ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Ανθρωποι θα ζουν και θα δουλεύουν στη Σελήνη προετοιμάζοντας την εξερεύνηση άλλων πλανητών, όπως του Αρη, έως το 2020», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ανακοινώνοντας ότι η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ, θα λάβει 1 δισ. δολάρια επιπλέον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μακρόπνοο, ίσως μη εφικτό άμεσα, αλλά σίγουρα στρατηγικό το σχέδιο Μπους. Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1961 ανακοίνωσε την έναρξη της εξερεύνησης του Διαστήματος, με πρώτο στόχο την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, που τελικά πραγματώθηκε το 1969. Σχέδιο και πρόγραμμα σε άμεση σύνδεση με καίρια θέματα και ζητήματα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και της εγκαθίδρυσής τους ως ηγετικής ιμπεριαλιστικής δύναμης στον πλανήτη. Αναλόγως πράττει και ο Πρόεδρος Μπους, αφού δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο για το Διάστημα έπεται της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος, δηλαδή της υλοποίησης του σχεδίου «Υιός του πολέμου των άστρων».
Αρκεί κανείς να προσέξει και την ομιλία του που έγινε στην έδρα της ΝΑΣΑ. Ο Μπους είπε ότι το πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του διαστημικού λεωφορείου, θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπογράμμισαν πως η ανακοίνωση Μπους θα αναζωογονήσει το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα το οποίο κλονίστηκε πρόσφατα με την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια».
Λεπτομέρειες του προγράμματος που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο πριν από την ανακοίνωση του Τζ. Μπους έδειχναν ότι το πρόγραμμα θα απαιτούσε 12 δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Τα 11 δισ. θα καλυφθούν από αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ και ο Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή ενός ακόμη δισ.
Ωστόσο, οι επικριτές του Τζ. Μπους υποστηρίζουν ότι το «διαστημικό του όραμα» είναι «ένα υπερβολικά πολυδάπανο τέχνασμα προεκλογικής περιόδου». Οι επικριτές του προγράμματος, μεταξύ των οποίων και τμήμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τονίζουν, με την ίδια ακριβώς ρητορική που είχε αντιταχθεί και στο πρόγραμμα «Υιός του πολέμου των άστρων», ότι οι προτάσεις Μπους είναι «ανεύθυνες», δεδομένης της αύξησης του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Τζορτζ Μπους όταν ήταν Πρόεδρος είχε προτείνει να στείλει αστροναύτες στον Αρη, το 1989, αλλά δεν είχε μιλήσει για τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν υπολογίστηκε ότι η υλοποίησή της θα απαιτούσε 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ξεκίνησε στο Πεκίνο η λειτουργία της Γραμματείας της
Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ», χτες, Πέμπτη 15 του Γενάρη, στην πρωτεύουσα της Κίνας ξεκίνησαν εργασίες της Γραμματείας της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η έδρα της Γραμματείας της ΟΣΣ θα φιλοξενείται σε ένα τριώροφο κτίριο στο κέντρο του Πεκίνου. Στην επίσημη τελετή της έναρξης της λειτουργίας της Γραμματείας της ΟΣΣ πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών από τις 6 χώρες-μέλη της ΟΣΣ (Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν), καθώς επίσης αντιπρόσωποι της κινεζικής ηγεσίας, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΟΣΣ κι ο διευθυντής της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Περιφερειακής Αντιτρομοκρατικής Δομής» της ΟΣΣ. Το πανηγυρικό άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης της Γραμματείας της ΟΣΣ προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων κι οργανισμών: Του ΟΗΕ, της ΚΑΚ, του ΟΑΣΕ, της ΕΕ, του ΑΣΕΑΝ, του Φόρουμ Ασιατο-ειρηνικής οικονομικής συνεργασίας και της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνδιάσκεψης.
Κατά τη γνώμη του Ιγκορ Ιβανόφ, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, με την έναρξη των εργασιών της Γραμματείας η ΟΣΣ «μετατρέπεται σε πλήρη, διαμορφωμένο μηχανισμό». Σύμφωνα με τα λόγια του, πρωταρχικό καθήκον της ΟΣΣ τώρα «είναι η στερέωση της συνεργασίας των 6 χωρών-ιδρυτών σε όλες τις κατευθύνσεις που σημειώνονται στο Χάρτη της ΟΣΣ». Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΟΣΣ, στην οποία, όπως δήλωσε ο Ι. Ιβανόφ, συζητήθηκαν κι εγκρίθηκαν οι βασικές παράμετροι στην προετοιμασία της συνεδρίασης της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της ΟΣΣ, που θα γίνει την περίοδο Μάη-Ιούνη 2004 στην Τασκένδη. Οπως διαπίστωσε ο Ι. Ιβανόφ, η ΟΣΣ προχωρεί στην καινούρια φάση της δράσης της, ενώ «και οι 6 χώρες είναι βέβαιες πως η Οργάνωση αυτή θα καταστεί αποτελεσματικός μηχανισμός της πολύπλευρης συνεργασίας προς το συμφέρον της ειρήνης και σταθερότητας».
Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έστειλε στον εκτελεστικό γραμματέα της ΟΣΣ συγχαρητήριο μήνυμα, με την αφορμή της έναρξης των εργασιών της Γραμματείας. Στην επιστολή του προς τον Κινέζο διπλωμάτη Τζαν Ντεγκουάν, που είναι ο πρώτος εκτελεστικός γραμματέας της ΟΣΣ, υπογραμμίζεται: «Η ΟΣΣ είναι ιστορικά προορισμένη να αποτελέσει ένα είδος διηπειρωτικής γέφυρας, που οργανικά θα συνδέσει την ευρωπαϊκή και την ασιατική ήπειρο. Αυτός ο προορισμός καθορίζεται από τη μοναδική, γεωπολιτική θέση των κρατών-μελών της ΟΣΣ, από τη φιλοσοφία της ΟΣΣ που εκφράζεται στο σεβασμό της πολυμορφίας των πολιτισμών, της θρησκείας και των παραδόσεων, από την ετοιμότητα για ευρεία διεθνή συνεργασία».
Το Σάββατο (11 Γενάρη) έγινε στο Βερολίνο μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αρκετό ακροατήριο και ενδιαφέροντες ομιλητές. Τη συζήτηση, διάρκειας μιας ώρας, την οργάνωσαν η εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ», η οργάνωση αλληλεγγύης στην Κούβα «Cuba si» και η Εταιρία για τα Δικαιώματα του Πολίτη και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου (GBM), υπό την αιγίδα της «Διάσκεψης Ρόζας Λούξεμπουργκ».
Ομιλητές: Η κομμουνίστρια Σάρα Βάγκενκνεχτ, μέλος της ηγεσίας της «Κομμουνιστικής πλατφόρμας» στο ΚΟΔΗΣΟ και μέλος της εθνικής διεύθυνσης αυτού του κόμματος, ο Ελμαρ Σμέλινγκ, πρώην ναύαρχος στολίσκου της γερμανικής Κιπούντεσβερ, πρόεδρος του γερμανικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης και συνεργάτης της GBM, εκπρόσωπος της ATTAK και δύο συγγραφείς, ο Γίργκεν Ελζέσερ και ο Ντάριο Ατσελίνι.
Περιληπτικά τα ουσιωδέστερα σημεία των ομιλητών ήταν τα εξής:
Η Σάρα Βάγκνκνεχτ, που επισκέφθηκε τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη του 2003 τη Βενεζουέλα, τόνισε ότι είναι εντυπωσιασμένη «όχι μόνο από τα κοινωνικά προγράμματα και τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές, αλλά προπάντων από την τεράστια πολιτικοποίηση» των μαζών.
Εκεί απλοί άνθρωποι συζητάνε καθαρότερα, συνειδητότερα για ζητήματα του ιμπεριαλισμού και της εκμετάλλευσης, παρά στη Γερμανία μερικοί αριστεροί ή που δηλώνουν πως είναι αριστεροί.
Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα κινδυνεύει από τον ιμπεριαλισμό όμοια με την Κούβα.
Η Βενεζουέλα, είπε, είναι η χώρα που βγήκε από το υπόδειγμα του αχαλίνωτου καπιταλισμού, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες να επιβληθούν θεμελιώδεις αλλαγές και σε μεμονωμένες χώρες που βρίσκονται υπό ισχυρή εξωτερική πίεση και στρατιωτικά δεν είναι ισχυρές. Αυτό το παράδειγμα της Βενεζουέλας έχει ακτινοβολία στις χώρες της περιοχής και τόσο αυτό το γεγονός όσο και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα αυτής της χώρας είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πνίξουν αυτή την εξέλιξη.
Ο Ελμαρ Σμέλινγκ υπογράμμισε ότι στόχος της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων των ΗΠΑ είναι να εγκαθιδρύσουν ένα δυναμικό απειλών εναντίον χωρών που ανθίστανται και ότι αυτό το ιμπεριαλιστικό δυναμικό με ασφάλεια σχεδόν θα εφαρμοστεί κατά της Βενεζουέλας... Κατά τη γνώμη του αρχίζουν και στη Γερμανία να διακρίνουν αυτή την πολιτική των ΗΠΑ και ότι στη Γερμανία αναπτύσσεται «ένα σπέρμα αντίστασης» κατά της αντικοινωνικής πολιτικής της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος της Αττακ, Πέτερ Βαλ, είπε ότι η οργάνωση στην τρίχρονη υπόστασή της δεν ασχολήθηκε με την αλληλεγγύη σε διάφορες χώρες λόγω του περίπλοκου διαδικτύου ATTAK, αλλά ότι ελπίζει στο μέλλον να δημιουργηθεί η δυνατότητα της εκδήλωσης αλληλεγγύης.
Κατά τον Ατσελίνι το παράδειγμα της Βενεζουέλας έχει κάνει εντύπωση στις γειτονικές χώρες και ότι μπορεί να μεταπηδήσει και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πάντως, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο λαός της Βενεζουέλας έχουν επίγνωση ότι η εξέλιξη στη χώρα αυτή θα έχει ελπίδες επιβίωσης και σταθεροποίησης και από το γεγονός της εξέλιξης στις γειτονικές χώρες.
Στο τέλος της συζήτησης αποφασίστηκε η ίδρυση γερμανικής συμμαχίας αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, με στόχο την ηθική και υλική υποστήριξη της «νέας Βενεζουέλας» και την άσκηση πίεσης στη γερμανική κυβέρνηση και στα όργανα της ΕΕ, για να μη συμμετάσχουν στην πολιτική απομόνωσης της Βενεζουέλας.