ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίθεση Τραμπ κατά μυστικών υπηρεσιών και μερίδας του Τύπου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κόντρα του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος και ορισμένα εκ των πιο ισχυρών συγκροτημάτων του Τύπου, που εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα, άλλων τμημάτων της αστικής τάξης, δεν δείχνει να καταλαγιάζει. Αντίθετα, δείχνει πως θα κλιμακωθεί, τουλάχιστον μέχρις ότου καταφέρει ο νέος Πρόεδρος να ελέγξει σε διάφορα επιτελικά επίπεδα τους μηχανισμούς σε υπηρεσίες όπως η CIA, η NSA, ή να «αμβλύνει» περισσότερο, πολιτικές και θέσεις που θα εκφράζουν τα συμφέροντα περισσότερων μονοπωλίων.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τραμπ, με αφορμή την ανακοίνωση πως προτείνει για νέο υπουργό Εργασίας τον καθηγητή Νομικής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Αλεξ Ακόστα (αντί του Αντριου Πάζντερ, ιδιοκτήτης αλυσίδας fast food, που αναγκάστηκε προχτές να αποχωρήσει λόγω διαφόρων σκανδάλων), ξεσπάθωσε κατά των διαρροών απόρρητων συνδιαλέξεων και επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε μερίδα του αστικού Τύπου όπως οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης», η «Ουάσιγκτον Ποστ», η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ». «Ο Τύπος έχει γίνει τόσο ανέντιμος που, εάν δεν μιλήσουμε γι' αυτό, θα δώσουμε κακές υπηρεσίες στον αμερικανικό λαό», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι «οι διαρροές είναι αληθινές και οι ειδήσεις ψεύτικες».

Υπογράμμισε ότι «ξαφνικά απόρρητες συνομιλίες» όπως π.χ. με τον Πρόεδρο του Μεξικού και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας «έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο» και ότι οι μυστικές υπηρεσίες «θα έπρεπε να ντρέπονται!». Πρόσθεσε ότι πίσω από αυτόν τον «πόλεμο» βρίσκονται «ίσως άνθρωποι της προηγούμενης κυβέρνησης». Υποστήριξε ότι κληρονόμησε «χαοτική κατάσταση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Οτι κάποια Μέσα Ενημέρωσης ψεύδονται ή «δηλητηριάζουν με πολύ μίσος» ρεπορτάζ που αναφέρονται στον ίδιο. Διέψευσε το χτεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ότι οι μυστικές υπηρεσίες τον κρατούν «στο σκοτάδι» γιατί δεν τον εμπιστεύονται.

Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Ρωσία «ούτε ιδιοκτησία, ούτε επιχειρήσεις, ούτε δάνεια, ούτε συναλλαγές».

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι θα τηρήσει στο ακέραιο όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά «παρά τα προβλήματα», που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούν γερουσιαστές στην έγκριση των διορισμών αρκετών υπουργών.

Ανήγγειλε ότι θα παρουσιάσει νέο διάταγμα για τη μετανάστευση «την επόμενη βδομάδα». Οτι θα προωθήσει σύντομα «φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Πως θα επαναδιαπραγματευτεί συμφωνίες για δίκαιο εμπόριο και όχι ελεύθερο εμπόριο». Οτι σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, θα ξεκινήσει διαδικασία για την απέλαση από τις ΗΠΑ όλων των βίαιων ξένων με προτεραιότητα στις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και διακίνησης ναρκωτικών. Οτι ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, θα υποβάλει στο ΝΑΤΟ σχέδιο για την καταπολέμηση και συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», «που έχει αναπτυχθεί σαν καρκίνωμα».

Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για τον Φλιν

Νωρίτερα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές αύξαναν τις πιέσεις για τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν.

Μεταξύ αυτών, και ο προεδρεύων της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ, που είχε υποστηρίξει τον Τραμπ, και ο οποίος δήλωσε χτες πως το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Ρωσία «απειλεί» την ατζέντα των διεθνών θεμάτων του Τραμπ, «με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε εσωτερικά θέματα».

Ρωσο-αμερικανικές «ζυμώσεις»

Οι κόντρες στην Ουάσιγκτον παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος του οποίου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χτες πως η «πολιτική αναταραχή» στις ΗΠΑ καθυστερεί τη βελτίωση των διμερών σχέσεων «που είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια προβλήματα». Σημείωσε έτσι πως «χάνεται χρόνος»...

Η απάντηση της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ ήταν διφορούμενη. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε από τη ΝΑΤΟική σύνοδο στις Βρυξέλλες πως «οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες» να συνεργαστούν στρατιωτικά με τη Ρωσία. Τόνισε, ωστόσο, πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση Πούτιν, «ώστε να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος».

Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προειδοποίησε, απαντώντας στον Μάτις, πως κάθε αμερικανική προσπάθεια διαλόγου με τη Ρωσία «στη βάση μιας σχέσης ισχύος» θα αποτύχει, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να εγκαθιδρύσουμε μια εταιρική σχέση με το Πεντάγωνο. Ομως οι προσπάθειες να οικοδομηθεί αυτός ο διάλογος πάνω σε μια σχέση ισχύος με τη Ρωσία δεν έχει κανένα μέλλον».

Στη Βόννη της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την ετοιμότητά του «να εργαστεί με τη Ρωσία εάν υπάρχει κοινό έδαφος συνεργασίας».

Παράλληλα, στο Αζερμπαϊτζάν ο αρχηγός των γενικών επιτελείων στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ και αντάλλαξαν (σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ) «εκτιμήσεις και γνώμες για τη σημερινή κατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και την κατάσταση σε διάφορα μέρη του κόσμου».

  • Αισθητή έγινε χτες η απουσία χιλιάδων μεταναστών από εργοτάξια, σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις εξαιτίας κινητοποιήσεων, απεργιών, διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της «Μέρας Χωρίς Μετανάστες».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G-20
Υποκρισία για τις επεμβάσεις και φαγωμάρα στη μοιρασιά

Από τη συνάντηση στη Βόννη
Από τη συνάντηση στη Βόννη
Στο πλαίσιο της ετήσιας γερμανικής προεδρίας του G-20 (οι 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες) ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών αυτών, με κεντρικό μότο «Μοιραζόμαστε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο κόσμο». Σε αυτή τη μορφή συναντήσεων και φόρουμ συζητήσεων συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο. Στη Σύνοδο συμμετέχει και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο οικοδεσπότης Γερμανός ΥΠΕΞ, σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απαντώντας και στο σύνθημα που έχει η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» και τα μέτρα εθνοκρατικού προστατευτισμού που θέλει να προωθήσει, σημείωσε πριν την έναρξη της Συνόδου: «Η εξωτερική πολιτική είναι, και πρέπει να είναι, πολύ περισσότερο από διαχείριση κρίσεων. Είναι προτιμότερο να μην τρέχουμε συνεχώς από τη μια φωτιά στην άλλη. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι οι 20 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου συναντώνται για την αντιμετώπιση των αιτιών των συγκρούσεων και τις επιλογές για την ειρηνική πρόληψη των κρίσεων και την επίλυση συγκρούσεων». Βεβαίως, η αιτία των συγκρούσεων είναι ο οξυμένος ανταγωνισμός των καπιταλιστών για το μοίρασμα αγορών και κερδών, του φυσικού πλούτου, των σφαιρών επιρροής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες στην ανάκαμψη από την προηγούμενη κρίση και φόβοι για νέα. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό συμμετέχει και η Γερμανία και όλες οι δυνάμεις του G-20, ενώ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, που υποτίθεται νοιάζονται να τελειώσουν, είναι απόρροια των αδιεξόδων του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι τους υπερασπίζονται, χτυπώντας εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οι αντιπαραθέσεις για το μείγμα διαχείρισης ή τις προτεραιότητες με μέτρα προστατευτισμού ή διεθνείς συνεργασίες και συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου δεν αλλάζουν την ουσία αυτή. Οπως δηλώνεται, στόχος της άτυπης Συνόδου είναι να γίνουν βήματα «για μια πιο δίκαιη και ειρηνική παγκόσμια τάξη», για την «ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον του 2030», η συνεργασία με την Αφρική.

Πάντως, ο Γκάμπριελ ισχυρίστηκε ότι τόσο η συνάντηση της Βόννης όσο και η τριήμερη (17-19/2) συνάντηση στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, μπορούν να συμβάλουν για την αντιμετώπιση μεγάλων θεμάτων. Στην πραγματικότητα, αποτελούν βήματα όπου όλες οι δυνάμεις προβάλλουν τις θέσεις τους και κοντράρονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας

Στη συνάντηση στη Βόννη έκανε και την «παρθενική» του εμφάνιση ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον (πρώην στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού «Exxon Mobil», στη Μόσχα), που είχε σειρά επαφών με ομολόγους του. Ξεχώρισε αυτή με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά ζητήματα, με πρώτα τη Συρία και την Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ φρόντισε αμέσως να δηλώσει: «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε με σαφή αναφορά στην πρόσφατη παραίτηση του συμβούλου Ασφαλείας Μ. Φλιν για τις επαφές με τον Ρώσο πρέσβη που αποκάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες. Σημείωσε ακόμα ότι οι δύο χώρες έχουν «άφθονα θέματα για να συζητήσουν» και είπε πως ελπίζει ότι θα θέσει τις «παραμέτρους για τη μελλοντική δουλειά μας».

Ο Τίλερσον, από την πλευρά του, μίλησε για «παραγωγική συνάντηση και συζήτηση για θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές». Σημείωσε ότι, όπως είχε πει και στην ακρόασή του στο Κογκρέσο, «οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εργάζονται με τη Ρωσία σε ζητήματα όπου οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και συνεργασία που μπορεί να ωφελήσει τον αμερικανικό λαό, αλλά θα υπερασπιστούν τις αξίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Στην αναζήτηση κοινού εδάφους περιμένουμε από τη Ρωσία να τιμήσει τις δεσμεύσεις της για τη συμφωνία του Μινσκ στην Ουκρανία και να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία».

Πάντως, χτες έγινε και διαδήλωση έξω από τη ζώνη ασφαλείας του ξενοδοχείου που γινόταν η Σύνοδος, από διάφορες οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ