«Ας σταματήσουμε την επίθεση ενάντια στην Κούβα»... Η ανοιχτή επιστολή καταγγελίας των σχεδίων της Ουάσιγκτον, που έχουν στόχο να υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την Κούβα στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη και ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες της (15/3 έως 22/4), ώστε να διανοιχτεί κατά αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για την ανατροπή ή και μία πιθανή στρατιωτική λύση στο ζήτημα «αλλαγής καθεστώτος», έχει προκαλέσει την έγερση των διεθνιστικών αντανακλαστικών διανοουμένων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, λαϊκών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και βουλευτών παγκοσμίως.
Η επιστολή που καταδικάζει την εξοντωτική πολιτική του Λευκού Οίκου, έναντι της Κούβας αλλά και τις βάρβαρες, απάνθρωπες πρακτικές που επιβάλλονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παγκοσμίως, έχει υπογραφεί σχεδόν από 2.000 προσωπικότητες και οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη. Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήδη την επιστολή μπορεί κανείς να διακρίνει τον Χάρι Μπελαφόντε, τον Ντάνι Γκλόβερ, τον Τάρικ Αλί, τον Μανού Τσάο, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ, τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Οσκαρ Νιεμέγιερ, τον Ιγνάσιο Ραμονέ, την Ντανιέλ Μιτεράν, τους νομπελίστες λογοτεχνίας Ζοζέ Σαραμάγκου και Ναντίν Γκόρντιμερ, αλλά και τους νομπελίστες ειρήνης Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή και Ριγομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, τους συγγραφείς Εντουάρδο Γκαλεάνο, Μάριο Μπενεντέτι, Μιγκέλ Ουρμπάνο κ.ά.
Στο μεταξύ και στη χώρα μας η αντίδραση ήταν άμεση και η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών έχει ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, συναντήθηκε χτες το πρωί με τη Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών στήριξης και καταγγελίας των προωθούμενων σχεδίων από τις ΗΠΑ στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του στο «Ρ», ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Τουμασάτος, σημείωσε: «Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι το σύνολο του ελληνικού λαού τρέφει αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η διαμόρφωση της πολιτικής της ηγεσίας της χώρας, ώστε να μην έρθει αντιμέτωπη με αυτά τα αισθήματα. Ο πρέσβης κ. Νικολαΐδης μας διαβεβαίωσε ότι θα το μεταβιβάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από το όλο το πνεύμα της συζήτησης διεφάνη ότι η υπάρχουσα σήμερα ειδική θέση της ΕΕ για την Κούβα δεσμεύει και τη χώρα μας. Εντούτοις, το επιχείρημα αντικρούεται από το ότι κατά την περσινή σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ, χώρες όπως η Φιλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο διαχωρίσανε τη θέση τους από αυτή της ΕΕ».
Στη συνάντηση παραβρεθήκανε επίσης οι Δ. Μητσιμπούνας και Ν. Καραντρέας, πρώτος και δεύτερος αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου.
Περικοπές φόρων για τις επιχειρήσεις και εργασιακές μεταρρυθμίσεις
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Πώς «οραματίζεται» ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ να επιλύσει το αιώνιο πια πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη γερμανική κοινωνία, ώστε όχι φυσικά να καταπολεμήσει το πρόβλημα που γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σύμφυτο με το σύστημα που υπηρετεί, αλλά για να... ανατρέψει την αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση του SPD ενόψει των επικείμενων εκλογών σε ορισμένα κρίσιμα κρατίδια, που δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι κινδυνεύει να χάσει; Με περικοπές φόρων και εργασιακές μεταρρυθμίσεις...
Τουλάχιστον αυτό πρότεινε στην ομιλία του στη Γερμανική Βουλή, σχεδόν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της «Ατζέντας 2010», μέρος της οποίας είναι και ο νόμος «Χαρτζ ΙV», που ουσιαστικά περιθωριοποιεί εάν όχι εξοντώνει τους ανέργους. Ανέργους, που επισήμως ανέρχονται σε 5.200.000, αλλά σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις μπορεί να ξεπερνούν και τα 9 εκατομμύρια! Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων από τη δεκαετία του 1930 στη χώρα με την οικονομία που χαρακτηρίζεται ως το «βαρόμετρο» της ΕΕ.
Η ομιλία του Σρέντερ αποσκοπούσε στο να βελτιώσει την κακή εικόνα των Σοσιαλδημοκρατών, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των ανέργων. Επικεντρώθηκε δε στην εφαρμογή της «Ατζέντας 2010», αλλά και ανακοινώθηκε επίσης μείωση του βασικού φόρου για τις επιχειρήσεις στο 19% από το 25%. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται μείωση του εργασιακού κόστους ώστε να καταστεί «ανταγωνιστικότερο» το γερμανικό εργατικό δυναμικό.
Δεν είναι όμως μόνο η αύξηση της ανεργίας, η περικοπή των οφελών προς τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αποτελούν «σύννεφα» στο οικονομικό τοπίο που δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση Σρέντερ.
Ετσι, το μελάνι δεν πρόλαβε να στεγνώσει και όλοι πια ασχολούνται με την παραίτηση της πρωθυπουργού του κρατιδίου του Σλέσβιχ Χολστάιν, αφού η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν κατάφερε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της τοπικής Βουλής.
Η ηλικίας 61 ετών Σιμόνις, η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου, αναμενόταν να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να συνεχίσει στην πρωθυπουργία ύστερα από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το μικρό κόμμα της δανικής μειονότητας και παρότι το κυβερνών κόμμα έχασε τις εκλογές. Με τις δύο ψήφους των βουλευτών από το κόμμα που εκπροσωπεί τη δανόφωνη κοινότητα του κρατιδίου - βρίσκεται στα σύνορα της Γερμανίας με τη Δανία - η Σιμόνις ήλπιζε να συγκεντρώσει 35 ψήφους υπέρ, έναντι 34 κατά.
Ωστόσο, ύστερα από τέσσερις μυστικές ψηφοφορίες και την «ανταρσία» ενός βουλευτή, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο: 34 ψήφοι υπέρ της Σιμόνις και 34 κατά (από τους Χριστιανοδημοκράτες).
Στις εκλογές νικητές αναδείχτηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 40,2%, ακολούθησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 38,7%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 7,6%, οι Πράσινοι με 6,2% και το κόμμα των δανόφωνων SSW με 3,6%.
Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα και για τον ίδιο τον καγκελάριο Σρέντερ, δεδομένου ότι στις 22 Μάη πραγματοποιείται μία ακόμα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου κυβερνούν τα τελευταία 39 χρόνια. Οσο για το μέλλον της κυβέρνησης στο κρατίδιο, τα σενάρια είναι δύο: είτε η δημιουργία του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών/Χριστιανοδημοκρατών είτε η προκήρυξη νέων εκλογών.
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που βρίσκεται σε περιοδεία στην περιοχή του Ριαζάν, δήλωσε πως η απόπειρα δολοφονίας του Α. Τσουμπάις, προέδρου της ρωσικής μετοχικής εταιρίας «Ενεργο-ηλεκτρικά συστήματα», αποτελεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών ή μια αιματηρή σκηνοθεσία. Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε ότι αυτές οι συγκρούσεις αφορούν το μοίρασμα, μεταξύ άλλων, και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε ταυτόχρονα ότι «μέχρι τον ερχομό των Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν στη χώρα δεν υπήρχαν συμμορίες, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500. Κάθε βράδυ οι αστυνομικές αρχές της Μόσχας δέχονται 20 χιλιάδες τηλεφωνήματα με εκκλήσεις για βοήθεια»...