Από όλη την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιούν σήμερα στα Γιάννενα συλλαλητήριο διαρκείας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους
Στους δρόμους του αγώνα ξανακατεβαίνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δυτικής Ελλάδας, θα συγκεντρωθούν όλοι μαζί στα Γιάννενα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν ένα συλλαλητήριο διαρκείας.
Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας διαμαρτύρονται για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και ζητούν λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν γενικότερα την κτηνοτροφία και την οδηγούν στον αφανισμό. Ζητήματα, άλλωστε, που είχαν αναδειχτεί και στα μεγάλα συλλαλητήρια που είχαν γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη στην Ηπειρο, καθώς και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές, όπως τα Χανιά, η Ηλεία και η Ελασσόνα. Το σημερινό συλλαλητήριο θα γίνει στις 11.00 π.μ. έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων και οι κτηνοτρόφοι προσανατολίζονται στη συνέχεια να καταλάβουν τα κτίρια της Νομαρχίας, της ΑΤΕ και της Εφορίας. Οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν προσυγκεντρώσεις στις 10 το πρωί έξω από το εργοστάσιο της "Δωδώνης" και στον κόμβο της Ανατολής και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Νομαρχία. Οι κτηνοτρόφοι της Αρτας, της Πρέβεζας και της Φιλιππιάδας θα συγκεντρωθούν στις 8.30 π.μ. στη γέφυρα Καλογήρου κι από κει με αυτοκίνητα και λεωφορεία θα πάνε στα Γιάννενα. Το ίδιο θα πράξουν και κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία.
Την οργή των κτηνοτρόφων της Ηπείρου μεγέθυνε η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη" - που την πλειοψηφία των μετοχών της κατέχει η ΑΤΕ - να μειώσει κατά 25%, σε σχέση με πέρυσι, τις τιμές στο γάλα.Συγκεκριμένα, η "Δωδώνη" ανακοίνωσε ότι δίνει φέτος 215 δραχμές το κιλό για το πρόβειο (280 δρχ. πέρυσι) 120 δραχμές το κιλό για το γίδινο (160 δρχ. πέρυσι) και 110 δραχμές για το αγελαδινό (124 δρχ. πέρυσι). Η απόφαση αυτή της "Δωδώνης" ήρθε να "δέσει" με την αντικτηνοτροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Πράγμα, που επισημαίνει και η ΣΕΑ Δυτ. Ελλάδος, τονίζοντας ότι το σημερινό συλλαλητήριο γίνεται μετά την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας και την πλήρη ταύτισή της με τα άνομα συμφέροντα των ντόπιων και των ξένων πολυεθνικών. Πάντως, ο ξεσηκωμός των κτηνοτρόφων φαίνεται πως "θορύβησε" το υπουργείο Γεωργίας και αύριο στη 1.00 μετά το μεσημέρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, με θέμα τα κτηνοτροφικά προβλήματα.
Στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, ανακοινώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων, καθώς και ηΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚ Ιωαννίνων καλεί την ΑΤΕ και την κυβέρνηση να πάρουν μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και απευθύνει επίσης κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο. Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει πως τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ φαίνονται στον κάθε κτηνοτρόφο με τη μείωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος στη χώρα μας μέχρι και 100 δραχμές το κιλό, η οποία οφείλεται κυρίως στη δραστική μείωση των δασμών στα εισαγόμενα τυριά από τρίτες χώρες. Επίσης, τονίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος λόγω υπέρβασης της "πενιχρής" ποσόστωσης. Παράλληλα, επισημαίνει πως η "Δωδώνη" ανακοινώνει μειωμένες τιμές στο γάλα κατά 25%, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 40% και αναφέρεται ακόμα στην έλλειψη συστηματικών ελέγχων, ώστε να σταματήσουν οι νοθείες και οι παράνομες εισαγωγές στα τυριά και τη φέτα. Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί επίσης τους κτηνοτρόφους - πέρα από τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους - να δώσουν αγώνα για περάσει η "Δωδώνη" ολοκληρωτικά στους συνεταιρισμούς και όχι να αποσυρθούν οι εκπρόσωποί τους από το ΔΣ της επιχείρησης, όπως δημαγωγικά προτείνεται από παράγοντες του συνεταιριστικού κινήματος και βουλευτές. Ακόμα, να αγωνιστούν για την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων, που δημιουργούνται από την εφαρμογή της ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ.
Στη συνεταιριστική επιχείρηση περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης
Σε περικοπή δαπανών ύψους 9,5 δισ. δραχμές στα επόμενα δύο χρόνια, που θα επωμιστούν κύρια οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι, υποχρεώνει η ΑΤΕ τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Β. Ελλάδας ΑΓΝΟ, ώστε να την "εξυγιάνει" από τα τεράστια χρέη της (22 δισ. δραχμές).
Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, ήδη μέσα στο 1995 οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι - μέλη της ΕΑΣΘ - ΑΓΝΟ έχασαν από παρακρατήσεις στους μισθούς και από τη μείωση στην τιμή του γάλακτος 1,2 δισ. δρχ. ενώ πραγματοποιήθηκαν ακόμα και 144 απολύσεις (οι 100 τον τελευταίο μήνα). Πάντως, τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα αρμόδια στελέχη τους, έχουν οδηγήσει την επιχείρηση σε οριακό σημείο. Για παράδειγμα οι παραγωγοί των γύρω περιοχών έχουν να πληρωθούν 82 μέρες και οιεργαζόμενοι δυόμισι μήνες. Οσο για το σύνολο των μέτρων που επιβάλλει η τράπεζα, η ΑΓΝΟ μέχρι το 2.000 θα πρέπει να έχει μειώσει τις δαπάνες κατά 18,3 δισ. δρχ., ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την τράπεζα.
Τις εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή και μέλος του ΠΓ του Κόμματος Σπύρο Στριφτάρη.Ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της βιομηχανίας. Στη διάρκεια της ενημέρωσης ο αν. διευθυντής της ΑΓΝΟ Τ. Αλεξούδης,είπε πως παρά την τεράστια σημασία και προσφορά της συνεταιριστικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της χώρας η ΑΤΕ της έχει επιβάλει χρηματοοικονομική ασφυξία προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το ίδιο τόνισαν οι συνεταιριστές, αλλά και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων, λέγοντας πως οι μόνοι που θα κερδίσουν από το κλείσιμο της ΑΓΝΟ θα είναι οι μεγαλοβιομήχανοι και οι εισαγωγείς μεγαλέμποροι.
"Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πως τόσο οι ρυθμίσεις της ΑΤΕ όσο και η συνολική αγροτική πολιτική της κυβέρνησης δεν αποσκοπούν στην ανάπτυξη, αλλά στη μείωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Συνεπώς, δεν είναι θέμα τράπεζας αλλά κυβέρνησης και οι ρυθμίσεις έγιναν με τέτοιον τρόπο, που να εξυπηρετούνόχι τους συνεταιρισμούς, αλλά την ΑΤΕ, για να κλείσει τις "επισφαλείς" υποθέσεις ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο". "Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Σπύρος Στριφτάρης, είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και πιστεύει πως αν δεν αναπτυχθούν αγώνες με κατεύθυνση την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο. Πρέπει να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο αγροτών - εργαζομένων, για να υπάρξει και η ανάλογη πολιτική πίεση".
Στη συνέχεια ο Σπ. Στριφτάρης επισκέφθηκε την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λαγκαδά, όπου ενημερώθηκε για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως τα χρέη που φτάνουν τα 2,5 δισ. δρχ. και δημιουργήθηκαν από την "κοινωνική" πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ Λαγκαδά εκπροσωπεί περίπου 10.000 αγροτικά νοικοκυριά και δραστηριοποιείται κύρια στη μεταποίηση οπωροκηπευτικών και ειδικά της ντομάτας. Και εδώ ο βουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε τις θέσεις που ανέπτυξε κατά την περιοδείαν του στην ΑΓΝΟ.
Τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία και τις συνέπειες από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ανέπτυξε σε δύο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στο Στίβο και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης το Σάββατο και την Κυριακή ο Σπύρος Στριφτάρης. Την απόγνωση, επίσης, στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν στον βουλευτή του ΚΚΕ παραγωγοί από το Πρόχωμα και τον Πεντάλοφο.
Να σημειωθεί πως μετά την επίσκεψη του Σπ. Στριφτάρη στο Στίβο, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα κτηνοτρόφων και η οποίαπρογραμματίζει την πραγματοποίηση συγκέντρωσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ενημερωτικές εξορμήσεις.
Ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός αποτελεί συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της περασμένης χρονιάς. Αποφάσεις έχουν πάρει, ήδη, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων και Λάρισας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Καρδίτσας
Τη Δευτέρα, 19 Φλεβάρη, ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων και Λάρισας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της Καρδίτσας - το ερχόμενο Σάββατο θα αποφασίσουν σχετικά και τ' αρμόδια αγροτικά όργανα στη Μαγνησία - οι αγρότες της Θεσσαλίας, για μια ακόμα φορά, θα δώσουν δυναμική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στα Τρίκαλα,οι αγρότες, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα,θα αποκλείσουν συμβολικά το κέντρο της πόλης και θα συγκεντρωθούν στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου". Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων "Η Ανοιξη" διοργανώνει περιφερειακές συσκέψεις σε επαρχίες και συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού, ενώ για την ενημέρωση και την ανάπτυξη της συμπαράστασης των άλλων λαϊκών τάξεων στον αγώνα της αγροτιάς, συγκαλεί σύσκεψη, το ερχόμενο Σάββατο, στην αίθουσα της Ενωσης Συνεταιρισμών, στην οποία καλεί εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, και του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Επιστημόνων, της ΕΛΜΕ, του Γεωπονικού Συλλόγου, των Ενώσεων Συνεταιρισμών Τρικάλων και Καλαμπάκας, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου "Η Στάνη".
Στη Λάρισα,το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης και την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στην Καρδίτσα.
Τα αγροτικά συλλαλητήρια, στα οποία αναμένεται και μεγάλη και δυναμική συμμετοχή των κτηνοτρόφων - όπως έχουν δηλώσει στελέχη του αγροτικού κινήματος της περιοχής - έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα προς την κυβέρνηση και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.
Ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός στη Θεσσαλία αποτελεί συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της περασμένης χρονιάς, που συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα, μια και κανένα από τα βασικά αιτήματα δεν ικανοποιήθηκε. Η πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει δουλικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ - έχει προκαλέσει συντριπτικά πλήγματα στο αγροτικό εισόδημα κι απειλεί τους αγρότες με ξεριζωμό από τη γη τους.
Οι βαμβακοπαραγωγοί είδαν πού οδήγησε η εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, όταν πούλησαν το προϊόν τους μέχρι και 50 δραχμές το κιλό φθηνότερα από πέρσι. Ταυτόχρονα, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά, αφού η τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού στις διεθνείς αγορές είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με περασμένες χρονιές.
Οι παραγωγοί σιτηρών,που συνεχίζουν να πουλούν σ' εξευτελιστικές τιμές και "μπαίνουν μέσα", δοκιμάστηκαν ακόμα περισσότερο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης να εισπράξουν τις επιδοτήσεις, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει γραφειοκρατικά εμπόδια, ζητώντας πρόσθετες βεβαιώσεις φορολογίας.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού πουλούν 100 δραχμές το κιλό φθηνότερα το γάλα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 40%, συνεχίζονται οι νοθείες στα τυροκομικά από επιτήδειους και οι αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και μειώνονται οι επενδύσεις στην κτηνοτροφία.
Ολα αυτά τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναμονής και υπομονής στους αγρότες της Θεσσαλίας, πολύ περισσότερο που δε διαφαίνεται από την κυβέρνηση καμιά πρόθεση ν' αντισταθεί στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και να πάρει μέτρα κατά της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και υπέρ της προστασίας του αγροτικού εισοδήματος.
Γι' αυτό και - όπως τονίζουν τα στελέχη του αγροτικού κινήματος - οι αγώνες, που αρχίζουν πάλι από τη Θεσσαλία, πρέπει να οργανωθούν καλά και να συντονιστούν, ώστε να φέρουν άμεσα θετικά αποτελέσματα. Από τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη, λοιπόν, τα "τρακτέρ της οργής" θα εμφανιστούν πάλι στους δρόμους και στις πλατείες, δίνοντας το σύνθημα για νέες κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα. Ας το αντιληφθεί αυτό έγκαιρα ο νέος υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας κι ας λάβει τα μέτρα του. Αλλιώς γρήγορα θα βρεθεί κι αυτός στην οδυνηρή θέση που βρέθηκαν οι προκάτοχοί του...
Ο Σπ. Στριφτάρης κατά την επίσκεψή του στην ΑΓΝΟ
Η μείωση της τιμής στο γάλα κατά 25% από τη "Δωδώνη", μεγέθυνε την οργή των κτηνοτρόφων
Αγωνιστικό ραντεβού έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων έδωσαν για σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας
"Βράζει" πάλι ο θεσσαλικός κάμπος και οι αγρότες ετοιμάζονται να ξανακατέβουν στους δρόμους στις 19 του Φλεβάρη
Οι συνέπειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας