...Και ξαφνικά δύο νεαροί σκαρφαλωμένοι στις κολόνες της Κνωσού να τραβούν άσεμνες φωτογραφίες. Θα μπορούσε να ήταν και στην Αρχαία Ολυμπία, την Ακρόπολη, τους Δελφούς, οπουδήποτε στην Ελλάδα υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι. Το είπαν ασέβεια προς της ιερότητα του χώρου και βανδαλισμό. Και σίγουρα είναι. Αλλά, ωστόσο, παραμένει μια μεμονωμένη περίπτωση που ίσως δεν έχει τη δύναμη να διαμορφώσει καταστάσεις και να γεννήσει ανάλογες συμπεριφορές. Αντίθετα, μάλιστα. Είναι το λογικό αποτέλεσμα όταν ο ρόλος που έχει προδιαγραφεί γι' αυτή τη χώρα είναι αυτός της παροχής υπηρεσιών και του τουριστικού αποδέκτη. Οπως ακριβώς κάποιοι μπορούν να σκαρφαλώνουν στις αρχαίες κολόνες το ίδιο μπορούν να σέρνονται μεθυσμένοι σε νησιωτικά καλντερίμια. Το θέμα είναι πόσο αυτό το κράτος σέβεται την κληρονομιά του, αν τη σέβεται.
Αραγε, το γεγονός της Κνωσού είναι μεγαλύτερη ασέβεια από αυτή που διέπραξε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Πολιτισμού σχετικά με το Ηρώδειο; Είναι μεγαλύτερη από αυτή που διαπράττει καθημερινά η πολιτεία, αφήνοντας γυμνούς και απροστάτευτους τους αρχαιολογικούς χώρους; Δεν είναι ασεβής η κυβέρνηση προς την Πολιτιστική Κληρονομιά όταν παρακωλύει τα αρχαιολογικά έργα, περιορίζοντας σε τραγικό σημείο τη χρηματοδότησή τους;
Κι επειδή τέθηκε θέμα φύλαξης και αριθμού αρχαιοφυλάκων, τελικά ποιος είναι περισσότερο βάνδαλος, εκείνος που διαπράττει βανδαλισμό ή εκείνος που εμμέσως πλην σαφώς είτε τον επιτρέπει είτε δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για να τον αποτρέψει; Διότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ελλιπής φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, με προσωπικό που δεν ξεπερνάει τα 400 άτομα και που αυξάνεται με έκτακτους αρχαιοφύλακες μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο.
Αλλά, αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο πόσο η Πολιτεία προετοιμάζει και εκπαιδεύει τους αρχαιοφύλακες, ώστε να είναι επαρκής η φύλαξη. Η πρόσφατη ιστορία με τις στολές των αρχαιοφυλάκων δεν είναι τυχαία ούτε φυσικά αστεία. Πρέπει κάπως να ξεχωρίζουν, να φαίνονται. Διότι αν δε φαίνονται, ποιος επισκέπτης θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται υπό το βλέμμα του κρατικού υπαλλήλου, δηλαδή του κράτους που έχει την ευθύνη, ώστε να προσαρμόσει ανάλογα τη συμπεριφορά του; Ωστόσο, το μέτρο μάλλον δεν προχώρησε. Και δε φτάνει που είναι λίγοι δεν είναι και διακριτοί...
Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ
Ξεκίνησαν οι πρόβες του έργου "Λεωφορείο ο Πόθος",που θα παρουσιάσει το χειμώνα το θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη".Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή,σκηνικά Γιώργου Ασημακόπουλου,κοστούμια Θεώνης Ωλντριτζ και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.Το ρόλο της Μπλανς ντι Μπουά ερμηνεύει η Κάτια Δανδουλάκη,του Στάνλεϊ Κοβάλσκι ο Απόστολος Γκλέτσος,της Στέλλας η Κοραλία Καράντη και του Μιτς ο Κλέων Γρηγοριάδης.Παίζουν επίσης οι: Θάνος Δαδινόπουλος, Σπύρος Κουβαρδάς και Ζιώγα Σεβαστιανού.Η πρεμιέρα θα δοθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Πρόωρα έφυγε, στα 51 του χρόνια, ο τραγουδιστής Νικόλας Μητσοβολέας και οδηγήθηκε χτες στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο Αναστάσεως Πειραιά.
Ο θάνατός του επήλθε από ανακοπή καρδιάς, ενώ πριν είκοσι μέρες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο χτυπημένος στο αριστερό μάτι από οπτική νευρίτιδα. Η ασθένεια, πολύ σύντομα, σε διάστημα μόλις δύο ημερών μεταδόθηκε στα πόδια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κώμα επί είκοσι μέρες.
Ο ίδιος όμως, για όσους τον γνώρισαν, ήθελε να πιστεύει στην τύχη και στους καλούς οιωνούς, γι' αυτό και για τον τελευταίο του δίσκο, με τη μουσική του Στέφανου Κόκκαλη, είχε διαλέξει τον τίτλο "Γούρι". Ειρωνεία της τύχης... Κι ας έλεγε για τα τραγούδια πως "ό,τι και να αποφασίσεις τα τραγούδια θα ακολουθούν, γιατί τα τραγούδια δεν ξεχωρίζουν σωστό ή λάθος, αλήθεια ή ψέμα, ξεχωρίζουν μόνο τις καρδιές, που τα έχουνε ανάγκη και μέσα τους φωλιάζουνε".
Ο Νικόλας Μητσοβολέας είχε πάρει μέρος στους πρώτους "Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας" το 1981, που τότε είχε οργανώσει ο Μάνος Χατζιδάκις, ενώ συμμετείχε και στις πρώτες μετά τη Μεταπολίτευση συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης, τον γνωρίσαμε να συμμετέχει σε περισσότερες από 500 συναυλίες του Γιάννη Σπανού, του Ηλία Ανδριόπουλου, του Μάριου Τόκα, του Χρήστου Λεοντή, του Μιχάλη Τερζή κ.ά.
Τη φωνή του την ακούσαμε στους δίσκους: "Μανιάτικα", "Αφύλακτη διάβαση","Αρχαία λυρικά", "14 νέα τραγούδια", "Τα λόγια της αγάπης", "Πες μου παραμύθια". Επίσης είχε εμφανιστεί στο θέατρο μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην παράσταση "Εβίτα", υποδυόμενος το ρόλο του Μακάρντι.
Η τελευταία του δουλιά, που δεν πρόλαβε να ηχογραφηθεί, ήταν ένας δεύτερος δίσκος με "Μανιάτικα" σε συνεργασία με τον Κυριάκο Κάσση.
***
***
***
***
Δ. Μ.
"Νύχτες Ηρωδείου: Η μουσική της Ενωμένης Ευρώπης", είναι ο τίτλος του ρεσιτάλ του βαθύφωνου Ευθύμιου Μιχαλόπουλου (φωτό), που παρουσιάζεται στις 24 Αυγούστου, στις 8:30 το βράδυ, στο Ηρώδειο και στο οποίο θα ερμηνευτούν έργα των Μότσαρτ, Τόστι, Βέρντι, Μπελίνι, Χαίντελ, Μουσόργκσκι, Σούμπερτ, Γκουνώ, Πουτσίνι, Σεϊτανίδη και Χατζηαποστόλου.Στο πιάνο τον συνοδεύει ηΒασιλική Ντούλια.
Ο Ευθύμιος Μιχαλόπουλος είναι γνωστός από τις συμμετοχές του, εδώ και 35 χρόνια, σε μεγάλα θέατρα της Ιταλίας, στη Σκάλα του Μιλάνο και σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα και Φεστιβάλ της Ευρώπης, θέατρα Βενετίας, Γένοβας και Ιρλανδίας, Λύκειο της Βαρκελώνης, θέατρο Γκαρνιέ του Μόντε Κάρλο, κ.ά.
Το γεγονός της παραχώρησης του Ηρωδείου στον Κάλβιν Κλάιν καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.Οπως αναφέρει "στην εποχή της νέας τάξης, της παγκοσμιοποίησης, της εμπορευματοποίησης, του εκσυγχρονισμού, της αλλοίωσης των εννοιών και των αξιών έρχεστε να μας δικαιολογηθείτε ότι η μόδα είναι Τέχνη. Λυπούμεθα που αδυνατούμε να συμφωνήσουμε μαζί σας.
Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά και εν γένει όλος ο πλούτος των αρχαιοτήτων μας πρέπει να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και να μην εκφυλίζεται με επιδείξεις μόδας, με οποιαδήποτε δικαιολογία.Θεωρούμε ότι ως υπουργός Πολιτισμού έχετε ιερή υποχρέωση να διαφυλάττετε την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Σας καλούμε να επαναπροσδιορίσετε τις απόψεις σας και να ανακαλέσετε αυτή την απόφαση προστατεύοντας έννοιες και αξίες".