ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στο 100% η κυβερνητική κοροϊδία

Μισά και κολοβά «βοηθήματα» πείνας θα μοιράσει η κυβέρνηση κι αυτά υπό προϋποθέσεις!

Με 100% κοροϊδία «αποζημιώνει» η κυβέρνηση τους αγροτοκτηνοτρόφους, που έπαθαν ζημιές από την κακοκαιρία στο διάστημα Νοέμβρης 2001 - Γενάρης 2002, σε φυτικό κεφάλαιο, ζωική παραγωγή, υποδομές, εξοπλισμό, αποθηκευμένα προϊόντα κ.ά. Οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) που πρόκειται να καταβληθούν μέσω ΕΛΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων. Ούτε πλήρεις είναι ούτε δίκαιες, αφού καλύπτουν ένα μόνο μέρος της ανασύστασης των ζημιών και ένα ακόμα μικρότερο μέρος της απώλειας εισοδήματος κι αυτό υπό προϋποθέσεις.

Χτες, ανακοινώθηκε πανηγυρικά ότι από σήμερα ξεκινάει η ανάρτηση των καταστάσεων των δικαιούχων σε διάφορες περιοχές και ο υπουργός Γεωργίας επαιρόταν για την «ταχύτητα» της έναρξης της διαδικασίας καταβολής των «ενισχύσεων». Αυτό, βέβαια, σε πρώτη φάση, αφορά το πάγιο κεφάλαιο και όχι την απώλεια εισοδήματος. Επίσης, φαίνεται πως όσοι τελικά χαρακτηρίστηκαν δικαιούχοι, για να πάρουν τις αποζημιώσεις θα πρέπει: Να αποδεχτούν τα «ψίχουλα» της αποζημίωσης που τους έβγαλαν και να μην κάνουν ένσταση. Να υποβάλουν μια σειρά από δικαιολογητικά και παραστατικά (τιμολόγια κλπ.), που να αποδεικνύουν ότι προχώρησαν σε αποκατάσταση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο, υποδομές και εξοπλισμό και να γίνει και επιτόπια εξέταση από τις επιτροπές του ΕΛΓΑ. Οσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο, αν δε γίνει το παραπάνω δε θα καταβάλλονται ούτε οι ετήσιες αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος. Τώρα, πού θα βρουν τα λεφτά οι κατεστραμμένοι οικονομικά μικρομεσαίοι αγρότες, για να επουλώσουν τις ζημιές, προκειμένου να λάβουν τις ψευτοαποζημιώσεις ΠΣΕΑ, είναι ένα ζήτημα που ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση!

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να κοροϊδέψει τους παγετόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους και να δημιουργήσει προεκλογικές εντυπώσεις μετά ρουσφετολογικών - ψηφοθηρικών επιδιώξεων, ανεβάζοντας το ποσό των αποζημιώσεων στα 101,5 δισ. δρχ., ενώ από την ΕΕ έχει δοθεί αρχικά έγκριση για 58,5 δισ. δρχ., κι από ό,τι φαίνεται για το 2002 θα δοθούν πολύ λιγότερα από 25 δισ. δρχ. Πάντως, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα το αρχικό ποσό των 101,5 δισ. δρχ. αποτελεί μια απατηλή κυβερνητική «φούσκα». Το «παιχνίδι» θα παιχτεί με τις περιοχές που θα σταλούν πρώτα οι καταστάσεις, σε ποιους θα πάνε πρώτα οι επιτροπές του ΕΛΓΑ να βεβαιώσουν ότι μπορούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους κλπ...

Από το πρόγραμμα που έστειλε για έγκριση η κυβέρνηση στην ΕΕ, φαίνεται ότι οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι θα πάρουν, όσοι τελικά πάρουν, αποζημιώσεις - κοροϊδία. Καταρχήν αποζημιώσεις - ενισχύσεις θα δίνονται, αν οι ζημιές ξεπερνούν το 20% στις μειονεκτικές περιοχές και το 30% στις λοιπές, με εξαίρεση τα θερμοκήπια, κτίσματα και εξοπλισμό, όπου το όριο είναι 10%. Δικαιούχοι θεωρούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όσοι έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 4.000.000 δρχ. Το ποσοστό ενίσχυσης φτάνει στην καλύτερη περίπτωση μέχρι 80% την επί της αξίας της αντικατάστασης ζωικού κεφαλαίου (αφορά βασικά τους μελισσοκόμους) κι ακολούθως μέχρι 70% για κτίσματα, θερμοκήπια, εξοπλισμό. Για τα αποθηκευμένα προϊόντα, η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι το 60% της αξίας της ζημιάς και για τη φυτική - ζωική παραγωγή και την αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι 50%.

Η «ταρίφα»

Πιο ειδικά για την ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, σε περίπτωση εκρίζωσης και επαναφύτευσης θα δοθούν ανά δέντρο μέχρι και 18 ευρώ για ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, συκιές και μαστιχόδεντρα, μέχρι 12 ευρώ για τα υπόλοιπα οπωροφόρα δέντρα και μέχρι 1.000 ευρώ για αμπελώνες και ακτινίδια, ανά 1.000 τ.μ. Αντίστοιχα, σε περίπτωση κοπής από τη ρίζα τα ποσά θα φτάνουν τα 12,9 και 180 ευρώ και στην περίπτωση κοπής πρωτευόντων κλάδων 7,4 και 120 ευρώ, όσο για την περίπτωση κοπής δευτερευόντων κλάδων τα ποσά θα είναι για τις δύο πρώτες κατηγορίες 5 και 3 ευρώ.

Η αντιστάθμιση (αποζημίωση) της απώλειας παραγωγής στην περίπτωση της εκρίζωσης και επαναφύτευσης θα είναι μέχρι 40 ευρώ για ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, συκιές και μαστιχόδεντρα, μέχρι 30 ευρώ για υπόλοιπα οπωροφόρα δέντρα, μέχρι 600 ευρώ στα κρασοστάφυλα, 800 ευρώ στα επιτραπέζια σταφύλια και 1.300 ευρώ στα ακτινίδια, ανά 1.000 τ.μ. Αντίστοιχα, στην περίπτωση κοπής από τη ρίζα τα ποσά θα είναι μέχρι 30, 26, 300, 400 και 650 ευρώ και στην περίπτωση κοπής πρωτευόντων κλάδων μέχρι 21, 17, 200, 250 και 300 ευρώ, όσο για την περίπτωση κοπής δευτερευόντων κλάδων τα ποσά θα είναι για τις δύο πρώτες κατηγορίες 14 και 10 ευρώ.

Η ενίσχυση για την απώλεια παραγωγής ή απώλεια εισοδήματος για ελιές και οπωροφόρα δέντρα θα δίνεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις σε περίπτωση εκρίζωσης, επαναφύτευσης ή κοπής από τη ρίζα. Σε τρεις ετήσιες δόσεις σε περίπτωση κοπής των πρωτογενών κλάδων και σε δύο ετήσιες δόσεις σε περίπτωση κοπής δευτερογενών κλάδων. Οσον αφορά τους αμπελώνες και τα δέντρα ακτινιδίων θα δίνεται σε τρεις ετήσιες δόσεις σε περίπτωση εκρίζωσης ή κοπής από τη ρίζα και σε δύο ετήσιες δόσεις σε περίπτωση κοπής πρωτογενών κλάδων.


ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Εκτεταμένες καταστροφές στα σταφύλια

Σοβαρές κι εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στα επιτραπέζια σταφύλια και στα κρασοστάφυλα σε περιοχές της Πελοποννήσου καθώς οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων βδομάδων, σάπισαν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Οι σημαντικότερες ζημιές εντοπίζονται στους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας που το ποσοστό αγγίζει σε ορισμένες περιοχές και το 100%, ενώ ανάλογες είναι οι καταστροφές στην Ηλεία και στην Μεσσηνία. Ετσι, οι αμπελοκαλλιεργητές που είδαν την παραγωγή σταφίδας να καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τις συνεχείς βροχοπτώσεις τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μάλιστα πριν τον τρύγο, βλέπουν τώρα τα επιτραπέζια σταφύλια και τα κρασοστάφυλα να έχουν σαπίσει.

Στην Κορινθία, ολόκληρη η περιοχή της Νεμέας έχει υποστεί τεράστια ζημιά που αγγίζει το 100%. Στο Ξυλόκαστρο η καταστροφή στα επιτραπέζια σταφύλια ξεπερνά το 60%. Στην Αχαΐα, οι ζημιές στην ποικιλία «Μαυροδάφνη» αγγίζουν το 80% και στην ποικιλία «Ροδίτη» ξεπερνούν το 50%. Ανάλογες είναι οι καταστροφές και στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.

H απόγνωση των αμπελουργών είναι τεράστια καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς ανέβασαν κατά πολύ το κόστος παραγωγής και στο τέλος, λίγες μέρες πριν τρυγήσουν η παραγωγή καταστράφηκε. Μάλιστα ένας αγρότης στην Αχαΐα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο όταν στο οινοποιείο που τα πήγε διαπιστώθηκε πως ολόκληρη η παραγωγή του ήταν ακατάλληλη.

Η ανησυχία των αγροτών εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς τα ταμεία του ΕΛΓΑ είναι άδεια, ενώ οι ίδιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα της καθημερινής ζωής και παράλληλα τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα τρέχουν. Οι αγρότες ζητούν ανάμεσα στα άλλα να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ από το κράτος και να υπάρξει ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ.


Τιμή και υπόσχεση αγώνα

Πολιτικό μνημόσυνο για το μάρτυρα της αγροτιάς καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο οργάνωσαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

ΑΓΡΙΝΙΟ (Ανταπόκριση).--

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, που δολοφονήθηκε το 1962 στο χωριό Κυψέλη της Αιτωλοακαρνανίας, οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Λεπενούς, «Ενωση» και «Ελπίδα». Εκτός από τους συγγενείς και συγχωριανούς του Μήτσου Βλάχου από τη Λεπενού, στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν εκατοντάδες αγρότες, εκπρόσωποι δεκάδων αγροτικών φορέων, αντιπροσωπεία από τη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Χρήστος Μπούρας, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δ. Σταμάτης, ο δήμαρχος Στράτου και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγρινίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγρότη αγωνιστή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Ν. Μωραΐτης, τόνισε: «Σήμερα είναι μέρα τιμής για την αγροτιά το μνημόσυνο για τον αγωνιστή καπνοπαραγωγό μάρτυρα της αγροτιάς, της Αιτωλοακαρνανίας, Μήτσο Βλάχο, που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής του καραμανλικού κράτους, το 1962. Η ίδια τρομοκρατία, σήμερα, με το μανδύα του "εκσυγχρονισμού", έχει κάνει τη χώρα ένα απέραντο "αγροτοδικείο" και σέρνει τον κόσμο στα δικαστήρια... Ο νομός στενάζει κάτω από το βάρος της αντιαγροτικής πολιτικής απ' όλες τις κυβερνήσεις, στενάζει κάτω από το βάρος των εντολών της ΕΕ. Οι καπνοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού δέχονται ολομέτωπη επίθεση και ξεκληρίζονται βίαια μεγάλα τμήματα των αγροτών του νομού».

Ο Μήτσος Βλάχος δολοφονήθηκε στα 21 του χρόνια σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στις 8/9/1962, από πυρά των δυνάμεων καταστολής, στην περιοχή Κυψέλη. Τιμώντας τον μάρτυρά τους οι αγρότες έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση των αγώνων τους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, καθώς τα μηνύματα και τα αιτήματα εκείνης της απεργίας των καπνοπαραγωγών, το Σεπτέμβρη του 1962 στο Αγρίνιο, δε διαφέρουν στην ουσία τους από τα σύγχρονα αιτήματα του αγροτικού κινήματος. Τότε, όπως και σήμερα, οι καπνοπαραγωγοί αγωνίζονταν ενάντια σε μία αντιαγροτική πολιτική, που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, που ευνοούσε τους μεγαλοτσιφλικάδες και αυγάτιζε τα κέρδη των μεγαλεμπόρων. Εκμεταλλευόταν τη φτωχή αγροτιά, τη δουλιά των σέμπρων (σέμπρος: έμμισθος εργάτης στα χωράφια) και κατέστρεφε την ποσότητα των καπνών, που δεν ήταν «χρήσιμη» για τους «Παπαστράτο», «Κεράνη» και «Καρέλια», καίγοντάς την.

Στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Μ. Βλάχος κατατέθηκαν πλήθος στεφάνια από εκπροσώπους μαζικών φορέων καθώς και από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ