ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ιδιωτική ΔΕΗ ξεζουμίζει το λαό
  • Τουλάχιστον κατά 947% αυξήθηκαν τα κέρδη της εταιρίας πέρσι
  • Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ακόμα μισό τρισεκατομμύριο δραχμές στη ΔΕΗ για ...«υπερβάλλον κόστος»

Η κυβέρνηση θα δώσει λεφτά του ελληνικού λαού στους ιδιώτες, διότι η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ πληρώνει πολύ χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας. Και επειδή, ως γνωστόν, το μεγάλο κεφάλαιο δε χαρίζεται ούτε στη ...μάνα του, αλλά δεν είναι και το ευκολότερο να απαιτήσει από την ΠΕΣΙΝΕ την αύξηση του τιμολογίου, κρίθηκε πιο εύκολο να την πληρώσει το δημόσιο!
Η κυβέρνηση θα δώσει λεφτά του ελληνικού λαού στους ιδιώτες, διότι η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ πληρώνει πολύ χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας. Και επειδή, ως γνωστόν, το μεγάλο κεφάλαιο δε χαρίζεται ούτε στη ...μάνα του, αλλά δεν είναι και το ευκολότερο να απαιτήσει από την ΠΕΣΙΝΕ την αύξηση του τιμολογίου, κρίθηκε πιο εύκολο να την πληρώσει το δημόσιο!
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετατροπή της ΔΕΗ σε Ανώνυμη Εταιρία, αποδεικνύεται με δραματικό ήδη τρόπο ότι όταν οι κυβερνώντες πρόβαλαν την προπαγάνδα πως, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αποβεί προς όφελος του καταναλωτή(!), εννοούσαν ότι η «ΔΕΗ ΑΕ» θα γίνει ασυναγώνιστη στη συγκέντρωση υπερκερδών! Οπως έγκαιρα είχαν καταγγείλει οι κομμουνιστές και ο «Ρ», το ξεπούλημα θα ακολουθήσουν σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια, δραστικές περικοπές στα κόστη, «κατακρήμνιση» στις δαπάνες των επενδύσεων, μείωση του προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ ΑΕ εξασφάλισε ήδη ρεκόρ στην κερδοφορία της. Τα υπερκέρδη αυτά όχι μόνο δεν επενδύονται για την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά κατευθύνονται στις τσέπες των ιδιωτών, που ήδη είναι κάτοχοι «πακέτων» μετοχών της ΔΕΗ, αλλά και αυτών που σε λίγο καιρό θα αποκτήσουν μερίδιο στην Επιχείρηση. Κερδισμένος, επίσης, θα είναι και όποιος επιλεγεί ως ο «στρατηγικός εταίρος» της ΔΕΗ. Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει παραχωρηθεί ένα ακόμα πακέτο μετοχών, ενώ από τις αρχές του νέου έτους θα τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες για την παραχώρηση ενός μεγάλου πακέτου σε μεγάλη ενεργειακή επιχείρηση.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο συνδυάζονται και με την επιδότηση του τελευταίου με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι με τη σημερινή λειτουργία της ΔΕΗ εμφανίζονται τεράστια κέρδη. Είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ζητάει τώρα από τον ελληνικό λαό να ξαναπληρώσει έργα της ΔΕΗ, που δημιουργήθηκαν για κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και την προκαταβολική πληρωμή έργων που διατηρεί η ΔΕΗ, τα οποία οι ιδιώτες κρίνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές προσδοκίες τους. Η κυβέρνηση, επίσης, θα δώσει λεφτά του ελληνικού λαού στους ιδιώτες, διότι η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ πληρώνει πολύ χαμηλά την τιμή της κιλοβατώρας. Και επειδή, ως γνωστόν, το μεγάλο κεφάλαιο δε χαρίζεται ούτε στη ...μάνα του, αλλά δεν είναι και το ευκολότερο να απαιτήσει από την ΠΕΣΙΝΕ την αύξηση του τιμολογίου, κρίθηκε πιο εύκολο να την πληρώσει το δημόσιο!

Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «αποφάσισε να μην προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με τα μέτρα της Ελλάδας που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση (υπερβάλλον κόστος) των επιπτώσεων της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας (ΔΕΗ)». Τι είναι το «υπερβάλλον κόστος»: Πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις ή υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από τις επιχειρήσεις του τομέα ηλεκτρισμού σε μία εποχή κατά την οποία η αγορά ήταν κλειστή και οι οποίες δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμες λόγω της απελευθέρωσης του τομέα.

Γι' αυτό, λοιπόν, ο ελληνικός λαός, μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ, καλείται να πληρώσει, όπως αναφέρει η ΕΕ, τρεις πτυχές: «Η πρώτη πτυχή αποσκοπεί στην αντιστάθμιση του κόστους που συνδέεται με την εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ μονάδων που δεν είναι αποδοτικές από οικονομική άποψη στο πλαίσιο μιας απελευθερωμένης αγοράς. Οι μονάδες αυτές - σημειώνει η ΕΕ - κατά το μεγαλύτερο μέρος τους υδροηλεκτρικές, κατασκευάστηκαν σε μια εποχή που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν πολύ υψηλός. Το χρηματοοικονομικό κόστος για την κατασκευή των μονάδων αυτών ήταν ιδιαίτερα υψηλό πλην όμως ανακτήσιμο σε ένα σύστημα που τα τιμολόγια καθορίζονταν μονομερώς από το κράτος, πράγμα που δε συμβαίνει πλέον σε μια απελευθερωμένη αγορά. Οι αντισταθμίσεις στο πλαίσιο αυτής της πτυχής θα καταβάλλονται μέχρι το έτος 2015 και θα υπόκεινται σε ετήσια αναπροσαρμογή με βάση το πραγματικό ποσό των επιβαρύνσεων που υφίσταται η ΔΕΗ κατά την εκμετάλλευση των μονάδων αυτών. Ωστόσο, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των 929 εκατομμυρίων ευρώ»!

Ετσι, λοιπόν, περίπου 50 χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΕΗ, όπου ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα, πλήρωσαν τρισεκατομμύρια δραχμές για τον εξηλεκτρισμό της χώρας και την ανάπτυξη της Επιχείρησης, καθώς και για την ανάπτυξη του ντόπιου και ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου, σήμερα θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον άλλα 929 εκατ. ευρώ (περίπου 320 δισ. δραχμές) έτσι, για να χαριστούν στους ιδιώτες! «Η δεύτερη πτυχή - αναφέρει η ΕΕ - αποσκοπεί στην αντιστάθμιση του κόστους της ΔΕΗ για έργα άρδευσης και διαχείρισης των λεκανών απορροής που της επιβλήθηκε από το ελληνικό κράτος ταυτόχρονα με την κατασκευή των μονάδων αυτών. Στο πλαίσιο της πτυχής αυτής θα καταβληθούν 324 εκατομμύρια ευρώ»!

Να πληρώσουμε 324 εκατ. ευρώ (110 δισ. δραχμές) διότι τα υδροηλεκτρικά έργα και τα παρελκόμενα αρδευτικά που κατασκεύαζε η ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια με τα λεφτά του ελληνικού λαού δεν αποφέρουν όφελος στο ιδιωτικό κεφάλαιο. «Η τρίτη πτυχή - αναφέρει η ΕΕ - αποβλέπει στην αντιστάθμιση του κόστους που συνδέεται με τη σύμβαση της ΔΕΗ με την "Αλουμίνιον της Ελλάδος" (ΠΕΣΙΝΕ). Η σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1960 και λήγει το 2006, προβλέπει την πώληση από τη ΔΕΗ μιας σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές που μπορούν να είναι κατώτερες από τις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλους καταναλωτές, πράγμα που προκαλεί ζημία στη ΔΕΗ. Οι αντισταθμίσεις αυτές θα υπόκεινται σε ετήσια αναπροσαρμογή με βάση την πραγματική αξία των ζημιών ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες του σχετικού έτους. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 178 εκατομμυρίων ευρώ»! Δηλαδή, να πληρώσουμε πάνω από 60 δισ. δραχμές, επειδή η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ πλήρωνε σε χαμηλή τιμή την ηλεκτρική ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση της ΠΕΣΙΝΕ τη δεκαετία του '60 ήταν μικρότερη από την επένδυση της ΔΕΗ για να μεταφέρει ρεύμα στην ΠΕΣΙΝΕ!

Τι κερδίζουν οι ιδιώτες της ΔΕΗ

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, δήλωνε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ΔΕΗ ΑΕ πέτυχε για άλλη μια φορά σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2002 με κέρδη προ φόρων ύψους 281 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 94% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2001. Αυτή η επίδοση αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για τη δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους μας αξιοποιώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς και βελτιώνοντας τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα». Ετσι απλά, «δημιουργία πρόσθετης αξίας για τους μετόχους και λειτουργική αποτελεσματικότητα».

Αυτή η «λειτουργική αποτελεσματικότητα» είχε αποτέλεσμα η ΔΕΗ ΑΕ κατά την οικονομική χρήση του 2001 να αυξήσει τα κέρδη της κατά 947%, δηλαδή από 25 εκατομμύρια ευρώ το 2000, τα κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 260 εκατ. ευρώ (88,5 δισ. δραχμές). Το πρώτο τρίμηνο του 2002 η ΔΕΗ ΑΕ είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 106,6%, φτάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ (38 δισ. δραχμές). Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα κέρδη του α΄ εξαμήνου του 2002 είναι μεγαλύτερα από τα συγκεντρωτικά του 2001, είναι εύκολα κατανοητό για το πού τελικώς θα φτάσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 20 του Ιούλη, τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 3,85% (σ.σ. τα 260 εκατ. ευρώ του 2001 είναι καθαρά κέρδη. Τα 281 εκατ. ευρώ του α΄ εξαμήνου είναι προ φόρων).

Πέραν του ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει, και μάλιστα αδρά, την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ, στο όνομα του «ανταγωνισμού» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς, θα κληθούμε να πληρώσουμε χαράτσια και σε μεγαλοσχήμονες ιδιώτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σ' αυτόν τον τομέα. Ηδη υπάρχουν οι προτάσεις της «ανεξάρτητης» Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία άλλοτε ζητεί να επιβληθεί ειδικό τέλος στην τιμή της κιλοβατώρας υπέρ των ιδιωτών και άλλοτε το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί το 70% των ιδιωτικών επενδύσεων! Ετσι, για να ανοίξει η αγορά, να ξεκινήσει ο ...ανταγωνισμός! Βέβαια, όπως λέει η ΡΑΕ και οι υποψήφιοι «επενδυτές», δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις αν δεν αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας, ώστε να κερδίζουν οι ιδιώτες. Και ο νοών νοείτω...


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ