθώς και στο χορό. Μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου. Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Σκηνικά - κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης. Μουσική: Κωστής Βοζίκης. Κίνηση: Εφη Δρόσου. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Μακαλιάς. Ακορντεόν (ζωντανά): Κώστας Κοράκης.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα χρειαστεί νέους επαγγελματίες ηθοποιούς κάτω των 35 ετών για συγκεκριμένους ρόλους σε έργα που θα σκηνοθετήσουν ο Ανδρέας Βουτσινάς και ο Θέμης Μουμουλίδης.
Οι συναντήσεις - ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26/8, στις 2.00 μ.μ. στην αίθουσα δοκιμών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2 - 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο Γραφείο Παραγωγής του ΚΘΒΕ. Τηλ.: 2310.266039, 2310.270398.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την ιδρύτρια των εκδόσεων «Κέδρος» Νανά Καλλιανέση, οργανώθηκε τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στη γενέτειρά της Κύμη Ευβοίας, με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό της.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εξορίστων Γυναικών Ζωζώ Πετροπούλου, η αγαπημένη της φίλη Νότα Παναγοπούλου, ενώ στο τέλος προβλήθηκε δεκάλεπτη ταινία με την Αλκη Ζέη.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον αλτρουισμό της Νανάς, στην αγάπη της για το βιβλίο και τους νέους, στην ξένη προς κάθε έννοια κέρδους και ανταπόδοση νοοτροπία της, στη στράτευσή της στην Αριστερά και στην αγωνιστικότητά της, στοιχεία που την έκαναν, μία ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα.