Η κυβέρνηση κλιμακώνει την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων - καταναλωτών
Στο εμφιαλωμένο νερό περιορίζονται τα «μέτρα» κατά της ακρίβειας! |
Αναλύοντας τα «μέτρα» που ανακοινώθηκαν, εύκολα αποδεικνύεται, ότι όχι μόνο δεν μπορούν και δε στοχεύουν στην προστασία των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια, αλλά, αντιθέτως, είναι πιθανόν να αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση γενικότερων ανακατατάξεων στην αγορά και τα μερίδια που έχουν σ' αυτή διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ακόμα από την εφαρμογή τους φαίνεται πως έτσι κι αλλιώς θα βγουν ωφελημένοι κάποιοι... «ημέτεροι» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!
Ανάμεσα στα «μέτρα» - τομή που ανακοινώθηκαν είναι η επαναφορά της ενδεικτικής τιμής στο εμφιαλωμένο νερό. Η κυβέρνηση, ζήτησε από την ΕΕ να επιτρέψει την επαναφορά της ενδεικτικής τιμής. Οταν ο Α. Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε αν θα επεκταθεί η αναγραφή των ενδεικτικών τιμών και σε άλλα προϊόντα, απάντησε: «τι δουλιά έχουμε εμείς να επεκτείνουμε την αναγραφή και σε άλλα προϊόντα. Αυτό είναι θέμα των παραγωγών. Εάν θέλουν, μπορούν να το κάνουν»! Και όμως η κυβέρνηση αυτό το λέει μέτρο κατά της ακρίβειας...
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα και με τις αναφορές σε «ενιαία τιμολόγια» ή «ενιαία παραστατικά» το μόνο που 'χει καταφέρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει «θολό τοπίο», αλλά και να προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά για τις απώτερες στοχεύσεις της. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενέτεινε τη σύγχυση, αφού ουδεμία εξήγηση έδωσε για το πώς θα χρησιμοποιούνται. Αυτό που ανέφερε είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση του αγρότη! Η μέχρι σήμερα πάντως πολιτική της δείχνει το αντίθετο, αφού στην πραγματικότητα στοχεύει στην ενίσχυση των βιομηχανικά επεξεργασμένων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής και την αύξηση της διακίνησής τους από τα μεγάλα καταστήματα.
Στο δεύτερο «πυρήνα» ακρίβειας, που, κατά τους κυβερνώντες, προέρχεται από τις ιδιωτικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εναρμονισμένης πρακτικής στις τιμές! Τα άλλα μέτρα είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων, στη λογική ότι, τα πληρώνουμε που τα πληρώνουμε, ας είναι τότε και καλής ποιότητας
Ο Α.Τσοχατζόπουλος, τέλος, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιούνται οι τιμές των πρατηρίων όλης της χώρας δύο φορές τη βδομάδα. Είπε μάλιστα πως προσελήφθη ιδιωτική επιχείρηση που θα συλλέγει και θα δημοσιοποιεί τις τιμές όλων των πρατηρίων. Πώς και πού θα δημοσιοποιεί τις τιμές 7.500 πρατηρίων της χώρας, είναι ένα ερώτημα που ο υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε να απαντήσει. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προφασίζεται άγνοια για την ιδιωτική εταιρία που θα πραγματοποιεί τις τιμοληψίες. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για τη γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων «Μέτρον Ανάλυσης»!
Τεράστια αύξηση κατά 114% στην τιμή των διοδίων επέβαλε «στη ζούλα» εδώ και τρεις μέρες η κυβέρνηση στα μικρά φορτηγάκια τύπου «VAV», αποδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά ότι η εκστρατεία κατά της... ακρίβειας που έχουν κηρύξει τα στελέχη της δεν είναι παρά μια φτηνή και απροκάλυπτη κοροϊδία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με εγκύκλιο που απέστειλε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) στις 16 του Σεπτέμβρη σε όλους τους σταθμούς διοδίων, αδιακρίτως όλα τα αυτοκίνητα τύπου ΒΑΝ, ακόμη και αυτά που χωρούν πέντε τελάρα, κατατάσσονται πλέον στην κατηγορία 3 (της... νταλίκας!) και θα πληρώνουν διόδια 3 ευρώ, από 1,40 ευρώ που πλήρωναν μέχρι τώρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ΤΕΟ για την εγκύκλιό του αυτή επικαλείται μια ανενεργό μέχρι τώρα υπουργική απόφαση του 1986 (72/28-2-1986) και ως πρόσχημα προβάλλει το επιχείρημα της μη δημιουργίας προβλημάτων τώρα που θα αρχίσουν να λειτουργούν αυτόματα διόδια σαν αυτά που λειτουργούν ήδη οι ιδιώτες της Αττικής Οδού. Αν όμως υπολογίσει κανείς ότι το ΤΕΟ έχει μετατραπεί ήδη σε Ανώνυμη Εταιρία και ότι σε λίγο διάστημα τα διόδια θα τα εισπράττουν οι ιδιώτες για να κατασκευάσουν με αυτοχρηματοδότηση τμήματα του εθνικού δικτύου, τότε θα καταλάβει και γιατί πραγματικά επιβάλλονται οι αυξήσεις αυτές ακόμη και απ' το παράθυρο...
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε χτες η κατρακύλα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου οι τιμές έπεσαν πάνω από 2,5% και κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα του 1996. Σε ανάλογη ρότα βρίσκεται και το ελληνικό χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη τιμών μετοχών στη Σοφοκλέους να έχει καταγράψει από την αρχή του χρόνου απώλειες πάνω από 30%. Ο γενικός δείκτης είχε χτες νέες απώλειες, 1,57%, και έκλεισε στις 1868,7 μονάδες, στα επίπεδα του Οκτώβρη 1998. Με δυο λόγια, το τελευταίο διάστημα, με διάφορες προφάσεις και «αιτιολογίες», εντείνεται το μαζικό ξεπούλημα μετοχών, το οποίο όμως συνοδεύεται από μαζική στροφή κεφαλαίων σε κρατικά ομόλογα, που σε αυτή τη φάση «ύφεσης» - και στο φόντο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ -αποτελούν το προσφιλές παιχνίδι των διαφόρων ρεντιέρηδων του διεθνούς χρηματεμπορίου. Ετσι, για μια ακόμη φορά, αποδείχνεται ότι οι μεγαλοτραπεζίτες έχουν τους τρόπους να συντηρούν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - την κερδοφορία τους και σε φάση αύξησης του ΑΕΠ και σε φάση «ύφεσης», αφού στο μεταξύ έχουν φορτώσει τη χασούρα στους αφελείς που πίστεψαν στην κυβερνητική προπαγάνδα και στα διάφορα «παπαγαλάκια» τους.
Η παρατεταμένη πίεση στη Σοφοκλέους οφείλεται και στο μαζικό ξεπούλημα μετοχών από εταιρίες «αμοιβαίων κεφαλαίων» λόγω και των εντολών πώλησης που παίρνουν κατά καιρούς από... μετανοημένους και χαμένους πελάτες τους, γεγονός που αποδείχνει το πόσο επικίνδυνη είναι για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία αυτού του είδους οι «τοποθετήσεις», που επιδιώκει και προωθεί η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, οι εταιρίες των αμοιβαίων κεφαλαίων και οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές της Σοφοκλέους «πετυχαίνουν» μια πρόσκαιρη αύξηση στις τιμές προκειμένου να καλύψουν τις εντολές πώλησης που πήραν από τους πελάτες τους... Σ' αυτό το πλαίσιο η μετοχή του ΟΤΕ έκανε χτες και νέα βουτιά 3,11% ενώ απώλειες 1,70% σημείωσε ο δείκτης των βιομηχανικών εταιριών και 0,82% των τραπεζών. Ο τζίρος έφτασε τα 119,3 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια οι 240 υποχώρησαν, έναντι 84 που ενισχύθηκαν και 38 που δεν άλλαξαν τιμή.
Διαφωνίες για την παραχώρηση 14 σκαφών του ΣΔΟΕ στο Λιμενικό Σώμα διατυπώνει η Ομοσπονδία των τελωνειακών υπαλλήλων με το αιτιολογικό ότι «θα έχει αποτέλεσμα το σταμάτημα του ασφυκτικού ελέγχου που διενεργούσε ο ΣΔΟΕ στο θαλάσσιο χώρο και τη διευκόλυνση του έργου αυτών που επιβιώνουν από το λαθρεμπόριο». Οι τελωνειακοί προειδοποιούν σε σχετική ανακοίνωση και με 48ωρη απεργία. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Φωτιάδης στη χτεσινή τελετή παράδοσης των σκαφών αυτών είπε ότι «τα σκάφη αυτά μπορούν να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικότερα από τη θαλάσσια οικονομική αστυνομία που είναι κομμάτι της δραστηριότητας του ΣΔΟΕ».