Η Βουλή κατήγγειλε την κίνηση του Προέδρου, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις ανακοίνωσε την ακύρωση της απόφασής του
Στρατιώτες και αστυνομικοί έξω από τη Βουλή στη Σεούλ, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου |
Μετά την απόφαση της Βουλής - όπου πλειοψηφεί το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) - να απορρίψει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, την καταδίκη της κίνησης του Προέδρου και από τον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP) από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος, και διαδηλώσεις στη Σεούλ, ο Γιουν Σουκ Γιολ μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι προχωρά στην άρση του στρατιωτικού νόμου, ενώ διαβεβαίωσε ότι αποσύρονται τα στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας νωρίτερα έφοδο και στο Κοινοβούλιο.
Οι χτεσινές εξελίξεις σημειώθηκαν μετά από βδομάδες νέας όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με επίκεντρο τις διαφωνίες γύρω από το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 και με φόντο τις ενδοαστικές τριβές που δυνάμωσε η πρωτιά που απέσπασε το 2022 το DP στη Βουλή, ενώ το PPP συνέχιζε να ελέγχει την προεδρία.
Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, τον γύρο του κόσμου έκαναν πλάνα με στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το κτίριο της Βουλής, δυνάμεις καταστολής που προσπαθούσαν να μπουν μέσα, ακόμα και από τα παράθυρα, ενώ απέξω συγκεντρώνονταν διαδηλωτές που ζητούσαν ακύρωση του στρατιωτικού νόμου.
Στην ψηφοφορία, όπου συμμετείχαν 190 βουλευτές, όλοι οι παρόντες ενέκριναν ψήφισμα που απαιτούσε την άρση του στρατιωτικού νόμου, ενώ ακολούθησαν οι παραπάνω εξελίξεις.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αρχικά πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις». Αργότερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Κ. Κάμπελ, δήλωσε ότι «έχουμε σοβαρές ανησυχίες και παρακολουθούμε την εξέλιξη της πρόσφατης κατάστασης στη Νότια Κορέα», κρίνοντας σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι η συμμαχία της Ουάσιγκτον με τη Σεούλ παραμένει «ακλόνητη» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Νότιας Κορέας σε μια περίοδο αβεβαιότητας.
Υπενθυμίζεται ότι στις αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα «φιλοξενούνται» δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και βαρύς οπλισμός, αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια «επισκέπτονται» τα λιμάνια της χώρας, ενώ συνεχώς αναβαθμίζονται οι ασκήσεις - πρόβες πολέμου που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και με άλλους «συμμάχους» τους στην περιοχή, όπως η Ιαπωνία.
Από τη μεριά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου αναρωτήθηκε ειρωνικά «τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία γι' αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ; Η Νότια Κορέα θα είναι πιο τυχερή από τη Γεωργία;». Επισήμανση που αναφέρεται στις κυρώσεις που επέβαλαν οι βαλτικές χώρες στη Γεωργία για την καταστολή «φιλοδυτικών» διαδηλώσεων.
Αντιμέτωπη με το σοβαρό ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί σήμερα πρόταση μομφής εναντίον της στο γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκεται η κυβέρνηση Μπαρνιέ, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα μετά το 1962, γεγονός ενδεικτικό για τη μεγάλη όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στη Γαλλία.
Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα θα συζητηθούν οι δύο προτάσεις μομφής που κατέθεσαν ο σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (NFP) και η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπαρνιέ - σε συνεννόηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν - να προσφύγει στη διάταξη 49.3 του Συντάγματος, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με παράκαμψη της Βουλής.
Εκπρόσωποι της RN - η οποία το προηγούμενο διάστημα στήριζε την κυβέρνηση Μπαρνιέ - δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν και την πρόταση μομφής του NFP, κάτι που εφόσον συμβεί θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για την έγκρισή της.
Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπαρνιέ - Μακρόν περιλαμβάνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 5% το 2025.
Η RN παζάρεψε με την κυβέρνηση διάφορες επιμέρους «βελτιώσεις» στον έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ανακοινώνοντας ωστόσο χθες ότι εν τέλει θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, βέβαια, η Λεπέν μιλώντας στη «La Tribune» επανέλαβε ότι θέλει «να παραμείνουμε εποικοδομητικοί»...
Στελέχη της κυβέρνησης Μπαρνιέ διακήρυσσαν και χτες ότι «είναι η χώρα αυτό που θέτουμε σε κίνδυνο», ότι «βρίσκεται σε σημείο καμπής» και ότι οι πολιτικοί έχουν ευθύνη «να μην τη βυθίσουν στην αβεβαιότητα», όπως έλεγε χτες ο υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν.
Με φόντο διάφορα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από μια πιθανή υπερψήφιση της πρότασης μομφής της NFP, επανεμφανίζονται διαφωνίες ανάμεσα σε συνιστώσες του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού.
Δημοσιεύματα εμφανίζουν μερίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) ως έτοιμη να σταθεί ενάντια στο «στοίχημα του θεσμικού χάους», μελετώντας εναλλακτικές για τον διορισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, με πρωθυπουργό «που μοιράζεται τις αξίες της αριστεράς».
Από την πλευρά του LFI, του Μελανσόν, χτες ο βουλευτής Ε. Κοκερέλ απευθυνόμενος στο PS ανέφερε ότι «το μόνο πράγμα που μπορεί να μας ενώσει είναι να συνεχίσουμε να απαιτούμε μια κυβέρνηση που θα φέρει το πρόγραμμα του NFP (...) Είναι η μόνη κοινή βάση που μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτήν τη στιγμή».
Τη δεύτερη θέση, με υπερδιπλασιασμό δυνάμεων, εξασφάλισε η θεωρούμενη ως «ευρωσκεπτικιστική» και «φιλορωσική» Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων (AUR) στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Ρουμανία.
Τo μέχρι πρόσφατα κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό PSD έλαβε 22,37% των ψήφων (από 32,5% στις προηγούμενες εκλογές).
Η AUR ακολουθεί με 18,27% (από 8,5%).
Τρίτο εμφανιζόταν το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) με 13,24% που ως τώρα συγκυβερνούσε με το PSD και τέταρτη η Union Save Romania (USR), της Ελενα Λασκόνι, που αναμένεται να αναμετρηθεί με τον Καλίν Γκεοργκιέσκου στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Κυριακή.
Το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή έπιασαν και τα φερόμενα ως «φιλορωσικά» κόμματα SOS Romania με 7,33% και Κόμμα της Νεολαίας (ΡΟΤ) με 6,43%.
Η συμμετοχή έφθασε στο 52%, που θεωρείται το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του PSD και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μ. Τσολάκου (που παραιτήθηκε μετά την ήττα στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών), δήλωσε ότι «οι Ρουμάνοι έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα στην πολιτική τάξη», ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι να συνεχίσουμε στην ευρωπαϊκή οδό, «αλλά επίσης να προστατεύσουμε την ταυτότητά μας και τις εθνικές αξίες μας».
Ο ηγέτης της AUR, Τζ. Σίμιον, δήλωσε ότι «σήμερα ο ρουμανικός λαός ψήφισε υπέρ των δυνάμεων της κρατικής κυριαρχίας».
Η Λασκόνι έκρινε σκόπιμο να ζητήσει «ο Θεός να ευλογεί τη Ρουμανία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «εμείς, ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Εάν είμαστε ενωμένοι, τα ρωσικά bots στο TikTok δεν μπορούν να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας», σχολιάζοντας ότι η Μόσχα «ποτέ δεν έκανε τίποτα καλό» για τη Ρουμανία.
Προχτές, στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε το αποτέλεσμα του α' γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά και την επανακαταμέτρηση των ψήφων, χωρίς να υιοθετήσει τις καταγγελίες για «εξωτερική ανάμειξη», με εμπλοκή και του TikTok υπέρ του ακροδεξιού και θεωρούμενου ως «φιλορώσου» υποψηφίου Κ. Γκεοργκιέσκου, ο οποίος επικράτησε με ποσοστό 22,94%.
Επίσκεψη στο Πράσινο Ακρωτήρι και στην Αγκόλα πραγματοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μια μίνι αφρικανική περιοδεία που είχε αναβάλει προ μηνών, στις τελευταίες βδομάδες της θητείας του, με φόντο τον σφοδρό ανταγωνισμό των ΗΠΑ και άλλων «δυτικών» χωρών με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις στην Αφρική.
Κατά τη διήμερη παραμονή του στη Λουάντα, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Αγκόλα και τη Ζάμπια, Ζοάο Λουρένσο και Χακαΐντε Χιτσιλέμα, αντίστοιχα, επισκέφθηκε το λιμάνι του Λομπίτο, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο αποικιοκρατικό δουλεμπόριο και ανακοίνωσε «βοήθεια» ύψους 1 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση Αφρικανών πολιτών που εκτοπίστηκαν εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ενα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις επαφές του Μπάιντεν σήμερα στην Αγκόλα είναι το σχέδιο εκσυγχρονισμού και επέκτασης σιδηροδρομικού δικτύου 1.300 χλμ. της γραμμής Benguela που συνδέει το λιμάνι Λομπίτο της Αγκόλας στον Ατλαντικό Ωκεανό με τη ΛΔ Κονγκό και σε επόμενη φάση με τη Ζάμπια.
Οι επενδύσεις στον λεγόμενο «διάδρομο Λομπίτο» αφορούν κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων και το μεγαλύτερο μέρος τους έρχονται από τη «Συνεργασία Παγκόσμιων Υποδομών και Επενδύσεων» (PGI), μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλων χωρών του G7 που ξεκίνησε το 2021, ως αντίμετρο απέναντι στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».
Το έργο θα εξυπηρετήσει κυρίως τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων αφού θα ανοίξει τον δρόμο πρόσβασής τους σε κρίσιμα ορυκτά και μεταλλεύματα βιομηχανιών τεχνολογίας (ηλεκτροκίνηση, υπολογιστές, ημιαγωγοί κ.ά.), όπως το κοβάλτιο και ο χαλκός.
Σε σχετικό ρεπορτάζ το δίκτυο «Voice of America», επικαλούμενο πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 80% των ορυχείων χαλκού της ΛΔ Κονγκό ανήκει σε κινεζικές εταιρείες και ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται το 85% των σπάνιων γαιών της χώρας.
Υπολογίζεται επίσης ότι από το 2013 ως το 2021 η Κίνα διέθεσε για έργα υποδομών σε διάφορες χώρες του κόσμου κεφάλαια ύψους 679 δισ. δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ διέθεσαν την ίδια περίοδο 76 δισ. δολάρια.
Οι Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν έναντι του Κόμματος Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Μπ. Μπενέντικτσον στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία την Κυριακή, μετά την κατάρρευση τον Οκτώβρη της κυβερνητικής συμμαχίας «αριστεράς» - «δεξιάς».
Μπροστά στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, η αγοραστική δύναμη, η στέγαση και οι υπηρεσίες Υγείας αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, υπό την Κριστρούν Φροσταντότιρ, εξασφάλισε το 20,85% των ψήφων (από 9,9% το 2021) έναντι 19,4% για το κυβερνών Κόμμα Ανεξαρτησίας. Ακολούθησε το κόμμα της Φιλελεύθερης Μεταρρύθμισης με 15,8%.
Η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 15 από τις 63 έδρες της Βουλής και ακολουθεί το Κόμμα Ανεξαρτησίας με 14 έδρες.
Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτώβρη την παραίτηση της κυβέρνησης των κομμάτων Αριστερά - Πράσινοι και Πρόοδος (κεντροδεξιά), λόγω διαφωνιών σε μια σειρά θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική έως τους αιτούντες άσυλο και την ενεργειακή πολιτική.