Προκλητικές απαντήσεις στις καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Το σύγχρονο δουλεμπόριο των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, συνολικά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως οι παράνομες συμβάσεις μιας μέρας, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι μισθοί κυμαίνονται στα εξευτελιστικά επίπεδα των 620 περίπου ευρώ, καθημερινά καταστρατηγούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, αυξάνεται η εντατικοποίηση κλπ.
Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Λ. Τζιόλα, παρουσιάζεται καθαρά σαν υπερασπιστής των κερδών των ξενοδόχων σε βάρος των εργαζομένων. Η συνάντηση που είχαν μαζί του εκπρόσωποι δέκα σωματείων του κλάδου ήταν αποκαλυπτική για τις θέσεις της κυβέρνησης.
Ο Λ. Τζιόλας στις καταγγελίες των συνδικαλιστών για το άθλιο και δουλεμπορικό καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων αλλά και γενικότερα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δήλωσε ότι η «ενοικίαση» δεν είναι «δουλεμπόριο», αλλά μια νόμιμη μορφή απασχόλησης που ισχύει με νόμο του κράτους και εφαρμόζεται συνολικά σε όλη την Ευρώπη! Πρότεινε δε, ως «διέξοδο» σε ό,τι αφορά την καταστρατήγηση των συμβάσεων, τα δικαστήρια! Μάλιστα στο γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό τα σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του, κάτι που αρνιόταν το υπουργείο, ο Λ. Τζιόλας δήλωσε ότι επειδή είναι πολλά τα σωματεία που ζητούν συναντήσεις βάζει σε προτεραιότητα τις συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό βολεύει το υπουργείο Εργασίας καθώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου συμφωνεί απόλυτα σε όλες τις αντεργατικές επιλογές του υπουργείου σε βάρος των εργαζομένων.
Η παράσταση διαμαρτυρίας εντάσσεται σε ένα συνολικότερο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης του κλαδικού σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, σε συνεργασία με επιχειρησιακά σωματεία, με το στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου και τη διεκδίκηση σύγχρονων αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πρόκειται για τα σωματεία: Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, «Αθενς Πλάζα», «Μετροπόλιταν», «Ξενία Λαγονησίου», «Λίδρα Μάριοτ», «Τιτάνια», «Ιντερκοντινέταλ», «Χόλιντεϊ Ιν», «Κάραβελ», «Saint George Licabetous».
Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών πραγματοποίησε παράσταση και στο ΣΕΠΕ όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Πολυχρονίου και απαίτησε να παρθούν μέτρα και να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλιάς. Τέλος, η αντιπροσωπεία πήγε και στο Σύνδεσμο των Ξενοδόχων, όπου δε βρήκαν κανέναν εκπρόσωπο.
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τεχνικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΤΕΚ) των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό της Εύβοιας, θα πραγματοποιήσει σήμερα κλιμάκιο της Επιτροπής Εύβοιας του ΠΑΜΕ, με τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΟΑΕΔ.
Στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2003 - 2004, που είχε καταψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην κίνηση των τρόλεϊ, προχώρησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ΗΛΠΑΠ!
Οι ηγεσίες των δύο αυτών παρατάξεων, με... άψογο αρωγό τον «πράσινο» πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ) Κ. Ξύδη, τσαλαπατώντας την απόφαση που πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε Γενική τους Συνέλευση, για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ μόνο για το 2003, αποφάσισαν πραξικοπηματικά να υπογράψουν τη διετή ΣΣΕ (2003 - 2004) που πρότεινε η διοίκηση ΗΛΠΑΠ!
Στο μεταξύ, 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κήρυξαν για τις 18 Δεκέμβρη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΗΛΠΑΠ, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2003!
Στο εξώδικο που απέστειλαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ προς τη διοίκηση της επιχείρησης, επισημαίνεται ότι αν δε βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι, με αποδοχές καθηλωμένες επί σειρά ετών.
Σημειώνεται ότι ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και στα οικονομικά και στα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.
Παραμένει το εμπόδιο της «μαύρης εργασίας»
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», είναι επί της ουσίας η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία επιχειρείται, δήθεν, «η άρση των παρανοήσεων και την αποφυγή τόσο της γραφειοκρατίας όσο και της ταλαιπωρίας των αλλοδαπών». Το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, με αφορμή μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και με την οποία ορίζονται ως προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας εργασίας τα 300 ένσημα! Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει αρχικά ότι ποτέ δεν οριοθετήθηκε αριθμός ενσήμων.
Ωστόσο και με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δε διορθώνεται η κατάσταση, καθώς το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την πραγματικότητα της «μαύρης εργασίας» που βιώνει η πλειοψηφία των μεταναστών.
Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει στην εγκύκλιό του σχετικά με τον αριθμό των ενσήμων ότι «δεν είναι στην ευχέρεια των υπηρεσιών να μην παραλαμβάνουν αιτήσεις πολιτών». Υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε σωρεία περιπτώσεων με αιτήσεις που δεν έγιναν δεκτές επειδή δεν ήταν πλήρεις, ενώ, όταν οι ενδιαφερόμενοι επέστρεφαν με τα απαραίτητα έγγραφα ήταν πλέον εκτός προθεσμίας! Διαπιστώθηκαν μάλιστα περιπτώσεις όπου αλλοδαποί προσήλθαν 2 μήνες πριν λήξει η προηγούμενη ετήσια άδεια εργασίας τους, και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν τα ένσημα των δύο επόμενων μηνών για μη δεδουλευμένες αποδοχές! Με την εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως «ο αλλοδαπός δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ασφάλιση για χρονικές περιόδους, για τις οποίες ο εργοδότης νομίμως δεν είχε ακόμη εκπληρώσει τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις».
Η παράδοση στους ιδιώτες των κρατικών υπηρεσιών πρόνοιας είναι ασύμβατη με την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, επισήμανε χτες ο βουλευτής Παναγιώτης Κοσιώνης εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα Ατομα με Αναπηρίες.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές αλλαγές που έχουν επέλθει στα ζητήματα της πρόνοιας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι στα μέσα της 10ετίας του 1980 διαπιστώθηκε ότι το μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο έκανε μεγάλη στροφή σε παρθένο έδαφος. Στο θέμα του πολιτισμού και στον τομέα της πρόνοιας. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε στη βαθμιαία υποβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών πρόνοιας «με στόχο την ελάττωση του κόστους και το να αφήνεται το μεγάλο κεφάλαιο να εισρέει», για να καταλήξει ότι σήμερα το κράτος κρατάει για τον εαυτό του έναν επιτελικό χαρακτήρα και μεταφέρει τις αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και σε άλλους φορείς, όπου «μπαίνει μέσα και η επιχειρηματική δράση». Οπως επισήμανε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, «είναι αδύνατον κάτω από αυτή τη φιλοσοφία να βρίσκουν ανταπόκριση τα άτομα με ειδικές ανάγκες». Σχολιάζοντας δε την κυβερνητική τακτική που ακολουθήθηκε για τα άτομα με αναπηρίες, σημείωσε πως «στην Πάτρα δόθηκαν 35 εκατομμύρια για να έχουν πρόσβαση στα πεζοδρόμια τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Κανένας όμως δεν κοίταξε ποσά από αυτά τα άτομα έχουν καροτσάκι!». Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε πως «θέλουμε δημόσιο σύστημα παροχής Υγείας και Πρόνοιας στον ελληνικό λαό» και «το κράτος να αναλάβει την ευθύνη σε όλους τους τομείς, χωρίς να μπαίνει ο επιχειρηματίας».
Την ετήσια εκδήλωση - συνεστίαση διοργανώνει το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου το Σάββατο 13/12, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Κόκιος».
Με τη μέθοδο των εκβιασμών καλούνται δεκάδες εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» να υπογράψουν τις απολύσεις τους με δέλεαρ μια «καλή» αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα αντιστέκονται αρνούμενοι να υπογράψουν τις απολύσεις τους και να καταδικαστούν στην ανεργία. Να σημειωθεί ότι με αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 500 εργαζόμενοι από τις αρχές του χρόνου και τώρα εντείνονται ακόμα περισσότερο οι προσπάθειες καθώς η πολυεθνική «Μπόλτον Γκρουπ» που έχει αγοράσει τη «ΣΟΦΤΕΞ» θέλει με το τέλος της χρονιάς να έχουν παραμείνει στο εργοστάσιο κάτω από 250 εργαζόμενοι.