ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τίμησαν τη μνήμη του Στάλιν

Ιωσήφ Στάλιν
Ιωσήφ Στάλιν
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στις 5 του Μάρτη συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από το θάνατο του εξέχοντος κρατικού, κομματικού και στρατιωτικού ηγέτη Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν. Παρ' όλη τη βρώμικη και αχαλίνωτη αντικομμουνιστική εκστρατεία στη Ρωσία, η προσωπικότητα και η δράση του Στάλιν εκτιμώνται ιδιαίτερα όλο και περισσότερο στη ρωσική κοινωνία. Γι' αυτό τη μέρα αυτή στον τάφο του Στάλιν, στην Κόκκινη Πλατεία, τίμησαν τη μνήμη του Στάλιν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων και πλήθος κόσμου. Στη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, εξήρε την προσωπικότητα του Ι. Β. Στάλιν: «Χιλιάδες και χιλιάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη του Ι. Β. Στάλιν, εξέχοντος κρατικού και πολιτικού παράγοντα, στρατιωτικού ηγέτη, ανθρώπου σπάνιας θέλησης και ανδρείας. Σήμερα αυτή η ιστορική μέρα σημειώνεται σε συνθήκες που η χώρα μας υφίσταται μια πρωτοφανή γεωπολιτική ήττα, χάνει τις κατακτήσεις της Μεγάλης Νίκης του 1945, το παλιό διεθνές κύρος και την επιρροή της, περιβάλλεται απ' όλες τις πλευρές από ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Πριν ακόμα έναν χρόνο ούτε καν σ' ένα τρομακτικό όνειρο δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι στρατεύματα των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθούν στην Κεντρική Ασία και θα απειλούν τη χώρα μας... Η οικονομία της Ρωσίας κάνει σημειωτόν, πληθαίνουν οι μη καταβολές των μισθών και συντάξεων, κρίσιμη είναι η κατάσταση στο στρατό και στο ναυτικό. Σ' αυτό το φόντο κάθε κανονικός, έντιμος άνθρωπος βγάζει αυτονόητα συμπεράσματα, συγκρίνοντας τους καρπούς της δράσης της σημερινής εξουσίας και τα επιτεύγματα της σταλινικής εποχής. Θα ήθελα να θυμίσω στους μεταρρυθμιστές μας της κακιάς ώρας, ότι ο Στάλιν κατόρθωσε μέσα ακριβώς σε δέκα χρόνια να κάνει την καθυστερημένη Ρωσία μια ισχυρή βιομηχανική χώρα, με ισχυρό στρατό, πρωτοπόρα επιστήμη και Παιδεία. Ακόμα το 1929 δεν είχαμε ούτε τρακτέρ, ούτε αεροπλάνα, ούτε άρματα μάχης. Και το 1941 η χώρα είχε το καλύτερο στον κόσμο άρμα μάχης "Τ-34", τη φανταστική σε ισχύ ολμοστοιχία "Κατιούσα", το καλύτερο αεροπλάνο καθέτου εφορμήσεως "Ιλ-2". Και το κυριότερο, είχε διαμορφωθεί και καλά προετοιμαστεί η γενιά πολιτών, έτοιμων να υπερασπιστούν με αυταπάρνηση, γενναιότητα τόλμη, την τιμή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας και να εξασφαλίσουν τη νίκη κατά της πιο μαύρης δύναμης στην παγκόσμια ιστορία, του φασισμού».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε στη συνέχεια ότι «τα δέκα χρόνια των σημερινών λεγόμενων μεταρρυθμίσεων έριξαν τη χώρα εκατονταετίες πίσω. Τώρα είναι ολοφάνερο ότι για να φύγουμε από το χείλος του ιστορικού γκρεμού, στον οποίο μας έσπρωξαν όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε μόνο αν έρθουν στο Κρεμλίνο άνθρωποι ικανοί να επιδείξουν κρατική θέληση, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που μπαίνουν μπροστά στη Ρωσία, αν θα αναβιώσει η κρατική ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας και Ουκρανίας, αν θα εφαρμοστεί κρατική, πατριωτική πολιτική προς το συμφέρον της πλειοψηφίας και όχι της χούφτας των καπιταλιστών».

Τέλος, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ τόνισε: «Αποτίοντας φόρο τιμής στον Στάλιν, εκφράζουμε το σεβασμό μας προς τη μεγάλη χώρα, τη μεγάλη ιστορία, τον μεγάλο λαό μας. Και μαζί με το ΚΚΡΟ, οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις προειδοποιούν τον κάθε πολίτη: "Η πατρίδα κινδυνεύει!"... Σ' αυτές τις συνθήκες της διεθνούς ασυδοσίας που δημιουργούν οι ΗΠΑ, ενώ μέσα στη χώρα ενεργοποιούνται η ολιγαρχική μαφία και οι μεταρρυθμιστές-καταστροφείς, πρέπει να συσπειρωθεί το έθνος. Ολες οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας οφείλουν να ενωθούν γύρω από τους στόχους της κρατικής επιβίωσης: Αναβίωση της κρατικής δύναμης, της ισχυρής κοινωνικής πολιτικής, της σωτηρίας της νέας γενιάς, του σεβασμού της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Θυμίζω ότι ακριβώς γι' αυτούς τους στόχους εργαζόταν και αγωνιζόταν γενναία όλη τη ζωή του ο Ι. Β. Στάλιν».


ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
«Λίστα» εκβιασμών με άλλοθι τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με τη συνδρομή της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, καταρτίστηκε φέτος η ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας - τοπική ώρα - στη δημοσιότητα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μία νέα «μαύρη λίστα» των Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς από τα πρώτα ζητήματα που θίγονται είναι η θέληση των ΗΠΑ να παραμείνουν οι κύριοι υπερασπιστές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στον πλανήτη και «επιμερίζονται επιπρόσθετες ευθύνες», αφού δε φείδονται, παρά τον πόλεμο της τρομοκρατίας που βρίσκεται εν εξελίξει, να καταδεικνύουν τις «σύμμαχές τους» χώρες, αφού, κατά τους Αμερικανούς, αρκετοί από τους συμμάχους παρουσιάζουν ανησυχητικά στοιχεία.

Στις πρώτες θέσεις της νέας «μαύρης λίστας» της αμερικανικής κυβέρνησης, και το παραδέχτηκε (!) και ο ίδιος ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, φιγουράρουν το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Ρωσία, ως χώρες όπου καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Για λόγους αρχής, μάλλον, ή καλύτερα προπαγάνδας, ειδική αναφορά γίνεται και στο Ισραήλ και επικρίνεται η στάση που έχει τηρήσει η ισραηλινή κυβέρνηση απέναντι στους Παλαιστινίους, η οποία, όπως επισημαίνεται, συνίσταται στη χρήση υπερβολικής βίας.

Στη «μαύρη λίστα» της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται η Λευκορωσία, η Μπούρμα, η Κίνα, η Κολομβία, η Κούβα, η Κένυα, η Λιβερία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μεξικό, η Βόρεια Κορέα, το Σουδάν, η Ουκρανία, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε. Ειδικότερα στην περίπτωση της Κίνας, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως άλλοθι για να στραφεί εναντίον των μουσουλμάνων αυτονομιστών της επαρχίας Ξινγιάνγκ, ενώ παρόμοια είναι και η περίπτωση της Ρωσίας με τους Τσετσένους αυτονομιστές. Ως απάντηση, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέκρουσε τις κατηγορίες και επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία, καθώς εθελοτυφλούν μπροστά στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνει επί του αμερικανικού εδάφους.

Πάντως, εκτός, όμως, από το στιγματισμό των άνω χωρών, στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η σημαντικότερη νίκη του 2001 στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι άλλη από την «εκδίωξη από την εξουσία στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν»! Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι δίνει φωνή σε λαούς που δεν είχαν και ρίχνει φως «στις πιο σκοτεινές κακοποιήσεις», προσφέροντας έτσι ένα σημείο εκκίνησης για να ανοίξει η συζήτηση με άλλες κυβερνήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συμμαχίες που εγκαθιδρύθηκαν με αφορμή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θα διευκολύνουν αυτήν την προσπάθεια, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα κατανοήσουν πως αυτή η συμπόρευση βοήθησε να μειωθούν δραστικά οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, το πιο χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η οργάνωση Human Rights Watch, στοιχεία από τα αρχεία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη της έκθεσης, επαίνεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δε δίστασε να επικρίνει τους συμμάχους των ΗΠΑ, τόνισε, όμως, ότι παραμένει το ερώτημα αν η κακή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες οφείλεται εν μέρει στην αμερικανική εκστρατεία. Φυσικά, ουδείς λόγος γίνεται για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την 11η Σεπτέμβρη, παρά το γεγονός ότι οι συνεχείς νομοθεσίες και κυρίως τα μέτρα με αφορμή την εσωτερική ασφάλεια, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις, αλλά και αναλυτές, παραβιάζουν, όχι μόνον τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών, αλλά είναι και αντισυνταγματικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ