ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Νέα μέτωπα

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες των χωριών του Δομοκού ενισχύοντας με νέες δυνάμεις. Κοντά στα εκατοντάδες τρακτέρ που έχουν παραταχθεί από προχτές στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας, στη θέση Δρούγος προστίθενται και νέα, ενώ οι αγρότες των χωριών της Ξυνιάδας, στην πλειοψηφία τους τευτλοπαραγωγοί, βγήκαν στους δρόμους του αγώνα, μετά τη μη ικανοποιητική απάντηση του υφυπουργού Γεωργίας, στα αιτήματά τους.

Εκατοντάδες τρακτέρ από τα χωριά Πουρνάρι,Αγραπιλιά,Βουρδάζι,Σουμιάδα - Πετρίλλια,Ν. Μοναστήρι,Γαβράκια,Εκάρα,Ανω Αγόριανη,Βελεσιώτες και Θαυμακό είχαν κατακλύσει τον δρόμο δεξιά κι αριστερά, συντονίζοντας τον αγώνα τους με την ΠΑΣΕ.

"Η συμμετοχή των χωριών μας στην κινητοποίηση είναι ικανοποιητική και αναμένουμε με σιγουριά να αυξηθεί όσο περνούν οι μέρες" λέει ο Γιάννης Γάκης.Ολοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην ξεριζωθούν από τη γη τους. Επίσης ξεκαθαρίζουν με έμφαση πως είναι από όλο το πολιτικό φάσμα και πως αυτό που τους ενώνει είναι η αγωνία τους για το αύριο.

Η εγκατάλειψη των χωριών αυξάνεται από απογραφή σε απογραφή. Τα χωράφια εγκαταλείπονται. Λένε ότι τα παίρνουν... γιατροί και δικηγόροι! "Με λίγα λόγια πάνε για τσιφλίκια", τονίζουν. Ο Κώστας Σόρκος,22 ετών, λέει πως θέλει να δουλέψει στο χωριό του αλλά αναγκάζεται να σκέφτεται τη φυγή. Κι αυτό γιατί οι υποσχέσεις για βοήθεια στους νέους αγρότες αποδεικνύονται απλή παραπλάνηση. "Δεν είμαστε τσιφλικάδες. Είμαστε αγρότες που ιδρώνουμε για να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί", προσθέτει. Ο πατέρας του δίπλα μας λέει πως οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τα χωράφια, "αλλά κανείς δε δίνει σημασία, δε σκύβουν στα καυτά προβλήματα που έχουμε".

"Χτες βράδυ άκουσα τον υπουργό Γεωργίας να λέει ότι δε δίνουμε στους αγρότες λεφτά γιατί θα κόψουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είπε μεγάλο ψέμα. Να μας δώσουν τις 102 δραχμές που μας αφαιρούν από το κιλό το βαμβάκι και να κόψουν τα πανωτόκια. Ο υπουργός είπε μεγάλο ψέμα και πρέπει να ντρέπεται", λέει ο Αντώνης Τερζίδης.

Νέα μέτωπα ανοίγονται. Οι αγρότες με νέες αποφάσεις για συμμετοχή διαψεύδουν την κυβερνητική προπαγάνδα για, δήθεν, εκτόνωση της κινητοποίησης, ενισχύοντας, αντίθετα, τα μπλόκα επιβίωσης. Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κάμπος της Λαμίας. Στο Μοσχοχώρι και το Κόμμα τα τρακτέρ βγήκαν, ήδη, στις πλατείες και, την ίδια ώρα, οργανώνονται συσκέψεις σε Ανθήλη,Ηράκλεια και Πελασγία.Στην Κάτω Τιθορέα οι αγρότες ετοιμάζονται να βγάλουν τα τρακτέρ στον παλιό εθνικό δρόμο Αθηνών - Λαμίας στη θέση Λεβέντη.

Βοιωτία

Αποφασισμένοι παρουσιάζονται και οι αγρότες της Κωπαϊδας και όλης τηςΒοιωτίας.Στον Ορχομενό τα τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην πλατεία, ενώ ετοιμάζεται ο αποκλεισμός του Οργανισμού Βάμβακος, αύριο, στη Λιβαδειά. Σήμερα το πρωί, θα συγκεντρωθούν και θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε 7 συναδέλφους τους που παραπέμπονται στο "αγροτοδικείο" Λιβαδειάς για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Νοέμβρη του '95.

Μια σειρά αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί - όπως των κοινοτήτων Αϊ - Γιώργη,Ρωμαϊκού - έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και εξόδου των τρακτέρ στον εθνικό δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς. Για τον καλύτερο συντονισμό και την κλιμάκωση, χτες το βράδυ έγινε, με πρόσκληση της ΟΑΣ Βοιωτίας και της ΕΓΣ Θήβας, σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από Θήβα,Καπαρέλλι,Λεύκτρα,Θεσπιές,Βάγια,Μαυρομάτι κ. ά.

  • Από μεθαύριο 6 Φλεβάρη μπαίνουν στον αγώνα συντονιζόμενοι με τους Θεσσαλούς συναδέλφους τους και οι αγρότες της Φωκίδας. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και συνεταιρισμών του νομού, οργανώνουν παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Αμφισσας.
ΑΓΙΑ
Τα μήλα της οργής

Επί ποδός βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, που από προχτές παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Αγιάς. Το αγωνιστικό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς χρόνο με το χρόνο φουντώνουν τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών. Χτες ο αριθμός των τρακτέρ αυξήθηκε θεαματικά, καθώς νέα φάλαγγα δημιουργήθηκε στο Γερακάρι από αγρότες της Πρινιάς και της Ανάβρας,ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα χωριά της επαρχίας.

Ολόκληρη η επαρχία Αγιάς μαραζώνει τα τελευταία χρόνια, αφού η κατάσταση με τα μήλα - που είναι μονοκαλλιέργεια για την περιοχή - έχει γίνει απελπιστική, εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί τώρα και η "Ατζέντα 2000", που θα ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες. Πράγμα που χτες επισημάνθηκε από αρκετούς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς.

"Θα σβήσουμε, σβήνουμε καθημερινά", ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Γιάτσου,προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς, για να συνεχίσει: "Οι τιμές στα μήλα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Εδώ όλοι έχουμε μικρό κλήρο και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη μηλοκαλλιέργεια και να φύγουν από εδώ". Τα ίδια λόγια ακούσαμε και από άλλους αγρότες και όλοι έκαναν λόγο για αδιέξοδο, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης. Η παραγωγή μήλων του 1996 έμεινε σχεδόν απούλητη και πετάχτηκε χωρίς οι παραγωγοί να πάρουν ούτε μια δραχμή. Οι "τυχεροί" πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ πιο χαμηλές από το κόστος παραγωγής. Η παραγωγή του 1997 παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένη κατά 40% - 50% λόγω των καιρικών συνθηκών εξακολουθεί να παραμένει απούλητη και οι τιμές να είναι χαμηλές. Οι έμποροι δίνουν 80-100 δραχμές το κιλό, ενώ το κόστος φτάνει τις 110 δραχμές.

Εκτός από τα συνολικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς προτάσσουν ως κυρίαρχα ζητήματα:

  • Τιμές για τα μήλα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος.
  • Να σταματήσουν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές μήλων. Ανάμεσα σε άλλα ζητούν να γίνει στην περιοχή της Αγιάς "Σταθμός Γεωργικών Προειδοποιήσεων", ο οποίος θα προειδοποιεί έγκαιρα τους μηλοπαραγωγούς για το πότε θα ψεκάσουν. Αν γίνει αυτό, μας είπαν οι μηλοπαραγωγοί στην Αγιά, τότε το κόστος για ψεκασμό από τις 30 δραχμές που αντιστοιχεί σε ένα κιλό μήλα, θα πέσει στις 10 δραχμές το κιλό.
Στον αγώνα και οι μελισσοκόμοι

Τα οξυμένα προβλήματα "κέντρισαν" τους μελισσοκόμους της Λάρισας που βγήκαν και αυτοί στους δρόμους του αγώνα. Χτες το πρωί παρέταξαν τα μελισσοκομικά αυτοκίνητά τους στα διόδια των Τεμπών, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους αγρότες και διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα της μελισσοκομίας.

"Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική αδιαφορίας απέναντι στον κλάδο αυτό, οι μελισσοκόμοι της χώρας θα προχωρήσουν σε συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις", τόνισε ο Γεράσιμος Κράγιας,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

Η μελισσοκομία βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν τον αφανισμό και χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται. Οπως μας είπαν χτες οι μελισσοκόμοι στα Τέμπη, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας τους έχει εγκαταλείψει πλήρως. Αυτό που κάνει μόνο είναι να ευνοεί τις εισαγωγές και τις βιομηχανίες, που παρασκευάζουν "μέλι" από γλυκόζη και φρουκτόζη και έτσι να παραγκωνίζεται το φυσικό μέλι.

Στα προβλήματά τους ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι πέρσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή μελιού μειώθηκε κατά 2/3. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου τις τιμές, που εδώ και μια πενταετία παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, που μετά βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δραματική μείωση της παραγωγής δε θεωρείται ζημιά και ο ΕΛΓΑ δε δίνει αποζημιώσεις!

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων της Λάρισας είναι:

  • Σωστή κατανομή των χρημάτων που διατίθενται μέσω του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, ώστε η βοήθεια αυτή να πηγαίνει στους μελισσοκόμους.
  • Οικονομική ενίσχυση για το έτος 1997, για τη ζημιά στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.
  • Αυστηρά μέτρα για την πάταξη της νοθείας.
  • Να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας.
  • Φτηνό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια για τους μελισσοκόμους.
Αλληλέγγυοι οι αστυνομικοί
  • Συνάντηση χτες στη Λάρισα εκπροσώπων της ΠΟΑΥ με την ΠΑΣΕ
  • Την ερχόμενη Τρίτη πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αστυνομικών στη Λάρισα

Στη συνάντηση που είχαν, χτες στη Λάρισα, μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΥ) και τους προέδρους των διοικήσεων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων της Θεσσαλίας, το κλίμα που επικράτησε ήταν αυτό της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η αντίθεση όλων στην τακτική της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς ως κατασταλτική δύναμη εναντίον των αγροτών και άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Υπογραμμίστηκε δε ότι τα προβλήματα που προκαλούν τους κοινωνικούς αγώνες είναι πολιτικά, μπορούν να λυθούν με πολιτικά μέσα κι όχι με την άσκηση βίας του κρατικού μηχανισμού σε βάρος του λαού. Τέλος επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα των αγροτών και των αστυνομικών, ως εργαζομένων, είναι κοινά κι αντί των αντιπαραθέσεων μεταξύ τους - που κανείς δεν τις θέλει - μπορεί να αναπτυχθούν η αλληλεγγύη και δεσμοί συναδελφικότητας.

Ο Δ. Κυριαζίδης,πρόεδρος της ΠΟΑΥ, υπογράμμισε ότι οι αγρότες παλεύουν για την ικανοποίηση των δικών τους δίκαιων αιτημάτων και οι αστυνομικοί για τη λύση των δικών τους οξυμένων οικονομικών και άλλων προβλημάτων και ο αγώνας μπορεί και να συμπέσει. Επισήμανε ότι ούτε οι αγρότες, ούτε οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα χωρίς λόγο και τόνισε πως σε περίπτωση - "ο, μη γένοιτο" - σύγκρουσης μεταξύ τους, θα πληρώσουν και οι αγρότες, αλλά περισσότερο οι αστυνομικοί.

Οι Β. Μπούτας,Θ. Κοκκινούλης,Γ. Νταφούλης,Σπ. Τσιοτινός,Δ. Τσέλιος,Χρ. Παπαδημητρίου,μέλη της ΠΑΣΕ, τόνισαν πως παρά το γεγονός ότι πολλές φορές αστυνομικοί χρησιμοποιήθηκαν για να καταστείλουν τους αγώνες της αγροτιάς - ιδιαίτερα στάθηκαν στην επιχείρηση "βουλκανιζατέρ" στις Μικροθήβες, που προκάλεσε μεγάλες δολιοφθορές στα τρακτέρ - οι αγρότες θεωρούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αστυνομικών "δικά τους παιδιά" (άλλωστε το 85% σχεδόν των αστυνομικών προέρχεται από αγροτικές οικογένειες) και τους θέλουν όχι απέναντι, αλλά δίπλα στις κινητοποιήσεις. Χαρακτήρισαν ως πρώτο πολύ θετικό βήμα και ένδειξη καλής θέλησης τη χτεσινή συνάντηση και υπογράμμισαν την ανάγκη ενεργούς συμπαράστασης των αστυνομικών στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΑΣΕ συμπαραστάθηκε ενεργά σ' αυτούς στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στα Τρίκαλα.

Ιδιαίτερα στάθηκαν στο γεγονός ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες δε θα δώσουν ποτέ - όπως δεν έδωσαν μέχρι τώρα - την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη τη χρησιμοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού εναντίον τους, επισημαίνοντας ότι τα τρακτέρ που βρίσκονται στην Εθνική οδό δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία και η ΠΑΣΕ επιμένει στο διάλογο με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, προκειμένου να δρομολογήσουν λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τέλος τόνισαν ότι ο αγώνας των αγροτών αφορά όλο το λαό, αφού χωρίς αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά η Ελλάδα, ενώ και τα συμφέροντα των άλλων εργαζομένων - και των αστυνομικών - είναι τα ίδια με την αγροτιά. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Νταφούλης, "είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που ξεκληρίζει εμάς τους αγρότες και πλήττει οικονομικά τους αστυνομικούς, στερώντας τους κι άλλα δικαιώματα. Αρα αντί να βρισκόμαστε σε αντίπαλα "στρατόπεδα", είναι λογικό και ωφέλιμο να είμαστε στην ίδια πλευρά".

Μετά τη συνάντηση με την ΠΑΣΕ συνεδρίασε η διοίκηση της ΠΟΑΥ και αποδέχτηκε την πρόταση των Ενώσεων των θεσσαλικών νομών να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των αστυνομικών της Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου θα συμμετάσχουν και συνάδελφοί τους από άλλες περιοχές, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά τους. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, μετά από εκείνο που θα γίνει το πρωί της ίδιας μέρας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Επίσης αντιπροσωπεία της ΠΟΑΥ πήγε χτες το βράδυ στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ" και παρέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι - σύμφωνα με πληροφορίες - οι συνδικαλιστές αστυνομικοί δέχτηκαν πάρα πολλές πιέσεις για να μην εκδηλώσουν ενεργό συμπαράσταση στους αγρότες.

Νέο αντιαγροτικό πακέτο από Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα σήμερα τις προτάσεις για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν κλιμακώνει τον εξοντωτικό πόλεμο κατά των αγροτών, προτείνοντας σήμερα στις Βρυξέλλες το "μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συνοδευτικών μέτρων για την εμπορική περίοδο 1998/1999.

Το φετινό "πακέτο" συμπληρώνει την ολομέτωπη επίθεση που έχει ξεκινήσει με τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού και ελαιόλαδου και αναμένεται να κορυφωθεί, μέχρι τον Μάρτη, με το μεγάλο "πακέτο" για την αναθεώρηση της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ), στα πλαίσια της Ατζέντας 2000 που προβλέπει νέες δραστικές περικοπές στα σιτηρά, βοοειδή, γάλα και γαλακτοκομικά.

Το "πακέτο" για τις εμπορικές τιμές περιόδου 1998/1999 επιβαρύνει ιδιαίτερα τους Ελληνες αγρότες,αφού η Κομισιόν όχι μόνο συνεχίζει αδίστακτα το προκαθορισμένο από χρόνια "πάγωμα" των "θεσμικών τιμών" και τις προκαθορισμένες δραστικές μειώσεις σε μια σειρά μεσογειακών προϊόντων όπως τα οπωροκηπευτικά και το ρύζι, αλλά αρνείται να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση ελληνικά αιτήματα π.χ. για το βαμβάκι και το λάδι.

Η απόρριψη ακόμη και αυτών των επιμέρους αιτημάτων του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αποκλείει την περίπτωση ικανοποίησης στοιχειωδών δίκαιων αιτημάτων των αγροτών της χώρας μας παρά τις σχετικές υποσχέσεις του Ελληνα υπουργού στους αγρότες.

To "μαύρο πακέτο" της Κομισιόν

Ετσι, η Κομισιόν συνεχίζει "αμετάκλητα" την καταστροφική πολιτική κατά των αγροτών και υπέρ των πολυεθνικών της διατροφής. Εκτός από το πάγιο "πάγωμα" των θεσμικών τιμών, προτείνονται νέες μειώσεις στη βάση του "μεγάλου πακέτου" ριζικής αναθεώρησης της "Ατζέντας 2000".

Για τα σιτηρά, η Κομισιόν προτείνει "πάγωμα" τιμής παρέμβασης και ενδεικτικής τιμής στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 119,19 ECU/τόνο για την παρέμβαση. Μετά την περσινή μείωση της αντισταθμιστικής ενίσχυσης, φέτος, προτείνεται "πάγωμα" στα 50,37 ECU/εκτάριο. Για το ρύζι προτείνεται η προκαθορισμένη μείωση της τιμής παρέμβασης για τον τύπο "πάντι" κατά 5,2%,(από 333,45 ECU/τόνο σε 315,90 ECU), ενώ η τιμή έχει συμφωνηθεί, το 1999, να μειωθεί στα 298,35 ECU/τόνο.

Για τη ζάχαρη "παγώνει" η τιμή παρέμβασης της λευκής ζάχαρης και η τιμή βάσης των τεύτλων ορίζεται σε 47,67 ECU/τόνο.

Για το ελαιόλαδο η τιμή παρέμβασης "παγώνει" (στα 1.805,8 ECU/τόνο), μετά την περσινή δραστική μείωση, αλλά πρόκειται να υπάρξουν "παρατράγουδα" εξαιτίας της υπέρβασης.

Για τον καπνό τα θεσμικά "παγώνουν" αλλά οι προτάσεις αναθεώρησης της ΚΟΑ καπνού "καίνε" τους καπνοπαραγωγούς.

Για το βόειο κρέας η Κομισιόν προτείνει παράταση της μείωσης κατά 20% στο ειδικό "πριμ" για τα αρσενικά βοοειδή, ενώ "παγώνει" η τιμή παρέμβασης στα 3,475 ECU/τόνο.

Τέλος, για τα οπωροκηπευτικά, η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη της καταστροφικής αναθεώρησης της αγοράς που έχει προβλεφτεί για μια εξαετία, ενώ έντονη συζήτηση έχει αρχίσει και για την προς το χειρότερο αναθεώρηση στην αγορά κρασιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ