Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οικότροφοι φοιτητές
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΘνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) πραγματοποίησαν χτες οι οικότροφοι φοιτητές από τις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ, της ΣΕΛΕΤΕ και του Πανεπιστημίου Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τη δίωξη 13 φοιτητών από τη ΦΕΕΜΠ. Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην τακτική της τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων φοιτητών, στις συνθήκες διαβίωσης στις εστίες και τις συνεχιζόμενες περικοπές των δαπανών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους στον "εσωτερικό κανονισμό" και την προωθούμενη πρόσληψη "σεκιουριτάδων".
Οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές, όχι στη λιτότητα και τις περικοπές", "Δικαίωμα στη μόρφωση και δωρεάν παιδεία - να πάψουν οι διώξεις από την εστία" παρέδωσαν ψήφισμα στον γενικό διευθυντή του ΕΙΝ Γιάννη Κουμέντο,ο οποίος για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, όπως ισχυρίζεται, στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εναντίον των 13 υπό διωγμό φοιτητών, για φθορές στη ΦΕΕΜΠ και επέμενε προκλητικά ότι δεν αναστέλλονται οι εξώσεις. Οσο για τα περιβόητα στοιχεία, η απάντησή του ήταν "μπορείτε να τα πάρετε με εισαγγελική παρέμβαση"!
"Πρόκειται καθαρά για πολιτική δίωξη που στόχο της έχει να φιμώσει όσους φοιτητές αντιδρούν και αγωνίζονται" τόνισε ο Γιώργος Οικονόμου,ένας εκ των 13 διωκόμενων φοιτητών. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Ευαγγελία Τσιλιγιάννη - επίσης διωκόμενη από την εστία - η οποία επισήμανε ότι το ΕΙΝ κατέφυγε στην τρομοκρατία για να κάμψει την αγωνιστικότητα των φοιτητών και να μπορέσει να επιβάλει πιο εύκολα την αστυνόμευση των φοιτητικών εστιών και την πρακτική των περικοπών. "Είναι χαρακτηριστικό", υπογράμμισε, "ότι ο προϊστάμενος της Εστίας μάς δήλωσε ότι μόνο αν αποδεχτούμε τον Κανονισμό, θα ξαναγίνει συζήτηση για τη δίωξή μας".
Στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με κατεύθυνση την οδό Πειραιώς, στο κτίριο που στεγάζει το Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής. Οι φοιτητές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώ έχουν ήδη προγραμματίσει συνέλευση των συλλόγων των φοιτητικών εστιών μέσα στο Σαββατοκύριακο για το συντονισμό των ενεργειών τους.
Την επιχείρηση τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες, μετά την απολογία τους, και οι 11 νεαροί, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην οδό Αθηνάς και στην Ομόνοια στη διάρκεια επεισοδίων. Ομόφωνα, η 1η τακτική ανακρίτρια Ηλέκτρα Παλούκη και ο αρμόδιος εισαγγελέας έκριναν ότι οι συλληφθέντες δεν είναι επικίνδυνοι να τελέσουν στο μέλλον τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται και, συνεπώς, ότι δεν πρέπει να διαταχθεί η προσωρινή κράτησή τους στις φυλακές. Αλλωστε, οι πέντε από αυτούς είναι ανήλικοι και οι περισσότεροι μαθητές. Η τυχόν προφυλάκισή τους θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις, τόσο στη μόρφωσή τους, όσο και στον ψυχισμό τους.
Ομως, επιβλήθηκαν σε όλους οι περιοριστικοί όροι της χρηματικής εγγυοδοσίας και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Η χρηματική εγγύηση για τους ανήλικους ορίστηκε στο ποσό των 300.000 δρχ., ενώ για τους μεγαλύτερους (η ηλικία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 20 χρόνια) στις 700.000 - 1.000.000 δρχ., κατά περίπτωση. Επιπλέον, απαγορεύτηκε στους τελευταίους η έξοδος από τη χώρα.
Την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να προσέλθουν στην ανακρίτρια καθηγητές και να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορούμενων μαθητών τους. Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 11 νεαροί είναι "προμήθεια - κατασκευή - κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη, εμπρησμός (σε βαθμό κακουργήματος), φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμελήματα)".
Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει "με συναίσθηση της δημοκρατικής του ευθύνης, τις αυθαίρετες συλλήψεις 10 μαθητών" και εκφράζει, ταυτόχρονα, την ανησυχία για την ποινική τους δίωξη με την απαγγελία μάλιστα κατηγοριών σε βάρος τους, σε βαθμό κακουργήματος.
"Είναι προφανές ότι με αυτές τις ενέργειες επιδιώκεται η τρομοκράτηση του μαθητικού κινήματος, μέσω του σαφούς μηνύματος ότι κάθε συμμετοχή σε συλλαλητήρια ενέχει κινδύνους, όχι μόνο σύλληψης, αλλά και αυστηρών ποινικών συνεπειών", τονίζει η ΟΛΜΕ και καταγγέλλει "την αντιδημοκρατική δράση των γνωστών τυχοδιωκτικών ομάδων, που περιφρονούν ανοιχτά τους στόχους και τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων, που έχει επιλέξει μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες το εκπαιδευτικό, αλλά και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα".
Πρόκειται, για πρακτικές, που τροφοδοτούν, αφ' ενός, την τηλεοπτική στρέβλωση της πραγματικότητας και, αφ' ετέρου, διευκολύνουν αντικειμενικά τη διεύρυνση της καταστολής και της τρομοκρατίας σε βάρος του κινήματος και των αγωνιστών του, καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
Επιστολή στο "Ρ" του γενικού διευθυντή
Με επιστολή του στο "Ρ" ο Ιωάννης Κουμέντος,γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) διαμαρτύρεται για το δημοσίευμά μας της 1ης Δεκέμβρη, που είχε τίτλο "Πρακτικές της χούντας ακολουθεί το ΕΙΝ" και στο οποίο αναφέρονταν μεταξύ άλλων: "Τις πρακτικές της χούντας, που τιμωρούσε με επιστράτευση τους φοιτητές, που πρωτοστατούσαν στους αγώνες, αποφάσισε να ακολουθήσει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. Και επειδή, βέβαια, δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του η επιστράτευση, περιορίστηκε στην... αποβολή από τη Φοιτητική Εστία του ΕΜΠ, όσων φοιτητών έκρινε ότι έπαιξαν ενεργό ρόλο στην κατάληψη που έγινε στις αρχές Νοέμβρη...".
Στην επιστολή του ο κ. Κουμέντος, αφού αναφέρει ότι οι αναγνώστες του "Ρ""πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης", κλπ. κλπ. περνά κατ' ευθείαν στην επίθεση λέγοντας: "Η τακτική αυτή, να "γράφετε ρεπορτάζ" για το ΕΙΝ με αναλήθειες, ανακρίβειες και κακοπροαίρετη κριτική, αγνοώντας τη δική μας άποψη και τοποθέτηση, αλλά και τις σχετικές απαντήσεις - διαψεύσεις από την πλευρά μας, όπως έγινε και σε πρόσφατη περίπτωση, δείχνει εκ μέρους της εφημερίδας έλλειψη θάρρους, συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, πέραν βεβαίως της παραβίασης κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας".
Οσο για την ουσία του ζητήματος αναφέρει:
"Εκπλήσσομαι, που αναγορεύετε σε "λαϊκούς ήρωες", παραβάτες του ποινικού κώδικα και ταυτίζετε με τη χούντα πολιτικά όντα με άλλη διαδρομή στους αγώνες του φοιτητικού, συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι 12 φοιτητές είναι απλώς παραβάτες του ποινικού κώδικα και όχι αγωνιστές, γιατί και πέρσι συμμετείχαν σε καταστροφές της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ. Τότε δώσαμε "άφεση αμαρτιών". Η φετινή κατάληψη δεν αποφασίστηκε από το Σύλλογο των οικοτρόφων ή από τη Γενική Συνέλευσή τους. Την πρωτοβουλία την πήραν σαν παράταξη ΑΡΑΣ, δημιουργώντας Συντονιστική Επιτροπή. Εσπασαν τις πόρτες των γραφείων και προχώρησαν σε μία παράνομη κατάληψη.
Την ευθύνη του χώρου ανέλαβε η επιτροπή κατάληψης.
Υστερα από αντίδραση του ΕΙΝ, με την παροχή υπηρεσιών στους υπό κατάληψη χώρους, έγινε Γενική Συνέλευση οικοτρόφων.
Η κατάληψη έληξε με απόφαση της πλειοψηφίας Γενικής Συνέλευσης των οικοτρόφων. Η λεγόμενη επιτροπή κατάληψης δεν παρέδωσε σε κανέναν υπάλληλο ή υπηρεσία του ΕΙΝ τους χώρους των γραφείων. Δηλαδή, εξακολούθησαν να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των χώρων. Το βράδυ εκείνης της ημέρας καταστράφηκαν τα γραφεία της Διευθύνσεως της Εστίας (ζημιές 4 εκ. δρχ.) και με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η απόφαση της έξωσής τους από την Εστία ελήφθη κατόπιν και αναφορών, που κατατέθηκαν στη διοίκηση του ΕΙΝ κατά τη διάρκεια σχετικής έρευνας για το γεγονός. Γι' αυτό το λόγο οι φοιτητές αυτοί ακόμα και σήμερα με τη συνδρομή και εξωεστιακών ατόμων τρομοκρατούν με προσωπικές απειλές μέσα στην Εστία εργαζόμενους και φοιτητές. Ολα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και γι' αυτό το ΕΙΝ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων. Αλλωστε, οι συγκεκριμένοι φοιτητές έχουν αποδεχτεί την κάλυψη ατόμων για χρήση ναρκωτικών μέσα στο χώρο της Εστίας".
Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι κάποιος που έχει διοριστεί σε υπεύθυνο πόστο αντιδρά με τέτοιο τρόπο σε ένα "ενοχλητικό" για την κυβερνητική πολιτική δημοσίευμα. Το να φτάνει σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για την εφημερίδα μας δείχνει τουλάχιστον εμπάθεια και έλλειψη ψυχραιμίας. Ομως, το να καταφεύγει και σε πληθώρα ανακριβειών, (για να μην πούμε συνειδητών κακοηθέστατων ψευδών) είναι απαράδεκτο για δημόσιο λειτουργό. Και για να εξηγούμαστε:
1) Μας ψέγει γιατί αναγορεύουμε τους συγκεκριμένους οικότροφους σε "λαϊκούς ήρωες". Αυτός ο χαρακτηρισμός βρίσκεται στη φαντασία του. Εμείς γράφαμε πως "πρόκειται στην ουσία για δίωξη αγωνιζόμενων φοιτητών, καθώς στο στόχαστρο βρέθηκαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου".
2) Γράφει ότι οι 12 φοιτητές είναι "παραβάτες του ποινικού κώδικα". Αυτοαναγορεύεται δηλαδή σε εισαγγελέα και δικαστή. Με τι στοιχεία προχωρά σε τέτοια βαριά κατηγορία; Και γιατί δεν τα αποκαλύπτει; Στην επιστολή του, όπως και στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν οι φοιτητές - οικότροφοι της ΦΕΕΜΠ για την ανάκληση των εξώσεων, ο κ. Κουμέντος καλύπτεται γενικά και αόριστα πίσω από "αναφορές εργαζομένων στην Εστία"!
3) Λέει ότι η κατάληψη δεν αποφασίστηκε από το Σύλλογο, ή τη γενική συνέλευση. Συνέλευση έγινε στις 29 Οκτώβρη και η απόφαση ήταν ομόφωνη για κατάληψη της γραμματείας στις 2, 3 και 4 Νοέμβρη.
4) Γράφει ότι "έσπασαν τις πόρτες των γραφείων". Η κατάληψη ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 2 Νοέμβρη, σε ώρα λειτουργίας της γραμματείας και παρόντων των υπαλλήλων.
5) Αναφέρει ότι η κατάληψη έληξε με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στη συνέλευση της Τετάρτης, 4 Νοέμβρη, δεν μπήκε καν τέτοιο θέμα για ψηφοφορία.
6) Λέει ότι το βράδυ που έληξε η κατάληψη δεν παραδόθηκαν οι χώροι σε κανέναν υπάλληλο. Οι οικότροφοι λένε ότι τις νύχτες δεν υπάρχει κανείς από το προσωπικό και αυτό είναι αποτέλεσμα των περικοπών και της εγκατάλειψης (σε επικοινωνία μας με τη διεύθυνση της Εστίας μάς είπε ότι υπάρχει ένας φύλακας). Πάντως, τα γραφεία κλειδώθηκαν με ευθύνη μελών του ΔΣ του Συλλόγου, γεγονός που γνώριζαν οι οικότροφοι.
7) Οι πόρτες της γραμματείας δε βρέθηκαν παραβιασμένες μετά την πυρκαγιά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δράστης ή οι δράστες διέθεταν κλειδιά. Και σίγουρα δεν μπορεί να είναι από τα μέλη του Συλλόγου, γιατί μόνον ανόητοι θα έκανε κάτι τέτοιο. Οπότε μένει μόνο το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας...
8) Στην επιστολή του κάνει λόγο για ζημιές 4 εκατ. δραχμές. Στην απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ (15113/655/11 -11-98) αναφέρει συγκεκριμένες ζημιές 1.545.800 δραχμές...
9) Λέει ότι "το ΕΙΝ θα προβεί και σε άλλες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων". Γιατί δε λέει ευθέως ότι αυτό που θέλει είναι μπάσει "σεκιουριτάδες" μέσα στην Πανεπιστημιούπολη;
10) Για το αν ταυτίζουμε "με τη χούντα πολιτικά όντα με άλλη διαδρομή στους αγώνες", εμείς κάναμε λόγο για "πρακτικές της χούντας". Οσο για τα πρόσωπα, ισχύει πάντα το "τα στερνά τιμούν τα πρώτα".
11) Τέλος, όσον αφορά τις διαψεύσεις του που αγνοούμε, τον διαβεβαιώνουμε ότι, αν όντως είχαν φτάσει στα χέρια μας, θα έπαιρνε σίγουρα απάντηση.
ΟΧΙ στην τρομοκράτηση και την υποβάθμιση των φοιτητικών εστιών, είπαν οι φοιτητές, διαδηλώνοντας στο ΕΙΝ