Πέντε Παλαιστίνιοι, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», νεκροί στην Τζενίν από Ισραηλινούς κομάντος
Associated Press |
Τη μητέρα του τη δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός... |
Σε μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων έχει επιδοθεί ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, έχοντας επαφές τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, προσπαθώντας να επισπευσθεί η πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ οι πληροφορίες για τις διαβουλεύσεις αυτές είναι αντιφατικές, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην αιματηρότερη επιχείρησή του στην Τζενίν της Δ. Οχθης, τους τελευταίους μήνες, όπου σκότωσε 5 Παλαιστινίους.
Με τον Παλαιστίνιο ηγέτη συναντήθηκε, χτες, στη Ραμάλα, ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί συνάντηση του Σουλεϊμάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μέιρ Ντεγκάν. Αντικείμενο όλων αυτών των επαφών είναι η προετοιμασία μιας ενδεχόμενης συνάντησης ανάμεσα στους Αχμάντ Κορέι και Αριέλ Σαρόν, καθώς και η ανάλυση της πρόθεσης που έχει διατυπώσει η ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει σε στρατιωτική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι ο Αριέλ Σαρόν πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Αχμάντ Κορέι, την επόμενη Τρίτη 16 Μάρτη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να έχει επιδείξει «αρκετά καλή συμπεριφορά» ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον στα τέλη του μήνα. Την πληροφορία αυτή έσπευσε να επιβεβαιώσει, λίγο αργότερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φρατίνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου τις προσπάθειες για την επίτευξη κάποιας προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες εξήρε. Στο Κάιρο, σήμερα, μεταβαίνει για συνομιλίες αναλόγου θεματολογίας και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, ενώ στο Ισραήλ μεταβαίνουν για νέες διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο Σαρόν, περί αποχώρησης από τη Γάζα, Αμερικανοί διπλωμάτες.
Associated Press |
Υπό την απειλή των τανκς... |
Ο Αχμάντ Κορέι εξαπέλυσε, εκ νέου, δριμεία επίθεση στην ισραηλινή ηγεσία για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δ. Οχθη, τονίζοντας ότι κατάσχει επιπλέον παλαιστινιακή γη, δεν έχει καμία σχέση με την ισραηλινή ασφάλεια και καταστρέφει κάθε προοπτική δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Ο Κορέι, επίσης, αμφισβήτησε τις προθέσεις του Αριέλ Σαρόν όσον αφορά στις εξαγγελίες του για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι αν αυτό ακολουθηθεί από μεταφορά των εποίκων στη Δ. Οχθη και επιβολή μόνιμης κατοχής σε αυτές τις περιοχές, τότε δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας προσπάθειας εφαρμογής του λεγόμενου «οδικού χάρτη», αλλά μάλλον έχει στόχο την οριστική περιθωριοποίησή του.
Στο μεταξύ, άνδρες των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους, εισήλθαν, χτες, στην Τζενίν, όπου εντόπισαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 5 Παλαιστίνιοι, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι Ισραηλινοί κομάντος τους εξόντωσαν, χωρίς να υπάρξει καν η οποιαδήποτε αφορμή. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι απλοί στρατιώτες του δέχτηκαν τα πυρά των 5 Παλαιστινίων που προετοίμαζαν επίθεση σε γειτονικό εποικισμό.
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--
Για «εξαίρετο μαχητή και αρχηγό που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας του και πέθανε ως μάρτυρας», έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αποτίοντας φόρο τιμής, εκ μέρους του συνόλου της παλαιστινιακής ηγεσίας, στον Αμπού Αμπάς. Ο ΓΓ του «Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» άφησε την τελευταία του πνοή σε αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Ιράκ.
Η είδηση του θανάτου του Αμπάς έγινε γνωστή, αργά το βράδυ της Τρίτης, από εκπρόσωπο των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο Αμπάς, 56 ετών, θεωρούνταν εγκέφαλος της πειρατείας του κρουαζιερόπλοιου «Ακίλε Λάουρο», στις 7 Οκτωβρίου 1985, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε χάσει τη ζωή του ένας 69χρονος Αμερικανοεβραίος, ενώ το Ισραήλ θεωρεί ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για σειρά αντι-ισραηλινών επιθέσεων. Συνελήφθη από τις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, στις 14 Απριλίου 2003, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια και έκτοτε βρισκόταν υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία που δεν έγινε γνωστή ούτε, τώρα, μετά το θάνατό του.
Τόσο ο στενός συνεργάτης του Αραφάτ σε θέματα ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, όσο και το μέλος του ΠΓ της οργάνωσής του, Νάζεμ Γιουσέφ, επέρριψαν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις, με τον δεύτερο να μιλά ξεκάθαρα για δολοφονία. Ο Αμπάς αντιμετώπιζε προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης, και, όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, τις τελευταίες μέρες, οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν του προμήθευαν τα αναγκαία φάρμακα. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, στις επιστολές του που μετέφερε προς την οικογένειά του στη Βηρυτό όσο και προς την ΟΑΠ, ο Ερυθρός Σταυρός δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που να απειλεί τη ζωή του.
Ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στη Βαγδάτη, Μοχάμαντ Σόμπζι, ζήτησε να συσταθεί διεθνής επιτροπή έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Αμπού Αμπάς, καθώς, όπως επισήμανε, η αμερικανική αιτιολογία του «αιφνιδίου θανάτου από φυσικά αίτια» δεν ικανοποιεί την παλαιστινιακή πλευρά. Οι κατοχικές δυνάμεις αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι Αμερικανός στρατιωτικός ιατροδικαστής θα πραγματοποιήσει τη νεκροψία.
Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία δεν αποσαφήνισε αν θα επιτρέψει, με βάση το σχετικό παλαιστινιακό αίτημα, να μεταφερθεί η σορός του Αμπάς στα παλαιστινιακά εδάφη για να ταφεί. Αντίθετα, προκλητικός εμφανίστηκε ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, μιλώντας για «ποιητική δικαιοσύνη». Τελετές προς τιμήν του θα πραγματοποιηθούν, σήμερα, στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στο Ιράκ.