Εγινε στο Πεκίνο η 5η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών για την Ασφάλεια στην Ασία (CICA)
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ χωρών της Ασίας στο Πεκίνο |
«Ως κοντινός γείτονας της (Κορεατικής) Χερσονήσου, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση πόλεμο ή χάος σε αυτή. Κάτι τέτοιο δε θα ωφελούσε κανέναν», σημείωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στην παρέμβαση που έκανε χτες, πρώτη μέρα των εργασιών της 5ης συνάντησης της Συνδιάσκεψης Οικοδόμησης Αλληλεπίδρασης και Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia - CICA), στο Πεκίνο.
Αναδεικνύοντας ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Χερσόνησο, ο Σι επέλεξε να συστήσει εγκράτεια σε όλες τις πλευρές, αποφυγή προκλήσεων και «επιστροφή» στο τραπέζι του διαλόγου, στο φόντο της έντονης ενόχλησης που έχει προκαλέσει στο Πεκίνο (και όχι μόνο) η συγκέντρωση νέων οπλικών συστημάτων στην περιοχή από ΗΠΑ - Ν. Κορέα.
Ο Κινέζος ηγέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), υποστηρίζοντας ότι η χώρα του είναι σταθερά αφοσιωμένη στην υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως αυτή θα διαφυλάξει σθεναρά την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Η Κίνα θα εργαστεί με τα άλλα έθνη της περιοχής, για να γίνει η ΝΚΘ περιοχή συνεργασίας, πρόσθεσε.
Αργότερα, χτες, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η συνάντηση ενέκρινε διακήρυξη όπου τα μέλη «επιβεβαίωσαν την αφοσίωση των χωρών τους στην υπόθεση της διασφάλισης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».
Πάντως, στη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά ζητήματα, όπως η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό Κράτος», «του οποίου η εξάπλωση αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τη σταθερότητα διεθνώς», όπως ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «κανείς στον κόσμο δε θα νιώθει ασφαλής μέχρι αυτή η πρόκληση να εξουδετερωθεί».
Η CICA δημιουργήθηκε το 1992 ως φόρουμ διαλόγου για ζητήματα ασφάλειας στην Ασία. Εχει 26 χώρες - μέλη (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Τουρκία κ.τ.λ.) και άλλες 12 είναι παρατηρητές (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Φιλιππίνες κ.τ.λ.).
Συνεχίζονται οι επιθέσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Από το προχτεσινό χτύπημα στη Γελενόφκα, στα νότια της πρωτεύουσας του Ντόνετσκ, όπου σκοτώθηκε μια έγκυος γυναίκα και μια 15χρονή και 2 ακόμη πολίτες, ανακοινώθηκε επίσης ότι από τους 8 τραυματίες οι τρεις βρίσκονται νοσηλευόμενοι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.
Χτες, από τους πολιτοφύλακες καταγγέλθηκε ότι σημειώθηκαν 28 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, με πάνω από 213 οβίδες διαφόρων διαμετρημάτων αλλά και χρήση χειροβομβίδων και ατομικών όπλων. Χτυπήθηκαν πολλές πόλεις, το Ζαΐτσεβο, το Σπαρτάκ, η Σαχάνκα, η Γιασινοβάταγια, το Ντοκουχάγιεφσκ, το ορυχείο Γκαγκάριν και το προάστιο Πετρόφσκι κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, καταγγέλλεται νέα συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού (άρματα μάχης, συστοιχίες πυροβολικού) του ουκρανικού στρατού, πολύ κοντά στη λεγόμενη γραμμή αντιπαράθεσης, κάτι που καταρρίπτει τις υποκριτικές δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι δήθεν επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.
Επίσης, πυρά από τις θέσεις του ουκρανικού στρατού δέχτηκε χτες τα ξημερώματα το χωριό Λοζοβόγιε στην περιοχή της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ του Λουγκάνσκ, χωρίς όμως να αναφερθούν θύματα.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, από τη σύσκεψη ασιατικών χωρών στο Πεκίνο, σημείωσε ότι αποτελεί «μια ζωντανή απόδειξη κοντόφθαλμης πολιτικής» (φωτογραφίζοντας τη στάση των ...δυτικών εταίρων της Ρωσίας). Βεβαίως, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Ουκρανία μετά τη στήριξη της αντιπολίτευσης από τους ιμπεριαλιστές και την ανατροπή πριν δύο χρόνια της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, επιβεβαιώνει ότι ο λαός βρέθηκε να πληρώνει με το αίμα του μια ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
«Απάντηση» στις πρόσφατες εκτιμήσεις ΔΝΤ και ΟΟΣΑ, σε σχέση με τις πιθανές σοβαρές ζημιές που μπορεί να υποστεί η βρετανική οικονομία σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) στο δημοψήφισμα του Ιούνη, έδωσαν χτες οικονομολόγοι που τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Επιφανείς Βρετανοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Πάτρικ Μίνφορντ από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υποστήριξαν ότι σε περίπτωση Βrexit, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα είναι 4%, δέκα χρόνια μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάρη σε οφέλη από τους χαμηλότερους δασμούς για εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ. Υποστήριξαν, ακόμη, ότι η Βρετανία θα πρέπει να βασιστεί στα επίπεδα δασμών που συμφωνήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ότι η κατάργηση των εξωτερικών δασμών της ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 8%, ενισχύοντας πιθανώς το ΑΕΠ κατά 4% μετά το 2026. Οι υπέρμαχοι του Βrexit υποστήριξαν, ακόμη, πως μεγάλο μέρος των ξένων επενδύσεων που έγιναν στη Βρετανία, ήταν αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής ισχύος της χώρας και όχι της πρόσβασης στην υπόλοιπη ΕΕ.
Τέλος, χτες το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αποφάσισε τον αποκλεισμό των Βρετανών που ζουν στο εξωτερικό πάνω από 15 χρόνια στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη, με αφορμή την προσφυγή 94χρονου Βρετανού βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ζει στην Ιταλία και μίας Βρετανίδας δικηγόρου που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες επί χρόνια.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Με τη στήριξη των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, εκατοντάδες Εβραίοι έποικοι και «τουρίστες» μεταφέρθηκαν χτες χαράματα σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης, με πρώτη τη Ναμπλούς, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιωσήφ, με αφορμή τους εορτασμούς του Εβραϊκού Πάσχα στις 30 Απρίλη, προκαλώντας αντιδράσεις και συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, κατά τις οποίες ωστόσο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το ίδιο έκαναν κατοχικές δυνάμεις και έποικοι και σε δεκάδες άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης, που υποτίθεται πως βρίσκονται υπό την αποκλειστική ευθύνη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Την Τετάρτη, το θερμόμετρο της έντασης είχε χτυπήσει «κόκκινο» έξω από το τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αφορμή την εμφάνιση δεκάδων Εβραίων εποίκων και τουριστών, που με τη στήριξη των κατοχικών δυνάμεων εισέβαλαν στον απαγορευμένο γι' αυτούς χώρο, φωνάζοντας ρατσιστικά και μισαλλόδοξα συνθήματα, επιχειρώντας να προσευχηθούν στο χώρο και να θυσιάσουν ζώα...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα αμερικανικά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα στο Ιράκ και να στηρίξει την (πολλαπλώς κλυδωνισμένη από διαδηλώσεις και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης) κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρέθηκε χτες ξαφνικά στη Βαγδάτη, όπου έγινε δεκτός στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από τον εκεί Αμερικανό πρέσβη, Στιούαρτ Τζόουνς, και τον υποστράτηγο Σιν Μακφάρλαντ.
Δημοσιεύματα του αμερικάνικου Τύπου εκτιμούν ότι η επίσκεψή του δεν συνδέεται μόνο με τη στήριξη στον πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, που επιχειρεί, χωρίς επιτυχία, εδώ και μέρες να προχωρήσει σ' ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να τυγχάνει γενικότερης αποδοχής, αλλά και με την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων με φόντο τις επιχειρήσεις έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Οχι μόνο στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, αλλά και στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Σε αυτή τη συγκυρία, ο Μπάιντεν επέλεξε, έτσι, να μεταβεί στη Βαγδάτη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, ασκώντας (σύμφωνα με πληροφορίες) πιέσεις σε Ιρακινούς αξιωματούχους, ώστε «να βάλουν σε προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα αντί τα συμφέροντα Σιιτών ή Σουνιτών Μουσουλμάνων ή άλλα τοπικιστικά ή προσωπικά ζητήματα...».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέσα στις τελευταίες βδομάδες μετέβησαν αιφνιδίως στη Βαγδάτη ακόμη δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι: ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Αυτά ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομάμα, ανήγγειλε το ίδιο διάστημα την αποστολή επιπρόσθετα 200 Αμερικανών στρατιωτικών, ανάβοντας παράλληλα για πρώτη φορά το «πράσινο φως» για τη χρήση των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι στις επιχειρήσεις έναντι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».