Λειτουργεί μόνο με 17 γιατρούς και 80 νοσηλευτές. Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός και Σπ. Στριφτάρης, τον ρωτούν αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη στελέχωση
Βασικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, έχει το "Μποδοσάκειο" Νοσοκομείο, που βρίσκεται στην Πτολεμαϊδα. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αν και έχει μετεγκατασταθεί σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο από το 1992, δεν προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής.
Συγκεκριμένα, το "Μποδοσάκειο" μεταστεγάστηκε από μια ιδιωτική κλινική, δυναμικότητας περίπου 80 κρεβατιών, στο νέο κτίριο που μπορεί να καλύψει πλήρως 120 κρεβάτια. Δυστυχώς όμως, η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου δε συνοδεύτηκε από την πρόσληψη νέου προσωπικού, με αποτέλεσμα να απασχολείται ο ίδιος αριθμός εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, στο νοσοκομείο εργάζονται 17 ειδικευμένοι γιατροί, περίπου 100 νοσηλευτές και 80 υπάλληλοι, που καλύπτουν όλες τις άλλες αρμοδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον κανονισμό του οργανισμού, για 110 κρεβάτια θα έπρεπε να απασχολούνται περίπου 350 εργαζόμενοι. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Σπ. Στριφτάρης.Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι "τα βασικά τμήματα που λειτουργούν, σήμερα, στο νοσοκομείο είναι χειρουργικό, ορθοπεδικό, ωτορινολαρυγγολογικό, μαιευτικό - γυναικολογικό, μικροβιολογικό - βιοχημικό και το ακτινολογικό. Από τα παθολογικά τμήματα λειτουργούν μόνο το πνευμονολογικό, καρδιολογικό και παιδιατρικό". Χαρακτηριστικά, από τον περασμένο Δεκέμβρη, τονίζουν οι βουλευτές, δε λειτουργεί και το παθολογικό τμήμα, αφού ο μοναδικός παθολόγος που εργαζόταν δεν μπόρεσε να αντέξει τον όγκο της δουλιάς και τις εξευτελιστικές αποδοχές. Επιπλέον αποχώρησαν ένας μικροβιολόγος και ένας καρδιολόγος, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι αποχωρήσεις.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή,"αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη νοσοκομειακή περίθαλψη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι από τις ελάχιστες περιφέρειες που δεν προβλέπεται περιφερειακό νοσοκομείο, ενώ το συγκεκριμένο νοσοκομείο από πλευράς υποδομής και δυνατοτήτων μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο".
Εξάλλου, οι φορείς της πόλης επισημαίνουν ότι "το νοσοκομείο πρέπει να στελεχωθεί από ειδικό ιατρικό και υπαλληλικό προσωπικό και, παράλληλα, να τοποθετηθεί αξονικός τομογράφος, αφού υπηρετούν δυο ακτινολόγοι και μπορούν να τον λειτουργήσουν". Σ' αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος σε κανένα νοσοκομείο της Δ. Μακεδονίας, όπου, όμως, λειτουργούν τρεις ιδιωτικοί. Επίσης οι φορείς της πόλης ζητούν να συνδεθεί το νοσοκομείο με το πανεπιστήμιο ή κάποιο άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, πράγμα που δεν προβλέπεται τυπικά από καμιά διάταξη.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Θεωνά, στη συζήτηση "για την ασφάλεια των μεταγγίσεων και την αυτάρκεια σε αίμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο
"Η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας πρέπει να αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κάλυψης των αναγκών αίματος για τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών. Δυστυχώς, όμως, ο πλημμελής τρόπος ελέγχου και οι μέθοδοι συλλογής του αίματος έχουν ως αποτέλεσμα τη μετάδοση και εξάπλωση σοβαρών νόσων στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς,επισήμανε την ανάγκη για υπεύθυνο, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο στις μεθόδους συλλογής του αίματος.
Η παρέμβαση του Γ. Θεωνά έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την "ασφάλεια των μεταγγίσεων και την αυτάρκεια σε αίμα στην ΕΕ". Υπογράμμισε ότι "πρέπει να επανεξεταστούν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ευαισθησία οι μέχρι τώρα ισχύουσες μέθοδοι και οι κανονισμοί που αφορούν το σύστημα αιμοδοσίας και της ασφαλούς, για τους πάσχοντες, θεραπευτικής χρήσης του αίματος". Οι εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, συνέχισε, περιέχουν παραλείψεις και ανεπάρκειες υπόλογες για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πρακτικής για την παραγωγή και διάθεση των παραγώγων αίματος. Είναι αναγκαία, υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, "η λειτουργία μιας εθνικής υπηρεσίας αιμοδοσίας, η οποία θα κατευθύνει και θα ελέγχει με αξιοπιστία και υπευθυνότητα τη διαδικασία συλλογής και διάθεσης του αίματος και κάθε στοιχείο που έχει σχέση με τους δότες και τους λήπτες". Πρέπει, επισήμανε, να διευκολυνθεί η διασύνδεση και συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών - μελών, ώστε να εγγυηθεί η συντονισμένη δράση σε θέματα θεραπευτικής χρήσης του αίματος και αντιμετώπισης και αποφυγής μετάδοσης νόσων από βιολογικούς παράγοντες.
Σχετικά με την αμειβόμενη αιμοδοσία για βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "πρέπει να διενεργείται από ειδικά οργανωμένες ιατρικές και εργαστηριακές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν κάτω από την επίβλεψη ειδικών επιστημονικών κέντρων των κρατών - μελών". Αυτό πρέπει να γίνει γιατί, όπως υπογράμμισε, "σ' αυτή τη μορφή αιμοδοσίας είναι διαπιστωμένο ότι γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης χαμηλού κόστους παραγωγής σε βάρος των επιστημονικών μεθόδων, με αγορές σημαντικών ποσοτήτων αίματος από χώρες με χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και συνθηκών υγιεινής".
Επιβάλλεται, κατέληξε ο Γ. Θεωνάς, να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν οτιδήποτε αντιτίθεται στο ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία και στη ζωή.
Κυκλοφόρησε ο "Οδηγητής" του Απρίλη, με κεντρικό θέμα την καμπάνια της ΚΝΕ ενάντια στην ανεργία. Στις σελίδες του, εκτός από τις μόνιμες στήλες του, φιλοξενεί την ομιλία στη Βουλή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, για τη Διακυβερνητική, αφιέρωμα στις ελληνικές "Πρωτομαγιές", εκτενές αφιέρωμα στις φοιτητικές εκλογές με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στις σχολές, καθώς και ενδιαφέροντα άρθρα ενόψει του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, συνέντευξη με συνδικαλιστές μαθητές για τη σημασία και το στόχο του "Μαθητικού Συμποσίου", αφιέρωμα στην καμπάνια που ξεκίνησε αυτές τις μέρες η ΚΝΕ για τα δικαιώματα των στρατευμένων κ.ά. Επίσης στον "Οδηγητή" του Απρίλη, η στήλη "Η γνώση είναι δύναμη" φιλοξενεί αποκαλυπτική μελέτη του ιστορικού Κ. Καλοκαιρινού για το κατά πόσο διδάσκεται στα σχολεία η αλήθεια για την Εθνική Αντίσταση.
Προκαταρκτική εξέταση προς κάθε κατεύθυνση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Κ. Κίτσας, σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες υιοθεσίες βρεφών μέσω του εκκλησιαστικού ιδρύματος "Ευαγγελιστής Μάρκος", που εδρεύει στη Θέρμη και υπάγεται στη Μητρόπολη Κασσανδρείας Χαλκιδικής.
Εδώ και ένα μήνα έχει ανατεθεί ανάλογη έρευνα σε εισαγγελέα Πρωτοδικών για το ίδιο εκκλησιαστικό ίδρυμα και αφορά περίπτωση υιοθεσίας ενός παιδιού ανήλικης άγαμης μητέρας από την Πτολεμαϊδα την Κοζάνης. Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση υποστηρίζουν ότι ενήργησαν νόμιμα και επικαλούνται αποφάσεις δικαστηρίων της Κοζάνης, που αναγνωρίζουν την ανάγκη να φιλοξενηθούν η ανήλικη και το βρέφος της σε κατάλληλο ίδρυμα, προτείνοντας τον "Ευαγγελιστή Μάρκο".
Σε ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και ο επικεφαλής του πατήρ Κ. Πλευράκης, υποστηρίζουν πως το Ιδρυμα σε περιπτώσεις - όπως της 16χρονης από την Πτολεμαϊδα - που οι μητέρες αδυνατούν να συντηρήσουν για αντικειμενικούς λόγους το παιδί τους, προχωρεί σε νόμιμες διαδικασίες υιοθεσίας μέσω της δικαστικής οδού.
Αντιδρά η Ενωση Εισαγγελέων στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Ποινικού Δικαίου και του σωφρονιστικού συστήματος, που θα συζητηθεί τις προσεχείς μέρες στη Βουλή. Με έγγραφό της προς τον υπουργό, Ευάγ. Βενιζέλο, διαμαρτύρεται για τη διάταξη που περιορίζει το δικαίωμα του εισαγγελέα να ασκεί έφεση κατά των απαλλακτικών αποφάσεων των δικαστηρίων, θεωρώντας ότι "δυναμιτίζει ολόκληρο το ποινικό δικονομικό μας σύστημα ως προς τους όρους λειτουργίας του". Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου, "έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μπορεί να ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών, εφόσον η απόφαση δεν είναι ομόφωνη και το μέλος ή τα μέλη που μειοψήφησαν είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχτεί ένοχος για πράξη που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος".
Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, λειτουργεί το "Μποδοσάκειο" Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας