Μαχητική η παρουσία των φοιτητών και μαθητών στη χτεσινή κινητοποίηση
"Φοιτητές εργατιά - μια φωνή και μια γροθιά".Το σύνθημα αυτό έγινε πραγματικότητα για άλλη μια φορά χτες στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική συγκέντρωση. Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τους εργαζόμενους και απαίτησαν 15% για την παιδεία, απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Από νωρίς χτες το πρωί οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, με απόφαση των Συντονιστικών των σχολείων της Αθήνας, του Πειραιά, των Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, καθώς και γενικών συνελεύσεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.
Με το σύνθημα "Οχι στην ιδιωτική παιδεία. 15% για την παιδεία", που αναγραφόταν στο πανό της κεφαλής της πορείας, ξεκίνησαν οι συγκεντρωμένοι από τα Προπύλαια για να ενωθούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στην πλατεία Κάνιγγος. Τα δυναμικά και μαχητικά τους συνθήματα, όπως "Μαθητές, φοιτητές, ενωμένοι αγωνιστές", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "15% για την παιδεία να πάτε να τα πάρετε απ' την ολιγαρχία", δόνησαν την Ακαδημίας. Φτάνοντας στο σημείο συνάντησης, την πλατεία Κάνιγγος, το σύνθημα "Μαθητές, φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά" έγινε η μόνη αλήθεια.
Οταν το ποτάμι της διεκδίκησης ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας, τα συνθήματα "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", τράνταξαν την ατμόσφαιρα, ενώ συγχρόνως καλούσαν όσους κοιτούσαν την πορεία να ενωθούν μαζί τους και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Παρόντες χτες ήταν και οι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, που δήλωναν μέσα από τα συνθήματα στις πικέτες τους ότι "Δε χωράνε τα όνειρά μας στα γραφεία ευρέσεως εργασίας", καλώντας: "Αγωνίσου για ελεύθερο συνδικαλισμό".
Οταν η πορεία όλων των εργαζομένων έφτασε στο Σύνταγμα, οι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές συνέχισαν για το γνωστό τους μέρος, τη Μητροπόλεως. Με την ίδια ορμή και παλμό, συνέχισαν τη διαδήλωσή τους μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές - φυτά", "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", ήταν για μια ακόμη φορά τα γνωστά αιτήματα που έγιναν συνθήματα και τράνταξαν τη μεσημεριάτικη ηρεμία.
Μετά την κινητοποίηση, το Συντονιστικό των μαθητών συνεδρίασε και αποφάσισε νέο μαθητικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη.Μέχρι τότε οι μαθητές προσανατολίζονται σε κατά τόπους κινητοποιήσεις, ενώ το Συντονιστικό ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία.
Παρόντες ήταν χτες δάσκαλοι και καθηγητές, που με απόφαση των ομοσπονδιών τους, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, συμμετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας και διεκδικώντας απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων του νόμου 2525/97, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού. Εκτός, όμως, από την Αθήνα, μαχητικό "παρών" έδωσαν στις χτεσινές πανεργατικές κινητοποιήσεις οι μαθητές και σε άλλες πόλεις. Εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν στα πανεργατικά συλλαλητήρια στην Κέρκυρα,στο Μεσολόγγι,στη Λευκάδα,στο Αγρίνιο και την Αρτα.
Συγκεντρώσεις και στους τέσσερις νομούς
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-
Επιτυχία είχε η απεργία στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, όπου πραγματοποιήθηκαν και απεργιακές συγκεντρώσεις στα Εργατικά Κέντρα.
Στη Λάρισα,η συμμετοχή στην απεργία κρίνεται μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη του Οχτώβρη. Οι οικοδόμοι συμμετείχαν 100%, στο σκυρόδεμα 80%, στο μέταλλο 70%, στα έτοιμα ενδύματα 60%, στην υφαντουργία 50%, στον δήμο 80% Στη συγκέντρωση, στην πλατεία "Τάκη Γαργαλιάνου" του Εργατικού Κέντρου, παραβρέθηκαν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι. Μίλησαν οι Στ. Τσουκαλάς και Τ. Τσιόγκας,πρόεδρος και γραμματέας του ΕΚ, αντίστοιχα και ο Β. Κουστογιάννης,πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό και πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Στο Βόλο,η συμμετοχή εργαζομένων, άνεργων, συνταξιούχων, αλλά και μαθητών στη συγκέντρωση και στην πορεία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. (Συνολικά συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα). Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Α. Τυλιγάδας,πρόεδρος και οι Κ. Κούδας και Γ. Κίτσιος, μέλη του ΔΣ του ΕΚΒ, καθώς και ο Π. Γιαννακούλας,πρόεδρος του Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ο Κ. Καραγιάννης,γραμματέας του ΕΚΒ - στέλεχος του ΣΥΝ - που διάβασε το ψήφισμα, αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους και δεν το έβαλε για έγκριση.
Ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία προς τη Νομαρχία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, που είχε αποτέλεσμα η οδός Ιωλκού και η Νομαρχία ν' αποκλειστεί για τρεις σχεδόν ώρες. Ο νομάρχης απουσίαζε στην Πορταριά. Παραδόθηκε ψήφισμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών και Σωματείων Βόλου, ενώ, κι εδώ, αποδοκιμάστηκαν άγρια ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚΒ, όταν επιχείρησαν να παραδώσουν το ψήφισμα της πλειοψηφίας της διοίκησης.
Η συμμετοχή στην απεργία κρίνεται ίδια περίπου με την προηγούμενη του Οχτώβρη, παρά την υπονόμευσή της από την ΠΑΣΚΕ και τον ΣΥΝ. Οι εργαζόμενοι στη στη ΒΕΚ απέργησαν σε ποσοστό 100%, στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 90%, οι οικοδόμοι 80%, στην ΕΒΙΕΣΚ 70%, στα Καλώδια Βόλου 70%, στη ΜΕΤΚΑ 20%, στα δικαστήρια 100%, ενώ μικρή ήταν η συμμετοχή στο δημόσιο τομέα.
Στα Τρίκαλα,στη συγκέντρωση μίλησαν οι Κ. Μπαλλάς και Δ. Στάγιας,μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου κι ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία.
Στη συγκέντρωση της Καρδίτσας μίλησε ο Στ. Γούλας,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, των συνταξιούχων και του σωματείου εργαζομένων στην Ενωση Συνεταιρισμών.
Παρά την πολύμορφη τρομοκρατία και τις απεργοσπαστικές κινήσεις οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμά τους
ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-
Δυναμικό "παρών" στην 24ωρη απεργία έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας. Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και την πολύμορφη τρομοκρατία που άσκησαν εργοδοτικοί αλλά και επίσημοι μηχανισμοί. Χαρακτηριστική ήταν η ενέργεια του Νομάρχη Αχαϊας Στάθη Αθανασόπουλου - Σερέτη, ο οποίος προπηλάκισε (!) μέλη της Απεργιακής Επιτροπής που καλούσαν τους εργαζόμενους της Νομαρχίας να συμμετάσχουν στην απεργία. Σχολιάζοντας την απαράδεκτη αυτή ενέργεια, ο Αντώνης Ταβουλάρης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, τόνισε: "Καταδικάζουμε την ενέργεια του νομάρχη, ο οποίος λειτούργησε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και όχι ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Πατρινών. Είναι βέβαιο πως οι εργαζόμενοι της Πάτρας θα κρίνουν αυτή την ενέργεια και θα την "ανταμείψουν" κατάλληλα στις ερχόμενες εκλογές. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι τοποτηρητές της κυβέρνησης πως τέτοιες ενέργειες δεν τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Αντίθετα τους οπλίζουν με πείσμα να συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".
Παρά τις απόπειρες τρομοκρατίας, η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη παρέμβαση οι ταξικές δυνάμεις της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ από το πρωί πολλοί συνδικαλιστές περιόδευαν σε χώρους δουλιάς και περιφρουρούσαν την απεργία, η πλειοψηφία του ΕΚΠ περίμενε στη ζεστασιά των γραφείων της να συγκεντρωθούν απέξω οι εργαζόμενοι για να εκφωνήσει ένα πανηγυριώτικο λόγο. Επίσης, στελέχη της ΠΑΣΚΕ στον "ΤΙΤΑΝΑ" καταψήφιζαν την απεργία και καλούσαν τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες και να στείλουν απλώς το ΔΣ ως εκπρόσωπό τους στη συγκέντρωση!
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών, που στη συνέχεια πορεύτηκε προς το ΕΚΠ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας του ΕΚΠ Φ. Νιάρος,ο οποίος έκανε μια "άσφαιρη" αναφορά στα προβλήματα των εργαζόμενων. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ΣΕΑΜ παρουσίασε ως κύριο αντίπαλο του εργατικού κινήματος την... ΕΣΑΚ (!), σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΕΚΠ και της ΓΣΕΕ.
"Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων είναι ένα αγωνιστικό μήνυμα και μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες για τους εργατικούς αγώνες που έρχονται", τόνισε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Πρόσθεσε πως απέναντι στο όραμα μιας Ελλάδας του Σημίτη και του Σπράου, που καθημερινά εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και μεγαλώνουν τη στρατιά των ανέργων, οι εργαζόμενοι αντιπαραβάλλουν μια Ελλάδα της δουλιάς και της κοινωνικής προκοπής. Ο Α. Αντωνόπουλος κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την "προδοσία" των συνδικαλιστικών ηγεσιών που υπέγραψαν το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης" και κάλεσε τους εργαζόμενους να το ανατρέψουν με την πάλη τους, συμμετέχοντας σε ένα ισχυρό αντιμονοπωλιακό πανεργατικό μέτωπο.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και παρέδωσαν ψήφισμα στη Νομαρχία Αχαϊας.