ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2025
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στα «μαχαίρια» οι Ευρωπαίοι για τη μοιρασιά των τεράστιων πολεμικών πακέτων

Ελληνική βιομηχανία στους κύριους αναδόχους του νέου στρατιωτικού πακέτου των ΗΠΑ για το Κίεβο

Από τη συνάντηση του Μερτς με τον Μακρόν στο Βερολίνο

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Μερτς με τον Μακρόν στο Βερολίνο
Με όλα τα στρατόπεδα να προετοιμάζονται για συνέχιση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και ευρύτερα στην Ανατολική Ευρώπη - ανεξάρτητα από την έκβαση των μέχρι τώρα άκαρπων παζαριών για μια προσωρινή «διευθέτηση» του Ουκρανικού - το ευρωατλαντικό μπλοκ εντείνει την πολεμική του προπαρασκευή για μια γενικευμένη σύγκρουση, χωρίς να λείπουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του, όχι μόνο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και μέσα στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία.

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιθέσεις και τα «αποκλίνοντα» συμφέροντα που περιλαμβάνονταν στο «μενού» του προχθεσινού «δείπνου εργασίας» του Γερμανού καγκελάριου Φρ. Μερτς με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν στο Βερολίνο.

Εκεί, πίσω από τις δημόσιες επικλήσεις των δύο ηγετών στη «στενή γαλλογερμανική φιλία που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες», στο επίκεντρο βρέθηκαν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως η μη ταυτόσημη στάση των δύο χωρών στον «εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, οι διαφωνίες για άλλες εμπορικές συμφωνίες που παζαρεύει η ΕΕ (όπως με τη Mercosur της Λατινικής Αμερικής), οι αντιθέσεις γύρω από την πυρηνική ενέργεια και την «πράσινη μετάβαση» κ.ά.

«Σκυλοκαβγάς» μονοπωλίων και κυβερνήσεων για τα αεροσκάφη 6ης γενιάς

Στο πεδίο των πολεμικών προετοιμασιών, όπου Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται και σε μια κούρσα μεταξύ τους για την ενίσχυση της θέσης τους - με το Παρίσι να παζαρεύει μεταξύ άλλων την επέκταση της γαλλικής «πυρηνικής ομπρέλας» σε άλλες χώρες και το Βερολίνο να θέτει ως στόχο τη δημιουργία του «ισχυρότερου στρατού στην Ευρώπη» - χαρακτηριστικές είναι οι διαφωνίες και η φαγωμάρα των μονοπωλίων των δύο χωρών γύρω από το έργο της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System).

Την ανάπτυξη και κατασκευή των FCAS, ένα έργο αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2040, έχει αναλάβει ένα τριμερές σχήμα με τη συμμετοχή της γαλλικής «Dassault», της «Airbus Deutschland» και της ισπανικής «Indra». Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ισότιμη «μοιρασιά» μεταξύ των τριών μονοπωλίων, ωστόσο η «Dassault» επιδιώκει αυξημένο μερίδιο. Μετά την απόρριψη μιας τέτοιας προοπτικής από την «Airbus», την Τρίτη ο επικεφαλής της «Dassault» άφησε να εννοηθεί ότι η βιωσιμότητα του έργου ήταν αμφίβολη...

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να παραπέμψουν το θέμα στους υπουργούς Αμυνας, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν μια πρόταση «ρεαλιστικής συνεργασίας» μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε προγραμματίζεται η πραγματοποίηση κοινού υπουργικού συμβουλίου Γαλλίας - Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους και ο Γάλλος ομόλογός του, Σ. Λεκορνί, θα είχαν συνάντηση χθες στη Γερμανία, όπου θα επισκέπτονταν μεταξύ άλλων και εργοστάσιο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας «Rheinmetall» στην Κάτω Σαξονία, η οποία συμμετέχει στο γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανάπτυξη και κατασκευή του εξελιγμένου άρματος μάχης MGCS (Main Ground Combat System).

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα αναπτύσσονται και άλλα κοινά σχέδια από ευρωπαϊκά πολεμικά μονοπώλια, όπως για το μαχητικό αεροσκάφος GCAP, υπό την ηγεσία κυρίως της βρετανικής «BAE Systems» και της ιταλικής «Leonardo».

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία προετοιμάζουν επίσης την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών 6ης γενιάς.

Αποκαλυπτική είναι και η αντιπαράθεση ανάμεσα στη γαλλική «Dassault» και στη βελγική κυβέρνηση, η οποία την περασμένη βδομάδα εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη FCAS, ενώ μέχρι τώρα έχει την ιδιότητα του παρατηρητή.

«Αν ήμουν διπλωματικός, θα έλεγα ότι το Βέλγιο είναι ευπρόσδεκτο αν σταματήσει να αγοράζει (σ.σ. αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη) F-35. Αν δεν ήμουν, θα έλεγα ότι πραγματικά μας παίρνουν για ανόητους», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Dassault», Eric Trappier, με τον Βέλγο υπουργό Αμυνας Theo Francken να απαντά ότι «ως ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πιστός σύμμαχος και οικοδεσπότης της έδρας τους, δεν θα πάρουμε μαθήματα από αλαζόνες βιομηχάνους»...

Κέρδη για Ελληνες καπιταλιστές με εφόδιο την επικίνδυνη εμπλοκή

Και ενώ έχουν βγει τέτοια μαχαίρια για τη μοιρασιά των τεράστιων εξοπλιστικών κονδυλίων, το δικό τους μερτικό από τη λεία διεκδικούν και ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, με «εισιτήριο» την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ετσι, στους κύριους αναδόχους του νέου στρατιωτικού πακέτου των ΗΠΑ για το Κίεβο που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, με υλικά και υπηρεσίες για τη λειτουργία των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «HAWK Phase III», φιγουράρει η εταιρεία «Sielman ΑΕ» με έδρα τον Βόλο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση στο Κίεβο του νέου πακέτου ύψους 172 εκατ. δολαρίων. Σε αυτό περιλαμβάνονται φορτηγά οχήματα 5 τόνων, ανταλλακτικά για το σύστημα «Hawk», ανακαίνιση και επισκευή συστημάτων και πυραύλων, κιτ εργαλείων, εξοπλισμός δοκιμών, υλικά υποστήριξης, εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη και υποστήριξη στο πεδίο από τις ΗΠΑ και τους αναδόχους, αποθηκευτικά κοντέινερ κ.ά.

Κύριοι ανάδοχοι είναι η ελληνική εταιρεία «Sielman» και οι αμερικανικές RTX (Raytheon) και PROJECTXYZ.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η έγκριση πώλησης ενός ακόμα αμερικανικού στρατιωτικού πακέτου στο Κίεβο, ύψους 150 εκατ. δολαρίων, για την υποστήριξη των οχημάτων μάχης πεζικού «Bradley», που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Κύριοι ανάδοχοι σε αυτό το πακέτο είναι οι εταιρείες «BAE Systems», «Cummins», «Leonardo DRS» και «Renk Group», ενώ όλες οι εργασίες θα γίνουν στην Ευρώπη.

Ρωσικά σχέδια ανάπτυξης του πυρηνικού στόλου

Την ίδια ώρα, με τη Ρωσία να εντείνει και τις δικές της στρατιωτικές προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη γενικευμένη αναμέτρηση, ο Πρόεδρος της χώρας Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε χθες στα σχέδια ανάπτυξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, με αφορμή την επίσκεψή του στο Σεβεροντβίνσκ, σε τελετή για τα εγκαίνια νέου στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου.

Το νέο υποβρύχιο είναι το 8ο της κλάσης Borey-A, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της οποίας μπορούν να μεταφέρουν 16 διηπειρωτικούς πυραύλους «Bulava» το καθένα.

«Θα εφαρμόσουμε οπωσδήποτε και πλήρως τα σχέδιά μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ναυτικού, θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ρωσίας και τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλους τις περιοχές των παγκόσμιων ωκεανών», δήλωσε ο Πούτιν.

Οπως είπε, 70 πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε διάφορα στάδια ναυπήγησης, ενώ στο ναυπηγείο της «Sevmash» στο Σεβεροντβίνσκ σχεδιάζεται η κατασκευή 6 πυρηνικών υποβρυχίων μέχρι το 2030.

Τα επόμενα χρόνια - συνέχισε ο Πρόεδρος - θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό άλλα 4 πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borey-A.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του προγράμματος κατασκευής ενός στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου 5ης γενιάς, ενώ εστίασε μεταξύ άλλων στη σημασία των θαλάσσιων ρομποτικών συστημάτων.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της χθεσινής Συνόδου Κορυφής Κίνας - ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τις εκκλήσεις στο Πεκίνο «να ασκήσει την επιρροή του» στη Ρωσία «για να προσέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ έθεσε ξανά το αίτημα να σταματήσει η Κίνα να πουλάει τεχνολογικά εξαρτήματα «διπλής χρήσης» στη Ρωσία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Reuters», επικαλούμενο 3 Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας και ορισμένα έγγραφα, αναφέρει ότι μηχανές κινεζικής κατασκευής αποστέλλονται συγκαλυμμένα στη ρωσική βιομηχανία «IEMZ Kupol» ως «μονάδες βιομηχανικής ψύξης» και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων.

Οπως αναφέρεται, η «IEMZ Kupol» κατασκευάζει μεταξύ άλλων επιθετικά drones μεγάλου βεληνεκούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο «Reuters» ότι ελέγχει τις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης με βάση τους κινεζικούς νόμους, ενώ αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις.

«Αναστροφή» από Ζελένσκι για τη «διαφθορά»

Στην Ουκρανία, μετά τις διεθνείς παρεμβάσεις των Ευρωατλαντικών «συμμάχων» και τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι υποχρεώθηκε σε γρήγορη «αναστροφή» αναφορικά με τη νομοθεσία που επικρίθηκε ότι καταργεί την «αυτονομία» των κρατικών υπηρεσιών «καταπολέμησης της διαφθοράς».

Χθες ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ένα νέο «ισορροπημένο» νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στην ουκρανική Βουλή, το οποίο εγγυάται την «ανεξαρτησία» των εν λόγω υπηρεσιών και την προστασία τους «από οποιαδήποτε ρωσική επιρροή».

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές συνομιλίες του Ουκρανού Προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Φρ. Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, με τον ίδιο τον Ζελένσκι μάλιστα να δηλώνει ότι κάλεσε το Βερολίνο να συμμετάσχει στην επεξεργασία για την τελική μορφοποίηση του νέου νέου νόμου...

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, η πρόεδρος της οποίας είχε μιλήσει με τον Ζελένσκι την Τετάρτη, χαιρέτισε τη «νέα προσέγγιση» του Κιέβου για το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι «δουλεύουμε με την ουκρανική κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι οι ανησυχίες μας, οι οποίες έχουν εξηγηθεί σαφώς (...) λαμβάνονται υπόψη».

Σε κοινή ανακοίνωσή του, εξάλλου, οι δύο ουκρανικές υπηρεσίες «καταπολέμησης της διαφθοράς» (NABU και SAP), που θίγονταν από το προηγούμενο νομοσχέδιο, ανακοίνωσαν ότι συμμετείχαν στην επεξεργασία του προτεινόμενου νέου σχεδίου νόμου και κάλεσαν το κοινοβούλιο να το υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό, στο σύνολό του.

Με αφορμή πάντως την αντιπαράθεση για το θέμα, και παρά την γρήγορη «προσαρμογή» του Κιέβου στις απαιτήσεις των «συμμάχων» του, σε «δυτικά» ΜΜΕ καταγράφηκαν πιο έντονα παρεμβάσεις υπέρ της απομάκρυνσης του Β. Ζελένσκι από την προεδρία της χώρας, όπως σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» με τίτλο «Για το καλό της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι πρέπει τώρα να κάνει στην άκρη», στο οποίο ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρεται τώρα ως «μέρος του προβλήματος», μεταξύ άλλων και για την προώθηση των παζαριών για μια προσωρινή «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Αντίστοιχα, άρθρο του «Politico» χαρακτήρισε ως «ύπουλο εχθρό της Ουκρανίας» την ηγεσία της.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ