Θα "εισπράξουν" φέτος τη μικρότερη επιδότηση και τις πιο χαμηλές τιμές των τελευταίων χρόνων. Πληρώνουν τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης
Ακόμα μικρότερη επιδότηση σε σχέση με πέρσι θα εισπράξουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί, εξαιτίας του πολύ μεγάλου προστίμου συνυπευθυνότητας που ετοιμάζονται να βάλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών για την παραγωγή της περιόδου 1997/98.
Με βάση τα νούμερα που έχουν δηλώσει οι ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ προκύπτει ότι η κοινοτική παραγωγή στο λάδι της περιόδου 1997/98 πλησιάζει τα 2.300.000 τόνους (Ισπανία 1.170.000 τόνοι, Ιταλία 700.000, Ελλάδα 380.000, Πορτογαλία 40.000 κ. ά.). Δηλαδή υπάρχει υπέρβαση 950.000 τόνων του κοινοτικού πλαφόν στο λάδι που είναι 1.350.000 τόνοι. Αυτό σημαίνει ότι αν πέρσι οι λεγόμενοι μεγάλοι παραγωγοί πήραν προκαταβολή επιδότησης 300 δραχμές (γύρω στις 285 καθαρά), με δηλωθείσα κοινοτική παραγωγή για την περίοδο 1996/97 1.900.000 τόνους, φέτος θα πάρουν κάτω από 270 δραχμές και αν αφαιρεθούν και οι κρατήσεις, που είναι 4%, τότε το ποσό αυτό θα είναι ακόμα μικρότερο.Πάντως το ακριβές ύψος του ευρω-προστίμου στο λάδι θα οριστεί αύριο στη συνεδρίαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ και δεν αναμένεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα.
Η ουσία όμως είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί σπρώχνονται πλέον στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της αντιελαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, αφού η εμπορική τιμή και η επιδότηση έχουν πέσει πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα. Για την παραγωγή του 1997/98 η εμπορική τιμή στο λάδι έπεσε στο μισό σε σχέση με την περίοδο 1996/97, ενώ για την προπέρσινη παραγωγή, λόγω του πλαφόν και του προστίμου συνυπευθυνότητας, οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν το 1/3 της επιδότησης και με την εξόφληση 17 δραχμές το κιλό που πήραν φέτος το καλοκαίρι, έφτασαν να πάρουν μετά βίας 300 δραχμές το κιλό επιδότηση, από 457 που ήταν κανονικά.
Φέτος τα πράγματα προδιαγράφονται ακόμα χειρότερα, αφού εκτός από το ότι η επιδότηση για την προηγούμενη παραγωγή θα είναι ακόμα μικρότερη (η προκαταβολή που θα πάρουν στο χέρι οι ελαιοπαραγωγοί υπολογίζεται ότι θα είναι 250 με 255 δραχμές), η εμπορική τιμή στο λάδι για τη νέα παραγωγή θα πέσει σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο νέο κοινοτικό κανονισμό για το λάδι καταργείται η τιμή παρέμβασης, που ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα που την είχε ορίσει η ΕΕ και τη μικρή περίοδο που λειτουργούσε, προσέφερε μια ελάχιστη προστασία στους ελαιοπαραγωγούς. Ομως αντί να αναβαθμιστεί η λειτουργία της παρέμβασης, τα επιτελεία των Βρυξελλών, αφού πρώτα την υποβάθμισαν σταδιακά, την κατάργησαν εντελώς και έφεραν την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι ευνοούνται σκανδαλωδώς οι έμποροι - μεσάζοντες και βιομήχανοι που για νέα περίοδο - επικαλούμενοι τάχα τις μεγάλες παραγωγές - θα μπορούν ανενόχλητοι και ασύδοτοι στο όνομα της ελεύθερης αγοράς να πατήσουν στο σβέρκο τους ελαιοπαραγωγούς και να αγοράσουν τζάμπα τη σοδειά τους, στις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων.
Σε εκχώρηση της εσωτερικής ταχυδρομικής αγοράς σε ντόπιες ιδιωτικές εταιρίες, αλλά και ξένες, προχωρά η διοίκηση των ΕΛΤΑ, με την πρόφαση των συμμαχιών και, μάλιστα, σε υπηρεσίες που κρίνονται άκρως κερδοφόρες - express, δέματα - ενώ την ίδια στιγμή αφήνει τις δικές τους υπηρεσίες να υπολειτουργούν. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, οδήγησε και τον διευθυντή ταχυμεταφορών (express, Πόρτα - Πόρτα) σε παραίτηση, λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στη λογική αυτή κινείται και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ΕΛΤΑ και τωνΓερμανικών Ταχυδρομείων,η οποία προβλέπει την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στις υπηρεσίες των δεμάτων και των υπηρεσιών express, και στην οποία, αν και τα δύο μέρη συμμετέχουν με ποσοστό 50% έκαστος, ωστόσο, το management παραχωρείται στους Γερμανούς εταίρους.
Η θυγατρική αυτή θα ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα σε μεγάλους εμπορικούς πελάτες, ενώ στα σχέδιά της είναι και η επέκτασή της σε γειτονικές χώρες. Εννοείται ότι για όλα αυτά ο ΕΛΤΑ θα προβεί σε ανάλογες επενδύσεις, οι οποίες θα περικοπούν από τις επενδύσεις στο δημόσιο ταχυδρομικό δίκτυο. Οι υπάλληλοι της νέας εταιρίας θα προέλθουν από την ελεύθερη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχετικό υπόμνημα υποκριτικά γίνεται αναφορά στην ανάγκη "η εταιρία να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε περιπτώσεις που προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων με τον ΕΛΤΑ", όταν εξαρχής δηλώνεται ότι η εταιρία αυτή θα παρέχει υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα και το δημόσιο ταχυδρομείο.
Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι πίσω από το σύνθημα των "στρατηγικών συμμαχιών", κρύβεται η παράδοση της ελληνικής αγοράς σε ξένα συμφέροντα και εγκαταλείπεται η δυνατότητα που δίνει η Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση για "Διμερείς Συμβάσεις Συνεργασίας", με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών. Επιπλέον μέσα από τη σύσταση θυγατρικών - ήδη πληροφορίες φέρουν τον ΕΛΤΑ να συζητά με την τράπεζα Paris Bank (αμοιβαία κεφάλαια) και την ασφαλιστική εταιρία "Alico" - το δίκτυο των ΕΛΤΑ γίνεται σκαλοπάτι για τις πολυεθνικές, και η ταχυδρομική αγορά, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της απελευθέρωσης, ιδιωτικοποιείται κομμάτι - κομμάτι.
Οταν συμβαίνουν όλα αυτά, είναι φανερό ότι στελέχη των ΕΛΤΑ, που ζητάνε επενδύσεις για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών, επάνδρωση με το απαιτούμενο προσωπικό και στήριξη του δικτύου του, βρίσκουν απέναντι μια διοίκηση, η οποία, με το επιχείρημα της "διαφοράς πολιτικής", τα οδηγεί σε παραίτηση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οδηγήθηκε σε παραίτηση και ο διευθυντής Ταχυμεταφορών Ε. Παυλής, αφού η διοίκηση δεν μπορούσε να επενδύσει το 1 δισ. που απαιτείται, ούτε το προσωπικό να ενισχύσει. Μπορεί, όμως, να προχωράει σε υπεργολαβίες με ανταγωνιστές των ΕΛΤΑ (SPEEDEX, INTERATTIKA), όπως καταγγέλθηκε και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, η πλειοψηφία της οποίας τηρεί σιγήν ιχθύος...
Σε τρίωρη στάση εργασίας (από τις 11.30 έως τις 14.30) προχωρούν αύριο οι δασικοί υπάλληλοι, αντιδρώντας στην αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης, στη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, καθώς και στην προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των θεμάτων δασικής ιδιοκτησίας.
Οι δασικοί υπάλληλοι σε χτεσινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την απροκάλυπτη, δυσφημιστική συμπεριφορά του υπουργού Γεωργίας εναντίον τους, για την επιχειρούμενη διάλυση της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, για "τις αντιεπιστημονικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Τζουμάκα για τη δασική ιδιοκτησία" και για τους ανεπιτυχείς και επικίνδυνους πειραματισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της δασοπυρόσβεσης.
Παράλληλα, οι δασικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται έντονα ενάντια στην αποσπασματική αντιμετώπιση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές και στην εξαίρεση των δασικών συνδικαλιστικών εκπροσώπων από την Επιτροπή Δασικής Πολιτικής. Τέλος, καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους "την επιχειρούμενη φίμωση των συνδικαλιστών, εγείροντας εναντίον τους ανυπόστατες αγωγές, και τον εκφοβισμό των δασοπονούντων με προκατασκευασμένες ΕΔΕ εναντίον όσων εξέφρασαν την επιστημονική τους άποψη και τις θέσεις των συνδικαλιστικών τους ενώσεων για το μεγάλο θέμα των πυρκαγιών".
Τις αγρότισσες θυμήθηκαν περεμπιπτώντος οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ, που με τη συνεργασία διάφορων κυβερνητικών παραγόντων έστησαν μια φιέστα, η οποία ξεκίνησε χτες στην Αθήνα με την "επωνυμία" Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας ημέρας της αγρότισσας".
Με παχιά λόγια και και περισσή υποκρισία, επιχειρήθηκε από τους κυβερνητικούς ομιλητές, (υπουργός Γεωργίας κ.ά.) αλλά και από τους εκπροσώπους της ΓΕΣΑΣΕ να δημιουργηθεί κλίμα συμπάθειας προς τις σκληρά δοκιμαζόμενες και εργαζόμενες, σε χωράφι και σπίτι, Ελληνίδες αγρότισσες. Επί της ουσίας όμως δεν ακούστηκε τίποτα, παρά μόνο για κάποιες συμπληρωματικές πολιτικές, που θα βελτιώσουν τη θέση της αγρότισσας... Οσο για τις πραγματικές αιτίες - δηλαδή την πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων - που έχουν φέρει αγρότισσες και αγρότες στο έσχατο σημείο δεν ακούστηκε άχνα. Οπως, επίσης δεν ακούστηκε άχνα για την αγωνιστική συστράτευση και αντίδραση των αγροτισσών, ώστε να παλέψουν μαζί με τις σκληρά δοκιμαζόμενες γυναίκες στις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, προκειμένου να πετύχουν, επιτέλους, λύσεις στα διαρκώς ογκούμενα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.