Οι κάτοικοι της περιοχής Ακρόπολης - Φιλοπάππου αντιδρούν στα σχέδια της λεγόμενης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, που προβλέπουν τη μετατροπή της σε χώρο στάθμευσης λεωφορείων
Αρχισε ήδη το ξήλωμα της πετρόστρωτης πλατείας |
Η διαμόρφωση της πλατείας Διονύσου εντάσσεται στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συνολικής ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Φιλοπάππου, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη και επικυρώθηκε με υπουργική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού.
Να θυμίσουμε, πως η εν λόγω μελέτη (αλλά και όλες, ουσιαστικά οι μελέτες της ενοποίησης) στην πραγματικότητα δεν ενοποιούν, αλλά προχωρούν σε αναδείξεις ή βελτιώσεις αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας, ενώ, στην προκειμένη περίπτωση, ο λόφος του Φιλοπάππου, για πρώτη φορά θα περιφραχτεί με κάγκελα και θα υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε αυτόν.
Η μελέτη προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη μετατροπή της πλατείας Διονύσου σε χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων - αφού η Δ. Αεροπαγίτου θα είναι πλέον πεζόδρομος - καθώς και τη δημιουργία 15 θέσεων στάθμευσης για ΙΧ, άγνωστο όμως για ποιους.
Οπως προκύπτει, όμως, από την επιστολή των κατοίκων, δεν πρόκειται απλά για μια διευθέτηση του χώρου, αλλά, όπως σημειώνουν, «για μια βάναυση αλλοίωση του τοπίου, η οποία δε συμφωνεί καθόλου με τον περιβάλλοντα χώρο, διαμορφωμένο από τον Πικιώνη και η οποία πραγματοποιείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για να μην προλάβουμε να αντιδράσουμε».
Χαρακτηρίζουν, επίσης, σαν υποκρισία την πεζοδρόμηση της Δ. Αεροπαγίτου («που έγινε τάχα για να ανασάνει η Ακρόπολη από τα καυσαέρια»), αφού η ρύπανση τώρα θα μεταφερθεί λίγα μέτρα πιο πέρα. Η υποκρισία, μάλιστα, παίρνει και διαστάσεις εμπαιγμού, αφού οι κάτοικοι λένε πως το κράτος τούς υποχρεώνει, ειδικά τους κατοίκους της περιοχής, να βάλουν γκάζι «για οικολογικούς λόγους!».
Προσθέτουν, πως «λύσεις για την απομάκρυνση των πούλμαν και την άνετη μεταφορά των τουριστών υπάρχουν, είναι γνωστές και έχουν προταθεί και από την εταιρία ενοποίησης και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία». Γι' αυτό και αναρωτιούνται πώς το υπουργείο Πολιτισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο ΕΟΤ και το ΥΠΕΧΩΔΕ επέτρεψαν να γίνει «αυτό το έργο ντροπής κάτω από την Ακρόπολη. Δεν ξέρουν ότι αυτό το μνημείο ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε λόγω οικονομικών συμφερόντων;».
Τέλος, οι κάτοικοι απαιτούν την υλοποίηση των εναλλακτικών προτάσεων για τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, την άμεση απομάκρυνσή τους από την πλατεία και την αποκατάστασή της, αιτήματα για τα οποία, όπως δηλώνουν, θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο.
Εντείνεται ο αγώνας των κατοίκων για τη διάσωση του Πεδίου του Αρεως, αφού καθημερινά βλέπουν τα «έργα» του Μ. Κυριακού - ιδιοκτήτη του Πανελληνίου ΓΣ και του καναλιού «Αντέννα»- να κόβουν όλο και περισσότερα δέντρα, παρά τις αποφάσεις της Πολεοδομίας Αθηνών - πέντε μέχρι στιγμής - για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων του επιχειρηματία που βρίσκονται εντός του πάρκου.
Σε πρόσφατη κινητοποίησή τους οι κάτοικοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την προστασία του Πεδίου του Αρεως, διαμαρτυρήθηκαν για τη μετατροπή του πάρκου σε χώρο πάρκινγκ αυτοκινήτων και εμπορικών εκθέσεων. Ταυτόχρονα, απαίτησαν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για την κατεδάφιση των παράνομων αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελλήνιου ΓΣ και την αναφύτευση όλων των κομμένων δέντρων και να δοθούν κονδύλια για το φωτισμό, την καθαριότητα και τη φροντίδα των δέντρων του πάρκου. Στη συγκέντρωση παρών ήταν και ο πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς Θ. Κατριβάνος ο οποίος υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι από το 2002 θα πάψουν εντός του πάρκου οι διάφορες εμπορικές εκθέσεις.
Παρά, όμως, τις όποιες υποσχέσεις, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ένα πάρκο όπως οι ίδιοι θέλουν να το χαρούν. Πράγματι, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πεδίου του Αρεως σημειώνει: «Πιστεύουμε πως μόνο εμείς οι ενωμένοι πολίτες με ένα κοινό αγώνα κατά των μεγάλων διαπλεκομένων συμφερόντων που απειλούν το πάρκο μας θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που ποθούμε: Να σωθεί το άλσος μας, να το ξαναδούμε ίδια πράσινο με άλλες εποχές, ακέραιο, προστατευμένο, ασφαλές χωρίς καθόλου αυθαίρετες εγκαταστάσεις κανενός μικρού ή μεγάλου επιχειρηματία, ήσυχο και προορισμένο για μια και μόνο χρήση: Αυτή της διαρκούς προσφοράς του προς τους κατοίκους της απάνθρωπης και πολυάνθρωπης τσιμεντένιας Αθήνας, προσφοράς υγείας, ανάσας, ησυχίας, κοινωνικής επαφής, περισυλλογής, παιχνιδιού. Ενα πάρκο που νομικά και ουσιαστικά θα υπάρχει για μας αλλά τώρα πλέον και από εμάς».
Τέλος, οι κάτοικοι κατάγγειλαν για άλλη μια φορά την παρελκυστική τακτική που ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων, η νομαρχία και η κυβέρνηση για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Οπως διερωτήθηκε και η Β. Καραγιάννη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» μαζί της, «άραγε το..."ουδείς αρμόδιος" παραπέμπει στο "ουδείς πολιτικά βούλεται" να πράξει την κατεδάφιση, που θίγει τα συμφέροντα του προέδρου του Πανελλήνιου ΓΣ, ενόψει μάλιστα και της προοπτικής μετατροπής του Συλλόγου σε Ολυμπιακό Προπονητήριο;».
«Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελεί σήμερα την κύρια απειλή κατά των ελεύθερων χώρων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Κινήσεων και Συλλόγων της Αθήνας για τους ελεύθερους χώρους.
Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική επισημαίνει ότι η πρόσφατη αναθεώρηση των άρθρων 17, 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο περιβάλλον της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή μεθοδεύεται η περαιτέρω θεσμική ανατροπή, που θίγει και τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου. Ακόμη αναφέρει μια σειρά χώρων που απειλούνται άμεσα να τσιμεντοποιηθούν, όπως ο βιότοπος Σχοινιά, το άλσος Ριζάρη, το Πεδίο του Αρεως, η παραλία του Σαρωνικού, το αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα Προσφυγικά, το κτήμα Θων, το Ζάππειο, τα άλση των δήμων και μια σειρά άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής. Η Συντονιστική εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία «για την καθυστέρηση της χωροταξικής οργάνωσης της περιοχής των Μεσογείων» και καλεί τους κατοίκους να πλαισιώσουν τους τοπικούς συλλόγους «για να αντισταθούμε όλοι μαζί στις πιέσεις των κερδοσκόπων της γης, ώστε να διασωθεί η πολύτιμη γεωργική γη και ό,τι απόμεινε από το πανάρχαιο και σπάνιο τοπίο των Μεσογείων».
Η Συντονιστική καταγγέλλει τη μετατροπή του Πεδίου του Αρεως σε χώρο πάρκινγκ και εμπορικών εκθέσεων και καλεί τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων του Πανελλήνιου και να ξεκινήσει συνολική αναβάθμιση του χώρου. Τέλος καταγγέλλει την καταστροφή της πλατείας Διονύσου στην Ακρόπολη και τη μετατροπή της σε χώρο πάρκινγκ, επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της περιοχής, περιβαλλοντική, πολιτιστική και αισθητική, είναι ασύλληπτη.
Η Συντονιστική καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση για την προστασία του άλσους Γουδίου στις 25 Απρίλη στις 5 μ.μ. και στις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της καταστροφής του υδροβιότοπου του Σχοινιά στις 29 Απρίλη.