Associated Press |
Δεκτό έγινε τελικά το αίτημα της γενικής εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, για τη διεξαγωγή μίας μεγάλης «ενιαίας» δίκης σε βάρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Το πενταμελές συμβούλιο δικαστών εξέτασε το αίτημα της ντελ Πόντε υιοθετώντας όχι τόσο το «επιχείρημα» της γενικής εισαγγελέα πως η 13χρονη θητεία του Μιλόσεβιτς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας αποσκοπούσε στη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας», αλλά το πρόσχημα πως μία ενιαία δίκη θα διευκόλυνε την εμφάνιση κάπου 30 «ευαίσθητων» μαρτύρων - κλειδιά καθώς μ' αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαζόταν να προσέλθουν στο δικαστήριο δεύτερη φορά...
Το πενταμελές συμβούλιο δικαστών αποφάσισε, πάντως, πως παρά την «ενοποίηση» των δύο διαφορετικών δικών με 66 (!) κατηγορίες περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, παραβίασης δικαίου και κανονισμών πολέμου και γενοκτονίας στους πολέμους Βοσνίας, Κροατίας και Κοσσυφοπεδίου, η ημερομηνία έναρξης της δίκης εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα παραμείνει ίδια, δηλαδή η 12η Φλεβάρη.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, λέει το παλιό ρητό και μάλλον ο «παραδοσιακός» Αμερικανός πρόεδρος το εφαρμόζει κατά λέξη, προκειμένου να καταστήσει σαφές σε όλη την οικουμένη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα και είναι αποφασισμένοι να «πατάξουν» οποιονδήποτε ενοχλητικό και ανυπάκουο...
«Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε χτες ξανά ο Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στον «άξονα του κακού», δηλαδή του Ιράκ, του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. «Αυτές οι τρεις χώρες προειδοποιήθηκαν. Σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν όπλα μαζικής καταστροφής. Αλλά τούτου λεχθέντος, όλες οι επιλογές για να ενισχυθεί η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Μπους, υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο το βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.
Το ζήτημα της ανεύρευσης των επόμενων στόχων της αμερικανικής και εν μέρει «παγκόσμιας συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας», έχει ξεκινήσει από καιρό, ίσως και νωρίτερα από την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτέμβρη. Ωστόσο, η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για την Κατάσταση της Ενωσης, φωτογράφισε ολοκάθαρα τρεις χώρες, με εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία στο χάρτη της οικουμένης.
Οι χώρες αντέδρασαν και πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιρανού προέδρου, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ όταν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, «διψούν για αίμα». Στο μεταξύ μετά το Ιράν και το Ιράκ, την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις δηλώσεις Μπους.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δηλώσεις Μπους συνιστούν ουσιαστικά «ένα μόλις βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου» και διαβεβαιώνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας «είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντικρούσει οποιαδήποτε επίθεση. Συνάμα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «χωρίς να έχει στοιχεία συνέδεσε με την τρομοκρατία με εκείνες τις χώρες που αντιτίθεται στις ΗΠΑ» και κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους για «πολιτική ανωριμότητα και ηθική λέπρα».
Αντιδράσεις δεν υπήρξαν μόνο εκ μέρους των «φωτογραφιζόμενων» χωρών, αλλά και από την ΕΕ, που κατέστησε σαφές ότι θα «αγνοήσει τις ΗΠΑ». Στις αντιδράσεις θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, που προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αποδείξεις πριν εξαπολύσουν οιαδήποτε απειλή και πολύ περισσότερο επίθεση.
Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι υποστήριξη της Συμμαχίας στις ΗΠΑ έχει όρια επεξηγώντας ότι η συμμαχική αμοιβαία αμυντική υποστήριξη δε θα διευρυνθεί απαραιτήτως σε οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική ενέργεια εναντίον των κρατών, τα οποία ο πρόεδρος Μπους υποστήριξε ότι συνιστούν «άξονα του κακού».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο Ρόμπερτσον επισήμανε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των συμμάχων αναφέρεται αποκλειστικά στις επιθέσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτέμβρη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα με εκείνες τις επιθέσεις», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Αν οι Αμερικανοί μπορούσαν να παρουσιάσουν πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ άλλων κρατών και των επιθέσεων, τότε πιστεύω ότι οι Σύμμαχοι θα έδειχναν σοβαρό ενδιαφέρον γι' αυτή την εξήγηση», δήλωσε ο Ρόμπερτσον, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος Μπους.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-
Η κυβέρνηση του δικτάτορα στρατηγού («πρόεδρος» για τους φίλους) Περβέζ Μουσαράφ κατέστησε νόμο του κράτους του Πακιστάν το δικαίωμα μελών των Ενοπλων Δυνάμεων να παρακολουθούν και συνδικάζουν με πολιτικούς δικαστές υποθέσεις «τρομοκρατίας».
Οι νέοι νόμοι επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δημιουργήσει Ειδικά Αντιτρομοκρατικά Δικαστήρια: θα είναι τριμελή και ένας θα είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός των Ενοπλων Δυνάμεων της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, το μέτρο αποτελεί μέρος της προσπάθειας να «ελεγχθούν» οι αυτονομιστικές κι οι ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με το «πακέτο» νόμων αυτό, όλες οι περιπτώσεις τρομοκρατίας θα εκδικάζονται από τα Ειδικά Δικαστήρια, και στόχος θα είναι «ολόκληρο το τρομοκρατικό δίκτυο», στις ποινές θα περιλαμβάνεται και η θανατική ποινή ακόμη και για όσους «βοηθούν και στεγάζουν» τρομοκράτες, ενώ οι καταδικασθέντες θα έχουν δικαίωμα έφεσης.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της απαγωγής του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ το «θρίλερ» συνεχίστηκε με την πάροδο και της νέας προθεσμίας που είχαν θέσει οι απαγωγείς του, που φέρονται ως μέλη ισλαμιστικής οργάνωσης, χτες. Η αστυνομία του Πακιστάν που συνεργάζεται στην υπόθεση με το FBI ανακοίνωσε ότι δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τον συνεργάτη της «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ». Οι αρχές ανακρίνουν τον Μουμπάρακ Αλί Σαχ Τζιλάνι, ισλαμιστή ηγέτη μιας μικρής ομάδας, της «Τζαμαάτ ουλ-Φούκρα».
ΤΙΡΑΝΑ.--
Το ερώτημα ποιος θα διαδεχτεί τον Ιλιρ Μέτα παρέμεινε και χτες αναπάντητο, καθώς η κρίση στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εκδηλώθηκε και πάλι: Το 17μελές Εκτελεστικό Γραφείο δεν κατέληξε σε απόφαση για τον επόμενο πρωθυπουργό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δε θα είναι ο... Μέτα, ο οποίος χτες ξεκαθάρισε ότι δε θα διεκδικήσει εκ νέου το θώκο.
Σε μια δήλωση μάλλον ενδεικτική του πολωμένου κλίματος, ο Πέτρο Κότσι, που έχει τον τίτλο του οργανωτικού γραμματέα των Σοσιαλιστών, είπε πως υπάρχει «ανασφάλεια για τις εξελίξεις στο κόμμα και για το λόγο αυτό κανείς δεν επιθυμεί να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της χώρας». Ο εσωκομματικός πόλεμος μαίνεται και ασφαλής ένδειξη γι' αυτό είναι το ότι ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Γκραμόλ Ρούτσι, και η υπουργός Εξωτερικών, Αρτα Ντάντε, ζήτησαν σύγκληση έκτακτου συνεδρίου και ψήφο εμπιστοσύνης για τον ηγέτη του κόμματος, Φάτος Νάνο, σύμφωνα με τον ανταπόκριση του ΑΠΕ από τα Τίρανα.
Κάποιες πηγές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα λένε ότι ο Νάνο συνεχίζει τις προσπάθειές του να πείσει την υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας & Εμπορίου, Ερμελίντα Μέξι, να δεχτεί να αναλάβει την πρωθυπουργία.
Από την άλλη πλευρά, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επανέφερε την πρόταση δημιουργίας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», που κατά την άποψη της ηγεσίας του, όπως την ερμηνεύει το πρακτορείο «Ρόιτερς», είναι «η μόνη λύση» για την «έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση που διέρχεται».