Συνεχίζεται σήμερα η έρευνα του «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου. Μετά τον Κηφισό και το Θριάσιο, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και στην Ανατολική Αττική
Εδώ φαίνεται τμήμα από το Μέγα Ρέμα της Ραφήνας. Ούτε μελέτη ούτε έργο υπάρχει για τη διευθέτησή του, αν και βρίσκεται λίγα μέτρα από το χώρο της πυρκαγιάς του περασμένου Ιούλη |
Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι θα υπήρχε ταυτόχρονα και η ανάλογη μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, πολύ περισσότερο όταν εδώ «ανθεί» η αυθαίρετη δόμηση και η διαρκής αποψίλωση των δασών, εξαιτίας των πυρκαγιών, των καταπατήσεων και της οικοπεδοποίησης. Αντί γι' αυτό, όμως, συναντάμε μια περιοχή εντελώς ανοχύρωτη από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας και με τον ίδιο τον νομάρχη της να ομολογεί ότι κατά 90% είναι αθωράκιστη μπροστά στον κίνδυνο της πλημμύρας!
Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέτουν την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους σε δεύτερη μοίρα. Αποδεικνύουν το γιατί ο λαός πληρώνει πάντα βαρύ τίμημα για την αποκατάσταση των καταστροφών, ενώ το κόστος αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο αν υλοποιούνταν οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία με έμφαση στα προληπτικά μέτρα και έργα. Κάτι που προφανώς είναι αδύνατο να γίνει αν ο ίδιος ο λαός δεν παλέψει για τη λαϊκή οικονομία που έχει ως επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών του και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Δρόμος στην Ανάβυσσο. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και φέτος στην Ανατολική Αττική |
Είναι γνωστό πως στην Ανατολική Αττική, εκτός από το ότι εκεί έχουν κατασκευαστεί μερικά από τα μεγαλύτερα έργα, κυλούν τα 2/3 των ρεμάτων της Αττικής, πολλά από τα οποία είναι σήμερα μπαζωμένα και τσιμεντοποιημένα, με αποτέλεσμα οι «δρόμοι του νερού» προς τη θάλασσα να είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι.
Η δήλωση προς το «Ρ» του ίδιου του φιλοκυβερνητικού νομάρχη Λεωνίδα Κουρή είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση στο 90% της περιοχής»! Ακόμα πιο τραγική η πρόβλεψή του: «Τα προβλήματα θα οξυνθούν, καθώς θα διπλασιαστούν οι ποσότητες του νερού από την εκτροπή του Ποδονίφτη, αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη αστικοποίηση πολλών περιοχών».
Η περιοχή, δηλαδή, όπως ομολογεί ένας από τους υπευθύνους για την κατάσταση αυτή, βρίσκεται μπροστά σε έναν διαρκή κίνδυνο πλημμυρών. Παρ' όλα αυτά, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν εκτελείται αυτή τη στιγμή. Και το χειρότερο; Κανένα δεν προβλέπεται να εκτελεστεί στο ορατό μέλλον, αφού για όλα τα ρέματα και τις περιοχές που χρειάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υπάρχουν καν οι αναγκαίες μελέτες...
Σύμφωνα, λοιπόν, και με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, η πιο επικίνδυνη για πλημμύρες περιοχή είναι αυτή των Μεσογείων.
Η εκτροπή του Ποδονίφτη μαζί με τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής οδού που στοίχισαν 400 εκατ. ευρώ, έχουν ως αποτέλεσμα να διπλασιάζονται οι ποσότητες του νερού που πέφτουν στο Μέγα Ρέμα. Ενα ρέμα που καταλήγει στη Ραφήνα - στις πρόσφατα καμένες περιοχές - ή και στο πουθενά και που έχει πνίξει στο παρελθόν, με πολύ μικρότερες ποσότητες νερού, ολόκληρες περιοχές. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει οριοθετηθεί και δεν έχει μελετηθεί η διευθέτησή του. Οι διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με τη νομαρχία, γίνονται τώρα και δε θα είναι έτοιμες πριν το τέλος του 2006!
Για το δεύτερο μεγάλο ρέμα, αυτό του Ερασίνου, που διασχίζει τις περιοχές από το Μαρκόπουλο μέχρι τη Βραυρώνα και δέχεται νερά και από την Αττική οδό, αλλά κυρίως από το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει καμία μελέτη διευθέτησης, παρότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο, κάθε φορά που βρέχει. Από τη μέρα λειτουργίας του αεροδρομίου (που και το ίδιο κατά καιρούς έχει πλημμυρίσει περιφερειακά) μεγάλες αγροτικές εκτάσεις καταστρέφονται από πλημμύρες, χωρίς μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους να παίρνουν καμία αποζημίωση!
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή του Μαρκόπουλου στο κέντρο Ιππασίας. Το έργο κατασκευάστηκε χωρίς να παρθεί κανένα αντιπλημμυρικό μέτρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει πολύ συχνά. Παλλήνη, Κορωπί και Παιανία είναι επίσης περιοχές που μετατρέπονται σε λίμνες σε κάθε νεροποντή, καθώς δεν υπάρχει καμία μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ανοχύρωτες είναι επίσης και δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες των Μεσογείων που κατασκευάστηκαν ενόψει Ολυμπιάδας, χωρίς κανένα συνοδευτικό αντιπλημμυρικό έργο. Πρόκειται για τη Μαραθώνια διαδρομή και τη Βάρης - Κορωπίου.
Λίγο πιο νότια, στην περιοχή Σαρωνίδας - Αναβύσσου - Παλιάς Φώκαιας, ενώ λόγω και της ιδιομορφίας της είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αντιπλημμυρική της προστασία, το πρόβλημα ούτε καν έχει μελετηθεί. Υπήρχε μια παλιά μελέτη, που όμως επικαιροποιείται «στα λόγια» εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο νέος μεγάλος δρόμος Μαρκόπουλου - Κερατέας - Λαυρίου, ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς κανένα παράλληλο αντιπλημμυρικό έργο, αυξάνοντας τους κινδύνους.
Στα βόρεια του νομού για το ρέμα Φασιδέρη στο Κρυονέρι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για τη μελέτη, ενώ στο Ωρωπό και συγκεκριμένα για τον Ασωπό Ποταμό γίνεται μεν αντιπλημμυρική μελέτη, αλλά όχι και έργο. Στα Δυτικά του νομού, στο Μενίδι, τα ρέματα της Εσχατιάς και του Σούτα παραμένουν χιλιομπαζωμένα, χωρίς καμία μελέτη διευθέτησης και πλημμυρίζουν τις περιοχές που διασχίζουν.
Μετά από όλα αυτά, φαντάζει μάλλον αστείο να αναφέρουμε ότι το μοναδικό αντιπλημμυρικό έργο που μάθαμε ότι προχωράει είναι στην περιοχή Χάραδρο στα Κιούρκα. Το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, γιατί εφαρμόζει μια πρότυπη μέθοδο σχετική με ανασχέσεις ρεμάτων.
Φέτος, όπως μας πληροφόρησε ο νομάρχης, η νομαρχία έλαβε 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Τα χρήματα διατέθηκαν, όπως λέει, πολύ πιο γρήγορα από πέρσι, όμως και πάλι αρκετά αργά. Ο καθαρισμός, δηλαδή, των ρεμάτων από τη νομαρχία θα έχει ολοκληρωθεί στις 10 Νοέμβρη, αφού έχουν μεσολαβήσει οι πρώτες δυνατές καταιγίδες του Σεπτέμβρη - Οκτώβρη...
Το πρόβλημα με τους καθαρισμούς των 10.000 στρεμμάτων της Ραφήνας, Νέας Μάκρης κι Σπάτων που κάηκαν πέρσι το καλοκαίρι από τους εμπρηστές ανέλαβε να κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως και στο Μέγα Ρέμα, στο οποίο θα κατασκευάσει παράλληλα και μικρά φράγματα που θα ανακόπτουν τα νερά που δε συγκρατούνται πλέον από το δάσος. Αραγε, θα προλάβει ή μήπως η περιοχή είναι από τις πρώτες που θα πλημμυρίσουν φέτος το χειμώνα;