ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2025
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το διπλωματικό «πινγκ - πονγκ» γύρω από τις συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου

Τη συγκρότηση «στρατιωτικού συνασπισμού» με δυνάμεις στην Ουκρανία εξετάζουν οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ

WPA Rota

Τη συγκρότηση «στρατιωτικού συνασπισμού» με δυνάμεις στην Ουκρανία εξετάζουν οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται το «πινγκ - πονγκ» προτάσεων, αντιπροτάσεων και τελεσιγράφων μεταξύ του ευρωατλαντικού στρατοπέδου και της Ρωσίας σχετικά με τα παζάρια για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις δυο πλευρές να διατυπώνουν τέτοιες θέσεις για «εκεχειρία» και «συνομιλίες», ώστε η άλλη πλευρά είτε να αρνηθεί, είτε να «στριμωχτεί».

Ετσι, στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ - με το οποίο συντάσσεται και το Κίεβο - για άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο» για διαπραγματεύσεις, η Μόσχα απάντησε με πρόσκληση για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη αύριο, από τις οποίες «ίσως προκύψει» κατάπαυση του πυρός.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι μετά από προτροπή του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, να δεχτεί άμεσα απευθείας συνομιλίες, απάντησε λέγοντας πως θα περιμένει ο ίδιος τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στην Τουρκία, γνωρίζοντας ότι η ρωσική πλευρά έρχεται έτσι σε δύσκολη θέση και υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, αργά το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσουν τις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ποιον θα στείλει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία θα ανακοινώσει ποιος θα συμμετάσχει στις προτεινόμενες «ειρηνευτικές» συνομιλίες στην Τουρκία, όταν το κρίνει σκόπιμο ο Πρόεδρος Πούτιν, δήλωσε χτες το Κρεμλίνο, αρνούμενο να πει σ' αυτό το στάδιο αν ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές. «Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ και «προς το παρόν δεν θα σχολιάσουμε άλλο».

Το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων APA και το κινέζικο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN μετέδωσαν ότι ο Λαβρόφ θα ηγηθεί της ρωσικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Γ. Ουσακόφ, προεδρικός σύμβουλος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Ζελένσκι θα περιμένει στην Αγκυρα

Στο μεταξύ χτες ο Β. Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και θα κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη εάν φτάσει εκεί ο Πούτιν. Δεν ξεκαθάρισε αν ουκρανική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως είπε, επειδή «απολύτως τα πάντα στη Ρωσία» εξαρτώνται από τον Πούτιν, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του πολέμου ήταν μέσω άμεσων συνομιλιών μαζί του.

«Αν κάνει το βήμα να πει ότι είναι έτοιμος για κατάπαυση του πυρός, τότε ανοίγει ο δρόμος για να συζητηθούν όλα τα στοιχεία για τον τερματισμό του πολέμου», είπε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε προσκαλέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη συνάντηση της Πέμπτης, αλλά η παρουσία του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Ουκρανός ηγέτης εκτίμησε τέλος ότι η Κίνα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της 30ήμερης εκεχειρίας.

«Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνηθεί να μεταβεί στην Τουρκία, αυτό θα είναι το ύστατο σινιάλο πως η Ρωσία δεν θέλει να βάλει τέλος σ' αυτόν τον πόλεμο, ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί», δήλωσε χτες ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Α. Γερμάκ.

Ο Ζελένσκι «δεν θα συναντηθεί με κανέναν στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από τον Πούτιν», δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντολιάκ. Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το διάταγμα που απαγορεύει τις συνομιλίες με τη Ρωσία όσο στην ηγεσία βρίσκεται ο Πούτιν: «Πιστεύω ότι θα γίνουν αλλαγές στην απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας. Αν πρόκειται να υπογραφεί κάποιο νομικά τεκμηριωμένο έγγραφο, θεωρώ ότι θα υπάρξουν και οι ανάλογες νομικές διορθώσεις».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο o Ζελένσκι υποστήριξε ότι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, ενώ από την πλευρά του ο Ερντογάν κάλεσε τον Ζελένσκι να μη χαθεί η ευκαιρία και να διεξαχθούν κανονικά οι συνομιλίες.

«Ψηλά στην ατζέντα» της χτεσινής συνάντησης του γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ακγυρα ήταν η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι πιθανές συνομιλίες την Πέμπτη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες για «τερματισμό» του πολέμου και ότι ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η Τουρκία «υποστηρίζει σθεναρά» την εφαρμογή εκεχειρίας και διατηρεί τη θέση της ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού του πολέμου», είπε ο Ερντογάν.

Αμερικανική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη

Παράλληλα η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, ότι σκέφτεται να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες αν θεωρήσει ότι «μπορούν να συμβούν πράγματα», περιέπλεξε την κατάσταση.

Χτες ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο, θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι θα συμμετάσχουν σε αυτές ως παρατηρητές και οι απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ.

Ο Ζελένσκι, όπως αναμενόταν, καλωσόρισε τη δήλωση Τραμπ, ενώ έκανε λόγο για «περίεργη σιωπή» του Ρώσου ηγέτη σχετικά με το αν θα παραστεί. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι συνεχίστηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις, παρά το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα, διαφορετικά θα ακολουθήσουν «σαρωτικές κυρώσεις».

Πού εστιάζουν τα παζάρια

Σε αποκαλύψεις για το πού θα εστιάσουν οι διαπραγματεύσεις προχώρησε ο Στ. Γουίτκοφ.

Οπως είπε, «έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στη μείωση του αριθμού των επίμαχων θεμάτων. Τα βασικά ζητήματα αφορούν πέντε περιοχές. Η Ρωσία ελέγχει - κατέχει συντριπτικό έλεγχο σε δύο από αυτές (σ.σ. Κριμαία και Λουγκάνσκ).

Οι Ουκρανοί διατηρούν κάποιο βαθμό ελέγχου στις άλλες τρεις (σ.σ. Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), επομένως το ζήτημα είναι πώς θα εκτιμήσουμε την κατάσταση: Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη γραμμή του μετώπου, την τοποθέτηση των στρατευμάτων και τα διοικητικά σύνορα. Διεξάγουμε ανεπίσημες συνομιλίες και με τις δύο πλευρές».

Επιπλέον ο έλεγχος και η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που τον χαρακτήρισε «ένα μικρό ενεργειακό διαμάντι», καθώς και η πρόσβαση της Ουκρανίας στον ποταμό Δνείπερο και στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να είναι τα κύρια θέματα των διαπραγματεύσεων.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε πως, αν δεν ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες σύντομα, τότε οι ΗΠΑ θα αποστασιοποιηθούν από την ειρηνευτική διαδικασία», συνέχισε ο Γουίτκοφ.

Σύμφωνα δε με τον Κιθ Κέλογκ, οι ΗΠΑ συζητούν με τους «συμμάχους» σχέδιο για ανάπτυξη μιας στρατιωτικής «δύναμης αποτροπής» δυτικά του ποταμού Δνείπερου, που θα αποτελείται πιθανά από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία) και θα είναι εκτός «βεληνεκούς» επαφής. Και στα ανατολικά, να αναπτυχθεί μια «ειρηνευτική δύναμη» για να παρακολουθεί μια κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε.

Σε κοινή δήλωση, οι ΥΠΕΞ της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ, μετά τις προχθεσινές διαβουλεύσεις στο Λονδίνο, δεσμεύονται για «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».

«Εξετάζουν τη συγκρότηση ενός στρατιωτικού συνασπισμού σε αέρα, γη και θάλασσα» που θα συνέβαλε σε «μια μελλοντική ειρήνη» και στην «αναβίωση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».

Η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας είναι ωστόσο βασικός όρος της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι καλούν τον Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ εμφανίστηκαν να επιμένουν σε συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι και κατάπαυση του πυρός άμεσα, διαφορετικά η Μόσχα «δεν θα ενδιαφέρεται για την ειρήνη».

«Ο Ζελένσκι έπραξε σωστά λέγοντας "είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν, ας έρθει"», τόνισε η εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κάλας, «αλλά δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα τολμήσει». Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για «ειρήνη» στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος «πρέπει τώρα να τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας και να εμφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, εντείνοντας τη διπλωματική πίεση στη Μόσχα. «Για να διεξαχθούν οι συζητήσεις και να οδηγήσουν στην ειρήνη, η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη ετοιμάζεται να εφαρμόσει «ιδιαίτερα ισχυρές κυρώσεις».

Σε αυτή τη φάση της σύγκρουσης που η Ρωσία αποβλέπει σε μια σχετική «εξομάλυνση» των σχέσεων με τις ΗΠΑ και χαλάρωση των κυρώσεων, ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα στοχεύσει «τον ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα», ιδίως «το πετρέλαιο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 25% του ρωσικού προϋπολογισμού», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα συντονιστεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, θα περιλαμβάνουν «δασμούς 500% στις εισαγωγές πετρελαίου και στις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο».

Εκτός από το υπό συζήτηση 17ο πακέτο κατά της Μόσχας που στοχεύει τον «σκιώδη στόλο», η Κομισιόν εξετάζει νέα μέτρα κατά της κοινοπραξίας του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. «Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς στον Nord Stream 2, ο οποίος ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε λειτουργία», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, την ώρα που υπάρχουν διαρροές ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επενδύσουν.

Κίνα και Βραζιλία υπέρ των άμεσων διαπραγματεύσεων

«Κίνα και Βραζιλία υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό απευθείας συνομιλίες», αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του Βραζιλιάνου Προέδρου, Λούλα ντα Σίλβα, στην Κίνα.

Οι δυο χώρες, που συμμετέχουν με τη Ρωσία στους BRICS, υποστηρίζουν την πρόταση του Ρώσου Προέδρου για «ειρηνευτικές συνομιλίες», καθώς και τη «θετική απάντηση» του Ουκρανού Προέδρου, αναφέρει η κοινή δήλωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι το 2024, η Κίνα και η Βραζιλία δημιούργησαν την ομάδα «Φίλοι της Ειρήνης» ως πλατφόρμα «για να ενώσουν τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου όσον αφορά την κρίση της Ουκρανίας».

ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ «MALAYSIAN AIRLINES»
Ευθύνεται η Ρωσία σύμφωνα με τον ΔΟΠΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ - ICAO) αποφάνθηκε χθες ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη αεροσκάφους της «Malaysian Airlines» (πτήση MH17) το 2014 στην Ουκρανία, που παρέσυρε στον θάνατο τους 298 επιβαίνοντες, γνωστοποίησε η ολλανδική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος αναχώρησε στις 17/7/2014 από το Αμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ. Καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών μεταξύ «φιλορώσων» αυτονομιστών και ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τον Νοέμβρη του 2022 η ολλανδική Δικαιοσύνη είχε καταδικάσει ερήμην δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό για τον ρόλο τους στην επίθεση. Η Μόσχα χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την ετυμηγορία και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκδώσει τους πολίτες της.

Το 2022, Αυστραλία και Ολλανδία ανέλαβαν από κοινού νομική δράση εναντίον της Ρωσίας σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους.

«Η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης και λογοδοσίας για όλα τα θύματα της πτήσης MH17», δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Κ. Φέλντκαμπ. Η ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι τις επόμενες βδομάδες το Συμβούλιο του ΔΟΠΑ θα εξετάσει τη μορφή και το ύψος των αποζημιώσεων.

«Η θέση μας είναι γνωστή: Η Ρωσία δεν ήταν από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, επομένως δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε μεροληπτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ