Η εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τον θάνατο του κομμουνιστή και θρυλικού καπετάνιου Διαμαντή στις 21/6/1949, έξω από το χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε στο πατρικό σπίτι του στη Λιλαία, το οποίο έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στη δράση του Διαμαντή, τόσο την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης όσο και στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα βουνά της Ρούμελης, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκδήλωση ο Χρήστος Φουσέκης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ.
Ακολούθησε ομιλία από τον Γιώργο Δαούτη, στέλεχος της ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε καταγγέλλοντας την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και τη συνεχιζόμενη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, και επισημαίνοντας την ανησυχία και τους κινδύνους γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.
Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσουν ο αγώνας και η απαίτηση για καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οταν η κυβέρνηση της ΝΔ, σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, εξακολουθεί να δικαιολογεί ακόμα και τώρα τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Ισραήλ και να συγκαλεί συσκέψεις για την "αντιβαλλιστική προστασία της χώρας", τότε δεν περιμένεις. Μπαίνεις μπροστά και απαιτείς να σταματήσει κάθε στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με αυτό το κράτος - δολοφόνο».
Αναφέρθηκε ακόμα στα πολύτιμα συμπεράσματα και την πείρα από τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, που δόθηκαν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, όπως η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον καινούργιο κόσμο, μέχρι κάθε άνθρωπος που υφίσταται την εκμετάλλευση να αισθανθεί ότι ανάμεσα σε εκείνους που οραματίζονται και παλεύουν για την επαναστατική αλλαγή θα βρει ένα κομμάτι του δικού του κόσμου. Προχωράμε δυνατά, προετοιμαζόμαστε με εμπιστοσύνη και πίστη στο Κόμμα μας!
Ο καθένας και η καθεμιά ατομικά, και όλοι μαζί οργανωμένα και συλλογικά, για "να πάμε μπροστά, να πάμε ίσια"! Για να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα του κόσμου σε ένα φωτεινό αύριο, στο φωτεινό μέλλον του σοσιαλισμού - κομμουνισμού! Του κόσμου που θα 'ναι πλασμένος στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».
Στην εκδήλωση μίλησε ο Αλέξης Γουσόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθως έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης, που τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο του Πάρκου. Παρουσιάστηκε μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στη ζωή και τους αγώνες του Π. Αφαλή και η βραδιά έκλεισε με μεγάλο λαϊκό γλέντι με τους Compled'aman.
«Σήμερα, 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Παναγιώτη Αφαλή, εκπληρώνουμε μια υποχρέωση, να τιμήσουμε τον κομμουνιστή λαϊκό δήμαρχο Συκεών. Να τιμήσουμε τον ιστορικό δήμαρχο της πόλης που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού της, αφού για σχεδόν 20 χρόνια αναδείχθηκε δήμαρχός της.
Ανήκει στους χιλιάδες αλύγιστους κομμουνιστές, που σε συνθήκες ανείπωτων διωγμών κράτησαν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, μένοντας όρθιοι σε εξορίες, φυλακές και εκτελεστικά αποσπάσματα, παλεύοντας για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης.
Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε καλύτερο μέρος από αυτό εδώ το πάρκο, που φέρει δικαίως το όνομά του, από αυτά εδώ τα χώματα που η σύγχρονη ιστορία τους είναι ταυτισμένη μαζί του.
Ταυτόχρονα αποτελούν πηγή έμπνευσης για μας στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε», σημείωσε ο Αλ. Γουσόπουλος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που υλοποιήθηκε στα περίπου 20 χρόνια της θητείας του Π. Αφαλή, επειδή ακριβώς στο επίκεντρο μπήκαν οι λαϊκές ανάγκες και η διεκδίκηση απέναντι σε κυβερνήσεις και αστικό κράτος. «Επί δημαρχίας του ολοκληρώθηκαν τα έργα υποδομής, κλείστηκε το ρέμα της Μεσολογγίου, έγιναν οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, εξασφαλίστηκαν χώροι για την Παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Κατασκευάστηκε το ανοιχτό θέατρο "Κατράκης". Το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Το παλιό ΔΑΚ Συκεών, στην περιοχή των Πεύκων. Ξεκίνησε η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Συκεών. Χτίστηκαν τα σχολεία. Μπήκαν οι βάσεις για σύγχρονες δομές πρόνοιας. Επί θητείας του χτίστηκαν και λειτούργησαν τα ΚΑΠΗ.
Αναπτύχθηκαν πρωτοποριακές πολιτιστικές δραστηριότητες και λειτούργησε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης. Λειτούργησαν θεατρικές ομάδες, μουσικές και αθλητικά τμήματα. Για χρόνια πραγματοποιούταν το ετήσιο φεστιβάλ παραδοσιακών συγκροτημάτων, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το γυμνάσιο του Φωκά, με μεγάλη συμμετοχή από χώρες των Βαλκανίων. Ενώ κάθε χρόνο διεξαγόταν ο Λαμπράκειος δρόμος, προς τιμήν του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη».
Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια του Παναγιώτη Αφαλή μαζί με τους αντιστασιακούς και άλλους αγωνιστές να περάσει στα χέρια του δήμου Συκεών ο «συνήθης τόπος των εκτελέσεων» απέναντι από το Γεντί Κουλέ, ώστε να στηθεί εκεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Γουσόπουλος επεσήμανε: «Σύντροφε Παναγιώτη σου δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που εσύ χάραξες, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να στηρίζουμε την πάλη του λαού και να στηριζόμαστε στον λαό στον αγώνα που κάνουμε για τις καθημερινές του ανάγκες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».
Διαβάστηκε επίσης γράμμα που απέστειλε από τη Χίο, όπου μένει τα τελευταία χρόνια, ο για χρόνια δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ιωαννίδης, στο οποίο ανέδειξε τον προσιτό και απλό χαρακτήρα του Παναγιώτη Αφαλή, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο λαός των Συκεών κ.ά.
Από τη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς
Την κλοπή των προτομών του Αρη Βελουχιώτη και του Στέφανου Σαράφη από τη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς τα ξημερώματα της Κυριακής καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.
«Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, που πρέπει να διερευνηθεί, να αποκατασταθούν άμεσα οι προτομές, όπως επίσης να παρθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τη δημοτική αρχή ώστε να μην επαναληφθεί, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει το γεγονός», τονίζουν.
Ακόμα, αναφέρουν:
«Οπως και να 'χει, ο λαός της Κοκκινιάς θυμάται, ξέρει να τιμά, το κάνει στην καθημερινή πάλη. Μας πεισμώνουν ακόμη πιο πολύ τέτοιες ενέργειες, από όπου κι αν προέρχονται.
Στις σημερινές συνθήκες, που η χώρα μας είναι χωμένη σε ένα ντόμινο πολεμικών συγκρούσεων χωρίς τέλος σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, με όλο και πιο εμφανή τον κίνδυνο να γίνει στόχος αντιποίνων, η Ιστορία του τόπου μας εμπνέει και διδάσκει. Γιατί μορφές όπως ο Αρης 80 χρόνια πριν μας δίδασκαν ότι πραγματική διέξοδος από τον πόλεμο των καπιταλιστών μπορεί να δοθεί μονάχα αν αυτόν τον τελειώσουν οι λαοί με την πάλη τους, με τους ίδιους να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους. Αλλά και άλλες προσωπικότητες, όπως ο Σαράφης, που έδρασαν πρωτοπόρα μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και των άλλων οργανώσεων που ανέπτυξαν ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, που έκαναν την Κοκκινιά κάστρο αγώνα και που κύριος αιμοδότης τους ήταν το ΚΚΕ.
Λέμε ξεκάθαρα και δυνατά προς πάσα κατεύθυνση ότι όσο κι αν προσπαθούν με τέτοιες ενέργειες να σβήσουν αυτήν την πολύτιμη πείρα, δεν θα τα καταφέρουν!
Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξαναμπούν στη θέση τους οι προτομές στη μάντρα του Μπλόκου. Εκεί που πρέπει να είναι!
Δεν μπορούν να βάλουν τον λαό στο χέρι, ούτε να τον κάνουν τρομαγμένο παρατηρητή των εξελίξεων! Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός δυναμικά στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις!».