Προκειμένου να διαμορφωθεί πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την αναλογία των εσόδων από τη φορολογία των μισθοσυντήρητων και τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων στα συνολικά από φόρους έσοδα, για την περίοδο από 2000 έως και 2006, παραθέτουμε το διπλανό πίνακα...
Από το σχετικό πίνακα προκύπτει η σταδιακή αύξηση της αναλογίας των εσόδων από τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων στο σύνολο των εσόδων από φόρους, σε αντίθεση με την αναλογία των εσόδων από τη φορολόγηση των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων που καταγράφει σταδιακή μείωση. Καθοριστικό εμφανίζεται το έτος 2001, όπου η αναλογία από τους φόρους των φυσικών προσώπων αυξήθηκε από 16,75% σε 18,60% ενώ η αναλογία από τους φόρους των νομικών προσώπων μειώθηκε από 15,58% σε 12,61%. Η σημαντική αυτή μείωση της αναλογίας των φόρων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων στο σύνολο των φορολογητέων εσόδων οφείλεται στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των νομικών προσώπων που καθόρισε ο Ν. 2873/2000.
Σημαντική επίσης ήταν, μεταξύ των ετών 2000 και 2005, η επιβάρυνση των μικρο-επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων από την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Συγκεκριμένα χιλιάδες φτωχών ΕΒΕ υποχρεώθηκαν, να καταβάλουν στο 2005, συγκριτικά με το έτος 2000, μεγαλύτερα ποσά άμεσων και έμμεσων φόρων Προηγούμενων Οικονομικών Ετών κατά 202,33% και 117,95% αντίστοιχα.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα διακηρύξει την ανάγκη για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Προβάλλει σαν στόχους πάλης:
1. Για αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο, 30.000 για την οικογένεια, κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ετήσια αναπροσαρμογή τους με βάση την αύξηση του τιμαρίθμου.
2. Για αύξηση των κλιμακίων εισοδήματος και προοδευτική φορολόγηση, ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο τα μεγάλα εισοδήματα.
3. Για διατήρηση των εκπτώσεων από το εισόδημα, για:
4. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και ένταξή τους στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.
5. Καθορισμός ως τεκμήρια διαβίωσης των δαπανών για:
6. Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των εξωλογιστικών συστημάτων προσδιορισμού των κερδών, ΦΠΑ. Φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
7. Φορολόγηση των κερδών των ΑΕ και ΕΠΕ. Επανεξέταση και μείωση των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Ονοματοποίηση των μετοχών, φορολόγηση των διανεμημένων κερδών με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
8. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα των ναυτιλιακών εταιριών, των τεχνικών εταιριών, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και των τραπεζών.
9. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.
10. Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για τα σχολικά είδη και τα φάρμακα. Αύξηση του ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας.
11. Μείωση των δημοτικών τελών, αντίθεση στην επιβολή φόρων από την ΤΑ, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ.
Σαν συνέπεια της προώθησης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου έρχεται για μια ακόμα χρονιά η λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες, συνοδευόμενη με μεγάλη αύξηση της φορολογίας κατά 6,3% από τους άμεσους φόρους και κατά 8,8% από τους έμμεσους φόρους. Με πρόβλεψη για ονομαστική άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,4%, οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμούς μικρότερους, που σημαίνει ότι η συμμετοχή τους, ως προς το ΑΕΠ, μειώνεται απόλυτα.
Για μια ακόμα χρονιά οι μισθοί και οι συντάξεις δοκιμάζονται από την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2006:
Το συνολικό ποσό για Αποδοχές και Συντάξεις προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,1%. Από 18.518 εκατ. ευρώ το 2005 ανέρχεται σε 19.648 εκατ. ευρώ το 2006. Τα πραγματικά εισοδήματα, όμως, κάθε μισθωτού και συνταξιούχου του Δημοσίου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, μια και οι αυξήσεις στην εισοδηματική πολιτική του 2,5% με 3%, δεν καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό. Στο συνολικό ποσό που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής, οι ωριμάνσεις και άλλα κονδύλια (επιστροφές ΛΑΦΚΑ, έκτακτες ενισχύσεις στρατιωτικών) προσλήψεις κλπ. Αυτή την αύξηση των 1.130 εκατ. ευρώ επιπλέον θα τα μοιραστούν 830.000 πολιτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι, όπως και όσοι νέοι προσληφθούν στο Δημόσιο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι και το 2006 θα είναι μια ακόμα χρονιά λιτότητας για τους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους των 500 ευρώ το μήνα.
Το συνολικό ποσό για επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ) προβλέπεται να ανέλθει σε 7.588 εκατ. ευρώ έναντι 6.948 εκατ. ευρώ το 2005. Η προβλεπόμενη ονομαστική αύξηση είναι προσαρμοσμένη στα πλαίσια της λιτότητας, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει τα οξυμένα ταμειακά τους προβλήματα και να συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.
Με την αύξηση των κονδυλίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι φανερό πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για την ενίσχυση των πολυτέκνων, ενώ ούτε το 2006 θα εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για το ύψος του ΕΚΑΣ.
Δεν υλοποιείται ούτε η υποχρέωση του νόμου 3029/2002 για το Ασφαλιστικό, που προέβλεπε επιχορήγηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ. Η προβλεπόμενη επιχορήγηση προς το ΙΚΑ υπολείπεται κατά 203,4 εκατ. ευρώ.
Οι σχετικές «αυξήσεις» προς τα ασφαλιστικά ταμεία προδικάζουν και το ύψος των συντάξεων προς τους αγρότες και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, που αναμένεται να κυμανθεί σε μερικά ευρώ.
Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών (όλες οι δαπάνες πλην των τόκων) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,4% και να ανέλθουν στα 45.590 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα αφαιρέσουμε το κονδύλι των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ και τις ενισχύσεις των στρατιωτικών, το σχετικό ποσοστό αύξησης περιορίζεται στο 5,9%, όσο δηλαδή είχε αυξηθεί και το 2005.
Οι πληρωμές τόκων και χρεολυσίων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προβλέπεται να ανέλθουν στα 9.600 και 18.136 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας, προβλέπεται ποσό 1.500 εκατ. ευρώ.