ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «θα μπορούσε μετά από ίσως δύο μήνες να αναλάβει μία πιο σκληρή δράση έναντι της ΛΔ Κορέας» προέβλεψε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κέλι, καταθέτοντας αργά προχτές βράδυ στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ομως, η δήλωση Κέλι εν σχέσει με το πότε θα πέσει η αμερικανική «Δαμόκλειος Σπάθη» της επιβολής κυρώσεων κατά της Πιόνγιανγκ δεν ήταν το μόνο «ενδιαφέρον» που ελέχθη κατά τη συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέρριπτε ασυζητητί το ενδεχόμενο των διμερών άμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας με το «επιχείρημα» πως η κρίση «είναι περιφερειακή» και πως το «βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για τη Ρωσία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία»....Επιπλέον, ο Πάουελ, για μια ακόμη φορά -μέσα σε τουλάχιστον οκτώ μέρες!- επέκρινε το Πεκίνο για την απροθυμία του να παίξει «ενεργότερο ρόλο» στην περιφερειακή επίλυση της κρίσης...
Ωστόσο, τα ανώτατα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είπαν σχεδόν τίποτε μπροστά σ' αυτά που υποστήριξαν γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος...
Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, ο γερουσιαστής Μπραντ Σέρμαν ισχυρίστηκε πως η «Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη εθνική απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ» και πρότεινε ως αντίμετρο «την επιβολή εμπορικών κυρώσεων», για να αλλάξει η απρόθυμη στάση του Πεκίνου(!). Ομως, την απέσυρε το επόμενο λεπτό, λέγοντας πως «μάλλον δε θα έπρεπε γιατί θα διακυβευτούν τα εκεί συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών»... Ο Γκέι Ατσερμαν υποστήριξε τα παραπάνω καταλήγοντας με την επωδό πως «η βορειοκορεατική ηγεσία δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος»! Ο Ντουγκ Μπερόιτερ πως η ΛΔ Κορέας «κρύβει πράγματα σε τούνελ σε πενταψήφια νούμερα», πως ο λαός της χώρας είναι «υπό καθεστώς σκλαβιάς ή σε στρατόπεδα εργασίας»(!).
Σαν «επιστέγασμα» της διαστρεβλωμένης οπτικής, με την οποία το Καπιτώλιο αντιλαμβάνεται τη ΛΔ Κορέας, αλλά και σαν σαφή ένδειξη των πραγματικών επεμβατικών προθέσεων της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους έναντι της Πιόνγιανγκ ήρθε η κατάθεση του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στην επιτροπή «Ενόπλων Υπηρεσιών» της Γερουσίας. Ο Ράμσφελντ δικαιολόγησε τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησής του έναντι της Πιόνγιανγκ, λέγοντας πως η ΛΔ Κορέας θέτει «τη μεγαλύτερη απειλή ως εξαγωγέας πυρηνικών όπλων από οιονδήποτε άλλο πιθανό επιτιθέμενο στην Ασία»! «Πουλούν σχεδόν τα πάντα... Είναι οι μεγαλύτεροι στη διάδοση πυρηνικής πυραυλικής τεχνολογίας γι' αυτό και το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από μία μόνον χώρα», κατέληξε...
Ενα 48ωρο μετά την απόφαση της ΙΑΕΑ για βραχυπρόθεσμη αναφορά της βορειοκορεατικής υπόθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΛΔ Κορέας αντέδρασε επισήμως, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «απόπειρα ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις» της. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων, KCNA, η Πιόνγιανγκ ζήτησε απ' τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να διενεργήσει έρευνα για την «παράνομη αμερικανική συμπεριφορά που προκάλεσε πυρηνική κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο»...
ΛΑ ΠΑΣ.-
«Ζήτω ο αγώνας του βολιβιανού λαού», «Ο λαός στους δρόμους για να φύγει η κυβέρνηση»... δεκάδες χιλιάδες για τρίτη συνεχόμενη μέρα, κατέκλυσαν χτες τις μεγάλες πόλεις της χώρας των Ανδεων, συνεχίζοντας τον αγώνα που άρχισε ουσιαστικά ένα μήνα πριν για «μία άλλη Βολιβία» και κορυφώθηκε την Τετάρτη με τις αιματηρές ταραχές, όταν ο στρατός με εντολή της κυβέρνησης επιτέθηκε στους διαδηλωτές, που αξίωναν την παραίτηση του Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα και του αντιπροέδρου, εξαιτίας της νομοθεσίας για φορολόγηση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με 12,5% κατ' επιταγήν του ΔΝΤ!
Σε Κοτσαμπάμπα και Σάντα Κρους, οι πόλεις όπου ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις στις 13 Γενάρη, για τρίτη μέρα βρίσκονται στους δρόμους. Στην πρωτεύουσα Λα Πας, την Πέμπτη, μέρα γενικής απεργίας, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου κατευθύνθηκαν και «πολιόρκησαν» την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας «Εξω οι Γιάνκης»... χωρίς επεισόδια. Εντούτοις, σύμφωνα με τον διευθυντή του γενικού νοσοκομείου της Λα Πας, Εντουάρδο Τσάβες, ο αριθμός των νεκρών των ταραχών των δύο ημερών ανέρχεται σε 23 και οι τραυματίες - κάποιοι εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - στους 109. Οι περισσότεροι εκ των θυμάτων είναι αστυνομικοί και τα σώματά τους είναι διάτρητα από σφαίρες. Ανάμεσα στα θύματα, μία 21χρονη νοσοκόμα, η οποία δολοφονήθηκε από το Στρατό ενώ βοηθούσε τραυματίες να επιβιβαστούν σε ασθενοφόρο!
Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, μόνο 7.000 αστυνομικοί εκ των 20.000 έχουν επιστρέψει στα πόστα τους. Τέλος, οι οργανώσεις των αγροτών και των κοκαλέρος, τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικές ενώσεις, οι ενώσεις των βιομηχανικών εργατών και άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ των δύο Βολιβιών. Από τη μία οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι και από την άλλη οι κυβερνώντες και κρατούντες την εξουσία. Αυτή η σύγκρουση θα συνεχιστεί...».
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να σκεπάζει την περίπτωση της συντριβής του μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφος που υπαγόταν στην αμερικανική κυβέρνηση, τύπου Cessna, με πέντε επιβαίνοντες, τέσσερις Αμερικανούς και έναν Κολομβιανό υπήκοο, σε δασώδη περιοχή κοντά στη Φλορένσια, στη Νότια Κολομβία, που, σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές, «ελέγχεται από αριστερούς αντάρτες».
«Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στη Φλορένσια, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο «Ρόιτερς» και πρόσθεσε ότι ανήκε στην αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο δεν ήταν σε αποστολή της DEA, για την εξάλειψη των ναρκωτικών στην επαρχία Κακέτα. Εννοείται, δε διευκρίνισε ποια ήταν η αποστολή του αεροσκάφους. Το αξιοπρόσεκτο όμως της όλης υπόθεσης είναι πως ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας έσπευσαν στην περιοχή από ξηράς και αέρος, με εντολή της Ουάσιγκτον απομακρύνθηκαν και τις έρευνες ανέλαβαν αποκλειστικά Αμερικανοί στρατιωτικοί. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες ανεύρεσης ζωντανών ή νεκρών έχει αποβεί άκαρπη. Εντούτοις, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Caracol, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν «απαχθεί από αντάρτες», όπως έσπευσαν να δηλώσουν Κολομβιανοί αξιωματούχοι.
Στο μεταξύ, χτες, μία πολύ ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη Βίγια Μαγκνταλένα κοντά στο αεροδρόμιο, στην πόλη Νέιβα της Κολομβίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άτομα.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκλήθηκαν ζημιές σε δεκάδες κτίρια που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας, Λουίς Αλφρέδο Γκόμες, μιλώντας σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, δήλωσε ότι «δε γνωρίζουμε εάν η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό ή κάτι άλλο συνέβη». Ενώ η αστυνομικός Σάντρα Σεράτο δήλωσε ότι στο σημείο είχαν σπεύσει αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν πληροφορίες για το σχέδιο των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Στρατός του Λαού» (FARC-ΕΡ) να ανατινάξουν κτίριο την ώρα που θα περνούσε το αεροσκάφος του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Ουίλα, όπου ανήκει η Νέιβα, μεταξύ των θυμάτων είναι ένα μικρό κορίτσι, αστυφύλακες αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας. Επίσης, δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
H «Enron» όχι μόνο ενεπλάκη σε λογιστικές ατασθαλίες προκειμένου να ωθήσει τις τιμές των μετοχών της, αλλά παραβίασε επανειλημμένως το φορολογικό κώδικα και δωροδόκησε πλήθος αξιωματούχων, ήταν το συμπέρασμα της έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την πολύκροτη υπόθεση που οδήγησε τη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας ενέργειας στη χρεοκοπία, το Δεκέμβρη του 2001.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Κογκρέσο ανακάλυψε πως η εταιρία δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος την περίοδο μεταξύ των ετών 1996 και 1999, ενώ από το 1990 έως το 1995 απέδωσε στο ομοσπονδιακό κράτος μόλις 325 εκατ. δολάρια. Το αντίστοιχο ποσό της περιόδου 200 - 2001 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρει το «Bloomberg».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών του Κογκρέσου, δημοκρατικός γερουσιαστής Μαξ Μπάουκους, δήλωσε ότι προκειμένου να αποφύγει τις φορολογικές της υποχρεώσεις η επιχείρηση χρησιμοποίησε «κάποιους από τους καλύτερους» λογιστές των ΗΠΑ, επενδυτικές τράπεζες και δικηγορικές εταιρίες.
Η έρευνα, διάρκειας ενός έτους, επικεντρώθηκε στα «καταφύγια» που χρησιμοποίησε η «Enron» προκειμένου να κρύψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια κερδών. Το πόρισμα του Κογκρέσου συνιστά βαριές ποινές και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.