ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Εμείς θέτουμε τους όρους για την Ιονική!

Ο Γ. Κωστόπουλος, δήλωσε χτες δημόσια, ότι τον ενδιαφέρει η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (51%) της Ιονικής, αλλά με τους όρους που θα θέσει η Τράπεζα Πίστεως και όχι η κυβέρνηση ή οι εργαζόμενοι

Μας ενδιαφέρει και μάλιστα άμεσα η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής τράπεζας (51%), αλλά με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτουμε εμείς και όχι αυτούς που παζαρεύει η κυβέρνηση με το συνδικαλιστικό κίνημα και την εσωκομματική της αντιπολίτευση... Αυτό ήταν στην ουσία το μήνυμα, που θέλησε να στείλει ο πρόεδρος της ALPHA Πίστεως Γ. Κωστόπουλος,με όσα είπε χτες από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, όπου εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά88 δισ. δραχμές. Δεν έκρυψε μάλιστα, ότι αν εξαγοράσει αυτός την Ιονική, θα κλείσει πολλές δεκάδες υποκαταστήματά της - άρα θα απολύσει και χιλιάδες εργαζόμενους - σημειώνοντας πως "το δίκτυο καταστημάτων (σ. σ. της Ιονικής) είναι εν μέρει συμπληρωματικό ως προς το δικό μας και δε θα χρειαστεί να ανοίξουμε τα προγραμματισμένα 50 πρόσθετα καταστήματα την προσεχή τριετία"...

Στην ουσία, με όσα είπε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, θέλησε να παρέμβει από θέση ισχύος και προς ίδιον όφελος για την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας, μια βδομάδα πριν παιχτεί η "τελευταία πράξη του δράματος" στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής την ερχόμενη Παρασκευή. "Ασφαλώς μας ενδιαφέρει η Ιονική Τράπεζα. Αλλά βεβαίως, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξή μας",είπε με νόημα. Στη συνέχεια, ο Γ. Κωστόπουλος:

  • Διαφώνησε δημόσια (ίσως και για λόγους εντυπώσεων) με την επιλογή της κυβέρνησης που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το 51% των μετοχών της Ιονικής με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία,υποστηρίζοντας πως "κάθε δραχμή, πέραν των 45 δισ. δραχμών που αντιστοιχούν στη λογιστική αξία του 51%, ο "αέρας" δηλαδή, αφαιρείται από τα κεφάλαια της τραπέζης που θα την αγοράσει, με ανάλογη μείωση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας". Ξεκαθάρισε έτσι πως η Τράπεζα Πίστεως παζαρεύει την εξαγορά των μετοχών της Ιονικής, σε τιμή που θα είναι, σίγουρα, χαμηλότερη της χρηματιστηριακής της αξίας!
  • Εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή οι συνδικαλιστές, η κυβέρνηση και η κοινή γνώμη (που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής), ασχολούνται πολύ με... δευτερεύοντα ζητήματα (τέτοια ο κ. Κωστόπουλος θεωρεί το θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων) και ελάχιστα με πρωτεύοντα (όπως η ανάγκη να πουληθεί "εδώ και τώρα" η τράπεζα καθώς και το ύψος του τιμήματος πώλησης). "Αν και η απόφαση της πωλήσεως δεν έχει ληφθεί, άρα και οι όροι της είναι άγνωστοι, πιστεύουμε - είπε - ότι έχει στραφεί η προσοχή όλων, σε θέματα και δεσμεύσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και δε δίδεται η επιβαλλόμενη σημασία σε άλλα σοβαρά θέματα που διαμορφώνουν του όρους αγοράς και πώλησης όπως: α) Το πραγματικό ύψος των επισφαλειών. β) Οι φορολογικές εκκρεμότητες. γ) Οι δικαστικές εκκρεμότητες"...
  • Ομολόγησε, πως αν εξαγοραστεί η Ιονική με τους σκανδαλώδεις και προκλητικούς όρους που θέλει ο κ. Κωστόπουλος, τα μεγέθη του ομίλου της Πίστεως θα πλησιάσουν το "βέλτιστο όριο" της ελληνικής αγοράς και ο ενοποιημένος ισολογισμός θα πλησιάσει τα 20 δισ. δολάρια. Δηλαδή το ελάχιστο μέγεθος που χρειάζεται για να είναι μια τράπεζα υπολογίσιμη στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ χωρίς την εξαγορά της Ιονικής, η Πίστεως θα χρειαστεί για να φτάσει αυτά τα μεγέθη 3 - 5 χρόνια.

Στο διά ταύτα, ο κ. Κωστόπουλος, είπε ότι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η κατάσταση έχουμε μια "άκρως ρευστή εικόνα, που επιβάλλει σύνεση και προσοχή" και επιχειρώντας να εμφανιστεί σαν ο "κυρίαρχος του παιχνιδιού" που θα υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τους όρους του, δήλωσε με νόημα: "Επομένως, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα υποβάλαμε προσφορά, θα στηρίζονται στην εκτίμησή μας για την αξία της Ιονικής Τραπέζης "ως εστί και ευρίσκεται"... ". Δηλαδή, είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε το 51% των μετοχών της Ιονικής... όπως είναι επιπλωμένη και με την προίκα της, με τους όρους που θέτουμε εμείς...

ΕΣΟΔΑ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Αυξήθηκαν 13,1% στο πεντάμηνο

Αυξημένα κατά 13,1% (ποσοστό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού) ήταν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 1998, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.

Αναλυτικότερα, στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1998:

  • Τα έσοδα των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), δηλαδή τα φορολογικά έσοδα, παρουσίασαν αύξηση 13,31% και ανήλθαν σε 2.257,9 δισ. δρχ. έναντι 1.992,7 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1997.
  • Τα έσοδα των τελωνείων παρουσίασαν αύξηση κατά 6,75% και ανήλθαν 1.033,5 δισ. δρχ., έναντι 968,2 δισ. δρχ., αντίστοιχα, πέρυσι.
  • Τα έσοδα υπόλογου συμψηφισμών το πεντάμηνο παρουσίασαν αύξηση 40,21%,ενώ το Μάη εμφάνισαν αύξηση 2,34%.
  • Τα έσοδα από ΦΠΑ στο πεντάμηνο εμφάνισαν αύξηση 13,14%,ενώ το Μάη παρουσίασαν υστέρηση 1,95%, αφού μειώθηκαν στα 167 δισ. δρχ., από 170,3 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, για τον Ιούνη έχει τεθεί στόχος αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 11,5%.Ας σημειωθεί ακόμη ότι ο αρχικός ετήσιος στόχος για ρυθμό αύξησης των εσόδων κατά 11,2% που είχε τεθεί, όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 1998, έχει αναθεωρηθεί και αντιστοιχεί τώρα σε 10,85%,καθώς - σύμφωνα με τον Γ. Δρυ - το σκέλος των εσόδων του περσινού προϋπολογισμού έκλεισε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η πορεία των εσόδων του πενταμήνου του 1998 απασχόλησε επίσης και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του Γ. Δρυ και των διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκαν επίσης ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα, με κυρίαρχο τη λειτουργία του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιούνη.

"Επεσε" η λαϊκή κατανάλωση το Μάρτη

Μείωση παρουσίασε η λαϊκή κατανάλωση το Μάρτη, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης για την αξία των λιανικών πωλήσεων το μήνα Μάρτη μειώθηκε κατά 0,8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίοδο των τελευταίων 12 μηνών είναι η πρώτη φορά που η λαϊκή κατανάλωση παρουσιάζει πτώση, δεδομένου ότι μετά από μία μακρά περίοδο συνεχούς μείωσης (διάστημα 1990 - 1996) το 1997 είχε αρχίσει να εμφανίζεται - έστω ανεπαίσθητη - ανάκαμψη. Η μείωση το Μάρτη θα ήταν μεγαλύτερη από 0,8%, καθώς οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν μεγάλη πτώση, εκτός των επίπλων και των ηλεκτρικών ειδών.

Το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη, ο γενικός δείκτης, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997, παρουσίασε αύξηση 1,1%.

Το ΕΒΕΑ για τη ρύθμιση φοροεκκρεμοτήτων

Ενστάσεις στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, διατυπώνει, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου.Μεταξύ άλλων, προτείνει να μην υπαχθούν σε έλεγχο όσες επιχειρήσεις με βιβλία Α και Β κατηγορίας έχουν φορολογηθεί με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια" και εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τη διασφάλιση του συστήματος επιλογής του τυχαίου δείγματος.

Για τη διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρατηρεί ότι δεν είναι αρκετή η προθεσμία των 5 ημερών, που προβλέπει η υπουργική απόφαση για την προσκόμιση των αποδεικτικών στοιχείων από το φορολογούμενο, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του. Παράλληλα, προτείνει την επανεξέταση της σύστασης της επιτροπής που θα εξετάζει τις ενστάσεις των φορολογουμένων. Τέλος, ζητά να αντιμετωπιστεί το θέμα της έκπτωσης σε περίπτωση καταβολής των φόρων μετρητοίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ