ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιδράσεις για συμφωνία Ρωσίας - Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, την περασμένη βδομάδα, για ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου από το Ιράν έναντι αγαθών από τη Ρωσία, ύψους 1,5 δισ. ευρώ το μήνα, έχουν θορυβήσει τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που επιχειρεί την προσέγγιση με το Ιράν με τη συμφωνία που κατέληξαν οι «6» για εξάμηνη άρση των κυρώσεων με πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι, «εάν οι αναφορές αυτές είναι αληθινές, μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, καθώς δε θα ήταν συμβατή με τους όρους της συμφωνίας των P5+1 με το Ιράν, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων». Και πρόσθεσε, «ο υπουργός Εξωτερικών Τζ. Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ».

Γίνεται φανερό ότι ο πλούτος του Ιράν και η γεωστρατηγική του θέση είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που μπορεί σε ορισμένα ζητήματα να συμμαχούν αλλά αυτό δε σταματά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και τη διαπάλη για την εξασφάλιση των σφαιρών επιρροής.


ΣΥΡΙΑ
Ανάκτηση εδάφους από το στρατό

Συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών μισθοφόρων στη Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την ενίσχυση του συριακού στρατού από το αλληλοφάγωμα μεταξύ των ένοπλων ακραίων ισλαμικών οργανώσεων που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, διαπίστωσε χτες ανταπόκριση του πρακτορείου «Ρόιτερς» από την περιοχή, σημειώνοντας την ίδια ώρα «υπεροχή» των εξτρεμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL) σε βάρος πρώην συμμάχων τους από το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» και την ταξιαρχία Αλ Αχράρ αλ Σαμ στη μεθοριακή πόλη Ράκα.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοινώσεις εκπροσώπου του συριακού στρατού, μετέδωσε πως οι δυνάμεις του Προέδρου Ασαντ κινούνται έξω από τη βάση τους στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Χαλέπι (νοτιοανατολικά) προς το βιομηχανικό σύμπλεγμα της πόλης (κύρια βάση των συριακών και ξένων αντικαθεστωτικών δυνάμεων) και τη στρατηγικής σημασίας οδική αρτηρία Αλ Μπαμπ που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό της πόλης. Συριακές πηγές ανέφεραν πως ο στρατός ελέγχει πλέον πλήρως τις περιοχές Νακαρίν, Ζάρζουε, Τάανεθ, Σουμπέιχιε και πως ανέκτησαν έδαφος στην κεντρική επαρχία Χομς...

Αναλυτές του «Ρόιτερς» εκτιμούν πως οι τελευταίες εξελίξεις στα πεδία των μαχών, που βαίνουν προς ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης Ασαντ και την εμφανίζουν «σαν τη μόνη εναλλακτική κοσμική λύση» στη Συρία απέναντι στους ακραίους ξένους αντικαθεστωτικούς που επιδιώκουν ισλαμικό κράτος, ενόψει των διαπραγματεύσεων της 22ης Γενάρη στην Ελβετία.

Το ίδιο 24ωρο ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Συρίας «καταστροφική», ενώ εκπρόσωποι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταδίκασαν την αναστολή του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στην επαρχία Ράκα, στη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ ισλαμιστών.

Τέλος, χτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Κουβέιτ ανακοίνωσαν πως συγκέντρωσαν συνολικά 400.000.000 δολάρια από δωρεές πολιτών με στόχο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ενώ σήμερα αναμένεται η πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης δωρητών στην Πόλη του Κουβέιτ με στόχο να βοηθηθεί ο ΟΗΕ να συγκεντρώσει 6,5 δισ. δολάρια για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες που πλήττονται από τη συριακή κρίση.


ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εκατοντάδες άμαχοι πνίγηκαν για να ξεφύγουν από τις μάχες

Πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν εξω από στρατόπεδο του ΟΗΕ στην Μπεντιού
Πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν εξω από στρατόπεδο του ΟΗΕ στην Μπεντιού
TZOYMΠΑ.--

Τον πνιγμό εκατοντάδων αμάχων στα νερά του Ανω Νείλου προκάλεσαν χτες νέες σφοδρές συγκρούσεις, στην πόλη Μαλακάλ του Νοτίου Σουδάν, ανάμεσα σε δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού και των στασιαστών του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού Φίλιπ Αγκερ εκτίμησε ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 200 ως 300 ατόμων - ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα. Ολοι τους επέβαιναν σε ένα πλοιάριο, βλέποντάς το σαν τη μοναδική ελπίδα να εγκαταλείψουν γρήγορα την περιοχή για να μην πέσουν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Ωρες μετά από την ανακοίνωση του πολύνεκρου δυστυχήματος, ο εκπρόσωπος των στασιαστών, Τζέιμς Γκάντετ Ντακ, ισχυρίστηκε ότι οι «δημοκρατικές δυνάμεις» του Ματσάρ ανακατέλαβαν το Μαλακάλ, πρωτεύουσα της πετρελαιοφόρας και στρατηγικής πολιτείας Ανω Νείλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του Ματσάρ «χτενίζουν» τα περίχωρα της καταληφθείσας πόλης, σε μία προσπάθεια να διώξουν και τους τελευταίους Νοτιοσουδανούς στρατιώτες.

Αντίθετα, Νοτιοσουδανός στρατιωτικός αξιωματούχος διέψευσε τους ισχυρισμούς των στασιαστών ως «αναληθείς» και «καθαρή προπαγάνδα».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ όχι μόνο επιβεβαίωσε τις σφοδρότατες συγκρούσεις εντός και εκτός του Μαλακάλ αλλά διπλασίασε τον αριθμό των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε περίπου 20.000 από 10.000, που ήταν πριν λίγες μέρες.

Το ναυάγιο, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας αλλά έγινε γνωστό χτες, θεωρείται από τα χειρότερα που έχουν σημειωθεί από το 2011, οπότε κηρύχτηκε ανεξάρτητο το Νότιο Σουδάν.

Υπό τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές αναμετρήσεις στα πεδία των πετρελαιοπηγών, οι διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ξεκίνησαν ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης του προέδρου Σάλβα Κιίρ και των δυνάμεων του Ρίεκ Ματσάρ, με στόχο τη σύναψη εκεχειρίας και την (επί του παρόντος απίθανη) εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις πολιτικών στο φόντο της αναμόρφωσης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρόπους να χειριστεί την πίεση που δέχεται το κόμμα του, ενόψει και των δημοτικών εκλογών στις 30 του Μάρτη, φαίνεται να αναζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, που πρότεινε τελικά στην αντιπολίτευση να ετοιμάσουν από κοινού μια συνταγματική αναθεώρηση της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK). Είχαν προηγηθεί, το απόγευμα της Δευτέρας, συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου Α. Γκιουλ, με ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, αλλά και συνάντηση Ερντογάν - Γκιουλ (η τελευταία δεν είχε ανακοινωθεί και ήταν κλειστή στον Τύπο).

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν είπε πως, αν η αντιπολίτευση δεχτεί να γίνει τέτοια κοινή αλλαγή, θα αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο και, μεταξύ άλλων, πρότεινε να μπορούν τα πολιτικά κόμματα να ορίζουν μέλη για το HSYK, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη.

Τις συναντήσεις αυτές ακολούθησε χτες η επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς εμπλέκουν ξανά το γιο του Ερντογάν Μπιλάλ και ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης, τον υπουργό Δασών Βεσϊσέλ Ερογλου που φέρονται να συνδέονται με Σαουδάραβα επιχειρηματία και να μεσολάβησαν για να συναντήσει αυτός τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός Μεβλούτ Καβούσογλου επιβεβαίωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί πάγια προτεραιότητα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Πρόεδρου Φρ. Ολάντ στην Τουρκία στα τέλη Γενάρη. Αλλωστε, στις 21 Γενάρη, ο Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και στις 4 Φλεβάρη στο Βερολίνο.

  • Επιχείρηση σε πέντε νομούς της Τουρκίας εναντίον της «Αλ Κάιντα» πραγματοποίησε η τουρκική αστυνομία, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι ακριβείς λόγοι. Μεταξύ άλλων, έγιναν έρευνες στα γραφεία της ισλαμιστικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας IHH (που οργάνωσε το ταξίδι του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» στη Λωρίδα της Γάζας το Μάη του 2010, η παρεμπόδιση του οποίου έγινε αφορμή για τη σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ). Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε Κωνσταντινούπολη, Αδανα, Γκαζιάντεπ, Καισάρεια και Κίλις (κοντά στα σύνορα με τη Συρία). Διαρροές στα ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχουν προσαχθεί ύποπτοι ως στελέχη της «Αλ Κάιντα», με την κατηγορία ότι μετέφεραν μαχητές στη Συρία, συγκέντρωναν χρήματα για τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία κ.τ.λ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ