Associated Press |
Από το νέο αιματοκύλισμα στο Ιράκ |
Στο αίμα βυθίστηκε χτες η ιρακινή πρωτεύουσα καθώς πέντε σχεδόν συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σε διάφορες συνοικίες, σκότωσαν τουλάχιστον 170 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 200. Στον τραγικό αυτό απολογισμό δε συμπεριλαμβάνονται μέλη των σωμάτων ασφαλείας, καθώς στόχος των επιθέσεων έγιναν ανοιχτές αγορές, οι εργαζόμενοι σε αυτές, εργάτες που ανασκεύαζαν κατεστραμμένα παζάρια μετά από παλαιότερες επιθέσεις, και απλοί πολίτες.
Οι επιθέσεις έπληξαν τις σιιτικές συνοικίες Σαντρίγια, Σαντρ Σίτι, αλλά και Καράντα, Ρουσάφι. Στην πρώτη σημειώθηκε η πλέον αιματηρή επίθεση με 118 νεκρούς και 139 τραυματίες. Σχολιάζοντας το μακελειό, εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων υποστήριξε ότι «αναμενόταν κάποια στιγμή αντίδραση των τρομοκρατών που βλέπουν να ηττώνται από το σχέδιο ασφαλείας στη Βαγδάτη».
Ανάλογη εκτίμηση διατύπωσε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, που έφθασε χτες στο Ισραήλ. Ο Γκέιτς, που περιοδεύει στην περιοχή με κύρια θέματα το Ιράκ και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποίησε ότι «αν καταρρεύσει η προσπάθεια για τη δημοκρατία στο Ιράκ, τότε οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για όλη την περιοχή και θα επικρατήσει χάος».
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού αλ Μάλικι ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου οι ιρακινές δυνάμεις θα έχουν αναλάβει τον έλεγχο όλης της χώρας. Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του συμβούλου του αλ Μάλικι, ο οποίος τον εκπροσώπησε, την τελευταία στιγμή, στην τελετή παράδοσης του ελέγχου της επαρχίας Μαϊσάν από τις βρετανικές κατοχικές δυνάμεις σε Ιρακινούς. Δεν έγινε γνωστό γιατί τελικά, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Αμάρα, δε μετέβη ο ίδιος ο Μάλικι.
Παράλληλα, με τις επιθέσεις στη Βαγδάτη, οι κατοχικές δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι πραγματοποιούν επιδρομές σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Ανμπάρ, και ότι σκότωσαν 5 αντάρτες στην Κάρμαχ, κοντά στη Φαλούτζα.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Δεν είναι μόνον η Ρωσία, αλλά και η Κίνα και η Ισπανία που αντιτίθεται ανοιχτά στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο. Επίσημα, χτες, ο αντιπρόεδρος της κινέζικης κυβέρνησης, Χούι Λιανγκού, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Βελιγράδι, εξέφρασε την αντίθεση του Πεκίνου «σε προσπάθειες επιβολής λύσεων και τελεσιγράφων για το Κοσσυφοπέδιο». Σημείωσε ότι η Κίνα «σέβεται με αφοσίωση» την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που αναφέρεται στα εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στην επαρχία. Πρότεινε «περισσότερες συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα», καλώντας τες να βρουν «λύση αμοιβαία αποδεκτή, μέσω διαπραγμάτευσης». Περιττό να αναφερθεί πως οι δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου προκάλεσαν απόλυτη ικανοποίηση στο Βελιγράδι, με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να δηλώνει πως «εκτιμά βαθύτατα» τις θέσεις της Κίνας για το Κοσσυφοπέδιο.
Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που προεδρεύει αυτήν την περίοδο του 54μελούς ΟΑΣΕ), Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, εξέφρασε χτες ανοιχτά - αν και ήπια - την αντίθεση της Μαδρίτης στην επιβολή του σχεδίου Αχτισαάρι. Δήλωσε ότι «η Ισπανία θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή» και κατέληξε λέγοντας ότι και ο ΟΑΣΕ, σε πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες, στήριξε «τη δημιουργία ενός πολυεθνοτικού και φιλελεύθερου Κοσσυφοπεδίου».
Μέσα σ' όλα αυτά, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, που προχτές είχε ξεκάθαρα απειλήσει με μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το σχέδιο Αχτισαάρι από τα Ηνωμένα Εθνη, «υπαναχώρησε» παίζοντας το γνωστό παιχνίδι «παρεξήγησης» των δηλώσεων και της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Μιλώντας σε ανταποκριτή του Τανγιούνγκ στην Ουάσιγκτον, ο Μπερνς είπε ότι «αποδόθηκαν λάθος» οι δηλώσεις του, ζητώντας βοήθεια από το πρακτορείο, «ώστε να διορθωθεί το λάθος» και να αποκατασταθεί η αλήθεια στη Σερβία...
Στο Παρίσι ο Αμπάς, στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Φαγιάντ ζητούν, ματαίως προς το παρόν, άρση του αποκλεισμού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Με την επιλογή όσων θα αναλάβουν την «προσέγγιση με το Ισραήλ» και όσων θα πλαισιώσουν τις διάφορες «ομάδες εργασίας» που θα επεξεργαστούν λεπτομέρειες της συνολικής αραβικής «ειρηνευτικής πρότασης», που υιοθετήθηκε ομοφώνως από τον Αραβικό Σύνδεσμο, πριν από λίγες βδομάδες, ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο. Οπως ανακοινώθηκε, Ιορδανία και Αίγυπτος θα αναλάβουν το «λεπτό θέμα» της προσέγγισης, χωρίς, όμως, να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς συναντιόταν με τον Γάλλο ομόλογό του, Σιράκ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας με στόχο την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Παλαιστινίων. Ταυτόχρονα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σαλάμ Φαγιάντ (από το κόμμα «Τρίτος δρόμος, που συνεργάζεται στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας), είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.
Ο Φαγιάντ είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος υπουργός που συναντάται με την Αμερικανίδα υπουργό. Προηγουμένως είχε συζητήσει με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή, Ντέιβιντ Γουέλς. Η Κοντολίζα Ράις δεν έκανε δηλώσεις. Ο Φαγιάντ, όμως, υποστήριξε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξετάσει χαλάρωση των μέτρων».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εντεινόμενη, τις τελευταίες μέρες, συζήτηση περί ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, δήλωνε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί, δυστυχώς, να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα για την απελευθέρωση του Σαλίτ». Τέλος, όπως κατήγγειλαν παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, μυστικοί πράκτορες του ισραηλινού στρατού εκτέλεσαν έξω από την Τζενίν 24χρονο μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», αφού πρώτα τον συνέλαβαν χωρίς να αντισταθεί και χωρίς να φέρει όπλο.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πολύωρη μάχη με λεγόμενη «μονάδα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» πολύ κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ στο υπό κατοχή Αφγανιστάν, έδωσαν χτες «άγνωστοι» - οι αρχές εκτίμησαν ότι ήταν μαχητές των Ταλιμπάν - με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για τέσσερις ένοπλους και έναν αστυνομικό νεκρούς και πέντε αστυνομικούς τραυματίες. Η μάχη σημειώθηκε στην Τάγκαμπ, ένα χωριό στην επαρχία Καπίσα, βορειοανατολικά της Καμπούλ. Επίσης χτες, μαχητές των Ταλιμπάν «απέκοψαν» δρόμους στην ίδια περιοχή και κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να τους «εκδιώξουν». Είναι εξαιρετικά περίεργο ότι οι δυνάμεις κατοχής αφήνουν «ελεύθερο» πεδίο στους Ταλιμπάν: η κατάσταση στο Αφγανιστάν θυμίζει, όλο και περισσότερο, Ιράκ.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας από δορυφορικό τηλέφωνο στο πρακτορείο «Ρόιτερ», είπε ότι η έκθεση της «Human Rights Watch» με την οποία επιρρίπτεται στους ισλαμιστές μαχητές η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και επιθέσεων αυτοκτονίας, αποτελεί ένα άθροισμα αβάσιμων κατηγοριών, δυτικής προπαγάνδας και ισχυρισμών «μαριονετών» των δυνάμεων κατοχής. Συγκεκριμένα, ο Ζαμπουλάχ Μουτζαχίντ είπε πως οι Ταλιμπάν «έχουν στόχο μόνο το προσωπικό των ξένων και του αφγανικού στρατού και όσους τους βοηθούν». Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι οι δυνάμεις κατοχής που δολοφονούν αμάχους.
Διαδήλωση στην Καμπούλ πραγματοποίησαν στο μεταξύ περίπου 100 δημοσιογράφοι χτες Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν για την έφοδο στα γραφεία του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Tolo, μετά από ρεπορτάζ για «απαγχονισμούς» κρατουμένων. Στο γενικό εισαγγελέα Αμπντουλ Τζαμπάρ Σάμπιτ, δεν άρεσε ο τρόπος που αποδόθηκαν οι δηλώσεις του.