Νέα φάση στα ενδοαστικά «παζάρια» με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Μάης 2014: Εκατοντάδες εργάτες ανασύρονται νεκροί από τα έγκατα της Σόμα, θύματα μιας «ανάπτυξης» για την υπεράσπιση της οποίας η πλουτοκρατία ετοιμάζει νέα επίθεση |
Το σύνθημα για νέα φάση στα ενδοαστικά «παζάρια» δόθηκε χτες, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε τελικά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του κόμματος, του AKP, που ήρθε πρώτο στις εκλογές της 7ης Ιούνη Αχμέντ Νταβούτογλου.
Η καθυστέρηση της ...πολυαναμενόμενης συνάντησης είχε προκαλέσει την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και μέρες, ενώ τα «σενάρια» που προκρίνουν το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών αυξάνονται διαρκώς στον Τύπο, μαζί με αναλύσεις ότι στο εσωτερικό του ΑΚP υπάρχουν διαφορετικές «προσεγγίσεις».
Κύκλοι του AKP διέρρεαν χτες ότι ο πρώτος γύρος των επαφών του Νταβούτογλου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη Τετάρτη. Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Νταβούτογλου, μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, δήλωσε ότι το AKP δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει σε όσους θελήσουν να το πιέσουν ή να του επιβάλουν δικές τους επιδιώξεις.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε παρέμβασή του πριν από τη συνάντηση Ερντογάν - Νταβούτογλου, εμφάνισε το MHP έτοιμο να κάνει «θυσίες», για να αντιμετωπιστεί μια διαφωνία (σ.σ. που θα εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας), συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «ο ρόλος του MHP είναι αυτός της κύριας αξιοπρεπούς αντιπολίτευσης».
Από το HDP, η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, η μία από τους δύο προεδρεύοντες στο κόμμα, εμφανίστηκε προχτές επικριτική σε όσους συντηρούν το «σενάριο» των νέων εκλογών, λέγοντας ότι ο Νταβούτογλου «δε θα πρέπει ούτε καν να αναφέρεται σε πρόωρες εκλογές». Αναδεικνύοντας την ετοιμότητα του κόμματός της (ή τουλάχιστον μιας μερίδας του...) να συνδράμει στις εξελίξεις, εξήγησε ότι «σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, οι πρώτες λέξεις του Νταβούτογλου θα έπρεπε να είναι "θα κάνω τις καλύτερες επιλογές συνεργασίας για να σχηματιστεί κυβέρνηση". Καλούμε τον Νταβούτογλου να προχωρήσει σε μια τέτοια δήλωση».
Θυμίζουμε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης «συνέπεσε» με τα «σενάρια» για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία, με τον Ερντογάν (αλλά και κυβερνητικά στελέχη) να καταγγέλλουν σχέδια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης ειδικά στην τουρκο-συριακή μεθόριο και σχεδιασμένης μετατόπισης Τουρκμένων και άλλων, αλλά και να διαμηνύουν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να μετατρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι «δυσκολίες» στη συνεργασία της Τουρκίας με συμμάχους της σαν τις ΗΠΑ σε θέματα όπως η ενίσχυση του πολέμου κατά των τζιχαντιστών, αλλά και οι προσπάθειες της Αγκυρας να οικοδομήσει «γέφυρες» με χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, μέσα βέβαια σε πολλά εμπόδια.
Καθόλου τυχαία, η ανάγκη «αλλαγών» και «προσαρμογών» στην εξωτερική πολιτική της χώρας μένει κυρίαρχο στις συζητήσεις για τα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης, όπως και ο προβληματισμός για τον κίνδυνο μιας ύφεσης που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, ως αποτέλεσμα και της καπιταλιστικής κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει αναπτυγμένες οικονομίες.
Μέσα σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, φαίνεται ότι εκδηλώνονται και αντιφάσεις και ταλαντεύσεις στις επιλογές που η πλουτοκρατία πρέπει να κάνει, τόσο ως προς την εσωτερική «διάταξη» των αστικών πολιτικών δυνάμεων όσο και ως προς τις συμμαχίες και τις προτεραιότητες που θα προτάξει στις διεθνείς της σχέσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που αναζητά είναι τρόπος αναβάθμισης της θέσης της έναντι των ανταγωνιστών της, πρωτοστατώντας στην επίθεση κατά του λαού της χώρας αλλά και των λαών όλης της περιοχής.
Σε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη της «λύσης» αναφέρθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα, με τη συμμετοχή του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του Οργανισμού Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.
Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν ξανά τον περασμένο Μάη μετά από μια πολύμηνη διακοπή που συνόδευσε την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, γίνονται ενώ οι άμεσα εμπλεκόμενοι ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι νέες επαφές γίνονται με οδηγό την Κοινή Δήλωση του Φλεβάρη του 2014, που χάραξε το δρόμο για νέους διχοτομικούς σχεδιασμούς, ευνοϊκούς για διάφορες μονοπωλιακές επενδύσεις, που θα οξύνουν ακόμα περισσότερο τους υπάρχοντες σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και άρα τους κινδύνους για όλο τον κυπριακό λαό.
Προχτές το βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, η ιδιότητα του κράτους - μέλους της ΕΕ, καθώς και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βάση της Λεβαντίνης, θα υπερτονίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο». Αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις του ΚΕΒΕ και άλλων επιχειρηματικών οργανώσεων, που υπολογίζουν ότι μια «λύση» του Κυπριακού θα διπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας σε 20 χρόνια και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτή «αναμφίβολα θα αναβαθμίσει το ρόλο μας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή».
Επιπλέον, τόνισε ότι μια «λύση» θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, θα αλλάξει τη «δυναμική», με την οποία η Τουρκία θα διαπραγματευτεί την ένταξή της στην ΕΕ, θα ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας σε «περιφερειακούς διαλόγους», με στόχο «την επίλυση διενέξεων», αλλά και θα βοηθήσει στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Σε νέα κατάπαυση του πυρός αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-ΕΡ), όπως ανακοίνωσε προχτές η Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που προκλήθηκε στις διαπραγματεύσεις, μετά από τις νέες προκλήσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας.
Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Μάη, η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος εξαπέλυσε νέες, σφοδρές επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις ανταρτών, προκαλώντας το θάνατο 26 από αυτούς, ανάμεσά τους και ενός ανώτερου διοικητή, ο οποίος συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα που έκανε τις συναντήσεις με την κυβερνητική αντιπροσωπεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι FARC ανέστειλαν την προηγούμενη κατάπαυση του πυρός, που είχαν κηρύξει μονομερώς τον περασμένο Δεκέμβρη.
Σύμφωνα με την προχτεσινή ανακοίνωση, η νέα κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιούλη και θα διαρκέσει ένα μήνα. Η Κεντρική Διοίκηση καλωσορίζει την έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης, περιορισμού, όσο είναι δυνατόν, των επιχειρήσεων όλων των τύπων που προκαλούν θύματα και πόνο και ένταση της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μιας συμφωνίας για διμερή και αποφασιστική κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών» που απηύθυναν ξανά πριν μερικές μέρες οι Κούβα, Νορβηγία (ως εγγυήτριες της διαπραγμάτευσης χώρες) και Χιλή, Βενεζουέλα (που επίσης συνοδεύουν τη σχετική διαδικασία).
«Ηρθαμε στην Κούβα, για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, για να τερματιστεί ένας πόλεμος που έχει διαρκέσει πάνω από μισό αιώνα. Τίποτα δε θα μας ευχαριστούσε περισσότερο, από την οριστική λήξη της αντιπαράθεσης, της βίας, το να σταματήσουν να υπάρχουν νέα θύματα και να σταματήσει ο κολομβιανικός λαός να υποφέρει ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης», επισημαίνει ακόμα η Κεντρική Διοίκηση. Ενώ εξηγεί ότι με τη σχετική απόφαση, οι FARC «επιδιώκουν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, για να φτάσουμε με το άλλο μέρος στην εφαρμογή μιας διμερούς και οριστικής κατάπαυσης του πυρός».