Παρά τα μεγάλα λόγια της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, ούτε η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά βελτιώθηκε θεαματικά, ούτε τα υπεράριθμα εισιτήρια σταμάτησαν. Οσο για τις βλάβες, ακολουθούν, όπως κάθε χρόνο, κατά πόδας τα δρομολόγια της ακτοπλοϊας, ακόμη κι αν πρόκειται για σχετικά καινούρια πλοία.
Το "Εξπρές Σαντορίνη", χτες, και τα "Μιλένα" και "Μήλος Εξπρές", την Κυριακή, παράτησαν στο λιμάνι του Πειραιά επιβάτες και αυτοκίνητα, που δε χώραγαν στο πλοίο, αν και είχαν προμηθευτεί εγκαίρως τα απαραίτητα εισιτήρια. Την Κυριακή μάλιστα, δεν έλειψε αρκετές στιγμές και η ένταση, όταν οδηγοί, η οικογένεια των οποίων είχε ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο, έβλεπαν τον καταπέλτη να κλείνει και να τους εγκαταλείπει με το αυτοκίνητό τους στην αποβάθρα.
Μετά από αυτά, συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία χτες το πρωί ο ναυτικός πράκτορας του επιβατηγού οχηματαγωγού "Μήλος Εξπρές" Ν. Χριστοδουλάκης,καθώς κατά τη φόρτωση του πλοίου για το προγραμματισμένο δρομολόγιό του για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο έμειναν έξω τρία αυτοκίνητα, αφού είχαν εκδοθεί επιπλέον εισιτήρια και το γκαράζ του πλοίου ήταν γεμάτο. Στο μεταξύ, αναζητείται και ο Γ. Καμπαγιάννης,πράκτορας του επιβατηγού οχηματαγωγού "Μιλένα", έξω από το οποίο έμειναν εννέα αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για το δρομολόγιο προς Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αγ. Κήρυκο, Καρλόβασι, Βαθύ. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αναζητούσε χτες και τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Τρία ακόμη οχήματα, ένα αυτοκίνητο και δύο δίκυκλα, έμειναν έξω από το "Εξπρές Σαντορίνη", που εκτελούσε δρομολόγιο για Πάρο, Νάξο, Ιο, Θήρα. Ωστόσο, αν και ο εκπρόσωπος του πλοίου Ι. Αγαπητός εντοπίστηκε από τους λιμενικούς, δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψή του, ύστερα από σχετική εισαγγελική εντολή...
Ολα τα οχήματα και οι επιβάτες τους, που "ξέμειναν" στο λιμάνι του Πειραιά, εξυπηρετήθηκαν με τη σχετική καθυστέρηση από άλλα πλοία, που εκτελούσαν τα αντίστοιχα δρομολόγια.
Την Κυριακή παρουσίασε βλάβη και το επιβατηγό οχηματαγωγό "Χάι Σπιντ 1" στην αριστερή ηλεκτρογεννήτρια κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι της Πάρου, ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τον Πειραιά για Πάρο και Νάξο. Οι επιβάτες για Νάξο αναγκάστηκαν να περιμένουν στην Πάρο το επιβατηγό οχηματαγωγό "Αριάδνη", για να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ οι επιβάτες που περίμεναν το "Χάι Σπιντ 1" σε Πάρο και Νάξο, για να επιστρέψουν στον Πειραιά, εξυπηρετήθηκαν από τα πλοία "Παναγία Εκατονταπυλιανή", "Εξπρές Απόλλων" και "Εξπρές Ολύμπια". Το πλοίο επέστρεψε κενό στον Πειραιά, αφού επιδιορθώθηκε η βλάβη του και επιθεωρήθηκε στην Πάρο από το τοπικό κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων.
Στο "μάτι" έβαλαν οι καταπατητές και το νησάκι Υδρούσα, στον κόλπο της Βούλας, με την ανοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Πολεοδομίας της περιοχής. Στο νησάκι έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα περίπου μήνα εργασίες ισοπέδωσης της παραλίας, τοποθέτησης ξύλινων στηλών σε τσιμεντένιες βάσεις, καθώς και κατασκευή λιμανιού.
Κι όλα αυτά σε μια έκταση η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι εργασίες είναι παράνομες, χωρίς την άδεια της Πολεοδομίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ! Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεοδομία Βούλας, μετά από καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων για τις παράνομες εργασίες, έχει εκδώσει εντολή κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων, που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα...
Αντί όμως να κατεδαφιστούν τα υπάρχοντα κτίσματα, το περασμένο Σάββατο, οι επιχειρηματίες βρήκαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το έργο τους, δίνοντας το σύνθημα για συνέχιση των εργασιών. Ετσι, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του νησιού προχωρούν ακάθεκτοι στα σχέδιά τους, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι: Η κατασκευή συγκροτήματος αναψυκτηρίου, εστιατορίου και νυχτερινού κέντρου με μουσική και με δυνατότητες προσέγγισης σκαφών επί 24ωρου βάσεως και "με κάθε καιρό" και η κατασκευή ενοικιαζόμενων δωματίων.Μετά από καταγγελίες προς τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές αρχές, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βούλας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Τμήμα Γλυφάδας, συνέλαβε τους 8 εργαζόμενους που δούλευαν στα αυθαίρετα κτίσματα και τους οδήγησε στο Αυτόφωρο. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε γίνει και πριν από λίγες μέρες, όταν και πάλι συνεργεία εκτελούσαν εργασίες στο νησί.
Σημειώνεται ότι το νησί Υδρούσα στον κόλπο της Βούλας χρησιμοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της κατοχής, ως παρατηρητήριο λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στο δίαυλο των πλοίων από και προς τον Πειραιά. Οι υπόγειες στοές που έκτισαν οι Γερμανοί, καθώς και οι βάσεις των πολυβολείων τους σώζονται μέχρι σήμερα. Αν ξάφνου μας προκύψει και "μπαρ" με την επωνυμία "πολυβολάδικο" δε θα βρίσκεται έξω από τα σημεία των καιρών...
Την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" εξέφρασαν αιρετοί της Κοζάνης σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Συντονιστικό Οργανο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων των κοινοτήτων του νομού, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
Η σύσκεψη, με θέμα το συντονισμό της πάλης, ώστε να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, κατέληξε σε ψήφισμα όπου διατυπώνονται τα αιτήματα: Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας". Να ενισχυθεί ουσιαστικά με αρμοδιότητες και πόρους η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αποδοθούν όλες οι οφειλές του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι μόνο αυτά που ζητά η ΚΕΔΚΕ. Στο ίδιο ψήφισμα σημειώνεται η αντίθεση στις αποφάσεις της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού και ζητείται να συγκληθεί άμεσα γενική συνέλευση των αντιπροσώπων της, όπως οι ίδιοι ζήτησαν με λίστα υπογραφών τους. Τέλος, οι αιρετοί δηλώνουν στο ψήφισμα ότι δε θα υποκύψουν σε όποιες πιέσεις των τοπικών εντολοδόχων της κυβέρνησης.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια του νομού, αντιπροσωπεία από το κεντρικό συντονιστικό όργανο κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, Γ. Μητσάκης.
Την ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων στην είσοδο της κοινότητας Αγίας Τριάδας και στην παλιά Εθνική Οδό Λιβαδειάς, καθώς και την κατάθεση των εκλογικών τους βιβλιαρίων, αποφάσισαν, σε λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι και το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Στο ψήφισμα της συνέλευσης καταδικάζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις, καθώς "οδηγεί στον αφανισμό και στο μαρασμό τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Στο ίδιο ψήφισμα καλούν τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση επί των κυβερνητικών σχεδίων.
Τα οικογενειακά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβιες συντάξεις) θα καταβληθούν στους δικαιούχους 6-14 Αυγούστου. Από τη διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώθηκε ότι το συνολικό ποσό για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 28.749.000.000 δραχμές.
Το 10% από τους εισαγόμενους στη Σχολή Ανθυποπυραγών θα καλύπτεται από γυναίκες, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι είναι συνταγματική η σχετική διάταξη Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Το ΣτΕ έκρινε ότι το μέτρο αυτό δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους και ότι ορισμένο ποσοστό θέσεων μη πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μπορεί να καλυφθεί από γυναίκες. Παράλληλα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι το νομοθέτημα μπορεί να εισάγει ειδικές εξαιρέσεις, όπως τα καθήκοντα που απορρέουν από τη φύση των θέσεων αυτών σε σχέση με τις βιολογικές δυνατότητες κάθε φύλου προς εκπλήρωσή τους.
Εικονικές αγοραπωλησίες μετοχών έκανε ομάδα νεαρών, που αξιοποίησαν δεόντως τις γνώσεις τους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θύμα, σύμφωνα με την αστυνομία, η "Χρηματιστηριακή εταιρία Βορείου Ελλάδας", η οποία κατήγγειλε στην αστυνομία ότι υπέστη ζημιά περίπου 25.000.000 δραχμών, από μια υπάλληλό της, η οποία κατάφερε να εκταμιεύσει χρήματα με εικονικές αγοραπωλησίες μετοχών. Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Β. Σιαμαντάς είπε στους αστυνομικούς ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρίας γίνονταν εισροές στοιχείων που οδηγούσαν σε παραλαβές μετοχών διαφόρων εταιριών, χωρίς όμως να έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες διαδικασίες. Από την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι η 24χρονη υπάλληλος της εταιρίας Ελισάβετ Χουρδάκη διοχέτευε τεχνηέντως σε μερίδες παλαιών πελατών στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στη συνέχεια, προέβαινε στην πώληση μετοχών. Για να μην εντοπίζεται η παρέμβασή της στο ηλεκτρονικό σύστημα, χρησιμοποιούσε διαφορετικούς κωδικούς εισόδου. Τις συναλλαγές έκαναν οι συνεργοί της Ελένη Κοτσίφη, 22 χρόνων και Δημήτριος Μπακόπουλος, 23 χρόνων, οι οποίοι παρίσταναν τους δήθεν πελάτες της χρηματιστηριακής εταιρίας, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις. Στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστές σφραγίδες, μετοχές διαφόρων εταιριών, παραστατικά συναλλαγών και βιβλιάρια καταθέσεων.