Eργο του Δ. Κοκκινίδη |
Αύριο στην αίθουσα «Αστρολάβος - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140, Πειραιάς), εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Προτάσεις θαλασσογραφίας». Κατασκευές αλλά και τελάρα με ένθετα ξύλα, πέτρες, καθρέφτες - φεγγάρια, που έχουν δουλευτεί με την απόλυτη σύμπραξη του φωτός, δε δημιουργούν απλώς την έννοια του χώρου, αλλά αποκτούν μια πρόσθετη διάσταση και μια μεταφυσική χροιά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη.
Με την περίφημη όπερα του Σπύρου Σαμάρα «Ρέα», εγκαινιάζεται σήμερα η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ θ' ακολουθήσουν τέσσερις ακόμη παραστάσεις, στις 17, 20, 24 και 26 του μήνα. Από τα λίγα ελληνικά έργα που έχουν κάνει διεθνή καριέρα, η «Ρέα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο «Βέρντι» της Φλωρεντίας, το 1908 και στη συνέχεια στη Ρώμη, στο Μιλάνο κ.ά. Η «Ρέα» ήταν το πρώτο έργο της ΕΛΣ ως ανεξάρτητης από τον οργανισμό του Εθνικού Θεάτρου, το 1944. Ανέβηκε σε μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στη μουσική σύνθεση περιλαμβάνεται ο Ολυμπιακός Υμνος «Αρχαίο πνεύμα αθάνατο», τον οποίο είχε διευθύνει ο Σαμάρας, πάνω σε ποίηση Κωστή Παλαμά, το 1896, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες και που από το 1958 ανακηρύχτηκε ως ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιάδων. Αυτός είναι και ο λόγος που η παράσταση τέθηκε υπό την αιγίδα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Η «Ρέα» ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθεσία - κοστούμια Μιχάλη Πολατώφ, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ιουλία Τρούσσα, Τζούλια Σουγλάκου, Δημήτρης Στεφάνου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Ανδρέας Κουλουμπής, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιάννης Γιαννίσης, Παντελής Ψύχας, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Σταμίδου, Θανάσης Ευαγγέλου. Συμμετέχει το Μπαλέτο της ΕΛΣ, σε χορογραφία Λουκά Θάνου.
Από τα «Κομμάτια και θρύψαλα» |
«Πρόκειται για ένα έργο»- όπως σημειώνει ο Γιώργος Αρμένης - «σταθμό στην ελληνική δραματουργία. Είναι μια σπαρταριστή σπονδυλωτή κωμωδία που καυτηριάζει τα κοινωνικά, πολιτικά δρώμενα του χτες και του σήμερα. Ενα έργο γεμάτο ποίηση και χιούμορ».