Συναίνεση από κόμματα και «κοινωνικούς εταίρους» ζητά η κυβέρνηση ενόψει της έντασης των ρυθμών της αντιλαϊκής επίθεσης, της άγριας λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών.
«Ζητείται συναίνεση για το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι όλοι έχουν την υποχρέωση να συμβάλουν σ' αυτή την κοινή προσπάθεια, ακόμη κι εκείνοι που φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το τι συνέβη στο παρελθόν», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας παρόμοια «έκκληση» που απηύθυνε προχτές ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αμέσως μετά την έκθεση της Κομισιόν που πιέζει για τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος.
«Η συναίνεση, την οποία επιδιώκουμε, στο μέγιστο δυνατό εύρος της, αφορά όλους τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, «φωτογραφίζοντας» και το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της συναίνεσης.
Προκειμένου «να βάλει στο παιχνίδι» και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία έτσι και αλλιώς συμφωνεί και υπερακοντίζει στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει το επόμενο διάστημα προς συζήτηση στη Βουλή το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες και θα αποτυπώνει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για πρώτη φορά, από το 1992, το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και επεξήγησή του τόσο στη χώρα όσο και στην ΕΕ», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος.
Παρ' όλα αυτά επέμεινε στο παραμύθι περί ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής και αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας, ισχυριζόμενος ότι δε θα υπάρξει μετακύληση των βαρών του παρελθόντος στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως δημαγωγικά δήλωνε μέχρι πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής.
Προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του ο Ευ. Αντώναρος επικαλέστηκε τις αποφάσεις που πήρε προχτές η Κυβερνητική Επιτροπή με τις οποίες «απελευθερώθηκαν μια σειρά επενδυτικά σχέδια που λίμναζαν» στον τουρισμό και αλλού. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι τα επενδυτικά σχέδια αυτά των μεγαλοκαπιταλιστών η κυβέρνηση τα διευκόλυνε εκχωρώντας γην και ύδωρ. Συγκεκριμένα προχωρά στην αλλαγή χρήσεων γης, ώστε να καταργηθεί κάθε προστασία για τα δάση, τις παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους, κ.ο.κ. Οταν ρωτήθηκε από το «Ρ» αν τα επενδυτικά σχέδια προϋποθέτουν την κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για το περιβάλλον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε ειδικές λεπτομέρειες»!
Αλλοθι για τη σχεδιαζόμενη αντιλαϊκή επίθεση είναι βέβαια το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και ευγενικός στόχος είναι «η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας»(!).
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ύψος του ελλείμματος (που κατά δήλωση του πρωθυπουργού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν 5,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ), ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσοστό αυτό έχει ανέβει, «γι' αυτό ακριβώς, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς, δόθηκε από την ΕΕ μια περίοδος διετούς προσαρμογής (ως τα τέλη του 2006) προκειμένου να πέσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%».
Δικαιολογώντας την αύξηση που σημείωσε ο πληθωρισμός το Γενάρη, ο Ευ. Αντώναρος το απέδωσε αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν φέτος το Φλεβάρη και όχι το Γενάρη, όπως είχε συμβεί πέρσι!
Με κινήσεις εντυπωσιασμού συνοδευόμενες από αντιπολιτευτικές κορόνες, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να... πείσει ότι δεν υπάρχει «συναίνεση» ανάμεσα στο δικομματισμό και συγχρόνως να ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό του κόμματός του, ενόψει του συνεδρίου του Μάρτη.
Μετά την αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο δημόσιο, το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι προωθεί το «πελατειακό κράτος», χτες ο Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη «συνεργασία» του ΠΑΣΟΚ με «προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης», οι οποίοι θα ασχοληθούν με «το θέμα της απαξίωσης των θεσμών».
Η αγωνιώδης προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να... αποτινάξει πάνω από το ΠΑΣΟΚ το κλίμα «συναίνεσης» που ουσιαστικά ο ίδιος και η πολιτική του των «σοσιαλιστών», πρόσφεραν, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και «απλόχερα» συνεχίζουν να δίνουν σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή της, οδηγούν τη Χαριλάου Τρικούπη σε κινήσεις για το «θεαθήναι»...
Οπως δήλωσε χτες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνθρωποι «του ακαδημαϊκού και πανεπιστημιακού χώρου, θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο», και θα καταθέσουν όπως είπε «συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνική λογοδοσία, και τις τομές που πρέπει να υπάρξουν στο πολιτικό σύστημα». Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, η «κοινωνική λογοδοσία, στην Εκκλησία, στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα Ενημέρωσης, στα κόμματα», θα αποτελέσει «μια βαθιά δημοκρατική επανάσταση»...
Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να ξεκαθαρίσει και το «εσωκομματικό πεδίο». Ετσι προχτές κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το «νούμερο δύο» του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο, του πρόσφερε μια θέση στο κορυφαίο όργανο του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα προκύψει μετά το συνέδριο.
Εξάλλου χτες ο Γ. Παπανδρέου έκανε και μια τελευταία έκκληση στους φίλους του ΠΑΣΟΚ για να γίνουν μέλη του κόμματός του. Αύριο 12 Φλεβάρη, λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκλογή συνέδρων ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου «δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας μπορούν να έχουν ακόμη και όσοι γίνουν μέλη μέχρι το Σάββατο». Η συγκεκριμένη προτροπή του Γ. Παπανδρέου, αποτυπώνει και τη μικρή ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι και σήμερα για εγγραφή μελών στο ΠΑΣΟΚ. Στις 20 Φλεβάρη, θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των 4.000 συνέδρων.
Ολοκληρώθηκε χτες στη Νίκαια της Γαλλίας η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και η πορεία μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ. Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε, όσον αφορά στο Αφγανιστάν, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάθεση επί 18 μήνες ιατρονοσηλευτικής μονάδας, δυναμικότητας 30 κλινών, που θα στελεχωθεί κατά 40% από την Ελλάδα, για την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Οσον αφορά δε, στο Ιράκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα προσφέρει 300.000 ευρώ, ως συμμετοχή, στην εκπαίδευση των υπό αμερικανικό έλεγχο ιρακινών δυνάμεων, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά μέσα στο 2005.