ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-
Σε δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει στόχους σε οποιοδήποτε σημείο της γειτονικής Ινδίας προχώρησαν, χτες, οι πακιστανικές αρχές. Η πακιστανική δοκιμή έγινε μόλις 3 μέρες μετά την ανάλογη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου δεύτερης γενιάς AGNI, που πραγματοποίησε η Ινδία. Εντούτοις, και οι δύο χώρες τόνισαν ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και ότι δε βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα "εξοπλιστικός ανταγωνισμός" στη νότια Ασία.
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου GHAURI II, που εκτοξεύτηκε, χτες, από κινητό εκτοξευτήρα στην περιοχή Ντίνα 59 χλμ. ανατολικά της πακιστανικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Στη λακωνική του ανακοίνωση, το πακιστανικό υπουργείο τονίζει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα έντασης με τη γειτονική Ινδία, η οποία είχε ειδοποιηθεί για την πραγματοποίηση της δοκιμής, με βάση τις, σχετικά, πρόσφατες συμφωνίες του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ με τον Ινδό ομόλογό του Ατάλ Μπιχάρι Βαγπαγιέ. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ, τονίζοντας ότι "δεν τίθεται κανένα ζήτημα κούρσας εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες".
Τη βαθιά τους ανησυχία, τόσο για την πακιστανική, όσο και για την ινδική δοκιμή εξέφρασαν η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι Πακιστάν και Ινδία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε 3 πολέμους τα τελευταία 52 χρόνια και έντονη ήταν η ανησυχία, μπροστά στο ενδεχόμενο νέας σύρραξης, πέρυσι, όταν και οι δύο χώρες προχώρησαν στην πραγματοποίηση υπόγειων πυρηνικών δοκιμών, προκαλώντας θύελλα διεθνών αντιδράσεων.
Ενα νέο πύραυλο εδάφους - αέρος, που θα εμπλουτίσει τις υπάρχουσες ιρανικές αντιαεροπορικές συστοιχίες, δοκίμασε, χτες, ο ιρανικός στρατός, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, η δοκιμή του πυραύλου, που κατασκευάστηκε από την ιρανική Οργάνωση Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ο πύραυλος ονομάστηκε "Σαγιάντ", από το όνομα του Αλί Σαγιάντ Στραζί, Ιρανού στρατηγού, ο οποίος δολοφονήθηκε, την περασμένη βδομάδα, στην Τεχεράνη από αγνώστους, που ανέλαβαν την ευθύνη εκ μέρους της αντιπολιτευτικής οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού". Η ιρανική τηλεόραση δε δημοσιοποίησε κανένα άλλο στοιχείο για το νέο πύραυλο.
ΑΛΓΕΡΙ.-
Στον αέρα τινάζονται οι προγραμματισμένες πρώτες "ελεύθερες", όπως χαρακτηρίστηκαν, προεδρικές εκλογές στην Αλγερία, λίγες μόλις ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των 6 από τους 7 υποψηφίους. Μέχρι χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν τελικά θα διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία, ενώ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση του, πρώην στρατηγού, Προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ.
Κατηγορώντας τις αλγερινές αρχές για νοθεία αποχώρησαν από την προεκλογική μάχη, οι 6 από τους 7 υποψηφίους για την Προεδρία της Αλγερίας, ενώ οι κάλπες επρόκειτο να ανοίξουν, νωρίς, σήμερα το πρωί. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι 6 υποψήφιοι υπογραμμίζουν ότι έχει, ήδη, γίνει νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν "βάσιμα στοιχεία" ότι η ψηφοφορία στα κινητά εκλογικά τμήματα της Ερήμου της Σαχάρα, που άρχισε τη Δευτέρα, και στα εκλογικά τμήματα του στρατού, που άρχισε χτες, δε βαίνει κανονικά. Στην ανακοίνωσή τους, οι αποχωρήσαντες υπογραμμίζουν ότι κάλεσαν τους παρατηρητές τους να αποχωρήσουν από όλα τα εκλογικά τμήματα και ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς "δεν έγιναν σεβαστές οι δεσμεύσεις της αλγερινής ηγεσίας περί δίκαιων και αδιάβλητων εκλογών".
Πριν καταλήξουν στην κοινή απόφαση αποχώρησής, οι 6 υποψήφιοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ να τον συναντήσουν, προκειμένου να του εκθέσουν τις ενστάσεις τους και να βρεθεί μια λύση, έστω και την ύστατη στιγμή. Εντούτοις, ο Ζερουάλ αρνήθηκε να τους δεχτεί και τους συμβούλευσε να προχωρήσουν στη σύνταξη επίσημης καταγγελίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιαμίν Ζερουάλ εγγυήθηκε προσωπικά τη "δίκαιη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών" και μάλιστα τις εισηγήθηκε, ο ίδιος, δηλώνοντας έτοιμος να εγκαταλείψει την Προεδρία 18 μήνες πριν τη λήξη της 5ετούς προεδρικής του θητείας.
Μετά την αποχώρηση των 6, μοναδικός υποψήφιος απέμεινε, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, ο 63χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος είναι, ευρέως διαδεδομένο, ότι υποστηρίζεται σθεναρά από το στρατό, που, επί της ουσίας, κυβερνά τη χώρα από το 1992 και έπειτα. Μάλιστα, κύριο θέμα όλης της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στον αιματηρό εμφύλιο σπαραγμό που έχει, με συντηρητικές εκτιμήσεις, μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούσαν ότι οι σημερινές προεδρικές εκλογές θα έφερναν, πράγματι, κάποια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς, για πρώτη φορά μετά το 1992, το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" δεν είχε μποϊκοτάρει τη διαδικασία και είχε καλέσει τον αλγερινό λαό να συμμετάσχει στην ψηφοφορία και να στηρίξει τον μετριοπαθή ισλαμιστή Αχμέντ Ταλέμπ Ιμπραήμι.
ΑΓΚΥΡΑ.-
Καθ' όλα νόμιμη είναι η συμμετοχή του μοναδικού φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος - HADEP στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής αποφάνθηκε, τελικά χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την πρώτη θέση στην προτίμηση των Τούρκων ψηφοφόρων θα καταλάβει το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του νυν πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την εισήγηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας της Αγκυρας Βουράλ Σαβάς περί απαγόρευσης του HADEP. Το Συνταγματικό Δικαστήριο εκτίμησε ότι η συμμετοχή του HADEP στις εκλογές δεν αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και δεν πρόκειται "να προωθήσει στο Κοινοβούλιο τρομοκράτες", όπως υποστήριζε στην εισήγησή του ο Βουράλ Σαβάς.
Την ίδια στιγμή, πρώτο εμφανίζεται στην προεκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει το 20% της εκλογικής προτίμησης, μία ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από το ισλαμιστικό κόμμα της Αρετής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ετσεβίτ έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τόσο με τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όσο και με τη σταθερή του προσήλωση στην κοσμικότητα του κράτους. Εκτιμούν, επίσης, ότι αν επαληθευτούν τα προγνωστικά, τότε θα είναι η μεγάλη "επάνοδος" του Ετσεβίτ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός το 1970 και είχε διατάξει την εισβολή στην Κύπρο, αλλά στις περασμένες εκλογές είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόνο 59 από τις 550 έδρες της Βουλής.
Ανακοίνωση εξέδωσε, χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Εμπόρων (TUSIAD), την οποία απηύθυνε τόσο σε όλα τα μέλη του όσο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ο TUSIAD τονίζει ότι είναι μεγάλη η αναγκαιότητα άμεσων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να "αναμορφωθεί η σχέση κράτους - πολίτη".
Στην ανακοίνωση καταγράφονται συγκεκριμένες προτάσεις ανάμεσα στις οποίες είναι η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου και του νόμου περί κομμάτων, ο περιορισμός της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων κρατικής ασφαλείας, η αλλαγή του Συντάγματος για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η αύξηση των μέσων ελέγχου των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, η μείωση πληθωρισμού, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση των σχέσεων με την ΕΕ και η επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης στον αγροτικό τομέα και σε αυτό των υπηρεσιών.
ΜΟΣΧΑ.-
Από τις 12 έως 15 του Μάη Θα διεξαχθεί τελικά η ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του Μπορίς Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα. Η Δούμα έχει διαμορφώσει 5 κατηγορίες σε βάρος του Γιέλτσιν: Διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης με τις συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, πόλεμος στην Τσετσενία, βομβαρδισμός του Κοινοβουλίου το 1993, γενοκτονία των λαών της Ρωσίας και διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν κάποια απ' αυτές τις κατηγορίες συγκεντρώσει 300 ψήφους στη Δούμα, τότε θα ξεκινήσει μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αποπομπής.
Ο Γιέλτσιν έχει ζητήσει από τη Δούμα να προχωρήσει αμέσως στην ψηφοφορία ή να σταματήσει μια για πάντα κάθε συζήτηση για αποπομπή. Το Κρεμλίνο είναι σίγουρο ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), που θα έχει την τελευταία λέξη για το θέμα, δε θα υποστηρίξει τη διαδικασία αποπομπής.
Ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης του μεγαλοεπιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι που είχε εκδοθεί στις 6 του Απρίλη, ανακοίνωσε χτες η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας. Η απόφαση ελήφθη από τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Μιχαήλ Κάτισεφ και αφού ο Μπερεζόφσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Γαλλία, όπου βρίσκεται, ανέφερε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη Ρωσία και να τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ενώ συνεχίζονται οι ανακρίσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο Μπερεζόφσκι, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια, θεωρείται ύποπτος για "ξέπλυμα χρήματος" μέσω επιχειρήσεων που ανήκουν σ' αυτόν ή επηρεάζονται απ' αυτόν. Την Κυριακή, 11 του Απρίλη, ο Μπερεζόφσκι χαρακτήρισε "παράλογες" τις κατηγορίες σε βάρος του και κατηγόρησε πάλι τον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ ότι βρίσκεται πίσω από τις νέες επιθέσεις εναντίον του. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Μπερεζόφσκι θα παρουσιαστεί ενώπιον των ανακριτών μέσα στις επόμενες μέρες.
Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε "δύσκολες" τις συνομιλίες με τα δυτικά πιστωτικά ιδρύματα για νέο δανεισμό και "όχι ιδιαίτερα επιτυχείς". Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μασλιουκόφ, δήλωσε ότι "είναι ακατάλληλες" οι εισηγήσεις που κάνει το ΔΝΤ για αυξημένα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κλίμα των συνομιλιών δυσχεραίνεται από την "πολιτική κατάσταση στο εξωτερικό". Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ διεξάγει γύρο συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Μάρτη ήταν στη Μόσχα για τον ίδιο σκοπό ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί. Στο τέλος των συνομιλιών με τον Καμντεσί διαφαινόταν ότι η Μόσχα θα εξασφάλιζε νέο εξωτερικό δανεισμό.
Ο Μπ. Ετσεβίτ σε προεκλογική συγκέντρωση