Η Μέρκελ απαντά ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλά καρτ» διαπραγμάτευση...
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χτες, σε φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Λονδίνο |
Οι ενδοαστικές κόντρες ενόψει της πιθανής έναρξης διαπραγμάτευσης για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) εξακολουθούν να αντανακλώνται στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στις συναλλαγματικές πιέσεις που ασκούνται στη στερλίνα, η οποία χτες διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου έναντι δολαρίου και ευρώ.
Στη διάρκεια της πρώτης τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το νέο χρόνο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε χτες ότι είναι «λάθος» να υποστηρίζει κάποιος ως αναπόφευκτο ένα «σκληρό Brexit». Κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, τους προκατόχους της (Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, Ντέιβιντ Κάμερον) πως συνέβαλαν στο Brexit οξύνοντας τις αδικίες της παγκοσμιοποίησης. Ισχυρίστηκε ότι εκείνη θα διαπραγματευτεί έτσι ώστε να εξασφαλίσει πως «όλοι θα έχουν μερίδιο από την αύξηση της ευημερίας» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι η κυβέρνησή της δεν θα εστιάσει μόνο στους πολύ φτωχούς, αλλά και σε αυτούς που μόλις τα καταφέρνουν. Πρόσθεσε πως η χώρα διέρχεται μία περίοδο «μεγάλης εθνικής αλλαγής», ότι η κυβέρνησή της επιδιώκει μία κοινωνία όπου «θα μοιράζονται όλοι πλούτο και ευκαιρίες».
«Πρόκειται για μια νέα σχέση, θα είμαστε εκτός της ΕΕ, θα έχουμε μια νέα σχέση, αλλά πιστεύω ότι αυτή μπορεί να είναι μια σχέση που θα έχει στον πυρήνα της μια καλή εμπορική συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Το Σαββατοκύριακο υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει την κυβερνητική στρατηγική για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ «μέσα στις ερχόμενες βδομάδες», με στόχο μία «σωστή και δίκαιη» συμφωνία.
Από την άλλη, η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζεον αύξησε τις πιέσεις έναντι της Μέι, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο και ανησυχητικό» το γεγονός ότι η ίδια και ο λαός γνωρίζουν «ελάχιστα για το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ» και κάλεσε την Μέι «να μην περιφρονεί τη Σκοτία».
Μέσα σε όλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, μετέβη την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, έχοντας ήδη τις πρώτες, όπως είπε, «θετικές και ειλικρινείς» συνομιλίες με μερικούς από τους βασικούς συμβούλους της ομάδας του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζόνσον συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον Στιβ Μπάνον, που θεωρείται επικεφαλής της στρατηγικής του νέου Προέδρου, συζητώντας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, τη Συρία, την Κίνα και τη Ρωσία. Χτες ο Τζόνσον μετέβη στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις με ηγετικά στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου.
Ο Τζόνσον απέφυγε να πάρει θέση στις πρότερες δηλώσεις του Ισραηλινού που σχετίζεται με την πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο, Σάι Μασότ, που καταγράφηκε από κρυφή κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» να δηλώνει πως «θέλει να βγάλει από τη μέση» τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν, θεωρώντας πως είναι ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Με αυτή την αφορμή, η ισραηλινή πρεσβεία στο Λονδίνο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, απορρίπτοντας ως «εντελώς απαράδεκτα» τα σχόλια που αφορούν τον υφυπουργό Ντάνκαν και σημειώνοντας ότι ο Μασότ «δεν είναι Ισραηλινός διπλωμάτης» και ότι «η εργασιακή σχέση του με την ισραηλινή πρεσβεία θα λήξει σύντομα».
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η επιλογή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να απαντήσει στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, «στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit».
Δυναμική 24ωρη απεργία ολοκλήρωσαν χτες στις 18.00 (τοπική ώρα) εκατοντάδες εργαζόμενοι στο λονδρέζικο μετρό, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης να κλείσει όλα τα εκδοτήρια που λειτουργούν με προσωπικό και τις πρόσφατες απολύσεις περίπου 900 εργαζομένων. Η απεργία προκηρύχθηκε από δύο συνδικάτα, σημειώνοντας ότι οι 900 θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν είναι «κρίσιμες για την ασφάλεια στους σταθμούς».
Ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δεν δίστασε να επικρίνει τους απεργούς, επιστρατεύοντας την τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού» περί ...ταλαιπωρίας του κοινού.
Κατηγορίες Λεπέν για εμπόδια στη δανειοδότηση του κόμματός της
ΠΑΡΙΣΙ.--
Εντείνονται οι προετοιμασίες των κομμάτων στη Γαλλία, ενόψει της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη (την ίδια περίοδο θα γίνουν και βουλευτικές εκλογές).
Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν πρώτο το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό «Εθνικό Μέτωπο» (FN) της Μαρίν Λεπέν, ο επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν ανεβάζει τα ποσοστά του. Την προηγούμενη βδομάδα, νεότερη δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Elabe για λογαριασμό της «Λεζ Εκό» έδινε στον Φιγιόν 28% και εμφάνιζαν τη Λεπέν δεύτερη, με ποσοστό 22%. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο ανεξάρτητος (χωρίς επίσημη στήριξη κόμματος) πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Βαλς - Ολάντ Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε ποσοστό τουλάχιστον (το ερωτηματολόγιο προέβλεπε διάφορα ενδεχόμενα όπως π.χ. το αν θα «έκλειναν» τελικά και άλλες υποψηφιότητες όπως αυτή του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού).
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του FN, με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε για «πολιτική δραστηριότητα» βοηθούς που παρέχει στα πολιτικά κόμματα το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που δεν επιτρέπεται. Σε αυτό το πλαίσιο, ευρωβουλευτές του FN ελέγχονται για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα. Από τη μεριά του, το FN μιλά για αβάσιμες κατηγορίες και πολιτική δίωξη. Την ίδια στιγμή, η Λεπέν ανέφερε πριν από μερικές μέρες ότι το κόμμα της αναζητά ακόμα 6 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις προεκλογικές δαπάνες και κατηγόρησε τις τράπεζες ότι δεν χορηγούν δάνεια στο FN. Προσπάθησε μάλιστα να εμφανίσει το κόμμα της ότι βρίσκεται «στην μπούκα» και καταδιώκεται - δήθεν - γιατί είναι κατά του κατεστημένου. «Κατέθεσα αίτημα σε ευρωπαϊκές, αγγλικές, αμερικανικές, ρωσικές ασφαλώς, τράπεζες. Η πρώτη που θα το εγκρίνει, θα δεχτώ», διευκρίνισε η Λεπέν.
Η αλήθεια είναι ότι το FN - που πρωτοστατεί στις διεργασίες διερεύνησης του καλύτερου τρόπου υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων - βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης που όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα «χοντραίνει». Πληροφορίες της «Λε Μοντ» ανέφεραν ότι οι αρχές θα ξεκινήσουν έρευνα για την πορεία αποπληρωμής δανείου που το FN είχε πάρει το 2014 από τη τσεχορωσική τράπεζα FCRB. Η τράπεζα πτώχευσε το Σεπτέμβρη, ωστόσο η εκκρεμότητα παραμένει και φαίνεται ότι αξιοποιείται στο πλαίσιο της ενδοαστικής «κόντρας» που διευρύνεται, με προεκτάσεις ασφαλώς και για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς π.χ. Ρωσίας (με την ηγεσία της οποίας το FN μοιάζει να επιθυμεί άλλου είδους «παζάρεμα») - Δύσης.
Με ψηφοφορία στο διαδίκτυο που ολοκληρώθηκε τα μέλη του πολιτικού συνονθυλεύματος «Κίνημα 5 Αστέρων» της Ιταλίας (κάτι σαν το «Ποτάμι» στην Ελλάδα) του λαϊκιστή κωμικού Μπέπε Γκρίλο, αποφάσισαν να αλλάξουν ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ετσι εγκαταλείπουν την ομάδα EFDD των αστικών εκείνων κομμάτων που εκφράζουν το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού (όπως το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ν. Φάρατζ) για να περάσουν στην ευρωομάδα της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), με ατζέντα όπως λένε «μεταρρύθμισης της Eυρωζώνης». Το αν θα γίνει και δεκτή αυτή η απόφαση μένει να φανεί τις επόμενες μέρες, αφού ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.
Η απόφαση πάρθηκε, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γκρίλο, από 40.654 μέλη όπου 31.914 (78,5%) ψήφισαν υπέρ της ένταξης στους Φιλελεύθερους, υπέρ της παραμονής στην ίδια ομάδα 6.444 και άλλοι 2.296 ψήφισαν να είναι στους μη εγγεγραμμένους. Ο Γκρίλο, επίσης, απέστειλε επιστολή στον Φάρατζ όπου αναφέρει ότι «οι δρόμοι τους χωρίζουν» και ότι η αλλαγή ομάδας αποσκοπεί στο να «αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις». Από την πλευρά του, ο Φάρατζ αποδοκίμασε το πέρασμα στην «ευρωφανατική ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών που υποστηρίζει τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, την μαζική μετανάστευση, τον Ευρωπαϊκό Στρατό, αλλά διαφωνεί με την άμεση δημοκρατία». Βεβαίως, η κίνηση Γκρίλο και η συζήτηση που προκαλεί δείχνουν, για άλλη μια φορά, τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για το μέλλον της ΕΕ και την αγωνία για το πώς θα διασωθεί το οικοδόμημα του κεφαλαίου, που από κοινού με τις εθνικές αστικές τάξεις τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.