ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--
Σκληρές και πολύωρες συγκρούσεις μαίνονταν, χτες, στο σημείο Χαβάτ Γκιλάντ, έξω από τη Νάμπλους, ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού και σε πολυάριθμες δυνάμεις εποίκων μετά από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να απομακρυνθούν οριστικά τα τροχόσπιτα που αποτελούσαν τον παράνομο εποικισμό. Με την απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την εντολή αποχώρησης του ισραηλινού στρατού και από την πόλη της Χεβρώνα, η κυβέρνηση Σαρόν κλυδωνίζεται από τις έριδες καθώς οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες απειλούν με αποχώρηση. Οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από πολλούς «χειρονομία καλής θέλησης» ενόψει της άφιξης του Αμερικανού απεσταλμένου, Ουίλιαμ Μπερνς, που περιοδεύει στην περιοχή.
Τουλάχιστον 40 είναι οι τραυματίες των πολύωρων συγκρούσεων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και εποίκους, λίγο έξω από τη Χεβρώνα. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, κατηγορούσε τους εποίκους για «εξέγερση», ενώ ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν στηλίτευε τις επιθέσεις κατά των Σωμάτων Ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι έποικοι συνέχιζαν τη δράση τους σε άλλα σημεία της Δ. Οχθης εκδιώκοντας, ουσιαστικά με την απειλή της τρομοκρατίας, όλους τους Παλαιστινίους κατοίκους του χωριού Χίρμπατ Γιανού,ν ενώ απειλούσαν με όπλα τους Ισραηλινούς φιλειρηνιστές που έσπευσαν να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στη συγκομιδή των ελιών τους.
Μέσα σε αυτήν την τεταμένη ατμόσφαιρα, αναμένεται στο Ισραήλ ο Αμερικανός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος μετά τις πρώτες επαφές του σε Κάιρο και Αμμάν, δήλωνε ότι τα μέλη του διπλωματικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) έχουν πετύχει σημαντικά βήματα προόδου στην κατεύθυνση της εκπόνησης ενός ειρηνευτικού σχεδίου «με γνώμονα και τη θέση του Προέδρου Μπους για λύση δύο βιώσιμων κρατών». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε ότι δεν έχει παρουσιαστεί στην Παλαιστινιακή Αρχή κανένα συγκεκριμένο σχέδιο.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-
Η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας με την ονομασία «Οριόν», για την κατάληψη της συνοικίας, Comuna 13, και την εξουδετέρωση των ανταρτών, χαιρετίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς σημαίνει την επιστροφή... επιτέλους της «εύθραυστης ηρεμίας» στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, το Μεντεγίν.
Εντούτοις, η κατάληψη της Comuna 13, επήλθε μετά από αιματηρότατες συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ήταν αναπόφευκτες μετά την έφοδο κυβερνητικών στρατευμάτων για την εξουδετέρωση των πυρήνων των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) και η επιχείρηση έληξε με τουλάχιστον 176 συλλήψεις. To ΒΒC σημειώνει ότι οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους, αν και οι στρατιώτες συνεχίζουν τις κατ' οίκον έρευνες για τον εντοπισμό ανταρτών, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πόλη θεωρούνταν προπύργιό τους.
Εντούτοις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Κολομβίας η επιχείρηση «Οριόν», που διατάχθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε (πρώην δήμαρχος της πόλης) δεν είναι παρά «μία ακόμη μακάβρια επιχείρηση παραβίασης των κυρίαρχων δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι μία στρατιωτική επιχείρηση σε αστική περιοχή, που καταδεικνύει την παραβίαση εκ μέρους των επισήμων αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου... το Σύνταγμα της χώρας δεν έχει ισχύ στο Μεντεγίν, στο όνομα της ασφάλειας, όπου εκτυλίχτηκε μία στρατιωτική εκστρατεία από εδάφους και αέρος».
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Μια σημαντική μετατόπιση φαίνεται πως συντελείται στο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, καθώς τα μέλη της κατώτατης τάξης, των Νταλίτ, που αποκαλούνται και Ανέγγιχτοι, ή τουλάχιστον 400 εξ αυτών, θέλουν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, κάτι που βλέπουν ως τρόπο να αποκρούσουν τις ταξικές και κοινωνικές διακρίσεις των Ινδουιστών των υψηλότερων καστών σε βάρος τους.
Το τελευταίο περιστατικό που προκάλεσε την οργή των Νταλίτ ήταν η άρνηση των Ινδουιστών να επιτρέψουν σε μια κηδεία Ανέγγιχτου να περάσουν από τις οδούς όπου κατοικούν.
Η πρόθεση των Ανέγγιχτων να αλλαξοπιστήσουν ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή φυλετικών - θρησκευτικών ταραχών, αφού η νομοθεσία στο κρατίδιο απαγορεύει τον προσηλυτισμό και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν πως οι αρχές μπορούν να ερμηνεύσουν τη νομοθεσία κατά το δοκούν και να προχωρήσουν σε διώξεις.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-
Στις κάλπες προσήλθε χτες το εκλογικό σώμα του Μαυροβουνίου, προκειμένου να επιλέξει μεταξύ επτά συνασπισμών και τριών κομμάτων, νέα κυβέρνηση και νέα Βουλή. Ωστόσο, το έτερο - πλην του αμιγώς πολιτικού... - μήνυμα που επρόκειτο να στείλουν οι ψηφοφόροι ήταν το εάν επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση των - ήδη χαλαρών... - δεσμών ανάμεσα σε Μαυροβούνιο και Σερβία.
Εως χτες στις 14.00 το μεσημέρι, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες προσέγγιζε το 44,8% (σύμφωνα με εκλογικές παρατηρητές του Κέντρου Εκλογικού Ελέγχου στην Ποντγκόριτσα).
Υπέρμαχος της μεσοπρόθεσμης ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου παρέμεινε το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς
Υπέρ των σταθερών δεσμών ανάμεσα σε Μαυροβούνιο - Σερβία είναι ο Συνασπισμός για Αλλαγή του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς.
Με σύνθημα την άμεση, ει δυνατόν, ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου κατέβηκε στις εκλογές το κόμμα της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» του Μίοντραγκ Ζίβκοβιτς.
Πάντως, έως χτες το βράδυ, δεν ήταν σαφής η μετεκλογική πολιτική εικόνα του Μαυροβουνίου, καθώς τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται εντός του προσεχούς 48ωρου...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μέχρι και το Πεντάγωνο έχει αναμειχθεί στις έρευνες για την ανεύρεση του ελεύθερου σκοπευτή ο οποίος εξακολουθεί να σπέρνει το θάνατο στην ευρύτερη περιοχής της αμερικανικής πρωτεύουσας. Εντούτοις, παρά τις «ικανότητες» των αστυνομικών αρχών αλλά και των γερακιών του Πενταγώνου, ο δράστης παραμένει ασύλληπτος και ένας 37χρονος ήταν το τελευταίο του θύμα.
Ο 37χρονος άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δέχτηκε σφαίρα στην κοιλιακή χώρα κατά την έξοδό του από εστιατόριο και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από τρίωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Εάν επιβεβαιωθεί τελικώς ότι πρόκειται για νέο χτύπημα του μυστηριώδους σκοπευτή, ο 37χρονος άνδρας θα αποτελεί το δωδέκατο θύμα του, από τις 2 του Οκτώβρη οπότε άνοιξε ο κύκλος του αίματος...
«Συνομιλίες με τους αντάρτες», δηλώνει πως θέλει ο νέος πρωθυπουργός
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--
Ο Λοκέντρα Μπαχαντούρ Τσαντ, ο νέος πρωθυπουργός, που εγκατέστησε στην εξουσία με «πραξικοπηματικό» τρόπο ο μονάρχης του Νεπάλ, Γκυανέντρα, καθαιρώντας τον προηγούμενο εκλεγμένο πρωθυπουργό Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα, προσπάθησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος μιας «εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο θέμα της εξέγερσης των μαοϊκών ανταρτών», η οποία συνεχίζει να αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα στο Νεπάλ.
Ο μονάρχης Γκυανέντρα κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να «τερματίσει την εξάχρονη εξέγερση», καθώς και να «προχωρήσει στη διοργάνωση των εκλογών» -που επρόκειτο να γίνουν αυτό το μήνα, αλλά ακυρώθηκαν-, χωρίς να αναφερθεί σε ημερομηνίες.
Τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμφωνούν ότι η απειλή που είχαν διατυπώσει οι μαοϊκοί αντάρτες να καταστρέψουν την εκλογική διαδικασία με ένοπλες επιθέσεις ήταν «πολύ σοβαρή για να αγνοηθεί».
Προχτες, Σάββατο, ο Τσαντ επανέλαβε ότι θα επιδιώξει «επανέναρξη των συνομιλιών με τους αντάρτες», αν και δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά τους.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Πάνω από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι, ζητώντας να δοθούν άδειες παραμονής στους οικονομικούς μετανάστες, που ζουν για χρόνια στη χώρα, χωρίς χαρτιά και χωρίς δικαιώματα, σαν πολίτες 3ης κατηγορίας.
Η πορεία εντάσσεται σε μια σειρά διαμαρτυριών, που διοργανώνουν το ΚΚ Γαλλίας, το κόμμα των Πρασίνων και άλλες οργανώσεις και πραγματοποιούνται κατά μήκος της χώρας, προκειμένου να δηλώσουν την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος για τους λαθρομετανάστες, που μέχρι σήμερα τους υποχρέωνε να ζουν στην παρανομία και την ανέχεια, αφού για την επιβίωση αναγκάζονταν στην επαιτεία ή να εργάζονται με εξευτελιστικές αμοιβές.
Ο υπουργός Εσωτερικών, δεσμεύτηκε να εξεταστούν οι αιτήσεις για άδεια παραμονής, πιο προσεκτικά, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει για αλλαγή του ισχύοντος νόμου, που καταδικάζει τους ανθρώπους αυτούς να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε μια συνεχή αβεβαιότητα, χωρίς να μπορούν να ασκήσουν καν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, όταν παραστεί ανάγκη.