ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κόσσοβο, Πρίζρεν και Βράνιε στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ...
  • Το πιο αιματηρό χτύπημα του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο εκδηλώθηκε στην πόλη Γκνιλάνε, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι και τραυματίστηκαν περίπου 15 άλλοι
  • Το ΝΑΤΟ απέφυγε να αναφερθεί στις αιματηρές επιδρομές στο Γκνιλάνε και επικέντρωσε τις αναφορές σε πλήγματα κατά σερβικών στρατιωτικών στόχων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η ΝΑΤΟική επιδρομή στην πόλη Γκνιλάνε του Κοσσυφοπεδίου ήταν η πιο αιματηρή από το σφοδρό αν και μικρότερο - λόγω δυσχερών καιρικών συνθηκών - κύμα βομβαρδισμών. Στο Γκνιλάνε (40 χλμ νοτιοανατολικά της Πρίστινας) βόμβες έπεσαν σε κτίριο μικρής οικοδομικής επιχείρησης σκοτώνοντας, τέσσερις άμαχους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Επιπλέον, βροχή ρουκετών έπεσε καταμεσήμερο στην πόλη Βράνιε και στη νοτιοδυτική πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Πρίζρεν...

Η επίθεση σε αστική περιοχή του Γκνιλάνε έγινε γύρω στις 11.15 χτες (ώρα Ελλάδας). Οι περισσότερες βόμβες έπεσαν σε ένα εστιατόριο και στο κτίριο μίας μικρής οικοδομικής επιχείρησης, πράγμα που εξηγεί τον αυξημένο αριθμό θυμάτων...

Τουλάχιστον 14 πύραυλοι χτύπησαν καταμεσήμερο περιοχές της νότιας σερβικής πόλης Βράνιε, προκαλώντας μόνον σοβαρές υλικές ζημιές. Αλλοι, τρεις πύραυλοι ρίφθηκαν σε προάστια της νοτιοδυτικής κοσσοβάρικης πόλης Πρίζρεν, μη προκαλώντας θύματα.

Αντίθετα, οι κάτοικοι του Βελιγραδίου πέρασαν προχτές μία σχετικά ήσυχη νύχτα, καθώς στα στόχαστρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών τέθηκαν μόνον δύο αποθήκες καυσίμων της κρατικής εταιρίας "Γιουγκοπετρόλ" στο προάστιο Τσουκάριτσα της πρωτεύουσας. Αυτός ήταν και ο πρώτος βομβαρδισμός στο Βελιγράδι μετά το χτύπημα της κινεζικής πρεσβείας...

Οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι δεν έκαναν αναφορά για το φονικό στο Γκνιλάνε, αλλά περιορίστηκαν σε αριθμητικά στοιχεία που αφορούσαν τον "επιτυχή" βομβαρδισμό μόνο... στρατιωτικών στόχων. Ετσι, είπαν ότι τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά χτύπησαν στο Κόσσοβο πολλούς σερβικούς στόχους στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των οποίων πάνω από 20 συστοιχίες πυροβολικού, εγκαταστάσεις όλμων, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ΝΑΤΟική ανακοίνωση, οι επιδρομές κατέστρεψαν επίσης τρία στρατιωτικά γιουγκοσλαβικά ελικόπτερα που ήταν καθηλωμένα σε περιοχή δυτικά της Πρίστινα, καθώς και δύο αεροσκάφη "Mig-29" και "Mig-21", που ήταν σταθμευμένα στο αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα. Αλλοι στόχοι που επλήγησαν, κατά το ΝΑΤΟ, είναι τρεις γέφυρες στο Πόποβατς, στο Μπάρε και το Ντουράκοβατς, καθώς και ένας αναμεταδότης ραδιοτηλεόρασης στο Κοπάονικ.

"Διαδηλώσεις" στο Κρούσεβατς

Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΓΚΛΑΣ ΤΖΑΒΝΟΣΤΙ" αναφέρει ότι συγγενείς στρατιωτών που υπηρετούν στο Κόσσοβο έκαναν διαδήλωση στην πόλη Κρούσεβατς για δύο συνεχείς μέρες. Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται για αντιπολεμική συγκέντρωση όπως γράφεται στα διεθνή πρακτορεία, αλλά πρόκειται για πιέσεις στη γιουγκοσλαβική ηγεσία να υποκύψει στις ΝΑΤΟικές πιέσεις. Τοπικές αρχές αναφέρουν ότι συνελήφθησαν έξι άτομα.

Ανακοίνωση διοικητή του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κρούσεβατς καταδικάζει τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, προκαλώντας τους "προδότες" και κατηγορώντας τους για "υποτίμηση της άμυνας της χώρας και για συνεργασία με τον εχθρό!".

Αντιδράσεις στα γραφεία "Δημοκρατικού Κόμματος"

Μία ομάδα όχι άνω των 100 ατόμων επιτέθηκε χτες το πρωί με πέτρες και αυγά στα κεντρικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου σερβικού "Δημοκρατικού Κόμματος" στο Βράτσαρ, κεντρική περιοχή του Βελιγραδίου. Τα επεισόδια δεν κράτησαν για πολύ και σταμάτησαν μετά από παρέμβαση αστυνομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Δημοκρατικού Κόμματος", "μία ομάδα νεαρών ανδρών με μαύρα δερμάτινα σακάκια και ξυρισμένα κεφάλια φώναζε συνθήματα όπως "Προδότες", "Φασίστες" και "Δεν εγκαταλείπουμε το Κόσσοβο"".

Τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν ξαναδεχτεί επιθέσεις στις 9 Μάη και προχτές τα ξημερώματα και φαίνεται πως σχετίζονται με το γεγονός πως ο αρχηγός της παράταξης Ζόραν Τζίντζιτς εγκατέλειψε τη χώρα μεσούντων των φονικών επιδρομών του ΝΑΤΟ...

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ταλαντεύσεις για την τακτική

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ.-

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στην επίσκεψή του στην Αλβανία υποσχόταν ότι το ΝΑΤΟ θα επιβληθεί στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου "οτιδήποτε και αν χρειαστεί να γίνει". Αλλά αυτό το οτιδήποτε δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει χερσαίες επιχειρήσεις, δήλωναν την ίδια στιγμή από κοινού ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.

Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ενώ το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να ισχυριστεί νίκη στην αεροπορική και πυραυλική του καμπάνια κατά της Γιουγκοσλαβίας, η Συμμαχία είναι ακόμα λιγότερο συνεκτική όσον αφορά τα επόμενα βήματά της - παρότι προς το παρόν έχει "προσαρμοστεί" σε κλιμάκωση των βομβαρδισμών και σε "ανανέωση" των διπλωματικών προσπαθειών. Οι ενδείξεις τονίζουν ότι η βρετανική επιθετικότητα έχει πολύ λίγους οπαδούς στους κόλπους της συμμαχίας, χωρίς την ακραιφνή υποστήριξη της Ουάσιγκτον, και γι' αυτό οποιεσδήποτε απειλές φαντάζουν λιγότερο απειλητικές και δυνητικά σημαντικές. Οι διαφοροποιήσεις εξάλλου που εμφανίζουν οι διάφοροι ηγέτες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με πολλά δεδομένα. Ενα εξ αυτών είναι και οι εσωτερικές πραγματικότητες των χωρών τους, ο συσχετισμός δυνάμεων στις ίδιες τις χώρες τους.

Δεύτερες σκέψεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια στιγμή που οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν τους Γερμανούς να αντιτίθενται σθεναρά στην προοπτική των χερσαίων επιχειρήσεων, ο Σρέντερ μετά τη δήλωσή του "περί αδιανόητου" σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, που μεταδόθηκε χτες, τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία, πιστεύοντας επίσης ότι τελικά δε θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια κίνηση. "Αποψή μου είναι ότι δε θα αναπτύξουμε χερσαίες δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία", δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος και διευκρίνισε ότι όσον αφορά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, η στρατηγική του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκε από κοινού και ότι οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτή θα πρέπει να συμφωνηθούν από τους εταίρους της Συμμαχίας. "Η ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής είναι πάνω απ' όλα μια κοινή εξέλιξη και μπορεί να αλλαχτεί μόνον από κοινού" πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος και εναπέθεσε τις ελπίδες στις διπλωματικές προσπάθειες.

Παράλληλα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβιτσί εξέφρασε χτες την εκτίμηση ότι η Βρετανία έχει οπισθοχωρήσει λίγο στο θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και επαναβεβαίωσε την αντίθεση της χώρας του στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία. "Εχουν κάνει λίγο πίσω τώρα", δήλωσε ο Μοσκοβιτσί σε συνέντευξή του στο κανάλι "France 2" και διευκρινίζοντας για τη γαλλική στάση ότι "όπως και να έχει το θέμα, εμείς δεν ευνοούμε μία επέμβαση χερσαίων δυνάμεων". Οι δηλώσεις αυτές του Μοσκοβιτσί διαφοροποιούνται από τις προχτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν που άφησε να διαφανεί ότι είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρκούμενος στη δήλωση ότι η σημερινή πολιτική του ΝΑΤΟ συνίσταται στις αεροπορικές επιδρομές σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της γιουγκοσλαβικής κρίσης.

Με φόντο το βομβαρδισμένο κτίριο, ένα αγόρι μιλά με ένα μέλος της αποστολής του ΟΗΕ

Το εσωτερικό ενός βομβαρδισμένου εργοστασίου στην Γκνιλάνε



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ