Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ολάντ πλασάρει τα αντιλαϊκά μέτρα σαν δήθεν «αντίσταση» στις επιταγές της Γερμανίας
ΠΑΡΙΣΙ.--
Την καπιταλιστική κρίση πληρώνουν και στην περίπτωση της Γαλλίας οι εργαζόμενοι, καθώς η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που πλασάρεται ως δήθεν «πολέμιος της λιτότητας», με τον προϋπολογισμό του 2015 που κατέθεσε χτες «βάζει μαχαίρι» στα οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα, στους προϋπολογισμούς δήμων και κοινοτήτων και στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, και βέβαια τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων μένουν άθικτα.
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό θεωρούνται οι μεγαλύτερες που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση Ολάντ από την ανάληψη της εξουσίας το Μάη του 2012, αν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ισχυρίστηκε πως «δεν είναι μέτρα λιτότητας» γιατί, όπως είπε, θα συνοδευτούν από φορομειώσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν, λόγω των οικονομικών συνθηκών, όπως η πολύ ασθενής ανάπτυξη και ο πολύ ασθενής πληθωρισμός».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Ολάντ πλασάρει τις αντιλαϊκές περικοπές ύψους 21 δισ. ευρώ για το 2015 σαν «ανώδυνες», επειδή τάχα δε συμμορφώνονται με τις παλιότερες υποσχέσεις τής για συμμάζεμα των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στο 3% που καθυστερεί από το 2013. Βάσει του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% το 2015, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017.
Μάλιστα, το γαλλικό σχέδιο για «επιβράδυνση» ή «χαλάρωση» των μέτρων λιτότητας θεωρήθηκε χτες «πρόκληση» στη γερμανική συνταγή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, όπως επίσης και η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι σχεδιάζει «χαλάρωση» των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
Η Γερμανία, εν τούτοις, εξακολουθεί να απαιτεί ως «θεραπεία» για την κρίση περισσότερες και πιο σκληρές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη απορρύθμιση (διάλυση...) των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.ά. Αν και η κυβέρνηση Μέρκελ αποφεύγει ανοιχτά τη δημόσια ρήξη με την κυβέρνηση Ολάντ, η Ενωση Γερμανών εξαγωγέων (BGA) έδωσε το στίγμα της αντίδρασης του Βερολίνου κατηγορώντας τη Γαλλία πως θέτει «σε κίνδυνο το ευρώ και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία». Μάλιστα, σε ομιλία του προέδρου της ΒGA Αντον Μπέρνερ, σε συνέδριο στο Βερολίνο, σημειώθηκαν τα εξής: «Η γαλλική ελίτ εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα... Αν η χώρα δε σκεφτεί έναν τρόπο για να βγει από την καθοδική πορεία, το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη κινδυνεύουν».
Οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,2 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες υπηρεσιών Υγείας και 700.000.000 ευρώ οικογενειακά επιδόματα. Επιπλέον, σχεδιάζονται απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων για το 2015 και δραστικός «περιορισμός» στις μισθολογικές αυξήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Από την άλλη, η κυβέρνηση Ολάντ υπόσχεται μείωση της φορολογίας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για περίπου 6.000.000 οικογένειες.
Από τη συνάντηση Ομπάμα - Μόντι στο Λευκό Οίκο |
Γεμάτη αμοιβαίες επισημάνσεις για τις «κοινές αξίες» που μοιράζονται οι δυο χώρες ήταν η συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Ινδίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, προχτές, τελευταία μέρα της 5ήμερης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι έγινε ενώ η Ουάσιγκτον έχει διακηρύξει εδώ και χρόνια τη «στροφή» της εξωτερικής της πολιτικής προς την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μια περιοχή γεμάτη ενδιαφέρον για τα μονοπώλια (τεράστιες αγορές, σημαντική εμπορική - γεωστρατηγική θέση, ενεργειακός πλούτος) αλλά και πολύ κοντά στην Κίνα.
Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σχολίασε ότι η συνάντηση Μόντι - Ομπάμα δε συνοδεύτηκε από σημαντικές ανακοινώσεις για διμερείς συνεργασίες, ωστόσο το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για νέα 10ετή διεύρυνση του πλαισίου της στρατιωτικής τους συνεργασίας που λήγει στο τέλος του χρόνου και μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην από κοινού «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας ώστε να διασφαλιστούν η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα και η απρόσκοπτη συνέχιση της νόμιμης ναυτιλίας και της εμπορικής δραστηριότητας, σε συμφωνία με τις αποδεκτές αρχές του διεθνούς δικαίου».
Οι δύο αυτές θεματικές αποκτούν ιδιαίτερο βάρος αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα επιλέγει να ενισχύει και τη στρατιωτική της μηχανή, οι ΗΠΑ συνεργάζονται στρατιωτικά στενά με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, Μαλαισία κ.τ.λ., ενώ πρόσφατα τις στρατιωτικές της δαπάνες αποφάσισε να ενισχύσει και η Ιαπωνία (που αναθεώρησε και εμπόδια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός συνόρων). Επιπλέον, η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί πεδίο πολλών εδαφικών διαφορών (στις οποίες πρωταγωνιστεί και η Κίνα) εξαιτίας των ισχυρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου αλλά και της επιρροής σε ένα σημαντικό παγκόσμιο σταυροδρόμι.
Υπ' αυτό το πρίσμα, οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους για να ενισχύσουν τη δική τους θέση έναντι της Κίνας (με την οποία βέβαια τις συνδέουν σχέσεις ανταγωνισμού αλλά και συμβιβασμού). Την ίδια στιγμή, η Ινδία, αν και συνυπάρχει με την Κίνα στους BRICS, είναι καθαρό ότι διεκδικεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από τη «λεία» της περιοχής (και όχι μόνο) για δικό της λογαριασμό.
Μεταξύ άλλων, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε προσπάθειες να ξεπεραστούν τα εμπόδια για συνεργασία στον τομέα της παραγωγής πυρηνικής Ενέργειας.
«Εχουμε ήδη τη βάση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης. Ξέρουμε ήδη πώς να αναβιώσουμε την ορμή και να βεβαιωθούμε ότι θα πάρουμε το καλύτερο δυνατό για τους λαούς μας και για τον κόσμο», δήλωσε ο Μόντι, ενώ ο Ομπάμα τόνισε: «Εχουμε τόσα κοινά, είναι κρίσιμο ζήτημα για μας να βαθύνουμε και να επεκτείνουμε το υπάρχον πλαίσιο και την εταιρική σχέση που ήδη υπάρχει».
Ο Μόντι συναντήθηκε και με επιχειρηματικές οργανώσεις, όπως το Αμερικανο-ινδικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, καλώντας σε ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα του. Αμερικανικές εταιρείες έχουν εκφράσει στο παρελθόν «παράπονα» για τον «προστατευτισμό» που χαρακτηρίζει την ινδική οικονομία και μεγαλώνει το ρίσκο για τις ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στη χώρα. Τον περασμένο Αύγουστο, είχε «ναυαγήσει» συμφωνία που προωθούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για τη χαλάρωση μιας σειράς τελωνειακών δασμών εξαιτίας της διαφωνίας της Ινδίας. Ειδικά μετά την ανάδειξη του Μόντι στην πρωθυπουργία, το Νέο Δελχί εμφανίζεται αποφασισμένο να πάρει μέτρα που θα διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις, ωστόσο είναι καθαρό ότι οι επιδιώξεις της ινδικής πλουτοκρατίας (που οπωσδήποτε θέλει να διασφαλίσει προβάδισμα στην εγχώρια αγορά) εντείνουν τις κόντρες με όσους επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ινδική αγορά.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, κοντά σε λεωφορεία που μετέφεραν Αφγανούς στρατιώτες, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 7 ατόμων και τον τραυματισμό 21. Η πρώτη επίθεση έγινε στη Δυτική Καμπούλ και η δεύτερη σε βορειοανατολικό προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αντί για «κλειστό» διπλωματικό διάλογο μεταξύ πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, πρέπει να αρχίσει ανοιχτός, δημοκρατικός διάλογος με τους Σέρβους του Κοσόβου, στον οποίο ο πολίτης θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής, δήλωσε χτες ο αρχηγός του αυτονομιστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι, ισχυριζόμενος ότι η «συμφιλίωση θα έρθει όταν η Σερβία αναγνωρίσει το Κόσοβο».
ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στρατοδικείο της Μαδρίτης παρέπεμψε χτες σε δίκη πέντε Ισπανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ, με κατηγορίες διάπραξης βασανισμού και βάρβαρου ξυλοδαρμού δύο Ιρακινών κρατουμένων το 2004, αναφέρει χτεσινό ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς».
ΛΙΜΑ.-- Επειτα από 12 μέρες σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν χτες τον Ισπανό σπηλαιολόγο Σεσίλιο Λόπες Σάντσες, από σπήλαιο βάθους 400 μέτρων στο Τσατσαπόγιας του Βορειοανατολικού Περού. Χτες έγινε γνωστό από το νοσοκομείο της πρωτεύουσας Λίμα, όπου έχει μεταφερθεί, ότι η υγεία του βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αλλά φέρει τραύματα στη σπονδυλική στήλη από πτώση που είχε μέσα στο σπήλαιο.
ΧΑΓΗ.--
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγόρησε χτες τους εισαγγελείς ότι ψεύδονται σχετικά με το ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας για να αντισταθμίσουν την απουσία αποδείξεων, σημειώνοντας ότι αυτός που δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία είναι στην πραγματικότητα «ο σερβικός λαός στην ολότητά του».
Ωστόσο, δέχθηκε ότι φέρει «την ηθική ευθύνη για οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράχθηκαν από πολίτες και ένοπλες δυνάμεις», καθώς διετέλεσε πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας.
Η απολογία του 69χρονου Κάρατζιτς οδηγεί στο τελευταίο στάδιο μία δίκη που στήθηκε από δικαστήριο που φτιάχτηκε με εντολή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ευθύνονται για την αιματοχυσία και τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.ά.
Οι εισαγγελείς ζητούν ισόβια κάθειρξη, θεωρώντας πως είναι ένοχος για 11 κατηγορίες διάπραξης γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Η απολογία θα συνεχισθεί σήμερα, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η ενάγουσα αρχή θα δευτερολογήσουν στις 7 Οκτώβρη. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η διάσκεψη των δικαστών, η ετυμηγορία των οποίων αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο (τον Οκτώβρη του 2015).